Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 фев 2022
  • İdrar yolu enfeksiyonu çocuklarda sık görülmektedir. Bu hastalık üriner sistem enfeksiyonudur. Üriner sistem ise böbreklerden başlamaktadır. Böbrekleri mesaneye bağlayan üreter mesane denilen idrar torbasından dışarı açılan kanalın enfeksiyonuna da üriner sistem enfeksiyonu denmektedir. Çocuklarda üriner sistem enfeksiyonunun en büyük sıkıntısı sinsi seyretmesi, tedavi edilmediği zaman böbrek yetmezliğine kadar ağır bir klinik tabloya neden olmasıdır.
    Büyük çocuklarda idrar yaparken yanma, ateş, kusma, karın ağrısı, kesik idrar yapma, idrar kaçırma şikayetleri ortaya çıkmaktadır. İki yaş altındaki çocuklarda kilo alamama, ishal, kusma, emmede azalma ve yeni doğan bebeklerde ise bazen uzamış sarılık görülmektedir.
    İdrar yolu enfeksiyonu tanısı için idrar tetkiki ve idrar kültürü yapılması gerekmektedir. İdrar tahlilinde idrarda lökosit denilen enfeksiyon hücreleri, kan hücrelerinin olması ve nitrit pozitifliği daha çok idrar yolu enfeksiyonunu düşündürmektedir. Eğer beraberinde ateş ve diğer klinik tablolar da varsa idrar kültürü alıp tedaviye başlamak gerekmektedir.
    Poşetten alınan idrar kültürü yerine idrar yolu enfeksiyonu düşünülüyor ise kateter takıp alınacak idrar kültüründeki üreme bizim için daha anlamlıdır. Bebeklerde enjeksiyonla alınan idrar kültürü daha doğru sonuç vermektedir. İki yaş altında özellikle üç ayın altındaki bebeklerde idrar enfeksiyonu çok hızlı ilerleyip böbrekte fonksiyon kaybına, enfeksiyona neden olmaktadır. Bu nedenle özellikle direnişli ateşi olan, toksik görünüm olarak adlandırılan hasta çocuk görünümü olan çocukları yatırıp damardan antibiyotik tedavisine başlanmalıdır.
    Tedavi bitiminde de antibiyotik kesildikten kırk sekiz saat sonra idrar tetkik ve idrar kökündeki sonuca göre enfeksiyonun temizlenip temizlenmediğine karar karar verilmektedir. Özellikle tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları oldukça sıkıntılıdır. Her idrar yolu enfeksiyonu tanısı koyduğumuz hastalarda muhakkak üriner sistemin görüntülenmesinin yapılması gerekmektedir.
    Özellikle idrar geri kaçışı olarak adlandırılan vezikoüreteral reflüsü bulunan çocuklarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman böbrekte hasar bırakıp ilerleyen süreçte böbrek yetmezliğine, hipertansiyona neden olmaktadır. O yüzden idrar yolu enfeksiyonu tanısını hemen koymak gerekmektedir.
    Hastalık tekrarlıyor ise idrar geri kaçışını gösteren üretrografinin yapılması, böbrekte scar denilen netbe dokusuna neden olup olmadığını gösteren DMSA sintigrafilerin yapılıp ona göre takip tedavisinin yapılması gerekmektedir. Özellikle tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında, idrar yolu enfeksiyonunu önlemek açısından gerekirse bazı seçilmiş hastalarda koruyucu antibiyotik tedavisinin uzun dönem kullanılması gerekmektedir.
    Sinsi seyredebilen idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için özellikle okul çağı çocuklarında üriner diz fonksiyon denilen idrar tutmaya bağlı idrar enfeksiyonu çok sık görülmektedir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonu açısından çocukların idrarlarını tutması gerektiği öğretilmelidir. Ayrıca çocukların bol sıvı alması da enfeksiyon riski açısından önemlidir. Özellikle bağlı olan bebeklerin altlarının sürekli değiştirilmesi de önemlidir.
    Uzm. Dr. Abdulselam Batu
    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
    Medipol Koşuyolu Hastanesi
    Bilgi ve randevu için 0216 544 66 66 I bit.ly/3oVdU97
    #İdrarYoluEnfeksiyonu #ÇocukSağlığı #MedipolKoşuyolu #Medipol

Комментарии • 6

  • @kurtulus6672
    @kurtulus6672 Год назад

    Hocam 1 yaşında bebeğimizde mesane kapatma( vezikostomi) ameliyatı oldu. Ameliyattan sonra iye meydana geldi. Bu ameliyat sonrası normalmidir

    • @MedipolSaglik
      @MedipolSaglik  Год назад

      Merhaba, bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. Bize ulaşan bilgi talebi içerikli mesajlar üzerinde herhangi bir yanlışa mahal vermeden doğru bilgilendirme adına hassasiyetle durmaktayız. Bu gibi durumlarda hekim kontrolü sonrasında tanı konması ve tedavi planlanması gerekir. 444 70 44 veya 0212 460 77 77 telefon numaralarımızdan bilgi ve randevu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    • @kurtulus6672
      @kurtulus6672 Год назад +4

      @@MedipolSaglik randeuyle bilgi verecekseniz. Burda ne işiniz var

  • @muteberberber5587
    @muteberberber5587 6 месяцев назад

    Hocam oğlum 4 yaşında 2 gündür ısrarını yaptıktan sonra penısının acıdığını söylüyor. Yaparken ağrı yok dıyor . Kusma ıshal ateş vs yok sadece ıdrarını yaptıktan sonra pıpım açıyor diyor nedenı nedir ne yapmalıyım

    • @MedipolSaglik
      @MedipolSaglik  6 месяцев назад

      Merhaba, bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. Bize ulaşan bilgi talebi içerikli mesajlar üzerinde herhangi bir yanlışa mahal vermeden doğru bilgilendirme adına hassasiyetle durmaktayız. Bu gibi durumlarda hekim kontrolü sonrasında tanı konması ve tedavi planlanması gerekir. 444 70 44 veya 0212 460 77 77 telefon numaralarımızdan bilgi ve randevu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    • @osmanaga6360
      @osmanaga6360 Месяц назад

      ​@@MedipolSaglikburdan cevap VERMÏYORSUNUZ,randevu alın diyorsunuz peki randevu alınca para ödemeyeceğiz galiba