Matematik Olmadan Yazılımcı Olunur mu?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 апр 2022
  • İletişim:
    linkedin.com/in/esatgulkaya
    esatgulkaya
    yazilimilkadim@gmail.com
    Hangi Programlama Dili ile Başlanmalı • Yazılıma Başlamak, En ...
    Bu Yazılım İşlerinde Çok Para Var • Bu Yazılım İşlerinde Ç...
    CV Özgeçmiş Nasıl Hazırlanmalı • CV Nasıl Yazılır? İş B...
    Yurtdışına Kapak Atmak • Video
    Kanalımızda yazılım geliştirme, programlama, bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, bilgisayar programcılığı, programlama dilleri, programlama dersleri, yurtdışı, kariyer gibi konularda paylaşımlar yapıyoruz.
    Yeni videolardan haberdar olmak için "Abone Ol" butonuna tıklayıp abone olabilirsiniz.

Комментарии • 28

  • @efekoc7587
    @efekoc7587 2 года назад +22

    En kısa cevabı matematik olmadan temel yazılım yapılabilir. Ama matematik olursa çok daha üst düzey yazılımlar yapılabilir.

  • @halitkaya3652
    @halitkaya3652 2 года назад +4

    Yine harika bir bölümdü, teşekkürler

  • @y01cu_yt
    @y01cu_yt 2 года назад +3

    Teşekkürler!

  • @islamForeverAdemComert
    @islamForeverAdemComert Год назад +2

    Aynı beni tarif ettiniz . Kötü öğretmenler yüzünden sozeli tercih ettik hayatımın hatasi

  • @bugraylmaz8191
    @bugraylmaz8191 2 года назад +2

    💯

  • @yasinkanar5502
    @yasinkanar5502 2 года назад +2

    Teşekkürler.

  • @LARKv99
    @LARKv99 2 года назад +5

    Abi hersey icin cok sagol nankorluk olmasin da agzini sakiz cigniyomus gibi ses cikartmasan nolur ölücem valla

  • @nomadybb1-66er7
    @nomadybb1-66er7 2 года назад

    Bilmiyorum ya matematik çok önemli bir şekilde kendini gösteriyor lineer cebir istatistik bilmeden makine öğrenmesi çok zor mesela yazılım sonuçta bir araç ne yapılacağı önemli

  • @erain704
    @erain704 Год назад +2

    Mikrofonunuz baya kaliteli

  • @oguzhandemirci887
    @oguzhandemirci887 2 года назад +7

    hocam 6 saat sonra alttan kalan calculus sınavım var, ara verdiğimde bu videonun denk gelmesi tesadüf olamaz..Yoksa sonunda geçecek miyim

    •  2 года назад +4

      gectin bile :) basarilar.

  • @YetenekBURADA
    @YetenekBURADA 2 года назад +1

    Arkadaşlar hakaret etmek için söylemiyorum lütfen yanlış anlamayın. Ama sayısal zekası düşük ve ortaokul terk insanlar var yazılımcı olarak çalışan çevremde. Onun için hocanında dediği gibi ciddi matematik bilgisi gerektiren bir oyun yada bilimsel işlemler için bir yazılım geliştirmeyecekseniz çokta ciddi bir matematik bilgisine ihtiyacınız olmayacaktır. Fakat analitik ve sayısal zekaya ve matematik bilgisinede sahipseniz bu zekaya ve bilgiye sahip olmayan birine göre daha performanslı ve verimli bir kod yazmanızı sağlayacaktır. Fakat sayısal ve analitik bir zekaya ve matematik bilgisine sahip olmamanız yazılımı öğrenemeyeceğiniz ve yazılımcı olamayacağınız anlamına gelmemektedir. Sektörde bu şekilde oldukça fazla yazılımcılarda mevcuttur.

  • @gncyazlm3098
    @gncyazlm3098 Год назад +1

    Merhablar ben 7.sınıf öğrencisiyim abicim ben yazılım istiyorum şu anda birşey yapabilirmiyim veya hangi üniversitelere veya hangi liselere gidebilirim benim hedefim fen lisesi orda yazılım mühendisliği varmış aşk sen ne düşünüyosun

  • @bgt7911
    @bgt7911 2 года назад +2

    .

  • @mustaka698
    @mustaka698 Год назад +4

    yazılım öğrenmeye başlayalı 1 yıl bile olmadı ve kullandığım matematiksel ifadeleri sıralıycağım
    1 mantık(9.sınıfın ilk konusu v veya bağlacı fln olan ) (kodladığım projelerin yaklaşık %99 unda var (%1 print("hello world") fln ))
    2 temel matematik %98
    3 fonksiyonlar %80 inde kullanmışımdır
    4 olasılık (en temeli)
    5 kümeler
    6 trigonometri (2.5(bir arkadaşının yaptıği projeye yardım etmek sayılıyorsa 3 sayılmıyorsa 2 ) javada karakterimizin açısını ayarlayabildiğimiz basit birkaç oyun yapmıştım)
    (arkadaşim roblox stüdioda birşey yapıyordu ne yaptığını hatırlamıyorum ama (objelerin x üzerindeki açılarını ve y üzerindeki açılarını ayarlayabiliyoruz ) iki objenin birbirine açısal anlamda tam olarak bakması gibi bir şey istemişti silahlarla alakalı birşey yapıyordu yanlış hatırlamıyorsam bende ona tahtada bir dik uçgen çizdim köşeleri a b kök(a²+b²) idi ve bu üçgenin köşelerini kullanarak açılarını bulmamız gerektiğini söylemiştim ve matemtaik hocasına sormuştuk bu olayı 11.sınıfız ve arccos arctan a fln geçmeden önce daha ve obgün arc cos arc tan ı öğrendik ama evde bir problem oldu ve açıyı nedenini bilmiyorum açıyı PI/180 e çarpması gerekmiş ve işe yaramış bununla ne yaptığını tam olarak bilmiyorum

  • @suleymanakbas4541
    @suleymanakbas4541 2 года назад +3

    Şu an mezunum ve lise müfredatı içerisindeki olan matematği biliyorum eksik kısımlarım eblette vardır ama bunları internet ile çok rahat giderebiliyorum. Fakat bu işe alaylı olarak gitmeyi kuruyorum kafamda çünkü durum çok açık ve net yani o kadar fazla üniversite öğrencisi olacak ki bu gidişle 4 5 yıl sonra milyonlarca mezun vereceğiz baraj kaltığı için bu da çok kötü sonuçlar çıkartacak. Kısacası 5 yıl okuyup kendimi geliştiremeden çıkmaktan çok korkuyorum. Şu an üniversite okuyan öğrencilerin belki de tamamı biliyor kendilerini geliştirmesi gerektiğini ama bir çoğu yapamayor bunu da türkiye de üniversite okumanın zorlu bir süreç olmasına bağlıyorum ( maddiyat, imkanlar vs) ve bu süreç her yıl daha da zorlaşacak gibi gözüküyor. Böyle olmak istemiyorum. Diyeceğim o ki üniversite matematiği için internetten çalışabileceğim tavsiye ettiğiniz bir yer var mıdır ve bu şekilde olur mu yani bu şekilde öğrenebilir miyiz. Çünkü artık hayalini kurduğum üniversiteyi okumak için içimdeki istek günden güne düşüyor. Bilgisi olan birisi cevaplarsa çok mutlu olurum şimdiden çok teşekkürler.

    • @hulyaturker3475
      @hulyaturker3475 2 года назад +1

      Kanallardan sadece konunun aslını öğrenirsin matematik kendi çaban ve bol pratikle iyi yerlere gelir

    • @furkanyurdakul6397
      @furkanyurdakul6397 2 года назад +1

      Khan academy'i şiddetle öneririm. Üniversite matematiğini öğrenirsin ve geliştirirsin, orada gerçekten kaliteli eğitimler veriyolar.

  • @y01cu_yt
    @y01cu_yt 2 года назад +3

    Üretmeye devam.

  • @ahmetykar7132
    @ahmetykar7132 2 года назад +8

    Yazılıma yeni girecek insanlar korkmasın. Yazılımda matematikle işiniz olmayacak. Makine her şeyi sizin yerinize yapacak.

    • @Miracle-uc6es
      @Miracle-uc6es 2 года назад

      Saçma sapan içi bomboş cahilce bir yorum. İşletme mezunu yazılımla az biraz bilgili bir insanla aranda ne fark o zaman senin?
      Felsefe, mantıkla yapılır, mantık matematikle. Bilgisayarlar uygulamalı matematiğin bir alt dalıdır.
      Herhangi bir programlama dilini ele alalım örneğin,
      Operatörler, matematiksel operatörlerdir.
      if else bloğu, parçalı fonksiyonlardır,
      döngüler, seriler, diziler konusudur. Ayrık düzlemde, toplam yapılır.
      Diziler - Lineer Cebirdir.
      Tek boyutlu diziler vektör, çok boyutlu diziler matrisler (ve nihayetinde tensörlerdir)
      Fonksiyonlar, zaten fonksiyonlar
      Bu böyle gider. Matematik bilmediğinizi ya da kullanmadığınızı düşünebilirsiniz. Ama her programlama yaparken, matematik kullanıyorsunuz. Ha bunu ne kadar iyi bilirseniz, programlama öğrenme süreniz kısalır. Daha etkili fonksiyonlar yazabilirsin. Karşınıza çıkan bir problemi, daha etkili modelleyebilirsiniz.
      Bunu böyle yapmazsanız olacak olan şey, daha önceden yapılmamış, kütüphanesi yazılmamış, internette tam olarak aradığınız örneğin olmadığı hiçbir işi yapamazsınız.
      Daha da önemlisi, insanların siz mühendislere para verme sebebi, yorum yapabilme becerinizdir. Hayat boyu hiç kimse sizden 387*594 işlemini bir kağıt kalem alıp yamanızı istemeyecek. O bilgisayarın işi. Sizden beklenen eğer çıkan sonuç 5 haneli ya da 7 haneli olursa, "ya bu işte bir gariplik var, kodda bir hata olabilir" diyebilmek ve sorunları baştan yorumlayıp çözebilmek. Bunu yapabilmek için, hayatınızda daha önce o çarpma işlemlerini yapmış olmanız gerekiyor. Yoksa o sonuç ne çıkarsa çıksın yorumlayamazsınız. Bu da haftalarca süren debug analizleriyle sonuçlanır.
      Matematik dediğiniz şey, düşüncelerinizi kağıda dökebildiğiniz bir dildir. Programlama dilleri de bunları ayrık zamanda bilgisayarın anlayacağı dile tercüme eden bir araçtan ibarettir. Ast olan sizsiniz. Sizin bir problemi optimum bir şekilde modelleyip, bilgisayara aktarabilmeniz. Eğer siz kendinizi bilgisayar benim yerime bu işi yapıyor demeye alıştırırsanız, emin olun günün sonunda patronunuzda o zaman benim yeğen bu işi yapsın, hem daha ucuza yapar der, sizi gönderir.

    • @ahmetykar7132
      @ahmetykar7132 2 года назад +1

      @@Miracle-uc6es Bizim Türk insanında tartışma adabı yok. Hakaret bizim olmazsa olmazımız. Halbuki zeki insan relax olmalı. Fikrine güvenmeli. Hakaret edince daha bilgili olmuyorsunuz;)))
      Tekrar söylüyorum yazılıma yeni girecek arkadaşları korkutmayın. Yazılımda matematikle işiniz olmayacak arkadaşlar. Rahat olun.

    • @Miracle-uc6es
      @Miracle-uc6es 2 года назад +7

      ​@@ahmetykar7132 Saçma sapan bir hakaret değil, sunduğunuz savın içi boş olduğunu gösteren bir kalıptır. Bunun dışında hiçbir hakaret içeren bir yorumda bulunmamakla birlikte, kendi savlarımı sebepleriyle açıklıyorum. Sizin gibi sadece gerek yok, diyip, oturmuyorum.
      29 yaşındayım. Son 6 yılın 5.5 yılı bu işten bir fiil para kazanıyorum. Ve ihtiyacım var. Ve keşke daha da iyi bilseymişim diyorum. Çünkü iyileştikçe daha karmaşık işleri daha az hata ve kısa sürede yapabilir hale geliyorsunuz.
      Yazılım dünyası web sitesi geliştirmekten ibaret değil. Gömülü programlama alanında çalışabilir bir insan, yapay zeka alanında çalışabilir, oyun tasarımı yapabilir (optimizasyon probleminde matematik kaçınılmazdır) makine öğrenmesinde çalışabilir, fuzzy kümeler üzerinde çalışabilir, otonom araçlar, uçaklar, iha'lar üzerine çalışabilir, askeri sanayide çalışabilir. Hepsinde de ve çok daha fazlasında da matematik gerekir. Bu işin formal öğrenim şekli budur.
      Başka şekilde de öğrenebilirsiniz, yanlış eksik öğrenirsiniz ve hep bir seviyede kalırsınız. Kendinizi, yazılıma az meraklı, işletme mezunu adamlarla aynı seviyeye koymayı yakıştırmayın.
      Ayrıca matematik gereklidir, matematik öğrenin demek, insanları korkutmak değil, bilinçlendirmektir. İstisnasız bütün mühendisliklerde matematik gereklidir. Bölüm başkanları müfredatları hazırlarken, "Nasıl öğrencilere daha fazla zorluk çıkartırız, nihahaha" diyerek yazmıyor o müfredatları.

    • @ahmetesin4902
      @ahmetesin4902 2 года назад

      @@Miracle-uc6es ileri derecede yazılım öğrenmek için matematikin hangi konuları iyi bilinmeli , benim matematiğim çok kötü de değil çokta iyide değil sadece denklemler kurup bazı işlemler yapıyorum

    • @mustaka698
      @mustaka698 Год назад

      yazılım wbden ibaret değil