ROMANIA: Constanța - the ancient city of Tomis

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 9 сен 2024
  • Tomis a fost o colonie grecească înființată de grecii din Milet în sec VI î. Hr.
    Burebista cucerește orașele grecești de la Pontul vestic în a doua jumătate a sec I î.Hr.
    În anii 28-28 î.Hr Tomisul, ca și întreg teritoriul dintre Dunăre și Mare, este cucerit de romani.
    N - poarta de NV a cetății Tomis are lățimea de 4,40 m și este flancată de două turnuri dreptunghiulare.
    E - la cca 300m spre est se află poarta mare a cetății Tomis, oconstrucție specială, prevăzută cu o paterna - ieșire secretă. Poarta a fost ridicată la sf sec III d.Hr. Tot aici, sub actualul hotel Ibis, se află cea mai mare bazilică din Tomis, care măsoară, fără atriuri, 56,30m, aparent bazilica episcopală.
    V - la cca 300 m spre vest se află ua dintre marile bazilici ale Tomisului (48,10m lungime) cu o criptă deosebită alc din 7 încăperi dispuse în formă de cruce iar culoarul de acces ste lung de peste 7m.
    S - pe latura sudică a cetății se afla portul tomitan. Danele de acostare erau amplasate în apropierea Edifiiului roman cu mozaic. Cea mai sudică bazilică din Tomis se află la poarta I a portului constănțean actual. Era o bazilică simplă, datată din sec IV - VI d.Hr. Episcopul tomitan avea autoritate și asupra creștinilor de dincolo de Dunăre, episcopatul fiind de rang mitropolitan. Tot in sectorul sudic se află termele . Sub terme se afla cisterna în care se depozita apa. Aici se termina marele apeduct tomitan care venea de la Ovidiu, ocolea lacul si de la Pescărie urma linia țărmului până în cetate.
    tot aici se află , sre port, piața publică a orașului. Edificiul are 100m lungime și 20 m lățime, suprafața aceasta fiind pavată cu mozaic din care s-au păstrat 780m.
    În anul 1962 a fost descoperit la Tomis un tezaur sculptural cu reprezentări ale zeităților romane, grecești, orientale și locale (Hecate, Nemesis, Selene,Tyche, Grațiile, Dionysos, Asklepios, Doscurii, Hermes, Cybele, Isis, Glykon, Mithras, Cavalerul trac).
    Zeitățile protectoare ale orașului Tomis erau Fortuna și Pontos. Ele apar în reprezentări sculpturale precum și pe monedele bătute atunci.
    Descoperirile arheologice demonstrează existența la Tomis a unei intense activități comerciale cu orașe din Italia, Grecia, Egipt, Asia Mică și nu numai.
    În anul 9 a fost exilat la Tomis poetul Publius Ovidiu Naso, aceasta fiind o dovadă a situației precare a cetății pontice. Poetul va rămâne aici până în anul decesului, 17 d. Hr
    Zona nordică a Tomisului a fost inclusă în cetate după reforma împăratului Dioclețian din anul 285 d Hr. cănd cetatea devine capitala provinciei Scythia Minor.
    Prin Tomis trecea drumul litoral care unea cetățile grecești de malul pontic. De la Tomis, capitala provinciei,pornea drumul către Dunăr care trecea pe la Tropaeum Traiani.
    În a doua jumătate a sec VI d.Hr au avut loc atacuri ale populațiilor nomade bulgaro- avaro-slave. Cetățile romane sunt distruse de aceste atacuri, stăpânirea romană asupra provinciei Scythia Minor încetănd. Tomisul a fost capitala provinciei Scythia Minor până la incputul sec VII d. Hr. După a doua jumătate a acestui secol, Scythia Minor cu capitala la Tomis, decade.

Комментарии • 2