DACA AI FACUT ARMATA POTI AVEA PISTOL CU GLONT? - INTERPRETAREA UNOR AESP-URI
HTML-код
- Опубликовано: 27 янв 2025
- SUBSCRIBE / ABONEAZA-TE / DONEAZA
LEGEA ARMELOR AICI:
legislatie.jus...
STATUTUL CADRELOR MILITARE AICI:
legislatie.jus...
Vrei să investești în cryptomonede?
Folosește unul din link-urile următoare:
1.Platforma Binance - 10% bonus la tranzacții
accounts.binan...
2.Platforma Crypto.com - 25$ bonus la creare cont
Use my referral link crypto.com/app... to sign up for Crypto.com and we both get $25 USD :)
3.Platforma Maiar - 10$ bonus la primii 200$ investiți
get.maiar.com/...
/ instructorbro
/ gradina-bro-1002300126...
/ broadheader.inc
Nu uitati de celelalte 2 canale ale mele:
CANALUL DE ENGLEZA - / @online-w5m
AWESOME NATURE - / @awesomenature5881
Nu vă impacientați, urmează partea a doua! 😉
Abonați-vă că să primiți notificarea!
Dacă tatăl meu are grad Caporal și funcție Subofițer, poate deține pistol cu glonț?
😮DE CE NE-AU LUAT OBLIGATORIU HOȚII, DE ACUM IEI SA APERE TARA CADRELE AU FOST PLATITE ,SOLDAȚII AU FACUT MUNCI AGRICOLE "MOCA "
@alessandromoisei4715 nu gradul e grad functia e functie aia dispare gradul ramane
Suntem militari in rezerva si este strict interzis sa facem public continutul livretului militar. Cred , oricum, ca suntem mult mai bine instruiti si calificati sa purtam arme letale decat bazaconiile de cursuri civile. Majoritatea am fost instruiti si am folosit mai multe tipuri de arme de foc, grenade si explozibili. Si mie mi se pare ciudat ca ma lasi la 19 ani sa car un an o arma automata cu 3 incarcatoare pline si dupa aia faci mofturi cand cer o prastie de pistol. Nu am nevoie de arma, nu ma simt amenintat dar mi-ar placea sa fim tratati cu mai mult respect, avand in vedere ca fiecare dintre noi am dat un an din viata acestei tari.
SUBSCRIU!!!
Când te gândești numai la simplul fapt că absolut toți militarii apți de pază am tras cu o armă mai puternică decât majoritatea armelor de asalt, Kalașnikov, nu ai cum să nu rămâi înmărmurit. Dacă luăm în considerare că într-un pluton aveam și "Cățea" și PSL și am pus mâna și pe aruncător de grenade montat pe un Kalașnikov, toată legea și modul în care a fost scrisă și editată e o batjocură la adresa noastră ca soldați, fruntași sau caporali.
Mizerie de conducere. Corupți până în măduva oaselor.
Îmi imaginez un pluton intrând in Casa Poporului și exterminând gândacii de acolo. Ce frumos... 😈
Buna ziua! Cu tot respectul pt haina statului, va spun cu mana pe inima, ca civil fiind, sunt peste 80% dintre militari, politisti, la manuirea armei...sunt cateva structuri care intr-adevar stiu ce-nseamna si cum se folosesc corect armele, dar in rest...sa fim seriosi! Sunt de acord ca atunci cand faci armata, sa nu mai fie nevoie de cursul pt arme si munitii, dar doar daca ai folosit arma in armata/politie! Ca daca ai fost secretara sau soferu' lu' sefu'...Cu deosebit respect pt toti cei care au servit patria cu inima, mintea si arma!🫡
Cei care au făcut armata în anii 80 au primit atașat la livret un document prin care puteau merge gratuit cu orice mijloac de transport pentru că în caz de război intrau automat în luptă în timp scurt chiar 2 ore, am mai făcut pregătire mai mulți ani la rând, 4 ani, având uniforma pe mărimea lui la o anumită unitate militară. Este în livret scris trecere în rezervă, specitate militara 008, probabil infanterie deși în prima parte am fost tanchist. Hârtia atașată este ordin de mobilizare, pe el sunt cupoane pentru tren, vapor, avion, mașină dacă eram plecat luam orice ma ducea mai repede la unitatea desemnată, este trecuta unitatea unde aveam uniforma pregătită. În lunile de pregătire din cei 4 ani am trecut pe la mai multe arme ultima fiind cercetare - diversiune. Pentru ca am făcut facultatea după 90 nu am mai fost chemat la concentrare pentru grad de ofițer dacă făceam armata înainte eram acum probabil cel puțin căpitan în retragere dacă nu un grad mai mare. Am folosit toate armele de infanterie de la pistol la mitralieră.
Da ce e așa secret un căcat de carnet? L-am și rup la o săptămână după ca m-am liberat😂
Ai mare dreptate! Atunci când ne vor chema să apărăm țara avem dreptul la arme dar pentru dreptul nostru de a ne proteja nu contăm. Mare grija că au să lupte doar cei cu aceste drepturi privind deținerea de arme căci noi nu avem dreptul.
Ai dreptate atunci cînd o să aibă nevoie de noi rezerviști o să meargă la război numai cei ce au dreptul de a deține armă pe timp de pace
Nu se dau arme letale la persoane care nu au funcții la nivel înalt ptr. că le e frică. După cât rău au făcut acestui popor cine știe ce s-ar intampla.
La fel și pentru colecționari, daca nu ești cineva îți inventează ei ceva că să nu-ți dea.
problema ca nici cu aer comprimat nu da
Stimate ! Da ai dreptate ! Bănuiesc cu siguranță căci facă am deține "Arme de foc " cei care de la zisa " Revoluție " încoace ar fi lăsato mai moale ! Cu privire la Viața Cotidiană de zi cu zi ! Adică nu și-ar fi permis să facă ce vor " Ei " findcă ar fi existat riscul să curgă gloanțe și spre " Ei "... Dar în Țara lui " Papură Vouă " așa s-au petrecut lucrurile ! Fără Armă ! Fără dreptul la " Opinie " Fără dreptul la " Libertatea de exprimare " Da în cuŕind zic " Ei " trebuie să se prezinte Soldatul la " Ordin "... Marș !!!
SUBSCRIU!!!
Purul adevar ! Felicitari pentru explciatii.
Eu am facut armata 1 an so 8 luni- 1982-din cauza " situatiei strategice".Am carat in spate si mitraiera de companie, apoi cutiile cu benzi.Am fost instruit in poligoane sa trag ci Ag-7 si AG-9 si aruncatirul de 82 mm.Placa metalica carata mi-a intarit muschii.
Trageam cu mitraliera de companie pana trebuia sa schimbam teava.
Acum nu-mi trebuie un orezar de buzunar da daca as avea nevoie, as risipi tinp si bani pe cursuri .
Cei care am satisfacut stagiul militar sub gradul de sergent major suntem "carne de Tun"?Am facut 6 luni de instructie cu Regimentala am fost lasat la vatra cu grad de sergent cu diagonala si nu am dreptul la port arma?le este frica la legislatori sau ce?multumesc de informatii dar asta e discriminare.
Cadru militar este una si militar este alta.
Asa cum ai spus este nevoie doar sa fi satisfacut serviciul militar obligatoriu ca sa ai calitatea de militar si sa fi depus un juramant militar.
Legea permite si militarilor in rezerva cei in termen portul armei detinerea ei....altfel ar fi mentionat doar Cadrele militare si nu militarii.
Cu respect.
Adevărat . Trebuie sa fim atenți la conținutul legii.
😂😂😂😂
Îmi vine să râd.
Am făcut gardă aproape toată armata. Deci nu m-am dezlipit de AK-47 și de cele două sectoare cu câte 30 de cartușe de 7,62 decât când dormeam. Când am terminat armata odată cu livretul militar am primit și ORDIN DE CHEMARE LA MOBILIZARE. Îl am în livret lipit pe ultima pagină. Mi-au spus de la Comisarul Militar că am fost un soldat foarte bun, că sunt bine pregătit și m-am și evidențiat că am dat dovadă de seriozitate și Armata română se bazează pe oameni ca mine. Superb. Nu am dreptul de a deține pistol cu glonț. 😂😂😂😂
nici sa nu il accepti!
Salut, eu am fost militar în termen la tancuri, am avut arma individuală pistolul TT33, toți tanchiștii îl aveau. În plus mai aveam și AK47 7.62x39( 2 din 4 membrii ai echipajului de T55). Din ce ai citit acolo doar câteva categorii de cetățeni au dreptulde a deține armă cu glonț. Bine că am avut voie un an sa car după mine 2 arme letale, una scurta și una lungă iar după, nimic. Dacă pun și armamentul de pe tanc.....ele, nici nu are rost să discutăm.
Esti in eroare, clipul nu se refera la dreptul de a detine arma cu glont ci despre dreptul de port si folosire a armelor scurte, cu incadrarea aparare si paza. Mai pe scurt, dreptul de a purta pistol cu glont cand iesi pe strada.
Daca te intereseaza strict dreptul de detinere , adica sa ai in casa, arme cu glont, poti obtine acest drept relativ usor doar ca trebuie sa investesti timp si bani.
@@georgepopescu1327 , eroarea este a mea, gândeam despre port, dar am scris deținere. Lipsa de experienta în domeniul juridic unde fiecare cuvânt contează.
@@georgepopescu1327 gresesti. Nici pentru detinere nu ai dreptul. Autorizatia se da pentru “cumparare, port si detinere” arma letala cu glont. Permisul mai apoi iti da dreptul de folosire.
@@bogdan-el le confuzi. Exista mai multe variante prin care poti detine arme in mod legal in Romania. Una dintre acestea este pe colectie, adica permis de tip A, ce iti da dreptul la detinere, nu la port si folosire.
In principiu permis de tip A poate sa dobandeasca orice cetatean daca nu are cazier.
@@georgepopescu1327 vorbeam strict de paza si aparare. Nu despre colectie, vanatoare sau tir sportiv.
Legea spune "militari". Soldatul si gradatii sunt militari si dupa legile vechi si dupa cele noi. Prin urmare, strict conform legii, au dreptul de a purta arme letale cu glont daca indeplinesc cerintele specificate de lege. Chestia cu corpul subofiterilor si corpul ofiterilor si JAC, MAC, LAC si sa vezi c-o fi, c-o pati este o abureala si daca este emisa de un functionar cu atributii de verificare a dosarului de autorizare, reprezinta abuz in serviciu. Militarul in rezerva sau retragere are dreptul de a purta arma letala. Nu de acum ci de cand exista legea. Soldatul care isi doreste, ISI PERMITE, indeplineste conditiile nu poate fi refuzat pe criteriul gradului sau NICIODATA! De ce? Pentru ca legea nu face discriminari pe criteriul "grad". Legea spune "militar in activitate, in rezerva sau in retragere"! ATAT!
Să lămurim termenii "în rezervă "și "în retragere ":
□ în rezervă,sunt persoanele care au satisfăcut stagiul militar (civili,care pot fi mobilizați până la vârsta de 55 de ani),și cadrele militare pensionate ce pot fi mobilizate până la vârsta de 63 de ani (70 de ani pentru generali);
□ în retragere,sunt cadrele militare care au depășit vârsta de 63 și respectiv 70 de ani, care nu vor mai fi mobilizate la război.
Pentru sergent major in rezerva trecut in livret desi trecerea in rezerva s-a facut cu gradul de caporal, cum se aplica legea aceasta?
La fel.
As dori sa fac o completare dv. ati comentat din lege binenteles dar am observat ca nu cunoasteti gradele militare pt armata pe uscat acestea sunt : soldat, fruntas, caporal, sergent si sergent cu diagonala( pt cei ce au terminat scoala regimentala),tot aici as dori sa adaug ca in perioada comunista existau si soldat TR, erau acei soldati care au luat examenul la facultate si erau obligati sa faca armata 8 luni adica cu termen redus pana la inceperea cursurilor universitare, dupa care incep subofiterii ( care au absolvit scoala militara de 2 ani ),sergent major, plutonier, plutonier major, plutonier adjutant si maistri militari sunt clasificati pe clase primul este maistru clasa IV ,urmeaza clasa III, apoi clasa II, clasa I si maistru principal. Ca ofiteri superiori sunt cadre militare care au scoala militara de 3 ani la ofiteri sau facultate acestia sunt : sublocotenent, locotenent, locotenent major si capitan, dupa care urmeaza ofiteri superiori: maior, locotenent colonel, colonel dupa care urmeaza corpul generalilor: general maior, general colonel, general de armata si maresal. Acestea erau gradele militare pana in 1990 in care maresal nu a fost decat unul singur Antonescu nici macar Ceausescu nu a detinut acest grad el era comandantul suprem al fortelor armate acum aud de general cu patru stele!!!!.....,da in schimb sau schimbat gradele si in politie, au aparut denumiri noi ale functiilor datorita demilitarizari politiei si avem: agent, agent principal, agent sef adjunct, agent sef, agent sef principal apoi avem ofiteri de politie: subinspector, inspector, inspector principal, apoi urmeaza: subcomisar, comisar, comisar sef, apoi urmeaza: chestor, chestor principal, chestor sef adjunct, chestor sef. fortele aeriene si navale in afara de gradele sublocotenent ,locotenent si capitan avem ca ofiteri superiori in ordine ierarhica la aviatie: locotenent comandor, capitan comandor si comandor iar la naval avem:contraamiral de flotila, contraamiral, viceamiral, amiral, in cazul in care am omis ceva va rog sa completati dv. legea este putin cam ambigua se refera la militari si atunci cuprinde toate gradele militare enumerate de mine mai sus, sau se refera numai cadrele militare care a absolvit scoala militara de 2 sau 3 ani pentru ca si ceilanti militari au facut cursuri de specializare pe perioada stagiului militar adica doresc sa fiti expilicit bine inteles ca cu o arma nu tai paine ca cu un cutit deci nu are caracter dual si de aceea se fac cursuri care implica cunoastere intretinere si manuirea armamentului, manuirea si depozitarea munitiei . munitia este alcatuita din: proiectil,tub,pulbere si capsa de initiere. Executarea focului atat in poligon cat si pe standul de vanatoare pt a preintampina accidencte nedorite. Eu ma opresc aici si va doresc tuturor o zi excelenta .
Completare la completare. 9 luni, nu 8, faceam cei de la TR. Daca faceam dupa facultate armata, erau numai 6 luni, TFR (Termen Foarte Redus). Aveam aceleasi grade pana la sergent, numai ca atunci cand ne recomandam adaugam particula TR. Generatia mea, '89-90, a fost singura care a facut la TR inainte de facultate, si numai 6 luni, si am terminat cu tabla de sergent. Dupa '90 TR-ul s-a facut dupa facultate si dura 6 luni.
Gradul de lt. maj. a disparut in '94, in urma alinierii la standardele NATO (slt-OF1b, lt-OF1a, capt-OF2) cei avand acest grad fiind avansati la capt.
Ceausescu era, daca nu ma insel, gen. maior, fusese absolvent al Academiei Militare Frunze din URSS.
Va salut. Mentionez faptul ca si eu intentionez sa-mi cumpar un un pistol cu glont.Tot cautand sa ma documentez in privinta legislatiei, am dat peste acest clip interesant.Sunt militar in activitate si sunt subofiter. Legea e destul de clara: se refera la militari si politisti in activitate si nu numai. Cand spui militar, te referi la toate gradele militare....de la soldat la general. Corpul Soldat Gradat Profesionist SGP s-a transformat in Soldat Gradat Voluntar SGV si cuprinde gradele de soldat, fruntas si caporal. Acestia sunt in activitate. Daca nu merg la scolile de subofiteri sau ofiteri ei pot trece in rezerva cu drept de pensie, ca si SGV-isti. Deci ei au dreptul de a obtine permisul de arma tip B. Militarii in termen, care au satisfacut stagiul militar pana in anii 2004 -2005, chiar daca au obtinut grade militare, nu au fost miltari de cariera. Conform legii de atunci, ei isi satisfaceau stagiul militar. Asa ar putea sa vina si cei care au facut armata la pompieri si jandarmi. Legea armelor se refera doar la militari si politisti ca si "meserie" in prezent sau avuta. Sper ca am fost de folos in aceasta privinta.
Suntem multi sa ne unim printro Petitie la Guvern.
Așa este că doara faci testul Psiho. și analizele etc
Foarte frumos si adevărat spus
Buna.
Ce parere aveti de o petitie in ideea schimbarii legii?
Mult succes!
nu ai cu cine in ziua de azi oamenii sunt fiecare pt el
Nu știu dacă nu cumva a mai scris cineva in comentarii, dar o mențiune extrem de importantă e că legea nu face referire la CADRE MILITARE, ci la militari că fiind una din categoriile posibil a fi autorizate. Așa că in L80/1995 apar doar definiții ale cadrelor militare.
După opinia mea, toți cei care au făcut armata și au un act un acest sens, au dreptul să procure armă pe apărare și pază.
Țin să menționez că dețin permis cat.B și armă cu potențial letal.
În fond cadrele militare erau apvisti deci angajați nu militari în termen
Am terminat armata și am terminat ca fruntaș. Mulțumesc pentru explicațiile date🤗🤔👍👍👍👍👍💫💫
Salut ! Si SGP au dreptul la arma de foc cu glonț, am colegi care au si mentionez ca sunt activi. Există grade de SGP si la fortele pentru operații speciale si sunt operatori cu statut special.
Amuzant. Am facut armata in termen la Jandarmerie, am fost caporal de schimb, cu munitie de razboi in arma , apoi cdt pluton. Ulterior stagiului militar, am dat niste probe de foc, si am reusit sa intru la Fortele Speciale, la 21 de ani. Acolo m-am brevetat ca parasutist, scafandru, m-am spexializat pe orice tip de arma folosita de armata romana si Fortele Speciale din cadrul Nato si US, am avut nenumarate misiuni de lupta in Afghanistan, apoi am plecat ca si contractor privat, in Irak, Afghanistan, Israel si Emiratele Arabe. Sunt veteran de teatre de operatii inca de la 22 ani, dar am avut gradul de caporal. Prin urmare, NU am dreptul de port arma, trebuie sa fac cursul ca si toti civilii care nu au mai vazut o arma decat la televizor. Practic dupa ani de CQC , CQB si advanced marksmanship cu Beretele Verzi, IDF si multiple firme contractoare private, unde sunt si instructor de CQB si Krav Maga, in Romania nu sunt calificat sa am in posesie un 9mm.😂
Ce ai facut in Israel?Nu cunosc faptul ca acolo ar fi nevoie de contractori privati extrastatali.
@@George.Cristian MOSSAD
cel mai mare grad atins de solatii la termen era de caporal,mai exact fruntas si caporal . de la sergent in sus sunt grade pentru angajatii din armata,iar in armata era plin de tampiti caci era obligatorie aramata mai bine ca nu au dreptul. instructaj se facea,eu am tras cu pistolul mitraliera, cu carpatiul si cu grenada,nu ai cum sa uiti felul in care se folososesc,in corpul de garda te asculata mai rau ca la scoala din uzul de arma.
Ești simpatic . Îmi plac postările tale. 😂
Interesant. In armata Română nu mai exista soldați? Toți trăgătorii sunt ofițeri și subofițeri? Știam că ierarhia militară incepe cu gradul de soldat.
exact, soldat, fruntas, caporal si sergent sunt gradele pt militari in termen
Eu am terminat armata cu gradul de fruntas, am tras cu mai multe tipuri de arme acum fiind civil nu am dreptul la arma de paza cu glont, in caz de razboi o sa ma cheme si atunci o sa imi dea ei arme gratis. pai sa mearga cei care au facut legea pe front ca eu nu am dreptul sa port arma.
Sunt exact în aceiași conjunctură și sunt întrutotul de acord cu tine .
SUBSCRIU!!!
Si ce fac daca dupa stagiul militar , dupa ce am absolvit facultatea, am primit gradul de sublocotenent?
Poate ne explici cum e cu vânătorii ?
Si acum pot desface si reface un AKM....Am avut trageriin poligon cu pistol si PM ....cati pot face asa ceva?Dar trebuie sa mi iau permis de port arma.Daca vine vreo mobilizare sa se duca cei care dau permis de port arma,Cei care au sunt convins ca nu vor lupta...cel putin oparte dintre ei.
Am permis de armă scurtă, revolver calibru 38 special pentru pază și protecție. Este valabil doar în timpul serviciului și arma proprietatea firmei de pază se depune la seif la sfârșitul programului. L-am obținut în Spania după un curs de câteva ore, un examen ușor și altul psihologic . În rest nu folosește la nimic. Edit: Sergent Marina grăniceri, 18 luni la Giurgiu și Mangalia
Ofiterii in rezerva rezultati in urma satisfacerii servicului militar ( sublocotenent , capitan ) au dreptul sa detina pistol cu glont?
A spus cu legea in fata ca DA ! Toate cadrele militare active, in retragere sau in rezerva, pot detine pistol cu glont pentru autoaparare si paza. Citeste legea si asculta-l pe baietasul asta ce zice si vei constata exact ce ti-am zis. Nu detinerea armei ar fi problema atata timp cat e detinuta legal ci modul cum o pastrezi si cum o folosesti in cazul in care situatia o impune.
Da, legea distinge între cade militare și soldați gradați voluntari (cu gradele de soldat, fruntaș și caporal)!
Daca ai facut gradinita la prietenii granicerilor poti dobandi permis de portarma letala?
Super subiect
Trecut în rezervă în livret !,tu nu dezamagești alții dezamăgesc și își fac de cap ,mulțumim pt.informații
O clarificare:
Personalul Armatei Romaniei se imparte in 4 mari categorii:
1)SGP (Soldati Gradati Profesionisti)
*NU SUNT CONSIDERATI CADRE MILITARE (din aceasta cauza nu sunt mentionati in legea 80/1995 privind statutul CADRELOR MILITARE), ei sunt cum le spune numele, SGP :)) si pot avea urmatoarele grade:
-Soldat (practic nu are grad)
-Fruntas
-Caporal clasa a III-a
-Caporal clasa a II-a
-Caporal clasa I
2) SUBOFITERI
Aici legea nu este actualizata, in cazul subofiterilor gardele incep de la Sergent, apoi continua la fel cum sunt trecute in lege.
3)MAISTRI MILITARI (Cum sunt si eu de altfel 😁 )
La fel, legea nu este actualizata, gardele incep de la M.M. clasa a V-a, apoi continua exact ca in lege.
4)OFITERI
Aici textul de lege este corect.
In concluzie, doar Subofiterii, M.M. si Ofiterii sunt cadre, inclusiv Sergentii si M.M. cl. a V-a, sper ca am reusit sa rezolv confuzia. Ca de obicei, multumesc pentru materialele interesante si folositoare, bafta in continuare!
mereu am fost curios , SGPistii au dreptul la pensie militara?
@@pascuionut8655 Da, daca indeplinesc unele dintre conditiile prevazute de lege (conditii valabile si pentru cadrele militare)- au suficienta vechime,au implinit varsta de pensionare, au ramas invalizi in urma unei misiuni, sunt trecuti in rezerva din motive neimputabile lor, etc.
Care este legea despre care vorbim
@@sebastiancaragioiu1146 Legea 223/2015, capitolul II - Sistemul pensiilor militare de stat
@@pascuionut8655 Da.
Eu sunt în rezervă Segent și am terminat in 98 deci după 95. Am fost comandant de gardă la Deva la jandarmi. Am permis de port armă de autoapărare și am avut pistol cu bile de cauciuc. Acum mai am doar o armă de tir. Eu pot să iau pistol cu glonț pentru autoapărare? Mulțumesc!
eu am un an de armată cu livret militar, am 12 ani în care am avut armă cu glonț în timpul serviciului și ce să vezi nu cred că am dreptul să dețin armă cu glonț potrivit legii
Buna ziua! Eu am facut armata cu termen scurt 9 luni si am fost trecut in rezerva cu gradul de sublocotenent, am dreptul la permis pentru arma scurta letala? Multumesc!
Da
În M.A.P..N primul grad de subofițer este sergent.
Articolul 108 a intrat în vigoare în 1995 dacă îmi aduc bine aminte. Iar tot atunci primul grad de subofițer a devenit gradul de sergent. Iar la ofițeri s-a desființat gradul de locotenent major.
Vă rog să specificați dacă la militarii deținători de livrete militare pe timpul stagiului militar sau militarii de carieră??Va mulțumesc anticipat!
Ca militar in termen redus am facut trageri cu pistol , tt , arma cu teava scurta dar cei de la termen intreg nu faceau . Am iesit in rezerva caporal. Urma a face niste armata dupa aia sa primim grad de ofiter. Dar nu s-a mai facut. In caz de mobilizare se va face si apoi probabil vom avea si gradul si dreptul de aport arma. Eu cred ca ar fi util nu atat pentru aparare ca nu avem asa situatie nasoala in tara ci pentru a ne pregati pt apararea a patriei sa fim in forma.
Salutare, nici nu-mi trebuie arma. Politistii le au și se tem sa facă uz cu ele știind urmarile și miile de declarații care urmează. Oare eu dacă dețin arma cu glonț pentru apărare și fac uz de ea...
Ca simplu soldat puteai fi gradat in 3 situatii:
1.La termen de doua luni intre grade,dupa perioada de instructie;
2.Dupa finalizarea scolii de gradati;
3.Daca faceai un act de bravura.
corect...
In cazul in care ai facut armata ca voluntar poti sa ai drept de port de arma cu glont ?
Eu am făcut armata la Brigada de Infanterie Moto 90 Viișoara . Plutonul Logistic .in anul 1995..sergent serviciu pe companie.
Momentan militarii profesioniști soldat, fruntaș,caporal( caporal clasa 1,clasa2,clasa 3) sunt cadre militare.
Sunt ofiter scafandru militar instructor in rezerva pensionar si afirm cu tarie ca pe teritoriul tarii nimeni nu ar trebui sa poarte arma de foc letala fara uniforma. Identificarea vestimentara este necesara si pe timp de pace. Un civil inarmat este tinta sigura pentru un militar inarmat, aici se face o mare greseala: civilii nu au pregatirea de lupta. Cu arma poate sa traga si o maimuta, dar sa stie sa traga, numai un militar, adica un fost civil, instruit, poate distinge tintele fara a pune in pericol publicul, pe timp de pace si camarazii, pe timp de razboi sau in misiuni MAI. Uzul de arma, in afara de legea scrisa, implica discernamant, sanatate mintala, echlibru psihologic, reactie rapida si mai presus de orice, responsabilitate. Un civil inarmat este un pericol public, la "revolutie' au fost inarmati civili si au murit multi nevinovati din cauza ca militarii au primit ordine de la civili, fapt pentru care iliescu trebuie judecat. Vanatorii trebuie sa poarte uniforma cu semne de identifiare vizibile de la distanta, altfel se produc accidente si char omoruri. Un civil nu are DISCIPLINA FOCULUI, nu are habar de ConditileNecesareSiSuficiente pentru DESCHIDEREA FOCULUI. Un civil inarmat este un factor de risc, in primul rand pentru el insusi. Cand ai o arma de foc in mana trebuie sa stii Ce/DeCe/Cand/Cum/Unde/Daca sa tragi. PROSTIA UCIDE, exact ca pe sosele: multi NEINSTRUITI, multi MORTI! Am zis!🙏
Si eu am facut armata...speram sa-mi iau un tanc dupa titlul afisat!
Te salut, am văzut ca dacă ai permis de port arma, poți deține pistol cu bile de cauciuc, dar cu același permis, poți deține si cu glonț? Și dacă nu, în ce condiții o poți face?
1.Ai omis militari cu termen redus(TR )în rezervă sau retragere(în funcție de vârstă) ce au grade de ofițeri sau subofițeri.
2.Ai uitat de sergent,actualmente e primul grad de subofițer.
Una e să fi fost militar în termen și ălta e militar activ.
Mai am un clip. Vezi acolo!
TR e asimilat cu cadru militar, ofiter inferior
Cred ca e vorba doar de cei care au absolvit o școală militară de subofițeri sau ofițeri. Din câte îmi aduc aminte, nu terminai stagiul militar obligatoriu cu grad de sergent. Puteai ca si soldat,caporal sau fruntaș să ai funcție de sergent dar cam atât. Livretul militar l-au obținut toți cei care au satisfăcut stagiul militar indiferent că au fost bucătari,soferi,tanchiști sau au făcut orice altceva.(A trecut ceva vreme de cand am satisfăcut stagiul militar). Stagiul militar era satisfăcut de oricine care era întreg din punct de vedere fizic pe cand la școlile militare de subofițeri se facea un triaj nu intra oricine.
Respect BRO
Interesant! Nu cred că aș dori să cer permis, dar aș fi curios dacă chiar se poate. Eu am făcut armata la termen redus, la poliție, am tras mai mult cu pistolul decât cu AKM și am trecut în rezervă cu gradul de sublocotenent.
Am facut la antitero înainte de '89 si am tras cu toate neamurile de arme care erau la vremea aia. Crezi ca ma vor lasa astia sa detin arma?! E o intrebare retorica😊
Tu vorbești de cadre militare nu de militari
DEX - militar - persoanã care îndeplineste serviciulîn cadrul
Fortelor Armate sau în unitäti ale Ministerului de Interne. Calitatea de militar începe de la data prezentàrii la unitatea sau formatiunea militarã unde a fost repartizat in urma încorporarii si pâna la data înmânàrii documentului de trecere in rezerva.
Legea 80/ 1995 spune :
Art. 1
(1)Prin cadre militare, în sensul prezentei legi, se înţelege cetăţenii români cărora li s-a acordat grad de ofiţer, maistru militar sau subofiţer, în raport cu pregătirea lor militară şi de specialitate, în condiţiile prevăzute de lege.
LEGE nr. 446 din 30 noiembrie 2006
Capitolul II Îndeplinirea serviciului militar
Secţiunea 1 Dispoziţii comune
Articolul 3
(3) Serviciul militar activ se îndeplineşte în calitate de:
a) militar profesionist;
b) militar în termen;
Și mai sunt multe
Și eu vreau sa dau de permis de port și folosire adică de port și pază doar că sunt persoana fizica îmi plac mult armele de foc și a-și dori să fiu
Lămurit pot deține o armă letală da că sunt o persoana fizica aștept răspunsul mulțumesc
deci la razboi nu mai trebuie set de analize test psiho etc ?pai si pt aer comprimat trebuiesc toate ca la arme de foc legi fara logica
Dar pădurarii?
Gradul de soldat iil vei avea dupa depunerea juramantului iar pentru cele de fruntas,caporal si sergent se face scoala de gradati .Ca sa obtii gradul de subofiter se face scoala de subofiteri si poti fi incadrat la um ca angajat cu norma intreaga ceea ce inseamna ca nu esti soldat la termen.
fruntas sau caporal nu necesita neaparat scoala de gradati
poate acum,cu pile...
Doresc sa va raspun la nelamurirea dumneavoastra referitoare la lipsa dretpului unui soldat,fruntas, sau caporal de a purta o arma de autoaparare.
Destul de simplu, aceasta categorie de militari, NU au dreptul de a purta arma de foc cu teava scurta nici in cadrul unitatilor militare unde sunt repartizati. Ei au dreptul numai la categoria de arme de razboi si nu de autoaparate. Ma refer strict la portul armelor in timpul executarii serviciului militar in interiorul unitatilor sau in exercitii ori misiuni militare.
Deja aveti raspunsul
Daca ei nu au aest drept nici macar in misiunile militare oficiale, cum pot avea ei dreptul la portul unei arme de foc cu teava scurta de autoaparare dupa cenu mai sunt in activitate ?
Iar militarii in termen, nu sunt folositi si aruncati dupa ce si-au satisfacut stagiul, barbatii unui stat, trebuie sa fie capabili sa-si apere granitele in caz de conflict si doar atunci vr fi chemati la arme de razboi si nu de autoaparare. Nu este un drept, este o obligatie.
Armele cu teava scurta de autoaparare le detin numai cadrele militare. Ma refer strict la portul acestor arme oficial in timpul serviciului. Si de aici si dreptul acestora de a solicia autorizatie de port arma si in afara serviciului oficial.
Permisul de portarma...e cu dus intors ia ganditi va sa intri pe la amiaza in zona Harcov....wild,wild west sau probleme vechi intre,,vecini,,
La vremea respectiva când noi am făcut armata nu ne a întrebat nici dracul, ma vrei sa faci pur și simplu ne au luat și ne au pus Kalasnikov ul în mana și foc de voie,bine înțeles după o instruire prealabila.Fiecare pe unde a fost în garnizoana și în diferite servicii.Deci noi ăștia am folosit o arma letala înainte sa vina cei de azi cu o lege gândită de ei.
Am fost trecut in rezerva cu gradul de sergent, ulterior, in civilie fiind, am fost avansat la gradul de sergent major, asa scrie pe livretul militar. Acum sunt sergent major in retragere, am 71 de ani. Am dreptul sa detin arma letala?
spune foarte clar in acest video,conform cu legea, ca sergent major poti avea arma scurta de aparare , pistol cu glont .
@@spartacus5097 Nu-ti primeste nimeni cererea de a detine arma cu glont daca nu ai activat in armata sau politie.Am grad de sergent major in rezerva(acum in retragere ) m-am dus la serviciul respectiv cu adeverinta de la Centrul militar si Livretul militar si mi s-a spus clar ca nu am dreptul desi am permis pentru arme neletale( pistol cu bile de cauciuc )de peste 7 ani.
Adică in armată am avut în permanență muniție de război cu ea efectuind trageri, dar acum daca nu am grad subofițer nu pot! Atunci în caz de război nu vin că nu am voie! Să vina cei ce au grade!
Este o intrebare retorica? Legea e clara, armele cu glont , cand e vorba de civili, sant pentru cei care lucreaza cu valori la purtator sau pot demonstra concret ca au nevoie pentru a se apara.
deci absolventii de facultate care au facut scoala de ofiteri de rezerva termen redus, si deci au primit grad de sub-locotenent in rezerva, pot sa isi ia pistol pe aparare-paza?
sub-locotenent da se poate
conform leggi ai acest drept .
Eu nu știu de ce le pasă atât de mult să dețină armă letală. Eu sunt militar în rezervă și sincer vă spun, mă p.. pe ea de armă și de handicapați funcționali de la guvernare. Am fost chemați în 2024 să facem prezența și nu m-am dus. Nu știu dacă au fost alții dar pentru mine armata înseamnă "paza mafiei". Nicidecum paza patriei. Cum se întâmplă și cu jandarmii și poliția. Deci pentru ce să port armă letală? Numai un psihopat ar cere asa ceva avand în vedere că nu lucrează în M.A.I. sau M.A.P.N.
Buna ziua.Mai avem până să ajungem că elvețienii.Armata care se mobilizează in cel mai scurt timp din lume.Si asta oare de ce?Pentru că toți care au efectuat stagiul militar dețin arma acasă.
Despre evrei ce zici?
Salut,daca iti iei un pistol de paza si aparare cu glont,si nu ai in judet poligon civil de antrenament,unde poti sa exersezi tragerea?Exista un poligon,unde fac trageri jandarmii,militarii,politistii,care nu este ingradit,nu este interzis accesul.Poti exersa acolo,sau trebuie vreo aprobare pentru a folosi polugonul?
@@emilburtea617 zi drept: câți ani ai?
Am înțeles,nu poți.romania noastră e rămasă în urma rău,am văzut clipuri pe net în alte tari unde oamenii exersau în pădure sau locuri izolate,doar la noi în poligon autorizat,sa îți ia banii.
@@emilburtea617 🤷
Asta e legea.
ai zis-o perfect...
Dar sublocotenent in rezerva se pune?! :) Nu de alta, dar asa ma manca degetele macar la un Smith &Wesson din ala de ni-l arati in video! :)
conform legii ai dreptul la pistol cu munitie letala .
Salut Broadheader o arma cu aer comprimat pot detine daca am satisfacut stagiul militar si pana la cati jouli prevede legea.
Poti deține arma cu aer comprimat și cu și fără stagiul militar dar trebuie sa îndeplinești niște condiții : fisa medicala, aviz psihologic, cazier , curs de arme apoi mergi la politie și primești autorizație de procurare in cazul tau arma cu aer comprimat destinația tir sportiv
Pana la viteza proiectilul de 220 ms
Rezerviștilor cu stagiul militar obligatoriu efectuat, nu li se mai recunoaște perioada ca vechime în muncă decât 25%, adică din 1 an și 4 luni efectuați, doar 4 luni vechime.Un an de zile de viață și armată OBLIGATORIE sunt furați ….Pacat de așa recunoștință….
😂 Ai amețit destul 🐈
A) Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari - (1) Soldaţii şi gradaţii voluntari constituie un corp distinct de personal militar, recrutat pe bază de voluntariat şi situat la baza ierarhiei militare. B) DEX : MILITAR = Persoană care face parte din cadrele armatei sau care este chemată în armată pentru efectuarea stagiului militar, la concentrare sau la mobilizare. Incearca sa reiei analiza luand in calcul si aspectele A si B de mai sus. In legea 295 nu se face referire in mod expres la CADRELE MILITARE ci generic la MILITARI.
nu se contrazice putin una pe alta ??
Sergent este primul grad de subofițer astăzi ......daca nu greșesc
Nu asta e întrebarea... E greșită. Dacă ai făcut Armata poți face arme din aproape orice???
...toți băieți din românia să vadă acest video sau să citească legea
Salut gradele militarilor în termen sunt:
Soldat
Caporal
Sergent
Atât după aceea incep gradele subofițerilor
Sergent major etc.
Cînd ai satisfăcut ,tu , stagiul militar tot ce spui acum erau subofițeri ,prin natura cuvintului,dar pina în 1995
Soldat-Fruntas -caporal-sergent
Sunt ștate de organizare vechi ce ai citit tu. In armata romana la subofițeri avem gradul de sergent si la maiștrii militari avem si M.M cls a V - a.
Câți mai fac acum stagiul de rezervist voluntar? 😅😅😅
Sincer o aberatie 😮,am facut armată in 1990 am fost in primă unitate de caști albastre ONU,(concentrat in 1996 2 luni),sant simplu soldat am 26 trageri in armată și în concentrare 20,deci sant handicapat!! Am tras cu :ak,mitraliera infanterie, mitralieră TAB,pistol,grenade, TNT,mine etc,si sant cadre in ziua de azi ca ma piș pe ei,nici nu stiu cadență de tragere a unei arme😢😢😢😮😮
Să înțeleg că cei care au satisfăcut stagiul militar la TR (termen redus), respectiv 6 luni, iar în livretul militar au trecut gradul de Sublocotenent în rezervă, au dreptul la armă letală pe apărare și pază? Pentru că sunt foarte mulți în situația asta.
Eu înclin să cred ca nu au dreptul.
Ce specifică legea armelor cu trecerea în rezervă sau retragere, se referă la pensionarea din MApN, respectiv MAI. Ca o paralelă, în Statutul Polițiștilor, respectiv L.360/2002 cu MCU, se specifică clar la art.28 pct.2 urmatoarele:
“(2) Armamentul dobândit personal se deţine după pensionare pe baza permisului obţinut, în condiţiile legii.”
Și sunt sigur că e valabil și pentru militari. De asemenea, cei care s-au pensionat dar nu aveau arme personale cât au fost în activitate, își pot achiziționa și dupa pensionare, în baza unei adeverințe eliberate de la Resurse Umane, prin care fac dovada că au fost cadre active și s-au pensionat din motive neimputabile lor.
Dacă greșesc, îmi cer scuze.
Am făcut armata într-o subunitate de cercetare-diversiune... Am tras cu toate categoriile de armament individual (de la pistolet, până la AG7) maxim... Am fost declarat "trăgător de elită" in cadrul unui concurs organizat de MAPN, având grad (la acea vreme, de sergent)... Sunt convins că am tras mii de cartușe in antrenamente, aplicații, etc, decât un "milițian" care in afară de "TT" (la acea vreme), habar nu avea ce înseamnă un AKM, PSL, sau AG7... Este bătaie de joc... O să fac cursul de "neletale" cu bila de cauciuc, pentru a mă apără de urși, câini și alte "potăi" care-mi sunt prin preajmă (prin conjunctura locului de muncă)... Sunt inginer care prestez la construirea unei autostrăzi, unde urșii sunt "ca la ei acasă" (cel puțin noaptea, la schimbul 3)... Ce să fac...?! Dau cu bile in ei... 😂
In rezervă și nu retragere. De la o anumită vârstă sunt in retragere. Acestea două se referă la absolut toate categoriile de militari( inclusiv în termen).
Si eu spun ca tine, ca multi dintre noi au stat cu arma si munitia asupra lor 24 din 24 de ore.
Vedeți legislația din Republica Moldova, păcat că România are o lege de ra...t, descriminatorie în coraport cu cetățenii de rând, pacat că nu se ia în considerare situația din Ucraina.
Am ascultat cu interes materialul tau , dar am totusi o mentiune si o intrebare , ai uitat sa mentionezi categoria de persoane care au terminat stagiul militar obligatoriu cu livret militar cu gradul de sergent , iar apoi sau reincadrat in aceasi unitate pentru inca 7 ani tot cu gradul de sergent , cu titulatura de militar angajat pe baza de contract cu gradul de sergent MAC , intrebarea mea e urmatoarea avem titulatura de militari asa cum spune legea , in cazul nostru cum e am fost militari pe baza de contract (MAC) cu grad de sergent , la noi cum e , putem fi autorizati sau nu , pana la urma am fost militari atatia ani , eu sant in aceasta situatie sant vanator deci detin arme letale doar lungi , poti te rog sa ne lamuresti sau sa cercetezi problema pt noi ?????, Iti Multumesc anticipat.
Salutare îmi poți da te rog facebook-ul tău ?
@@mariusopreanu1233
@@maxima635 sunt interesat de a-mi achiziționa o armă nu contează prețul dacă ești interesat îți pot da wikr-ul meu sau vorbim pe telegram
@@mariusopreanu1233 poti suna daca vrei
@@maxima635 ok , îmi poți da un număr de telefon și apoi îl ștergi după ce îți dau mesaj
A se citi aici “militari” = cadre militare!
Gradele de sergent, maistru militar cls 5-a și sublocotenent s-au reintrodus în clase gradelor cadrelor militare, ulterior!
Pe livretul militar scrie : TRECUT ÎN REZERVĂ
Am fost militar in termen ,FRUNTAS in rezerva si la Calificare scrie PISTOLAR.
Mda....legea a fost dată cu dedicație când a fost dată...la ora aia nu existau sgp. Din cate am văzut.... toți militarii activi și în rezervă au dreptul de a deține arme cu glonț...etc. So...legea nu face diferența între categoriile de personal... legea nu spune că numai cadrele sau cadrele pensionate au dreptul .. ci "militarii"...In plus... văd că faci confuzie între militarii în termen (ăia până în 2006) și sgp...care sunt angajați ai MApN. După mine.... numai angajații și pensionarii MApN au voie la arme cu glonț...nu și cei care au satisfăcut stagiul militar până în 2006. Dar când legea e făcută de incompetenți ...
@Dragos Onofrei și de ce mă rog crezi asta? Ori un subofiter de la muzica militara, mentenanța sau vreun sanitar etc din vechea armata crezi că ar fi mai in “ temă” cu armele ca un infanterist sau tanchist ori artilerist in rezerva ? Eu nu cred.
În 2001 sergentul au devenit caporali. Atât MAC iincat și MT înștiințare.
In oct 2002 am terminat sergent la MAI
@larachannel-vj6pk eu am fost ciclu de februarie. 2001-2002 parasutisti. Am avut fuctie de sergent dar inainte de terminarea armatei toti sergentii angajati au devenit caporali iar noua ne-au taiat din solde.
Eu am terminat in oct 2002 Sergent....
Am fost riidicat in grad cam cu 1 luna sau 2 inainte de eliberare....deci prin aug sau sept 2002 am devenit sergent din caporal....
@@catalinbanu9273
PAI SI CEI DIN SERVICIILE DE PAZA AU FACUT ARMATA DECI CONFORM PRIMULUI ARTICOL AU DREPTUL LA ARME LETALE!!!
😂 Demnitari 🤣 Dar când trebuie mobilizare pentru a pleca pe front dau în spate !
din 1000, poate 5 si-ar lua arme de aparare si paza...
La subofițer corectează : update NATO Sergent . !! Primul grad după școala .