Adem selam Araştırma duygun daim olsun. İlk cümlem bu olsun çünkü gerçekten mükemmel içerik bulmuşsun her zamanki gibi. İlhan hocam dan çıkarttığım özetim ve sonuna kadar katılıyorum. Maalesef bakan bizim ama hizmeti bize değil =( Ama sen ürettiğin içerikler ve İlhan hocam gibi bilgisi kuvvetli, güzel abilerimizi bizlere göstererek, bilgileniyor ve aydınlanıyoruz. Emeğine sağlık. Şansın bol, başarın daim olsun gönlü güzel insan…
Hocam bir de yabancı sermaye ve yabancı sermayenin yaptığı yatırımlar ve sonrasında geri kar transferi yoluyla geri götürdükleri konusunda bir program yapsanız. 2002 den sonra neler satılmış ve 2016 ya kadar kar transferi yoluyla ve ithalatı ana firmadan daha pahalıya yaparak yapılmış doğrudan ve dolaylı kar transferi ile ne kadar para çıktığı halde 20 yılda yabancı firmaların hala ne kadar büyüdüğünü rakamlarla gösterseniz aydınlatıcı olur.
Tahvil Faizi düşecek çünkü yüksek faiz (düşük fiyatla) tahvil alanlar, düşük faiz (yüksek tahvil fiyatı) durumunda tahvili satarak kar yazacak. Döviz yatay gittiği için de hızlıca dövize geçecek ve bye bye. Hocamızın konuşmasından anladığım bu. Onlar da çıkınca bizimkiler neler oluyor diyerek dövize hücum edecek yine kur yükselecek bu kez de yine faiz artacak döviz stabil olacak yabancı yine gelip tahvil alacak.... böylece devam edecek.
Malum medyatik ekonomistlerin hiçbiri bunları böyle anlatmıyor bize. Emeğinize sağlık. Ülkemizdeki krizde Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle yükselen, aynı zamanda kura bağlı katmerli yükselen enerji (özellikle petrol) fiyatlarının yükselmesinin payı yok mu?? Türkiye’ye özgü bazı saçmalardan da bahsetmenizi beklerdim. Mesela, dünyanın neresinde insanlar kullanmayacakları otomobillere hücum etti, sırf yatırım için. Meşhur markaların yetkili bayleri avanta verene araç sattı, vermeyene araç yok dedi. Stokçular marketlerde ne bulduysa toplayıp birçok ürünü market raflarında yoka düşürmedi mi? Yağ krizini hatırlayın, millet yağsız kalacaz, ya da pahalı fiyattan alacaz korkusuyla 5-10 aylık yağ alımı yaptı, bunların enflasyona katkısı olmadı mı? Hükümet kiralara %25 sınırı koyduğu için ev sahipleri kendim oturacam diye türlü yalanlarla kiracısını çıkarıp daha fahiş fiyatlara kiralamadı mı? Marketler, tüm esnaf, daha asgari ücrete zam gelmeden eski maliyetli malların fiyatlarını raflarında güncellemedi mi? Büyük bir deprem felaketi yaşadık, yapılan yardımlar sadece bir kısmını karşılamaya yetti. Bu felaket bütçeye büyük yük bindirmedi mi? Geçtiğimiz yıla kadar ev satışlarında müthiş bir patlama oldu. Emlakçı arkadaşlarım anlattı, çok az ev sahibi evi sattığı fiyattan göstermiş, büyük kısmı 200.000 tl ye aldığı evi 4-5.000.000’a satıp tapuda 1-1,5 milyon göstermiş, yakalanmamak için kalan parayı elden almış. Bu büyük bir vergi kaybına sebep olmadı mı ? Fırsatçı üreticiler, aralarında “fiyat bozmama, düşürmeme anlaşması” yaparak yasak olduğu halde beraber hareket edip fiyatları yükseltmedi mi? Fırsatçı esnafımız maliyetinin çok üstünde ürün satarak enflasyonun artmasına sebep olmadı mı? Bunların yüksek enflasyon ve bütçenin bozulmasında büyük etkisi olmadı mı ? Hükümetin bir öyle bir böyle politikalarıyla, muhalefetin yalan yanlış yönlendirmeleriyle, nebati benzeri “ışık saçan” bakanlarımızla ekonomiyi bozarken, milletin içindeki fırsatçılar sayesinde kriz daha da derinleşti. Türkiye’yi anlatırken daha geniş bir perspektifle bunlardan da bahsetmenizi bekliyoruz. Emeğinize sağlık.
Bir kaç soru: 1) Enflasyon talep kaynaklı değilse ne kaynaklı? 2) Faizin artması bankaları nasıl etkiliyor? 3) Nebati zamanı faizin birden indirilmesi yanlıştı dediniz, peki neden indirildi ne amaçlandı, amaçlanan şey başarıldı mı? 4) Mehmet Şimşek akp'ye hizmet ediyor mu?
1- Talep kaynaklı enflasyon, talep daha ziyade üretim artışını tetiklediği için düşüktür. Yüksek enflasyon, arz sorunları ve aşırı kar kaynaklıdır. 2- Faizlerin artması, kredi-mevduat faizi farkını artırdığı ve yüksek enflasyon nedeniyle kredi talebi arttığı için önce banka karlarını destekliyor ama sonra ödenemeyen kredilerin artmasıyla banka karları düşer. Merkez Bankaları da o nedenle düşürür faizleri, enflasyon hedefledikleri orana ulaşmamasına rağmen. 3- İktisat politikaları, hakim çıkar gruplarının tercihlerine göre şekillenir. İçerde yabancı kalmadığı için kurun bu kadar artacağını ve yerlilerin dövize hücum edeceğini öngöremediler. İhracatçıları desteklemek istediler. Düşük faizlerin yatırımları tetikleyeceğini de sanmış olabilirler. Ama yatırımlar talebe duyarlıdır. 4- Mehmet Şimşek, işçiler ve yoksullar hariç herkese hizmet ediyor.
Hocanin programlarini izliyorum. Turkiyede iktisat tarihine gececek bir soygun oldu son 4 5 yılda. Gercekten müthiş bir operasyon falan bunlar tamam ama hoca ne diyor anlamadim ben. Birsey soylemiyor. Soyledikleri yakınmadan ibaret. Bir de bütün karsi çıkışlarında diger faktorler sabit. Velhasil zaman kaybi maalesef
1. Sene enflasyon ile mücadele için değil paraya olan güveni yeniden sağlamak için. Piyasalarda iyi kötü sabite yakalamak istiyorlar. 2. Sene başarılı olmaları için özellikle gıda üretiminde önemli adımlar atmalılar. Sonucu 2. Sene alabilirler. Çok doğru adımlar atmaları gerekiyor
Anlatılanlar genel olurak doğru, ancak fiili durum ele alınmamış. temel iktisat kurulları açısından bir analiz ve yorum yapılıyor. Ayrıca abd nin enflasyonu %3 değil. çok daha yüksek. abd de bizim gibi gerçek enflasyon rakamını açıklamıyor.
Hocam İyisin hoşun. Seni Seviyorum. Emekçinin işçinin yanıdasın Ama Hani derler ya FIRST THINGS FIRST. Hükümet değişmedikçe ne değişir ki allah aşkına ? Değişse ne olur o da muamma.
Mehmet Şimşek'in enflasyonu düşürmek, Türkiye ekonomisini iyileştirmek gibi bir derdi olduğunu düşünmüyorum. Malum parti seçmen kitlesi ekonomiden memnun, zaten Nas politikası sayesinde aşırı zenginleştiler, muhalif kitlenin sorunları umurlarında değil.
Ortodoks heterodox iktisat da sonunda dönüp dolaşıp kredilerin verimli kullanılması hedefinde birleşiyor. Fazla bir farkları yok. Yap işlet devret sistemini doğru kullanıp bunu da üst gelir grubuna değil halkı ortak alarak yapmaları lazım
Dr. İlhan Döğüş oldukça doğru öngörü yaptı, dediği gibi enflasyon bilerek yükseltildi fakat Dr. birşeyi eksik bıraktı: Enflasyon ilk başta bilerek çıkarıldı,
Enflasyonu bilerek artırılmasına karşı kanıtlardan biriside kira artılarıdır . Zira depremin 3 günü bölgesel kira ortalaması 1500 tl iken cumhurbaşkanı 5500 vererek enflasyonun en tehlikeli kalemini hortlamıştır.
Merhaba bu içerik için emeğinize teşekkürler 😊 Kafamda deli sorular ? Kapitalizm emek, sermaye ilişkisinde adaletli paylaşım için nasıl bir bakış acisı ve yollar izlenmeli ? izlenmelimi ? Evrimsel doğa yasası cözüm üretirmi ?
İhracatçı küskün, Turizmci küskün. Bu sektörler bizim ihracat sektorlerimiz ve ekmek yiyen çok çalışan ve tedarikçi çok firma var.Ayrica çiftçi tarım ürünlerini bu turizm sektörüne satıyorlardı. Simdi bu sezon istenilen verimlilik ve kazanç olusmayınca ,insanlarımız hedeflenen gelirleri elde edemedi.
ABD, Almanya, Güney Kore, Ispanya, Fransa, Danimarka, Brezilya rakamlarina baktiniz mi? Hangisinde bütce acigi faizi artirmis? Yoksa tam tersi bütce acigi ekonomiyi daraltip vergi gelirlerini düsürünce mi bütce acigi artmis?
Lütfen 2001’den beri ABD’nin bütçe açıklarına ve piyasadaki para likiditesinin artışına bir bakın; 20 yıl boyunca her ikisi de artmış ama enflasyon yaratmamış, ta ki pandemiyle tedarik zincirlerinin kesilerek arz talepli enflasyon yaratması ve enerji fiyatlarında Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 3-4 katını bulması enflasyonun belirleyicisi olmuş; İlhan Hoca haklı bence.
Komedi rezervler yükseldi mı yükseldi? ,güven endeksi yükseldi mı yükseldi?,dıs ödemelerde sorun yaşamamak için döviz biriktirildi mı?bu sorunların cevabı evet ise nie bu adamı dinliyoruz😂😂😂😊😊
10 yildir isvicre mb, 2 yildir fed ve diger merkez bankalari zarar ediyor? MB zararini hazine'ye aktarmaz, 'ertelenmis varlik' hesabina yazar bir sonraki yilin karindan düser. Faize KKM'nin 1.5 kati kadar para ödendi. O akliniza gelmiyor ama?
Hoca konusuyor...Neymis o maliye ve gelirler politikalari...bir açıklama yapsa da ogrensek...ayrica ekonomi konusurken isin siyasal boyutunu da düsunmeli insan Velhasil hoca cözüm üretmiyor sadece konusuyor...tabii ki bqzi dogrular var icinde...ama bu işler sinifta ders vermeye benzemez..
Saçmalamışsın.... Enerjide dışa bağımlıyız fiyatları sadece ekonomi yönetimi belirlemiyor. Napsınlar yani enflasyona sebep oluyor diye elektiriği bedava mı versinler?
ne yapılması gerektiğiyle ilgili bir sürü ingilizce kitap var ama Türkçe isterseniz Lenin’ in “yaklaşan felaket” kitabı bütün ülke ekonomileri için rehberlik eder..Almanya ve Japonya da da o kitaptaki benzer politikalar uygulanmıştır
İlhan Bey'in neler yapılması gerektiği ile ilgili çok sayıda yazısı var. Yanlış hatırlamıyorsam kabaca şunları söylemişti: 1) Enflasyon talep kaynaklı değil, arz kaynaklı. Devlet, asgari ücreti iyileştirmeli, elektrik, doğalgaz, vs. zammı yapmamalı. Oluşacak bütçe açığını para yaratan bir varlık olarak kendi karşılamalı. 2) Emekçi kesimi önceleyecek şekilde regülasyonlar yapılmalı, kamu yatırım yapmalı. İşsizlik azalmalı, arz artmalı. 3) Faiz artışı da düşüşü de enflasyona etki etmez, tekelleşmeyi ve finansallaşmayı artırır ve sadece sermaye kesimine yarar, bu nedenle %15 gibi bir seviyede sabit tutulmalı. Vergi politikası ile ilgili önerisi var mıydı hatırlamıyorum.
Enflasyonu bilerek arttırdı iddiasındasın hocam fakat hiperenflasyon var diyemiyorsun. İşte hep bunlar keynesyenizm. Çözüm itibari paradan kurtulmak altına endeksli veya rezervin kontrolü bizde olabileceği değerli madene endeksli para.
@@ilhandogus8268 üstat yazın yorum olarak öğrenelim hiperenflasyon nedir. Ekonominin dönmesinden kastınız nedir? Aynı anda hem küçülme hem enflasyonun olması mı mesela?
@@ekaramese Hiperenflasyon yillik %200 ve üzeri enflasyondur ve asiri-dolarizasyondan (bir ülkede yabanci dövizin yerli paranin yerini almasindan) kaynaklidir. Itibari parayi kaldirmak, üretimi kisitlar. Finansman kaynaklarini daraltir. Ekonomik sirkülasyona, büyümeye ket vurur.
Adem selam
Araştırma duygun daim olsun.
İlk cümlem bu olsun çünkü gerçekten mükemmel içerik bulmuşsun her zamanki gibi.
İlhan hocam dan çıkarttığım özetim ve sonuna kadar katılıyorum.
Maalesef bakan bizim ama hizmeti bize değil =(
Ama sen ürettiğin içerikler ve İlhan hocam gibi bilgisi kuvvetli, güzel abilerimizi bizlere göstererek, bilgileniyor ve aydınlanıyoruz. Emeğine sağlık.
Şansın bol, başarın daim olsun gönlü güzel insan…
Çok teşekkür ederim 🤗
Faiz artışı sınıfsal bir çatışmadır . " Yaz kağıda as duvara.. müthiş tespit hocam .❤
İlhan hocanın ağzına sağlık. Harika bir yayın olmuş.
Çok teşekkürler
Hocam bir de yabancı sermaye ve yabancı sermayenin yaptığı yatırımlar ve sonrasında geri kar transferi yoluyla geri götürdükleri konusunda bir program yapsanız. 2002 den sonra neler satılmış ve 2016 ya kadar kar transferi yoluyla ve ithalatı ana firmadan daha pahalıya yaparak yapılmış doğrudan ve dolaylı kar transferi ile ne kadar para çıktığı halde 20 yılda yabancı firmaların hala ne kadar büyüdüğünü rakamlarla gösterseniz aydınlatıcı olur.
Adem video yayınladığın zaman yüzümüz gülüyor sağolasın 😊
Çok teşekkür ederim🤗
İşte geldi.
Son Eğilmez eğici,
Ve ana akım iktisatçı bükücü.
Yine çok güzel bir yayın olmuş.
Hocamın ve senin ağzına sağlık
Çok teşekkür ederim.🤗
Kısaca, "soygun" devam ediyor desenize... Ağzınıza sağlık
Teşekkürler...
Tahvil Faizi düşecek çünkü yüksek faiz (düşük fiyatla) tahvil alanlar, düşük faiz (yüksek tahvil fiyatı) durumunda tahvili satarak kar yazacak. Döviz yatay gittiği için de hızlıca dövize geçecek ve bye bye. Hocamızın konuşmasından anladığım bu. Onlar da çıkınca bizimkiler neler oluyor diyerek dövize hücum edecek yine kur yükselecek bu kez de yine faiz artacak döviz stabil olacak yabancı yine gelip tahvil alacak.... böylece devam edecek.
Malum medyatik ekonomistlerin hiçbiri bunları böyle anlatmıyor bize. Emeğinize sağlık. Ülkemizdeki krizde Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle yükselen, aynı zamanda kura bağlı katmerli yükselen enerji (özellikle petrol) fiyatlarının yükselmesinin payı yok mu?? Türkiye’ye özgü bazı saçmalardan da bahsetmenizi beklerdim. Mesela, dünyanın neresinde insanlar kullanmayacakları otomobillere hücum etti, sırf yatırım için. Meşhur markaların yetkili bayleri avanta verene araç sattı, vermeyene araç yok dedi. Stokçular marketlerde ne bulduysa toplayıp birçok ürünü market raflarında yoka düşürmedi mi? Yağ krizini hatırlayın, millet yağsız kalacaz, ya da pahalı fiyattan alacaz korkusuyla 5-10 aylık yağ alımı yaptı, bunların enflasyona katkısı olmadı mı? Hükümet kiralara %25 sınırı koyduğu için ev sahipleri kendim oturacam diye türlü yalanlarla kiracısını çıkarıp daha fahiş fiyatlara kiralamadı mı? Marketler, tüm esnaf, daha asgari ücrete zam gelmeden eski maliyetli malların fiyatlarını raflarında güncellemedi mi? Büyük bir deprem felaketi yaşadık, yapılan yardımlar sadece bir kısmını karşılamaya yetti. Bu felaket bütçeye büyük yük bindirmedi mi? Geçtiğimiz yıla kadar ev satışlarında müthiş bir patlama oldu. Emlakçı arkadaşlarım anlattı, çok az ev sahibi evi sattığı fiyattan göstermiş, büyük kısmı 200.000 tl ye aldığı evi 4-5.000.000’a satıp tapuda 1-1,5 milyon göstermiş, yakalanmamak için kalan parayı elden almış. Bu büyük bir vergi kaybına sebep olmadı mı ? Fırsatçı üreticiler, aralarında “fiyat bozmama, düşürmeme anlaşması” yaparak yasak olduğu halde beraber hareket edip fiyatları yükseltmedi mi? Fırsatçı esnafımız maliyetinin çok üstünde ürün satarak enflasyonun artmasına sebep olmadı mı? Bunların yüksek enflasyon ve bütçenin bozulmasında büyük etkisi olmadı mı ? Hükümetin bir öyle bir böyle politikalarıyla, muhalefetin yalan yanlış yönlendirmeleriyle, nebati benzeri “ışık saçan” bakanlarımızla ekonomiyi bozarken, milletin içindeki fırsatçılar sayesinde kriz daha da derinleşti. Türkiye’yi anlatırken daha geniş bir perspektifle bunlardan da bahsetmenizi bekliyoruz. Emeğinize sağlık.
❤🎉
Bir kaç soru:
1) Enflasyon talep kaynaklı değilse ne kaynaklı?
2) Faizin artması bankaları nasıl etkiliyor?
3) Nebati zamanı faizin birden indirilmesi yanlıştı dediniz, peki neden indirildi ne amaçlandı, amaçlanan şey başarıldı mı?
4) Mehmet Şimşek akp'ye hizmet ediyor mu?
1- Talep kaynaklı enflasyon, talep daha ziyade üretim artışını tetiklediği için düşüktür. Yüksek enflasyon, arz sorunları ve aşırı kar kaynaklıdır.
2- Faizlerin artması, kredi-mevduat faizi farkını artırdığı ve yüksek enflasyon nedeniyle kredi talebi arttığı için önce banka karlarını destekliyor ama sonra ödenemeyen kredilerin artmasıyla banka karları düşer. Merkez Bankaları da o nedenle düşürür faizleri, enflasyon hedefledikleri orana ulaşmamasına rağmen.
3- İktisat politikaları, hakim çıkar gruplarının tercihlerine göre şekillenir. İçerde yabancı kalmadığı için kurun bu kadar artacağını ve yerlilerin dövize hücum edeceğini öngöremediler. İhracatçıları desteklemek istediler. Düşük faizlerin yatırımları tetikleyeceğini de sanmış olabilirler. Ama yatırımlar talebe duyarlıdır.
4- Mehmet Şimşek, işçiler ve yoksullar hariç herkese hizmet ediyor.
Hocanin programlarini izliyorum. Turkiyede iktisat tarihine gececek bir soygun oldu son 4 5 yılda. Gercekten müthiş bir operasyon falan bunlar tamam ama hoca ne diyor anlamadim ben. Birsey soylemiyor. Soyledikleri yakınmadan ibaret. Bir de bütün karsi çıkışlarında diger faktorler sabit. Velhasil zaman kaybi maalesef
1. Sene enflasyon ile mücadele için değil paraya olan güveni yeniden sağlamak için. Piyasalarda iyi kötü sabite yakalamak istiyorlar. 2. Sene başarılı olmaları için özellikle gıda üretiminde önemli adımlar atmalılar. Sonucu 2. Sene alabilirler. Çok doğru adımlar atmaları gerekiyor
Güzel yorum harika
Lan bu reisi flu Tv'de keşfettim bağımlısı oldum. Yaşasın ekonomide yeni yaklaşımlar. Kahrolsun kapitalizm
👏
Anlatılanlar genel olurak doğru, ancak fiili durum ele alınmamış. temel iktisat kurulları açısından bir analiz ve yorum yapılıyor. Ayrıca abd nin enflasyonu %3 değil. çok daha yüksek. abd de bizim gibi gerçek enflasyon rakamını açıklamıyor.
Hocam İyisin hoşun. Seni Seviyorum. Emekçinin işçinin yanıdasın Ama Hani derler ya FIRST THINGS FIRST. Hükümet değişmedikçe ne değişir ki allah aşkına ? Değişse ne olur o da muamma.
Mehmet Şimşek'in enflasyonu düşürmek, Türkiye ekonomisini iyileştirmek gibi bir derdi olduğunu düşünmüyorum. Malum parti seçmen kitlesi ekonomiden memnun, zaten Nas politikası sayesinde aşırı zenginleştiler, muhalif kitlenin sorunları umurlarında değil.
Abone oldum reyiz:)
Çok teşekkürler.🤗
Ortodoks heterodox iktisat da sonunda dönüp dolaşıp kredilerin verimli kullanılması hedefinde birleşiyor. Fazla bir farkları yok. Yap işlet devret sistemini doğru kullanıp bunu da üst gelir grubuna değil halkı ortak alarak yapmaları lazım
🔴Çok başarılı bir program mutlaka izlemenizi öneririm 💯
Çok teşekkürler.🤗
Dr. İlhan Döğüş oldukça doğru öngörü yaptı, dediği gibi enflasyon bilerek yükseltildi fakat Dr. birşeyi eksik bıraktı: Enflasyon ilk başta bilerek çıkarıldı,
Enflasyonu bilerek artırılmasına karşı kanıtlardan biriside kira artılarıdır . Zira depremin 3 günü bölgesel kira ortalaması 1500 tl iken cumhurbaşkanı 5500 vererek enflasyonun en tehlikeli kalemini hortlamıştır.
Merhaba bu içerik için emeğinize teşekkürler 😊
Kafamda deli sorular ?
Kapitalizm emek, sermaye ilişkisinde adaletli paylaşım için
nasıl bir bakış acisı ve yollar izlenmeli ? izlenmelimi ?
Evrimsel doğa yasası cözüm üretirmi ?
Kuzeye gidince güneş ışınları niye daha dik gelsin😂 En dik yengeç ve Oğlak dönencesi arasında zamana göre gelir.
Doğru, ben orda yanlış ifade etmişim. UV etkisinin daha fazla olduğunu söyleyecekken işleri karıştırmışım :)
İhracatçı küskün, Turizmci küskün. Bu sektörler bizim ihracat sektorlerimiz ve ekmek yiyen çok çalışan ve tedarikçi çok firma var.Ayrica çiftçi tarım ürünlerini bu turizm sektörüne satıyorlardı. Simdi bu sezon istenilen verimlilik ve kazanç olusmayınca ,insanlarımız hedeflenen gelirleri elde edemedi.
Sıradan vatandaş gelse ekonomiyi daha iyi yönetir anca orta sınıfın cebindeki parayı alın
Enflasyonu bilerek arttırdığını sanmıyorum ama borsadan vatandaş çıksın diye negatif eylemler ve söylemler içinde.
Güzel bir video olmuş
Sağ ol :)
"Bütçe açığı kendi kendine enflasyon yaratmıyor. " doğu ama eksik, enflasyonun 1. nedeni bütçe açığı nedeniyle yükselen faizlerdir.
ABD, Almanya, Güney Kore, Ispanya, Fransa, Danimarka, Brezilya rakamlarina baktiniz mi? Hangisinde bütce acigi faizi artirmis? Yoksa tam tersi bütce acigi ekonomiyi daraltip vergi gelirlerini düsürünce mi bütce acigi artmis?
Lütfen 2001’den beri ABD’nin bütçe açıklarına ve piyasadaki para likiditesinin artışına bir bakın; 20 yıl boyunca her ikisi de artmış ama enflasyon yaratmamış, ta ki pandemiyle tedarik zincirlerinin kesilerek arz talepli enflasyon yaratması ve enerji fiyatlarında Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 3-4 katını bulması enflasyonun belirleyicisi olmuş; İlhan Hoca haklı bence.
Sürdürebilir değil ama Türk toplumu kanıksamış, normalleştirmiş. Tabi bu sistemi Türkiye'ye geçirenler çok iyi analiz etmişler..
Komedi rezervler yükseldi mı yükseldi? ,güven endeksi yükseldi mı yükseldi?,dıs ödemelerde sorun yaşamamak için döviz biriktirildi mı?bu sorunların cevabı evet ise nie bu adamı dinliyoruz😂😂😂😊😊
KKM'yi savunuyor, şaşırdım. KKM yüzünden Merkez Bankası 850 milyar zarar etmiş bu zararı enflasyon olarak ödüyoruz.
10 yildir isvicre mb, 2 yildir fed ve diger merkez bankalari zarar ediyor?
MB zararini hazine'ye aktarmaz, 'ertelenmis varlik' hesabina yazar bir sonraki yilin karindan düser.
Faize KKM'nin 1.5 kati kadar para ödendi. O akliniza gelmiyor ama?
Hocam faiz düşünce enflasyon artar diyosunuz aynı zamandada faizin artması enflasyonu düşürmez diyorsunuz sizcedd burda bir çelişki yok mu?
Hoca konusuyor...Neymis o maliye ve gelirler politikalari...bir açıklama yapsa da ogrensek...ayrica ekonomi konusurken isin siyasal boyutunu da düsunmeli insan
Velhasil hoca cözüm üretmiyor sadece konusuyor...tabii ki bqzi dogrular var icinde...ama bu işler sinifta ders vermeye benzemez..
Saçmalamışsın.... Enerjide dışa bağımlıyız fiyatları sadece ekonomi yönetimi belirlemiyor. Napsınlar yani enflasyona sebep oluyor diye elektiriği bedava mı versinler?
madem enflasyon kontrollerinde degil, niye tek hedefimiz enflasyonu indirmek diyip faiz artiriyorlar?
evet bedava vermeliler elektirigi.. temel ihtiyac cünkü
Çok konuşuluyor hızlı konuşuluyor
Yastık altına gidenlerle oran %70 ten aşağı degil. Saf sazanlar tl mevduata gitti.
Bomboş bence nacizane ekonomi bilgim hocadan iyidir
Enflasyonu Erdoğan artırdı nas var nas diyerek
Kimse dış yatirmici pozitif faiz istiyor demedi..içerde ki birikimi olana pozitif faiz verilmeliydiki kkm rahatlasın..abi sen 😂😂😂komedyen olabilirmisin..bu arada ikisini özgür demirtasla karsilikli gülüp gülüp dinlerdim..
Özet enflasyon istemiyorsan para basmayacaksın.
öyle miymis?
ne konuşuyorsun birader, hiç bir şey anlaşılmıyor halkın anlayacağı dilder konuş
flu tv adem beyi kıskanmış olabilir mi
Sanmam :)
İlk dinlerken adam haklı diyorsn videonun devamında palavralar sallamaya basliyoor..😊😊
Feodal başlangıçtan sonra yüyından çıktım ...ıscak oscak ????
Aferin, çok iyi yaptın; böyle devam et! :)
Mehmet şimşek kim ya
Ekonomist bile değil
Enflasyonun tek sebebi para basmak
niye 2022'de dünyada tüm hükümetler birden para basti? enflasyon yüzünden yeniden secilmemek icin mi?
@@ilhandogus8268evet haklısınız, bir ton para basıldı. Ama neden bizde fiyatlamalar 15-20 kat olurken ,onlarda olmadı?
Bu abi karşı olduğu şeyleri söylüyor fakat ne yapılması gerektiğini söylemiyor. Sıkıntısı bu.
Karşı olduğu ekonomik sonuçlar ne yapmak gerektiği konusunda sana ve ekonomiyi yönetenlere ipucu vermiyormu
Google'dan aratinca textrum vw artigercek sitelerindeki yazilarda var
Bencede çok doğru bir tespit
ne yapılması gerektiğiyle ilgili bir sürü ingilizce kitap var ama Türkçe isterseniz Lenin’ in “yaklaşan felaket” kitabı bütün ülke ekonomileri için rehberlik eder..Almanya ve Japonya da da o kitaptaki benzer politikalar uygulanmıştır
İlhan Bey'in neler yapılması gerektiği ile ilgili çok sayıda yazısı var. Yanlış hatırlamıyorsam kabaca şunları söylemişti:
1) Enflasyon talep kaynaklı değil, arz kaynaklı. Devlet, asgari ücreti iyileştirmeli, elektrik, doğalgaz, vs. zammı yapmamalı. Oluşacak bütçe açığını para yaratan bir varlık olarak kendi karşılamalı.
2) Emekçi kesimi önceleyecek şekilde regülasyonlar yapılmalı, kamu yatırım yapmalı. İşsizlik azalmalı, arz artmalı.
3) Faiz artışı da düşüşü de enflasyona etki etmez, tekelleşmeyi ve finansallaşmayı artırır ve sadece sermaye kesimine yarar, bu nedenle %15 gibi bir seviyede sabit tutulmalı.
Vergi politikası ile ilgili önerisi var mıydı hatırlamıyorum.
Enflasyonu bilerek arttırdı iddiasındasın hocam fakat hiperenflasyon var diyemiyorsun. İşte hep bunlar keynesyenizm. Çözüm itibari paradan kurtulmak altına endeksli veya rezervin kontrolü bizde olabileceği değerli madene endeksli para.
hiperenflasyonun tanimini bildiginize emin misiniz?
itibari parayi kaldirin, bakalim ekonomi dönüyor mu? biraz tefekkür mü etseniz önce?
@@ilhandogus8268 üstat yazın yorum olarak öğrenelim hiperenflasyon nedir. Ekonominin dönmesinden kastınız nedir? Aynı anda hem küçülme hem enflasyonun olması mı mesela?
@@ekaramese Hiperenflasyon yillik %200 ve üzeri enflasyondur ve asiri-dolarizasyondan (bir ülkede yabanci dövizin yerli paranin yerini almasindan) kaynaklidir.
Itibari parayi kaldirmak, üretimi kisitlar. Finansman kaynaklarini daraltir. Ekonomik sirkülasyona, büyümeye ket vurur.
@@ilhandogus8268hocam madem hiper enflasyon %200 ve üzeri ise biz ne yaşadık?