Motorları Camilere Sürelim 3. Bölüm Hamidiye Yıldız Camii
HTML-код
- Опубликовано: 7 фев 2025
- Sultan II Abdulhamd tarafından yaptırılan Hamidiye Yıldız Camii
Uzun bi aradan sonra yeniden gördüğümüz ilk güneşle motorla cami yolculuklarına başlıyoruz. Genelde tarihi olan camilere gidicez. yeni ekipmanlarla ve yeni bir isimle gidicez ‘Motorları Camilere Sürelim… Ekipmanların, ismin yeni olması hatasız olacağı anlamına gelmiyor mesela mikrofon problemleri devam ettiği için bu ses kaydını yolculuktan sonra alıyorum. Bilmem belki de böylesi daha iyi olur. Deneyerek göreceğiz. ’ Neyse sözü uzatmadan Motorumuzu Yıldız Camii’ne Sürelim….
.
Bu günkü yolculuğumuz Beşiktaşta bulunan Hamidiye Yıldız Camii’ne. Yıldız Camii fenomen camilerimizden biri. İçi ayrı dışı ayrı ismi apayrı güzel. Abdulhamit Han 1876 yılında tahta çıktığı ilk zamanlar kısa bir süre Dolmabahçe Sarayında kalır. Çok geçmeden 3. Selim zamanında yaptırılan ve Dolmabahçe Sarayından nisbeten daha korunaklı olan Yıldız Sarayına geçer. Bundan böyle Yıldız Sarayı Osmanlı’nın ana sarayı olur. Bütün siyasi kararlar burada alınır.
Sultan ve Ailesinin Saraya yerleşmesinden sonra Yıldız Camii’nin de yapımı başlar. 1881 de başlayan inşaat 4 yıl sonra 1885 yılında tamamlanır. Tamamlandığı yıldan itibaren Abdulhamit Han bütün cuma selamlıklarını gördüğünüz alan gerçekleştirmiş ve oldukça gösterişli cuma selamlıklarına şahitlik etmiştir bu eser. Cuma selamlıklarından birinde 1905 senesinde kayıtlara ‘Yıldız Suikastı’ olarak geçen bir olay yaşanır. Ermeni Devrimci Federasyonu tarafından Yıldız Camii’nin önünde suikast gerçekleşir. 120 kg patlayıcı ile Sultan’ı öldürmek isteyen isyancılar her detayı en ince ayrıntısına kadar hesaplarlar. Padişahın Camiden kendi arabısına gittiği süreyi bile hesaplamışlardır. 1 dakika 42 saniye. Ancak Sultan namaz çıkışı Şeyhülislam Cemaleddin Efendi İle sohbeti beklenenden uzun sürdüğü için hesaplanılan sürede kendi arabasına geçmez ve bu olaydan her hangi bir yara almadan kurtulur. Fakat 1 dakika 42 saniye sonra bombanın patlamasının etkisiyle 26 kişi vefat eder ve 58 kişi yaralanır. Yıldız Camii aynı zamanda tarihimizde önemli bir rolü olan 31 Mart Vakasına, Yıldız Sarayının yağmalanmasına ve Sultan 2. Abdulhamid’in tahtan indirilmesine de şahitlik etmiştir. O olayda tek olumlu taraf Yıldız kütüphanesinin korunmuş olmasıdır ve şuan İstanbul Üniversitesinin kütüphanesidir o kütüphane.
Osmanlı mimarisinde ‘benzeri olmayan yapı olarak adlandırılır’ Yıldız Camii. Mimarı, Rum Mimar Nikolaki kalfadır. Osmanlı’nın son anlarına şahitlik eden Yıldız Camii bu gün binlerce ziyaretçiyi ağarlayıp kendisine hayran bırakıyor. Cami de bir çok yapıda göremeyeceğimiz bir aydınlık var. Dönemin mimarisine uygun olarak neo-gotik tarzda yapılan Yıldız Camii 16 pencere ile bolca ışık alır. Güneş ışıkları sanki sadece camiyi değil içimizi de aydınlatır huşu ile ibadet etme imkanı sağlar.
Bir devrin sonunun temsilidir Yıldız Camii. Sultan II. Abdulhamit Han’nın hatırası olarak süsler İstanbul’u Yıldız Camii. Fatih Sultan Mehmet ile başlayan İstanbul’daki Selatin Camilerinin yani Padişahlar tarafından yaptırılan camilerin sonuncusudur.
Sultan Abdülhamit’in emriyle yapılan Yıldız Camii’nin yapımı 1885 yılında tamamlanmıştır. İsmi Hamidiye olsa da daha çok Yıldız Camii olarak bilinir. Son Sultan Camii olan Yıldız Camii, tıpkı kutup yıldızının yol gösterdiği gibi belki de Osmanlı’nın da Türkiye’ye,, geçmişin geleceğe yol göstermesi için halk tarafından Yıldız Camii ismiyle benimsenmiştir.
Kim bilir?
Camii’den içeri girer girmez renklerin ahengi insanın içinde baharı uyandırır. Bir çok yerine ince ince işlenmiş yıldız motiflerini hayranlıkla izlerken başınızı kaldırıp kubbenin göbeğinde Necm (yıldız) Suresinin ilk 3 ayeti galaksiler arasında olmasada sizi derin bir manevi yolculuğa çıkarır.
Battığı sırada yıldıza andolsun ki bu arkadaşınız ne sapıtmış ne de eğri yola gitmiştir. O Kişisel arzularına göre de konuşmamaktadır. Sadakallahul Azım.
#payitahtabdülhamid #payitaht #sultanabdulhamid
Belgesel tadında sıkılmadan izledim
emeklerinize sağlık.
Teşekkür ederim hocam, eksik olmayın 😊
Videoların devamını bekliyoruz Ensar Bey, az bilinen bilgilerin paylaşılması güzel olmuş. 😊
Teşekkür ederim Furkan bey 😊
❤
👏👏👏👌
Teşekkürler :)
Hocam yüreğinize sağlık. İstanbul un en güzel camilerini siz geziyormuşsunuz diye duyduk bizi mahrum etmeyin lütfen bu güzellikten
Doğru duymuşsunuz :) Daha çok camilere gidicez inşallah.
Hocam Abdulhamid Han hazretlerinin abdest aldığı lavaboyu göremedim. Acaba Oraya giriş yasak mı. En azından görselleri ekleyebilirdin. yine de emeğine sağlık. Kuşkonmaz Camiine de bir ziyaret gercekleştirirsen güzel olur.
Haklısın hocam atlamışım. Bu tür hatıralara önem veririm bende ancak umumun hizmetinden olan eşyalarla camiye fazla odaklandığım için kişisel hatıraları göz ardı etmişim. Kuşkonmaz Camii’de listeye aldığım bir cami teşekkür ederim tavsiyeler için.