Immaterieel erfgoed, feesten, muziek en optochten | De Waereld in Limburg 🌍 #5

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 18 окт 2024
  • Wat maakt Limburg eigenlijk 'het Limburgʼ dat we nu kennen? In de vijfdelige serie De Waereld in Limburg neemt schrijver, muzikant, journalist en historicus Frans Pollux je mee op een fascinerende reis door de veelzijdige en rijke Limburgse cultuur.
    In deze vijfde aflevering gaat het over immaterieel erfgoed, feesten, muziek en optochten. Het is een religieus gebeuren maar mag geen optocht heten: de processie op Sacramentsdag. Die trekt al zo'n 750 jaar door Eijsden. Het is een overblijfsel uit de tijd dat Eijsden onder de Republiek der Nederlanden viel, onder protestanten die niets moesten hebben van een processie. Overal werden versperringen opgeworpen. De plaatselijke schutterij ging voorop bij de processie om de versperringen op te ruimen, zodat de katholieken verder konden. Deze processie is, net als de vele andere in de provincie, immaterieel erfgoed.
    We gaan naar Sittard waar een stoet door de stad wel een optocht is, met vastelaovend. Frans bezoekt de optochthal waar de carnaval geen drie dagen duurt, maar - zeker voor de wagenbouwers - 365 dagen in een jaar. Muziek dan, nog zo'n brok Limburgs immaterieel erfgoed en dat merk je bijvoorbeeld heel goed in het witte stadje Thorn, maar ook op een expositie over feesten in het Limburgs Museum in Venlo, het enthousiasme van een jeugddrumband uit Born, maar ook in het uitgebreide muzikale archief van De Domijnen in Sittard.
    Volg ons:
    Website: L1.nl
    Facebook: / l1mburg
    Threads: www.threads.ne...
    Instagram: / l1mburg
    X: / l1
    TikTok: / l1.limburg

Комментарии • 1

  • @sport1349
    @sport1349 3 месяца назад

    prachtig die cultuur moet behouden worden, zeer belangrijk voor de indentiteit!!!!!!