Wat een baas deze man. Hoeveel het hem ook grieft, hij maakt toch die voor hem pijnlijke keuze voor iets groters dan hemzelf. Ik denk zelf ook iets beters dan melkproductie, en het kan best nog verkeerd gaan in de comments, maar dat verandert mijn bewondering voor deze boer bepaalt niet. Dus, take it away...
Ja...Wat ik hoor en zie is dat wanhopige ondernemers worden verleid om de risico's op zich te nemen van een groot project dat nog niet meer dan fantasie is. Het is een mooie visie, misschien een goed idee maar ik hoor nog niet dat er een overheid achter staat. Of een serieus bouwbedrijf. De volgende rode vlag: "Het hoeft niet duurder te zijn dan traditionele bouw". Even duur is lang niet genoeg om beweging in de bouwmarkt te krijgen. Voor die hectares gras moeten over drie jaar afnemers zijn die een redelijke prijs betalen. Daar lijkt nog geen zicht op. Dit moet veel meer top down geregiseerd worden.
nou overduidelijk (hoor wat ze zei in de filmpje) dat die vrouw het hem in heeft gepraat mannen moeten niet luisteren naar hun vrouwen over hun werk dat is gekte ziekte oppassen er mee vrouwen hebben geen verstand oppassen ermee.
Wat een prachtige optimistische aflevering. Dit laat dus ziendat het dus wel kan. Dit geeft mij als 'nieuwen-generatie' hoop. De innovatie, waar ons land bekend om is, is iets wat we moeten blijven koesteren. Alleen, wat je toch ziet doorschemeren, is dat er een bepaalde hebzuchtige lobby dit proces en vele innovatieve processen, helaas vertraagt of zelfs probeert volledig tegen te houden. Het huidige en toekomstige kabinetten, moeten veel meer een gehoor geven aan deze innovatieve projecten en minder naar de grote multinationals. Nederland moet vooruit!
Ontzettend mooi voorbeeld van hoe het ook kan. Dit is volgens mij hoe ondernemerschap zou moeten zijn. Niet eindeloos blijven vasthouden aan een model dat al jaren zo'n beetje failliet is maar jezelf openstellen en klaarmaken voor het model dat de vraag van morgen beantwoordt. 👍
Waar Nederland voor staat? Voor een dikke zak geld een bijna nieuwe stal afbreken.. Die stal kan ook als opslag dienen voor de materialen, maar nee, de overheid geeft hem 3 miljoen om hem geheel af te breken.
@@Deleteallmemoriesofmedie liggen zowiezo voor op Nederland.. maar dat is niet erg ..het is fijn dat deze geweldige boeren willen blijven bestaan en zelfstandig zoeken naar voortbestaan
Dit is toch wat we met z'n alle moeten willen?! Echt top ontwikkelingen!!! hopelijk kan ik OOIT OP EEN FUCKING DAG een betaalbare woning kopen voor mezelf die ook nog eens duurzaam en groen is zoals hier in deze aflevering.. ben er bang voor dat het lang gaat duren.. Ik blijf positief though ;)
Geweldig, al deze mensen die hun nek uitsteken om het anders te doen. Biobased zal inderdaad een stuk aantrekkelijker worden dan energie intensieve producten wanneer de werkelijke prijs van die laatste groep doorberekend wordt (CO2 belasting). Het lijkt zo logisch allemaal, maar het gaat zo langzaam. Hopen dat de komende jaren een flinke spurt wordt gemaakt in circulair en biobased bouwen en dat alle boeren die het aandurven hier van mee profiteren.
Wat ik me afvraag, hoe verwerk je die materialen ? Wordt dat met kunststoffen/lijmen aan elkaar verbonden ? Bambu ziet er mooi uit maar het zijn dunne stukjes aan elkaar ge....? Spaanplaat is ook grotendeels kunststof.
Ik zie de laatste man als beste optie. Zo veel mogelijk hergebruiken met bio aanvulling. In de andere opties zie ik vooral heel veel “volwassen” hout verwerkt. Hoe kom je zo snel aan volwassen gegroeid hout zonder nog meer te kappen dan dat er al word gedaan.
Super mooi dat al deze mensen hier mee bezig zijn, maar de overheid moet wel inspringen en dit stimuleren. Dat ligt momenteel natuurlijk moeilijk met het huidige kabinet.
Wat interessant en bemoedigend dit. Huizen bouwen met hennep en stro is niet nieuw maar nu toegepast met de techniek van deze tijd. Over de CO2 heb ik me nooit zorgen gemaakt maar het moet een excuus hebben denk ik dan maar om projectontwikkelaars te inspireren: te investeren in de circulaire gedachte en een veel gezondere leefomgeving. "..systeemverandering waarbij wij onszelf weer als onderdeel gaan zien van het natuurlijke systeem," Ik hoop het nog mee te maken. En dat de farmacie bijvoorbeeld, volgt.
Is het ook duurzaam om stallen van 10 jaar oud af te breken ? Hoeveel kuub beton ging er in een stal met kelder, mestopslag en voeropslag van 350 koeien ?
@@gmy33 2/3e van de productie zit in het beton. Dat gaat allemaal de puinbreker in. Dak en spanten kunnen wel gedemonteerd worden en hergebruikt. Is nog een hele operatie.
Heel mooi allemaal en we moeten absoluut anders met onze materialen omgaan maar ik vind het wel een enorm eenzijdig verhaal. Met name om landbouw en veeteelt te vervangen door grondstofproductie voor de bouw. Huizen zijn noodzakelijk maar betaalbaar voedsel ook.
Een hele grote hoeveelheid aan voedsel die je koopt in de winkel, komt niet eens uit Nederland. De boeren exporteren heel veel. Vooral bossen moeten er geplaatst worden.
De stront producerende industrie levert het vlees vooral aan het buitenland. Om tot dat punt te komen zet een koe eerst enorme hoeveelheden veevoer om in stront. Dat veevoer bestaat voor een belangrijk deel uit Engels raaigras en is afkomstig van grote velden die worden gekenmerkt door een biologische monocultuur. Die velden kunnen echter ook gebruikt worden voor gewassen die direct door mensen kunnen worden geconsumeerd. Dat is véél efficiënter en veel minder belastend voor het milieu.
De stront producerende industrie levert het vlees vooral aan het buitenland. Om tot dat punt te komen zet een koe eerst enorme hoeveelheden veevoer om in stront. Dat veevoer bestaat voor een belangrijk deel uit Engels raaigras en is afkomstig van grote velden die worden gekenmerkt door een biologische monocultuur. Die velden kunnen echter ook gebruikt worden voor gewassen die direct door mensen kunnen worden geconsumeerd. Dat is véél efficiënter en veel minder belastend voor het milieu.
De mestindustrie levert het vlees vooral aan het buitenland. Om een kilo vlees te kunnen exporteren, zet een koe eerst grote hoeveelheid veevoer om in stront. Dat veevoer bestaat voor een belangrijk deel uit Engels raaigras en is afkomstig van grote velden die worden gekenmerkt door een biologische monocultuur. Die velden kunnen echter ook gebruikt worden voor de teelt van gewassen die direct door mensen kunnen worden geconsumeerd. Dat is veel efficiënter en veel minder belastend voor het milieu.
Ik woonde bijna 40 jaar geleden al in een gasvrije houtskeletbouwwoning. Brandwerend gemaakt met gipsplaten, etc. Het huis was comfortabel en energiezuinig. Ik had toen ook stadsverwarming en dat ging ook prima. Niks nieuws aan allemaal maar we zijn het inderdaad een beetje vergeten, hoe het ook kan. Daarbij, er zijn veel te veel mensen op aarde en er komen er alsmaar meer bij. Met z'n allen zijn we bezig om in een noodtempo onze aarde te verbrassen. Dit vormt wat mij betreft de essentie van het probleem en veel andere grote problemen komen hier uit voort. Aanpakken bij de bron lijkt daarom voordehandliggend: wereldwijde bevolkingsgroei stoppen en zorgen dat alles wat we doen in balans is (te maken) met wat de aarde ons te bieden heeft. Gaat dit nog lukken?
Als iedereen plantaardig zou eten, heb je maar 1/7 van de gewassen nodig dan wanneer je het eerst in dieren stopt die je vervolgens opeet. Dat wil dus zeggen dat de wereldpopulatie of nog 7 keer groter kan (dat lijkt me sterk dat dat snel gebeurt, zeker met vergrijzing), of dat we veel meer natuur kunnen creëren omdat we veel minder land nodig hebben voor onze voedselvoorziening. De wereld wordt niet te vol, we gebruiken onze resources verkeerd.
Mooi dat he 40 jaar in zo’n “duurzaam” huis hebt mogen wonen. Ben het helaas niet eens met je laatste punt. Landen dwingen om geen kids te mogen maken is zinloos. De natuur lost dat zelf op (covid, natuurrampen etc.). Ja landen als China en India zijn wel extreem qua bevolking, maar dat zal ook hun eigen ondergang worden in de vorm van vergrijzing.
De bevolkingsgroei stopt vanzelf, geven diverse voorspellingen aan. Bij ongeveer 10-11 miljard mensen. Is alsnog veel, maar…het scheelt enorm als je niet vier keer per jaar met het vliegtuig gaat, niet elke dag vlees eet en niet elke twee jaar een nieuwe auto koopt.
En deze mensen vergeten precies allemaal de reden waarom we gestopt zijn met massaal hout (en andere brandbare producten) te gebruiken in onze huizen. We zijn overgeschakeld op baksteen (die CO2-neutraal kan gemaakt worden) en (gewapend) beton vanwege dat deze niet/minder brandbaar en duurzamer zijn (jawel: gaat veel langer mee, weinig tot geen onderhoud). Ik spreek niet over het massaal gebruik van kunststof e.a. gelijkaardige soorten, want die zijn nog erger dan hout. Het is zeer vreemd om te zien dat dit te toekomst zou zijn, ze slaan dan wel CO2 op maar zijn véél minder weerbaar voor waterschade, windhozen/tornado's (wat ook de toekomst zal zijn), blikseminslagen, ... Je kan dan denken: als ons klimaat zodanig veranderd, en er meer extreme weersomstandigheden zijn waardoor huizen sowieso kapotgaan, kan je die dan niet goedkoper in hout bouwen? Misschien wel, maar het is toch vreemd dat je zo gaat redeneren als het idee juist is dat het duurzamer zou moeten zijn? Dan kap je toch alsnog ik-weet-niet-hoeveel bos? Dan stoot je toch alsnog meer CO2 uit, zeker als je CO2-neutrale bakstenen (en binnenkort misschien beton) kunt maken? Het idee van de bamboo vind ik nog vreemder: niet-inheemse, extreem woekerende planten binnenbrengen en denken dat er geen problemen van komen? Japanse duizendknoop, aziatische hoornaars (en andere exoten) die meekomen via planten, allerlei invasie soorten berenklauw, ... Zijn er nog niet genoeg invasieve/woekerende exoten? Ik heb liever een huis dat 200 jaar meegaat, een beetje CO2 uitstoot, goed in elkaar zit, weinig onderhoud nodig heeft en waarvan ik weet dat het niet 1 2 3 afbrand, dan een huis dat elke 10-15 jaar grondig onderhoud nodig heeft omdat een heel deel weer eens is weggerot. Ik spreek niet over bijvoorbeeld het isoleren met hennepblokken of houten kozijnen/deuren, maar er zijn echt wel goede redenen waarom we zijn afgestapt van het massaal gebruik van hout, en die mogen ook echt niet onderschat worden.
Enige reden waarom al deze boeren biobased willen worden is niet omdat ze 100% voorstander zijn van bamboe, hennep en hout. Ze willen blijven boeren. That’s it. Veehouderij is niet meer mogelijk, dus dan maar agrarisch boeren. En hoe mooi zou het zijn als die boeren dan ook daarmee indirect bijdragen aan het oplossen van de woning bouw. Vind die Prefab woningen echt wel een goed idee, is zeer productief en kosten besparend.
Je kan een huis prima brandwerend maken door af te werken met gipsplaten (60 minuten brandwerend). Brand onstaat zelden in een muur, maar het is een kachel, oven of fornuis dat vlam vat. Vocht en rot is iets wat je inderdaad niet moet onderschatten, maar ook dat is met een goede bouwfolie en juiste constructie geen probleem. Een dakfolie gaat zo 60+ jaar mee, net zoals je dakpannen. Die vervang je altijd tegelijk. Het is onzin dat je elke 10 jaar onderhoud hebt omdat je biologische materialen gebruikt. Sterker nog, vrijwel alle daken in NL zijn van hout (planken of OSB) en die van mij ziet er na 100 jaar nog prima uit. Kozijnen, de meeste vloeren en meubels bestaan ook uit hout. Rot echt niet meteen weg hoor.
Aluminium en staal enz is toch gewoon herbruikbaar. De mineralen en grondstoffen die nodig zijn om dit jaar in en jaar uit achtereen te laten groeien. Zorgt dit niet voor verarming van de bodem.
1:58 in tegendeel, een fantastische dag. Een plek minder waar 800 dieren constant worden uitgebuit voor winstbejag. Natuurlijk fantastisch dat we langzaam maar zeker het licht zien en onze verwoestende gewoontes omzetten naar iets dat bijdraagt aan een goed milieu.
Er zijn testen gedaan en steenwol en glaswol zijn over t algemeen brandbaarder dan goed gemaakte biobased isolatiematerialen. Ook als je kijk naar structurele dingen, als staal heet wordt wordt t zacht, terwijl bij massieve houte balken voor de eerste paar uur alleen de oppervlakte brandt, is dus ook veiliger
Heel mooi en leuk bedacht zo'n groen dak, maar ik zie alweer onkruid groeien of zoals je tegenwoordig moet zeggen ongewenst kruid dat zo 2 meter lang wordt, moeten ze dan ook nog de daken gaan maaien of iets dergelijks???
Bill Gates is grootste landbouw bezitter in de usa en aangezien wij onze boeren inleveren , zal hij de grootste speler worden wat betreft het landbouw . Zo werkt het .
tsja leuk duurzaam bouwen maar is bouwen uberhoubt duurzaam? wat maakt bouwen duurzaam? elk gebouw gaat tenkoste van een stukje natuur. en een paar woningen in een natuurgebied zal zelfs iets aan de natuur kunnen bijdragen. maar teveel als in een stad niet. er komt zo te horen wel steeds minder voedsel van eigen bodem. en duurzame materialen zijn heel mooi als je in en van de natuur mag wonen. wel mooi ok materialen niet van ver weg te halen. maar duurzame materialen gaan wel minder lang mee dan metaal en steen ook al dat veel kouder aan voelt en dacht dat duurzaam ook betekende dat t langer mee moest gaan. bovendien zijn we dingen die voor zelf bouw nog makkenlijk en gratis verkrijg baar waren. ook enorm duur aan t maken. waardoor alles onbetaalbaar word. dus lijkt de definitie van duurzaam veranderd en aangepast. bamboo is opzich een mooi materiaal. maar als we allemaal nog steeds monocultuur doen is daar niks duurzaams aan. variatie is natuurlijk. denk aan agroforestry landbouw met bomen. gecombineerd. ook zelfpluk tuinen zijn mooie initiatieven. en als mensen t rond hun eigen huis kunnen doen is dat zoiezo localer dan uit de winkel. en hebben mensen een kleinere biologische voet afdruk. als er niet genoeg plek is komt dat ook omdat mensen op. verschillende manieren niet meer eerlijk kunnen delen. en nog steeds denken dat meer gelukkiger maakt. ook meer mensen op aarde maakt niet gelukkiger. En eerlijk delen moet ook naar dieren en natuur. want een mens neemt ruimte in. natuurlijk zeggen sommige dat er nooit genoeg mensen zijn vanuit t argument dat er genoeg te eten is als we t eerlijk zouden verdelen wereldwijd. maar dat komt dan alleen omdat we als mens zowat alles eten wat we in ons mond kunnen stoppen en daar niet denken aan de rest van de flora en fauna. die ene machine die moest helpen met natuurlijke materialen was zelf niet van natuurlijke materialen gemaakt. en herbruik is duurzamer dan nieuw. dus ook renoveren. zonnepanelen in een weiland is ook niet bepaald duurzaam en een boom is duurzaam als ie in de grond staat niet als ie word omgezaagd? en hoe komen er meer oude bomen bij als bomen ook ruimte en tijd nodig hebben om te groeien. en een gezond bos is geen monocultuur bos. er word meer een argument aangehaald om alle bomen om te hakken voor duurzaamheid. en wat leverd t allemaal op in geld als geld door prijs steigende waarden zn waarde verliest. het vele geld die je met t huis kan verdienen door t duurder te verkopen is daarna nog maar weinig waard omdat alle prijzen stijgen. dus dat leverd niks op. dus wanneer gaan we weer leren wat eerlijk delen is. en de natuur word zo schaars en duur dat we er verder en verder van vervremen. en we vergeten dat we er ooit een onderdeel van uit maken. want t was een uitkomst voor de arme mens die geen geld had. kortom mooi dat mensen als boeren niet opgeven en blijven doorgaan om te overleven. logisch. maar vind dit een trieste uitzending met weining hoop.
Lekker duurzaam allemaal. Nog steeds monocultuur - huis die 30 jaar meegaat? - een super biotoop (woning) voor ongedierte. Het klimaatpropaganda kapitalisme. 🤑🤑🤑
14:00 wat een lelijke huize. Zonnen scherm is juist heel logisch. je houd de hitte tegen in de zomer en in de winter laat je de warmte binnen. Als die boom om waait is je huis kapot.
Zelfs dan kost het nog jaren voordat iedereen fatsoenlijk een woning heeft, en niet te vergeten ons land zal instorten zonder immigranten. We hebben veelste weinig arbeidskrachten, fruitteelt word gedaan door polen en zo zijn er nog wel tientallen andere voorbeelden. Geboortecijfer per vrouw is ver onder 2.1 dus dan hebben we veelste weinig mensen, gaat niet werken makker. Hoe graag je het ook zal willen...
@@Thomatensoep Een krimpende bevolking is niet echt een probleem. Het probleem is dat we oneindige economische groei willen. En dat is nu eenmaal onmogelijk. Wat ook een probleem is is dat we in het verleden een snelle overgang gehad hebben tussen een hoog geboortecijfer naar een die veel lager is, waardoor we heel veel oudere mensen hebben en een relatief kleine groep jonge mensen. Over een jaar of 20 zijn we door die periode heen.
Welke Nederlanders tellen als Nederlanders? Mijn opa is in Indonesië geboren, en de helft van mijn stamboom is Duits, dus ben ik dan ook allochtoon? Een kennis van me is al jaren getrouwd met een francaise. Moet zij uitgezet worden, aangezien Frankrijk gewoon een veilig land is? Voor welke Nederlanders wordt Nederland?
De waan van de dag. De ene dag kunnen singles en jonge gezinnen geen huizen meer kopen vanwege de prijs en schaartste en de volgende dag zit de verkoop met ruim 10% in de lift.😅
Maar wie is dat die koopt? Zijn dat investeerders of die singles en nieuwe gezinnen? En als mensen die dat kunnen lekker gaan verhuizen, lost dat het probleem op voor wie dat niet kan?
@@JackDeWaslander Die boer heeft alleen dollar tekens in zijn ogen, wanneer hij zijn ''zo ver het oog rijkt'' monocultuur aanlecht. Hij heeft er dus nog geen ene shit van geleerd
Hennep/bamboe neemt langdurig co2 op en gebruikt vooralsnog geen bestrijdingsmiddelen. Dit zou nmi een fantastisch alternatief zijn voor sierbloemen teelt. Dan vervang je monoculturen voor monoculturen, maar de bloemensector is de sector met de meeste bestrijdingsmiddelen, en laten we eerlijk zijn, die bos bloemen ligt na 1 week in de prullenbak.
Wat een onzin weer dit is 3% van de boeren die dit wild je moet naar. De meerderheid luisteren wat ze willen en die willen door gaan en als je gewoon stopt met mensen hier heen halen hoef je ook minder huizen te bouwen😉
Meegaan met de markt is de norm voor praktisch elk bedrijf en voor boeren is dit niet anders. Ongeacht wat we met de migratie doen (hopelijk kappen we met het steunen van all BS oorlogen zodat mensen niet weg hoeven) zullen we nieuwe huizen nodig hebben, zeker huizen gebouwd op moderne standaarden. Dit is ook gewoon belangrijk voor Nederland als land, deste beter onze woningen zijn deste makkelijker het is om genoeg energie zelf op te wekken zodat we niet afhankelijk zijn van import van bijvoorbeeld de Amerikanen die zo'n $200 miljoen dollar winst maken per LNG schip.
Elke ondernemer wil doorgaan zoals die gewend is, maar de markt en andere omstandigheden veranderen, waardoor ondernemers mee moeten veranderen. Er zijn ook een heleboel boeren die de stap naar biologisch willen maken, maar dat is erg riskant en vanuit een partij als BBB krijgen ze nul steun.
Wat een baas deze man. Hoeveel het hem ook grieft, hij maakt toch die voor hem pijnlijke keuze voor iets groters dan hemzelf. Ik denk zelf ook iets beters dan melkproductie, en het kan best nog verkeerd gaan in de comments, maar dat verandert mijn bewondering voor deze boer bepaalt niet. Dus, take it away...
Ja...Wat ik hoor en zie is dat wanhopige ondernemers worden verleid om de risico's op zich te nemen van een groot project dat nog niet meer dan fantasie is. Het is een mooie visie, misschien een goed idee maar ik hoor nog niet dat er een overheid achter staat. Of een serieus bouwbedrijf. De volgende rode vlag: "Het hoeft niet duurder te zijn dan traditionele bouw". Even duur is lang niet genoeg om beweging in de bouwmarkt te krijgen. Voor die hectares gras moeten over drie jaar afnemers zijn die een redelijke prijs betalen. Daar lijkt nog geen zicht op. Dit moet veel meer top down geregiseerd worden.
Eens! Respect voor Koos en zijn vrouw 👍🏼
Zeker. Wat een fantastisch mooie man. Deze beweging inzetten is zeer belangrijk en noodzakelijk.
nou overduidelijk (hoor wat ze zei in de filmpje) dat die vrouw het hem in heeft gepraat mannen moeten niet luisteren naar hun vrouwen over hun werk dat is gekte ziekte oppassen er mee vrouwen hebben geen verstand oppassen ermee.
Wat een prachtige mensen! Wat zijn wij toch een heerlijk innovatief volk! Love it ❤
Goed om deze innovatie te zien, kan niet wachten om met deze bouwmaterialen te ontwerpen wetend dat we het uit Nederland kunnen halen.
Wat een prachtige optimistische aflevering. Dit laat dus ziendat het dus wel kan. Dit geeft mij als 'nieuwen-generatie' hoop. De innovatie, waar ons land bekend om is, is iets wat we moeten blijven koesteren. Alleen, wat je toch ziet doorschemeren, is dat er een bepaalde hebzuchtige lobby dit proces en vele innovatieve processen, helaas vertraagt of zelfs probeert volledig tegen te houden. Het huidige en toekomstige kabinetten, moeten veel meer een gehoor geven aan deze innovatieve projecten en minder naar de grote multinationals. Nederland moet vooruit!
Ontzettend mooi voorbeeld van hoe het ook kan. Dit is volgens mij hoe ondernemerschap zou moeten zijn. Niet eindeloos blijven vasthouden aan een model dat al jaren zo'n beetje failliet is maar jezelf openstellen en klaarmaken voor het model dat de vraag van morgen beantwoordt.
👍
hier word ik echt blij van.
dit is waar nederland naar mijn mening nou echt voor staat
Helaas zijn Scandinavische landen voor zo ver ik weet hier al stukken verder mee
Waar Nederland voor staat? Voor een dikke zak geld een bijna nieuwe stal afbreken.. Die stal kan ook als opslag dienen voor de materialen, maar nee, de overheid geeft hem 3 miljoen om hem geheel af te breken.
@@Deleteallmemoriesofmedie liggen zowiezo voor op Nederland.. maar dat is niet erg ..het is fijn dat deze geweldige boeren willen blijven bestaan en zelfstandig zoeken naar voortbestaan
Dit is toch wat we met z'n alle moeten willen?! Echt top ontwikkelingen!!! hopelijk kan ik OOIT OP EEN FUCKING DAG een betaalbare woning kopen voor mezelf die ook nog eens duurzaam en groen is zoals hier in deze aflevering.. ben er bang voor dat het lang gaat duren.. Ik blijf positief though ;)
En ook zelfvoorzienend kunnen zijn !
@@fryavanbosh3563 Goeie!
Zo! Dit was wel ff fijn na een rondje Sudan, Libanon en Iran.
Geweldig, al deze mensen die hun nek uitsteken om het anders te doen. Biobased zal inderdaad een stuk aantrekkelijker worden dan energie intensieve producten wanneer de werkelijke prijs van die laatste groep doorberekend wordt (CO2 belasting). Het lijkt zo logisch allemaal, maar het gaat zo langzaam. Hopen dat de komende jaren een flinke spurt wordt gemaakt in circulair en biobased bouwen en dat alle boeren die het aandurven hier van mee profiteren.
Wat ik me afvraag, hoe verwerk je die materialen ? Wordt dat met kunststoffen/lijmen aan elkaar verbonden ? Bambu ziet er mooi uit maar het zijn dunne stukjes aan elkaar ge....? Spaanplaat is ook grotendeels kunststof.
Met dikke bamboe kan je naast goed hout geweldige huizen bouwen .
Zeer waardevolle reportage. Dank!
dankjewel voor het compliment!
Ik zie de laatste man als beste optie. Zo veel mogelijk hergebruiken met bio aanvulling. In de andere opties zie ik vooral heel veel “volwassen” hout verwerkt. Hoe kom je zo snel aan volwassen gegroeid hout zonder nog meer te kappen dan dat er al word gedaan.
Diep, diep respect voor voeren als deze. Dank jullie wel.
wat een prachtige innovatieve inzichten, wordt hier echt blij van
mooi om te horen dat je hier blij van wordt!
Super mooi dat al deze mensen hier mee bezig zijn, maar de overheid moet wel inspringen en dit stimuleren. Dat ligt momenteel natuurlijk moeilijk met het huidige kabinet.
Kunnen we afschaffen, gewoon in iedere provincie lieve slimme mensen , samen met de inwoners.
Laat den Haag en Brussel maar lullen!
Laten we dat maar niet doen. De overheids slaafjes werken voor geld. Niet voor een goed werkende samenleving. Omarm traditie.
Schitterende en positieve aflevering.
dankjewel 😊
We zien hier hoe de vezels verbouwd worden, maar dan heb je ook nog hars nodig om er iets van the maken, waar komt dat vandaan?
Cellulose kan ook gebruikt worden als lijm.
Van de botten van dode dieren, ook geheel bio-based..
Prachtig dat bamboe. Je kunt er echt heel veel mee maken
Zeer goede ontwikkeling
Goed bezig! Mary Jane is erg veelzijdig en kan een hoop boeren helpen ❤😊
Algoritme, meer van dit aub
Vrolijk makende reportage, mooi perspectief voor de landbouw en prachtig te een dat we pioniers nodig hebben!
Mooie aflevering
dankjewel 😊
Wat interessant en bemoedigend dit. Huizen bouwen met hennep en stro is niet nieuw maar nu toegepast met de techniek van deze tijd. Over de CO2 heb ik me nooit zorgen gemaakt maar het moet een excuus hebben denk ik dan maar om projectontwikkelaars te inspireren: te investeren in de circulaire gedachte en een veel gezondere leefomgeving.
"..systeemverandering waarbij wij onszelf weer als onderdeel gaan zien van het natuurlijke systeem," Ik hoop het nog mee te maken. En dat de farmacie bijvoorbeeld, volgt.
"Hier groeien huizen"😂❤😂😂
5 jaar geleden co2 budget een "conspiracy theory", nu begint het langzaam genormaliseerd te worden...
Haha, alles komt in het licht te staan
Stoot baksteen veel CO2 uit?
Zeker. Klei verwerken en bakken is een proces waarbij er veel CO2 vrijkomt.
In Belgisch Limburg worden CO2-neutrale bakstenen geproduceerd, dus het kan anders.
@@Floris71 gaaf! Dat wist ik niet.
Groen groeit op co2..
Ja. Er zijn uitzonderingen maar het afbakken van klei kost heel veel energie. Dat gebeurt nu op gas.
Is het ook duurzaam om stallen van 10 jaar oud af te breken ? Hoeveel kuub beton ging er in een stal met kelder, mestopslag en voeropslag van 350 koeien ?
Nee .. hergebruik is beter
Zeg maar 21:51 hier in de video.
@@gmy33 2/3e van de productie zit in het beton. Dat gaat allemaal de puinbreker in.
Dak en spanten kunnen wel gedemonteerd worden en hergebruikt. Is nog een hele operatie.
Heel mooi allemaal en we moeten absoluut anders met onze materialen omgaan maar ik vind het wel een enorm eenzijdig verhaal. Met name om landbouw en veeteelt te vervangen door grondstofproductie voor de bouw. Huizen zijn noodzakelijk maar betaalbaar voedsel ook.
En de vee-industrie verhuisd naar landen waar het slechter geregeld is dan in NL..
:(
Een hele grote hoeveelheid aan voedsel die je koopt in de winkel, komt niet eens uit Nederland. De boeren exporteren heel veel. Vooral bossen moeten er geplaatst worden.
De stront producerende industrie levert het vlees vooral aan het buitenland. Om tot dat punt te komen zet een koe eerst enorme hoeveelheden veevoer om in stront. Dat veevoer bestaat voor een belangrijk deel uit Engels raaigras en is afkomstig van grote velden die worden gekenmerkt door een biologische monocultuur. Die velden kunnen echter ook gebruikt worden voor gewassen die direct door mensen kunnen worden geconsumeerd. Dat is véél efficiënter en veel minder belastend voor het milieu.
De stront producerende industrie levert het vlees vooral aan het buitenland. Om tot dat punt te komen zet een koe eerst enorme hoeveelheden veevoer om in stront. Dat veevoer bestaat voor een belangrijk deel uit Engels raaigras en is afkomstig van grote velden die worden gekenmerkt door een biologische monocultuur. Die velden kunnen echter ook gebruikt worden voor gewassen die direct door mensen kunnen worden geconsumeerd. Dat is véél efficiënter en veel minder belastend voor het milieu.
De mestindustrie levert het vlees vooral aan het buitenland. Om een kilo vlees te kunnen exporteren, zet een koe eerst grote hoeveelheid veevoer om in stront. Dat veevoer bestaat voor een belangrijk deel uit Engels raaigras en is afkomstig van grote velden die worden gekenmerkt door een biologische monocultuur.
Die velden kunnen echter ook gebruikt worden voor de teelt van gewassen die direct door mensen kunnen worden geconsumeerd. Dat is veel efficiënter en veel minder belastend voor het milieu.
Nu zou ik ook wel boer willen worden op deze manier.
goede muziek! wat is dit? "last of us" game theme?
Op 4:30 is Calexico, weet zo gauw niet welk nummer.
Ik woonde bijna 40 jaar geleden al in een gasvrije houtskeletbouwwoning. Brandwerend gemaakt met gipsplaten, etc. Het huis was comfortabel en energiezuinig. Ik had toen ook stadsverwarming en dat ging ook prima. Niks nieuws aan allemaal maar we zijn het inderdaad een beetje vergeten, hoe het ook kan. Daarbij, er zijn veel te veel mensen op aarde en er komen er alsmaar meer bij. Met z'n allen zijn we bezig om in een noodtempo onze aarde te verbrassen. Dit vormt wat mij betreft de essentie van het probleem en veel andere grote problemen komen hier uit voort. Aanpakken bij de bron lijkt daarom voordehandliggend: wereldwijde bevolkingsgroei stoppen en zorgen dat alles wat we doen in balans is (te maken) met wat de aarde ons te bieden heeft. Gaat dit nog lukken?
Als iedereen plantaardig zou eten, heb je maar 1/7 van de gewassen nodig dan wanneer je het eerst in dieren stopt die je vervolgens opeet.
Dat wil dus zeggen dat de wereldpopulatie of nog 7 keer groter kan (dat lijkt me sterk dat dat snel gebeurt, zeker met vergrijzing), of dat we veel meer natuur kunnen creëren omdat we veel minder land nodig hebben voor onze voedselvoorziening.
De wereld wordt niet te vol, we gebruiken onze resources verkeerd.
Mooi dat he 40 jaar in zo’n “duurzaam” huis hebt mogen wonen. Ben het helaas niet eens met je laatste punt. Landen dwingen om geen kids te mogen maken is zinloos. De natuur lost dat zelf op (covid, natuurrampen etc.). Ja landen als China en India zijn wel extreem qua bevolking, maar dat zal ook hun eigen ondergang worden in de vorm van vergrijzing.
De bevolkingsgroei stopt vanzelf, geven diverse voorspellingen aan. Bij ongeveer 10-11 miljard mensen. Is alsnog veel, maar…het scheelt enorm als je niet vier keer per jaar met het vliegtuig gaat, niet elke dag vlees eet en niet elke twee jaar een nieuwe auto koopt.
We moeten terug naar een Amish model
En deze mensen vergeten precies allemaal de reden waarom we gestopt zijn met massaal hout (en andere brandbare producten) te gebruiken in onze huizen. We zijn overgeschakeld op baksteen (die CO2-neutraal kan gemaakt worden) en (gewapend) beton vanwege dat deze niet/minder brandbaar en duurzamer zijn (jawel: gaat veel langer mee, weinig tot geen onderhoud). Ik spreek niet over het massaal gebruik van kunststof e.a. gelijkaardige soorten, want die zijn nog erger dan hout. Het is zeer vreemd om te zien dat dit te toekomst zou zijn, ze slaan dan wel CO2 op maar zijn véél minder weerbaar voor waterschade, windhozen/tornado's (wat ook de toekomst zal zijn), blikseminslagen, ...
Je kan dan denken: als ons klimaat zodanig veranderd, en er meer extreme weersomstandigheden zijn waardoor huizen sowieso kapotgaan, kan je die dan niet goedkoper in hout bouwen? Misschien wel, maar het is toch vreemd dat je zo gaat redeneren als het idee juist is dat het duurzamer zou moeten zijn? Dan kap je toch alsnog ik-weet-niet-hoeveel bos? Dan stoot je toch alsnog meer CO2 uit, zeker als je CO2-neutrale bakstenen (en binnenkort misschien beton) kunt maken?
Het idee van de bamboo vind ik nog vreemder: niet-inheemse, extreem woekerende planten binnenbrengen en denken dat er geen problemen van komen? Japanse duizendknoop, aziatische hoornaars (en andere exoten) die meekomen via planten, allerlei invasie soorten berenklauw, ... Zijn er nog niet genoeg invasieve/woekerende exoten?
Ik heb liever een huis dat 200 jaar meegaat, een beetje CO2 uitstoot, goed in elkaar zit, weinig onderhoud nodig heeft en waarvan ik weet dat het niet 1 2 3 afbrand, dan een huis dat elke 10-15 jaar grondig onderhoud nodig heeft omdat een heel deel weer eens is weggerot.
Ik spreek niet over bijvoorbeeld het isoleren met hennepblokken of houten kozijnen/deuren, maar er zijn echt wel goede redenen waarom we zijn afgestapt van het massaal gebruik van hout, en die mogen ook echt niet onderschat worden.
Zoek maar eens op "Chicago fire", voordat ze hier hele steden van plantaardig materiaal gaan maken, wat overigens ook door een fabriek moet.
Enige reden waarom al deze boeren biobased willen worden is niet omdat ze 100% voorstander zijn van bamboe, hennep en hout. Ze willen blijven boeren. That’s it. Veehouderij is niet meer mogelijk, dus dan maar agrarisch boeren. En hoe mooi zou het zijn als die boeren dan ook daarmee indirect bijdragen aan het oplossen van de woning bouw. Vind die Prefab woningen echt wel een goed idee, is zeer productief en kosten besparend.
Je kan een huis prima brandwerend maken door af te werken met gipsplaten (60 minuten brandwerend). Brand onstaat zelden in een muur, maar het is een kachel, oven of fornuis dat vlam vat. Vocht en rot is iets wat je inderdaad niet moet onderschatten, maar ook dat is met een goede bouwfolie en juiste constructie geen probleem. Een dakfolie gaat zo 60+ jaar mee, net zoals je dakpannen. Die vervang je altijd tegelijk. Het is onzin dat je elke 10 jaar onderhoud hebt omdat je biologische materialen gebruikt. Sterker nog, vrijwel alle daken in NL zijn van hout (planken of OSB) en die van mij ziet er na 100 jaar nog prima uit. Kozijnen, de meeste vloeren en meubels bestaan ook uit hout. Rot echt niet meteen weg hoor.
Aluminium en staal enz is toch gewoon herbruikbaar. De mineralen en grondstoffen die nodig zijn om dit jaar in en jaar uit achtereen te laten groeien. Zorgt dit niet voor verarming van de bodem.
lekker bezig koos
Ford en Porsche bouwden al autos van vlas.
Tegengehouden door Big Oil.
waarom zoon stal afbreken daar kun je nog zoveel mee doen buiten koeien houden.
Waar denk je dan aan?
Ik heb autisme en zit in de wajong. Ik zou graag bijdrage aan een meer duurzame wereld.
1:58 in tegendeel, een fantastische dag. Een plek minder waar 800 dieren constant worden uitgebuit voor winstbejag.
Natuurlijk fantastisch dat we langzaam maar zeker het licht zien en onze verwoestende gewoontes omzetten naar iets dat bijdraagt aan een goed milieu.
7:26 Ooit van brandveiligheid gehoord? 👨🚒🔥
Er zijn testen gedaan en steenwol en glaswol zijn over t algemeen brandbaarder dan goed gemaakte biobased isolatiematerialen. Ook als je kijk naar structurele dingen, als staal heet wordt wordt t zacht, terwijl bij massieve houte balken voor de eerste paar uur alleen de oppervlakte brandt, is dus ook veiliger
@@biggie_tea Steenwol en glaswol branden niet. Stuur maar eens filmpje om te bewijzen. Kwa hout vs staal heb je gelijk.
@@biggie_teaglas- en steenwol branden helemaal niet. Brandklasse A0
Heel mooi en leuk bedacht zo'n groen dak, maar ik zie alweer onkruid groeien of zoals je tegenwoordig moet zeggen ongewenst kruid dat zo 2 meter lang wordt, moeten ze dan ook nog de daken gaan maaien of iets dergelijks???
Veel groene daken moet je maaien ja. Het heeft niet alleen maar voordelen, net zoals alle andere dingen in het leven.
Werkt wel fantastisch voor de isolatie. Ook in de zomer koelen de planten een dak.
@@HenkJanLeeuwikeen rieten dak is ook erg koel. Gaat alleen maar 25-30 jaar mee.
Sterkte voor de boer en de boerin
Nu nog een lagere dierlijke consumptie anders verplaats dat probleem zich alleen maar.
Bill Gates is grootste landbouw bezitter in de usa en aangezien wij onze boeren inleveren , zal hij de grootste speler worden wat betreft het landbouw . Zo werkt het .
En wat gaan we eten dan?
Trailer uit The Last Of Us 3 0:16
zouden jullie ergens kunnen laten weten dat je AI generated content gebruikt?
Echt waar ??
Welkom in de kunstmatige 'natuurlijke' wereld
Koning Koos
Is dit nu weer zo'n gehalveerde aflevering?
dit is een samenvatting van onze documentaire 'bouwen met de boer' deze kun je terugkijken op vpro.nl/tegenlicht.
tsja leuk duurzaam bouwen
maar is bouwen uberhoubt duurzaam?
wat maakt bouwen duurzaam?
elk gebouw gaat tenkoste van een stukje natuur.
en een paar woningen in een natuurgebied zal zelfs iets aan de natuur kunnen bijdragen. maar teveel als in een stad niet.
er komt zo te horen wel steeds minder voedsel van eigen bodem. en duurzame materialen zijn heel mooi als je in en van de natuur mag wonen. wel mooi ok materialen niet van ver weg te halen. maar duurzame materialen gaan wel minder lang mee dan metaal en steen ook al dat veel kouder aan voelt en dacht dat duurzaam ook betekende dat t langer mee moest gaan.
bovendien zijn we dingen die voor zelf bouw nog makkenlijk en gratis verkrijg baar waren. ook enorm duur aan t maken.
waardoor alles onbetaalbaar word.
dus lijkt de definitie van duurzaam veranderd en aangepast.
bamboo is opzich een mooi materiaal.
maar als we allemaal nog steeds monocultuur doen is daar niks duurzaams aan. variatie is natuurlijk. denk aan agroforestry landbouw met bomen. gecombineerd.
ook zelfpluk tuinen zijn mooie initiatieven. en als mensen t rond hun eigen huis kunnen doen is dat zoiezo localer dan uit de winkel. en hebben mensen een kleinere biologische voet afdruk.
als er niet genoeg plek is komt dat ook omdat mensen op. verschillende manieren niet meer eerlijk kunnen delen.
en nog steeds denken dat meer gelukkiger maakt.
ook meer mensen op aarde maakt niet gelukkiger.
En eerlijk delen moet ook naar dieren en natuur. want een mens neemt ruimte in.
natuurlijk zeggen sommige dat er nooit genoeg mensen zijn vanuit t argument dat er genoeg te eten is als we t eerlijk zouden verdelen wereldwijd. maar dat komt dan alleen omdat we als mens zowat alles eten wat we in ons mond kunnen stoppen en daar niet denken aan de rest van de flora en fauna.
die ene machine die moest helpen met natuurlijke materialen was zelf niet van natuurlijke materialen gemaakt.
en herbruik is duurzamer dan nieuw. dus ook renoveren.
zonnepanelen in een weiland is ook niet bepaald duurzaam
en een boom is duurzaam als ie in de grond staat niet als ie word omgezaagd? en hoe komen er meer oude bomen bij
als bomen ook ruimte en tijd nodig hebben om te groeien. en een gezond bos is geen monocultuur bos.
er word meer een argument aangehaald om alle bomen om te hakken voor duurzaamheid.
en wat leverd t allemaal op in geld als geld door prijs steigende waarden zn waarde verliest. het vele geld die je met t huis kan verdienen door t duurder te verkopen is daarna nog maar weinig waard omdat alle prijzen stijgen.
dus dat leverd niks op.
dus wanneer gaan we weer leren wat eerlijk delen is.
en de natuur word zo schaars en duur dat we er verder en verder van vervremen. en we vergeten dat we er ooit een onderdeel van uit maken.
want t was een uitkomst voor de arme mens die geen geld had.
kortom mooi dat mensen als boeren niet opgeven en blijven doorgaan om te overleven.
logisch.
maar vind dit een trieste uitzending met weining hoop.
Lekker duurzaam allemaal. Nog steeds monocultuur - huis die 30 jaar meegaat? - een super biotoop (woning) voor ongedierte.
Het klimaatpropaganda kapitalisme. 🤑🤑🤑
De Wolf en de drie biggetjes, steen/beton is het beste bouwmateriaal wat er is.
Bamboe is goed voor kleding en bio brandstof!
zou mooi zijn geen glas wol meer
14:00 wat een lelijke huize. Zonnen scherm is juist heel logisch. je houd de hitte tegen in de zomer en in de winter laat je de warmte binnen. Als die boom om waait is je huis kapot.
Zonde van je tijd, gaat hem totaal niet worden de komende 30 jaar.
Hi Raymond, waarom denk je dat?
jaja een bamboe hutje, bedje van stro en een lapje hennep voor het kruis.
Ach, nu worden veel huizen gebouwd met klei en petroleum.
En hoe was je je dan?
Of gewoon minder mensen in Nederland. Nederland weer gewoon voor de Nederlanders
Zelfs dan kost het nog jaren voordat iedereen fatsoenlijk een woning heeft, en niet te vergeten ons land zal instorten zonder immigranten. We hebben veelste weinig arbeidskrachten, fruitteelt word gedaan door polen en zo zijn er nog wel tientallen andere voorbeelden. Geboortecijfer per vrouw is ver onder 2.1 dus dan hebben we veelste weinig mensen, gaat niet werken makker. Hoe graag je het ook zal willen...
Dan kom je wel met alleen maar bejaarden te zitten en niemand om voor ze te zorgen.
@@Thomatensoep
Een krimpende bevolking is niet echt een probleem. Het probleem is dat we oneindige economische groei willen. En dat is nu eenmaal onmogelijk.
Wat ook een probleem is is dat we in het verleden een snelle overgang gehad hebben tussen een hoog geboortecijfer naar een die veel lager is, waardoor we heel veel oudere mensen hebben en een relatief kleine groep jonge mensen. Over een jaar of 20 zijn we door die periode heen.
Welke Nederlanders tellen als Nederlanders? Mijn opa is in Indonesië geboren, en de helft van mijn stamboom is Duits, dus ben ik dan ook allochtoon? Een kennis van me is al jaren getrouwd met een francaise. Moet zij uitgezet worden, aangezien Frankrijk gewoon een veilig land is? Voor welke Nederlanders wordt Nederland?
@@tabularasa0606 eens maar ja we zijn nogsteeds kapitalistisch en dat werkt alleen met oneindige groei
😢😢😢
De waan van de dag. De ene dag kunnen singles en jonge gezinnen geen huizen meer kopen vanwege de prijs en schaartste en de volgende dag zit de verkoop met ruim 10% in de lift.😅
Maar wie is dat die koopt? Zijn dat investeerders of die singles en nieuwe gezinnen? En als mensen die dat kunnen lekker gaan verhuizen, lost dat het probleem op voor wie dat niet kan?
Gedwoon lekker doorgaan met je monocultuur. Het is al bewezen dat de boertjes zelf niet moeten nadenken
Doe niet zo neerbuigend!
@@JackDeWaslander Die boer heeft alleen dollar tekens in zijn ogen, wanneer hij zijn ''zo ver het oog rijkt'' monocultuur aanlecht. Hij heeft er dus nog geen ene shit van geleerd
Hennep/bamboe neemt langdurig co2 op en gebruikt vooralsnog geen bestrijdingsmiddelen. Dit zou nmi een fantastisch alternatief zijn voor sierbloemen teelt. Dan vervang je monoculturen voor monoculturen, maar de bloemensector is de sector met de meeste bestrijdingsmiddelen, en laten we eerlijk zijn, die bos bloemen ligt na 1 week in de prullenbak.
Stop met eten alsjeblieft.
Wat een onzin weer dit is 3% van de boeren die dit wild je moet naar. De meerderheid luisteren wat ze willen en die willen door gaan en als je gewoon stopt met mensen hier heen halen hoef je ook minder huizen te bouwen😉
Jij bent zo'n type denker waar NL groot van geworden is.
Meegaan met de markt is de norm voor praktisch elk bedrijf en voor boeren is dit niet anders. Ongeacht wat we met de migratie doen (hopelijk kappen we met het steunen van all BS oorlogen zodat mensen niet weg hoeven) zullen we nieuwe huizen nodig hebben, zeker huizen gebouwd op moderne standaarden.
Dit is ook gewoon belangrijk voor Nederland als land, deste beter onze woningen zijn deste makkelijker het is om genoeg energie zelf op te wekken zodat we niet afhankelijk zijn van import van bijvoorbeeld de Amerikanen die zo'n $200 miljoen dollar winst maken per LNG schip.
@@Souchirouu
Alle oorlogen zijn BS. Maar landen meehelpen met de verdediging tegen aanvallen is niet iets slechts.
Elke ondernemer wil doorgaan zoals die gewend is, maar de markt en andere omstandigheden veranderen, waardoor ondernemers mee moeten veranderen. Er zijn ook een heleboel boeren die de stap naar biologisch willen maken, maar dat is erg riskant en vanuit een partij als BBB krijgen ze nul steun.
@@Souchirouumisschien een tweet sturen naar Putin of hij wilt stoppen. Stuur mij maar een comment als je het hebt geregeld😉
Waarom worden de namen van de mensen niet weergegeven?
Trailer uit The Last Of Us 3 0:16