"Υποψία" ή "Από τα μπεντένια πέφτω" (Παλαιά Φώκαια Ιωνίας Μικράς Ασίας)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 30 янв 2014
  • "Υποψία" ή "Από τα μπεντένια πέφτω" (Παλαιά Φώκαια Ιωνίας Μικράς Ασίας).
    "seni nasıl sevmedimki,kuşkun olmasın", "Bedenyadan atıyorum kendimi,ölmek için atıyorum sevgilim beni çağırıyor,tutun allah aşkına" Eski Foça
    Φωκιανός καρσιλαμάς, ιδιαίτερα αγαπητός στις Φώκαιες της Μικρασίας, αφού τον τραγουδούσαν και τον χόρευαν σε κάθε γλέντι. Ομοίως, υπήρξε αγαπημένο τραγούδι στον ελληνισμό της ευρύτερης Ιωνίας και όχι μόνο...
    Ήχος πλάγιος του τετάρτου. Ρυθμός 9/σημος σε μορφή 2+2+2+3. Η μελωδική έλξη του φθόγγου «Πα» προς «Βου», φέρνει ακόμα πιο κοντά τα δύο σκέλη της Βυζαντινής μας μουσικής: εκκλησιαστικό μέλος και δημοτικό τραγούδι.
    ΥΠΟΨΙΑ: Στίχοι
    Υποψία να μην έχεις, ότι πως δε σ' αγαπώ,
    κι εγώ χάνομαι για σένα, μία ώρα αν δε σε ιδώ!
    κι εγώ χάνομαι για σένα, μία ώρα αν δε σε ιδώ!
    Γω μπαξές και συ φυντάνι, να σ' απαρνηθώ δε κάνει,
    να σ' απαρνηθώ δε κάνει, γω μπαξές και συ φυντάνι!
    Από τα μπεντένια πέφτω, πέφτω για να σκοτωθώ,
    κι η αγάπη μου φωνάζει, πιάστε τον για το θεό!
    κι η αγάπη μου φωνάζει, πιάστε τον για το θεό!
    Άντε λούσου και χτενίσου, κι έλα αντάμα μου κοιμήσου,
    κι έλα αντάμα μου κοιμήσου, άντε λούσου και χτενίσου!
    Σαν τη μαρμαροκολόνα στέκεις μεσ' την εκκλησιά,
    και μαραίνεις και λωλαίνεις, νέους γέρους και παιδιά!
    και μαραίνεις και λωλαίνεις, νέους γέρους και παιδιά!
    Έλα να σε ιδώ να γιάνω, να μην πέσω και πεθάνω,
    να μην πέσω και πεθάνω, έλα να σε ειδώ να γιάνω!
    Έλα το συντομότερο, να σ' αγαπήσω πιότερο,
    να σ' αγαπήσω πιότερο, έλα το συντομότερο!
    Ευχαριστώ από καρδιάς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών και ιδιαίτερα τον πρώην Πρόεδρό του και αγαπητό φίλο συγγραφέα κ. Παρασκευά Συριανόγλου για την ευγενική και ένθερμη αποδοχή του αιτήματος, της δημόσιας προβολής του παρόντος έργου.

Комментарии • 13

  • @dimitristhomadakis
    @dimitristhomadakis  10 лет назад +7

    Ακόμη ένα ολόθερμο ευχαριστώ στο Κέντρο Μικρασιάτικων Σπουδών (Κ.Μ.Σ.) και στον αγαπητό φίλο Πέτρο Μεχτίδη, για την ευγενική και ένθερμη συναίνεσή τους ως προς τη χρήση του ιστορικού τους υλικού, στην όλη αυτή προσπάθεια δημόσιας ανάδειξης και μεταλαμπάδευσης της μουσικής και όχι μόνο μαρτυρικής κληρονομιάς των προγόνων μας στις Μικρασιάτικες Πατρίδες…

  • @mgklivisi
    @mgklivisi 9 лет назад +3

    Το αρχοντικό με το άγαλμα της Παναγίας στην κόγχη της πρόσοψης ανήκε στην οικ. ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΥ 1891-1922

  • @dimitristhomadakis
    @dimitristhomadakis  10 лет назад +9

    Ένα συγκινητικό video για το ιστορικό φωτογραφικό υλικό του Φελίξ Σαρτιώ, που κατέγραψε κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών του εργασιών στην Παλαιά Φώκαια Μικρασίας. Πριν ακριβώς 100 χρόνια!!! Ο αγαπητός Μυτιληνιός φίλος Γιώργος Παπαδόπουλος καταγράφει ένα δείγμα της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε και εκτίθεται στην Σκάλα Λουτρών, ενώ ο επίσης αγαπητός φίλος Χάρης Γιακουμής εξιστορεί το πανάξιο πόνημά του!!!
    ΦΩΚΑΙΑ ΦΕΛΙΞ ΣΑΡΤΙΩ.

  • @user-bw8kt2ov4x
    @user-bw8kt2ov4x 4 года назад +1

    Πολλα παρα πολλα πραβο

  • @gerakogiorgis
    @gerakogiorgis 9 лет назад +4

    ΔΑΝΤΕΛΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ!!

  • @user-bw8kt2ov4x
    @user-bw8kt2ov4x 4 года назад +1

    Συγχαρητήρια στους συνεχιστές τις μικρασιατική παράδοσης μας

  • @dimitristhomadakis
    @dimitristhomadakis  10 лет назад +9

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ:
    Οργανωτής -Διευθυντής χορωδίας Ανδρέας Γιακουμάκης, καθηγητής Μουσικής.
    Οργανοπαίκτες:
    Πατήρ Γεώργιος Τζάβλας κανονάκι, Γεώργιος Αγγελογιάννης λύρα πολίτικη, Γιάννα Βερνάρδου τουμπελέκι, Μάρκος Δασκαλάκης ούτι, Μανόλης Κοντογιάννης λαούτο, Μανόλης Κυδωνάκης λαούτο, Χρήστος Μπαλτζίδης ούτι, Αλέξανδρος Μυρωδιάς ταμπουρά, Άρης Συσκάκης βιολί και Μανόλης Χριστοδούλου τουμπελέκι.
    Τα μέλη της χορωδίας
    Α. Γυναίκες:
    1. Μαρίτσα Βοριά -Παναγιωτάκη, 2. Κωνσταντίνα Γωνιωτάκη, 3. Γεωργία Δαμβόγλου -Παυλάκη, 4. Μαρία Δασκαλάκη, 5. Κούλα Κανέλλου -Παπαδομανωλάκη, 6. Ελένη Καρπιδάκη -Σκευάκη, 7. Μαρία Κισσανδράκη, 8. Ειρήνη Κλάδου -Παπαδάκη, 9. Βασιλεία Μαρίνου -Καζαβή, 10. Ζαχαρένια Παπαδάκη, 11. Μαρία Πατάκα, 12. Μαρία Πατάκα -Λιουδάκη, 13. Μαρίνα Πατάκα -Καραδάκη, 14. Δέσποινα Πετρούλη -Δασκαλάκη, 15. Μαρία Σαρηγιάννη -Αλεξανδράκη, 16. Ειρήνη Συσκάκη, 17. Γκορτάνα Τανάσκοβιτς, 18. Βενετία Τσομπανάκη -Σταγάκη, 19. Ευαγγελία Τσομπανάκη -Σταματογιαννάκη, 20. Μαρία Χατζησπύρου -Τσαγκαράκη.
    Β. Άνδρες:
    1. Κυριάκος Αραμπατζόγλου, 2. Αθανάσιος Γιακουμάκης, 3. Κωνσταντίνος Γονιδάκης, 4. Μιχάλης Καραδάκης, 5. Μανόλης Λαμπρίδης, 6. Ισίδωρος Μαρίνος, 7. Σταύρος Μαρίνος, 8. Τάσος Μιχαηλίδης, 9. Ελευθέριος Μιχάλας, 10. Δημήτρης Σολάκογλου, 11. Παρασκευάς Συριανόγλου, 12. Χαράλαμπος Τσομπανάκης.

  • @dimitristhomadakis
    @dimitristhomadakis  10 лет назад +12

    «Λίγα λόγια συνοδευτικά της ανάρτησης αυτής, για όσους την γνώρισαν και την εκτίμησαν θετικά…»
    Σημειώνω με ιδιαίτερη συγκίνηση, το γεγονός της άμεσης και αυθόρμητης ανταπόκρισης φίλων και δήμων (τόσο στο Δ.Δ. Φώκαιας Αττικής, όσο και στον Δήμο της Παλαιάς Φώκαιας στην Μικρασία), στο αίτημά μου να συγκεντρωθεί επαρκές ιστορικό φωτογραφικό υλικό, προκειμένου να συνοδεύσει ιστορικά το όλο πόνημα…
    Το υλικό που τελικά συγκεντρώθηκε και καλύπτει όλες τις χρονολογικές περιόδους, είναι τεράστιο, με συνέπεια ελάχιστο τμήμα του να ήταν δυνατόν να ενσωματωθεί στο χρόνο των 6 περίπου λεπτών που καλύπτει το video. Για το λόγο αυτό, είμαστε σε συνεννόηση με τον Δήμο Σαρωνικού για την περαιτέρω αξιοποίησή του και τη καταγραφή του για τις μελλοντικές γενεές…
    Στέκομαι ιδιαίτερα στα εξής σημεία:
    α) Στο γεγονός ότι δεν έχουμε φωτογραφικά ντοκουμέντα για τον Α’ Διωγμό που υπέστη ο ελληνισμός της Ιωνίας κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, από οποιαδήποτε άλλη περιοχή πλην της Φώκαιας. Και αυτά σε αρίστη φωτογραφική ποιότητα για την εποχή του έτους 1914, χάρις στον Γάλλο αρχαιολόγο Felix Sartiaux, ο οποίος την εποχή εκείνη πραγματοποιούσε ανασκαφές στην περιοχή (Φώκαια, μία από τις πόλεις της Ιωνικής Δωδεκάπολης) και χάρις σε αυτόν και την γαλλική του υπηκοότητα, γλύτωσαν πολλοί Έλληνες από την λαίλαπα των τσετών…
    β) Στο γεγονός ότι ο Δήμος Παλαιάς Φώκαιας στην Ιωνία έχει αναπαλαιώσει τα περισσότερα ελληνικά σπίτια της εποχής εκείνης που διατηρήθηκαν μέχρι τις μέρες μας, τονίζοντας τα χαρακτηριστικά του κάθε ιδιοκτήτη, όπως τα κατασκεύαζαν τα χρόνια εκείνα (αρχικά ιδιοκτήτη με πατρώνυμο, έτος κατασκευής και αριθμός και οδός του τότες). Ο φίλος ο Ruhi (με πατέρα από Λήμνο και μητέρα από Σαμοθράκη που αντηλλάγησαν το έτος 1924), μου έστειλε από τα αρχεία του Δήμου επαγγελματικές φωτογραφίες από όλα τα ανακαινισθέντα σπίτια των Μικρασιατών Ελλήνων...

    • @tinaballas2014
      @tinaballas2014 10 лет назад +8

      I just received by email this excellent video and I would like to congratulate you for your work in preserving the memories and living history of our ancestors from Mikra Asia. Our paternal Grandfather and Grandmother were "Paliofokianoi" Prosfyges from Piraeus.. (grandmother Maria Domboglou and grandfather Georgios Makedon). I thank you very much for this beautiful work! Respectfully, Tina, (Konstantina) Makedon-Ballas New York, USA - tina.ballas@gmail.com

    • @dimitristhomadakis
      @dimitristhomadakis  10 лет назад +7

      Σ' ευχαριστώ μέσα από την καρδιά Τίνα για τα τόσο τιμητικά και συγκινητικά λόγια σου!!! Νάσαι πάντα καλά!!!

    • @user-sl1bg5un8c
      @user-sl1bg5un8c 8 лет назад +1

      +Tina Ballas If you please send me an email because at 17/10/15 we do First PanHenellic Meeting in Greece. I am John K. ''Paliofokianos'' from Piraeus (Drapetsona)

  • @dimitristhomadakis
    @dimitristhomadakis  10 лет назад +11

    Από τον Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου:
    "Ο Γάλλος αρχαιολόγος Felix Sartiaux βρίσκεται για ανασκαφές το 1914 στην Παλαιά Φώκαια. Σ' αυτή την πόλη της Μικράς Ασίας αυτή τη περίοδο σε σύνολο 12.000 κατοίκων οι 9.000 ήτανε Έλληνες και οι 3.000 Τούρκοι. Η συνύπαρξη του ελληνικού και τουρκικού πληθυσμού ήτανε αρκετά ειρηνική, έως ότου παρθεί η ιδέα από το τουρκικό κράτος να εκδιώξει το ελληνικό στοιχείο από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήτανε, αρπαγή όλων των υπαρχόντων των πλούσιων σχετικά Ελλήνων, πυρπόληση και λεηλασία των σπιτιών τους και δολοφονία αυτών που θα αντισταθούν. Μένοντας χωρίς τίποτα οι Έλληνες αναγκάστηκαν να φύγουν σαν πρόσφυγες στην κοντινή Μυτιλήνη καταρχήν και μετά σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην παραλιακή περιοχή πριν το Σούνιο για να ιδρύσουν αργότερα την Παλαιά Φώκαια. Η επιχείρηση λοιπόν του εκδιωγμού και η καταστροφή της Παλαιάς Φώκαιας διήρκεσε μόνο ένα εικοσιτετράωρο. Αυτή η άγνωστη (και αυτό σίγουρα λόγω έλλειψης φωτογραφικών μαρτυριών) σελίδα της ιστορίας του ελληνικού έθνους αποτελεί την αρχή για το μεγάλο διωγμό που θα κορυφωθεί το 1922 με την καταστροφή της Σμύρνης.
    Ο Felix Sartiaux έχοντας μαζί του τον Ιούνιο του 1914 μία φωτογραφική μηχανή για τις ανάγκες των ανασκαφών του, μόλις αρχίζουν τα γεγονότα εκδιωγμού, σταματά κάθε δραστηριότητα και αφιερώνεται αποκλειστικά μαζί με τους Γάλλους συνεργάτες του, στη διάσωση των προσφύγων αλλά και τη φωτογράφηση αυτών των γεγονότων. Επιστρέφοντας λίγο μετά στη Γαλλία δημοσιεύει τις γραπτές του μαρτυρίες, αλλά καμία από τις φωτογραφίες. Οι στερεοσκοπικές πλάκες του Felix Sartiaux με τα γεγονότα αυτά, αλλά και πολλές άλλες από τις φωτογραφίσεις του σε όλη την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία έρχονται στο φως μόλις το Μάιο του 2006 μετά από πώλησή τους σε πλειστηριασμό στο Παρίσι, αλλά με καμία ένδειξη του ονόματός του.
    Η αγορά τους από Γάλλο και μετά από Τούρκο έμπορα και ακολούθως από τον κ. Χάρη Γιακουμή, ο οποίος ανακαλύπτει μετά από έρευνες την ταυτότητα του φωτογράφου και έτσι όλη τη σημασία τους, έρχονται να ξαναζωντανέψουν τη μνήμη ενός λαού, διδάσκοντάς μας έτσι ότι η κάθε φωτογραφική λήψη είναι πάνω απ' όλα και ένα φωτογραφικό τεκμήριο της ιστορίας..."

  • @dimitristhomadakis
    @dimitristhomadakis  10 лет назад +8

    Το ιστορικό φωτογραφικό αρχείο που συγκεντρώθηκε στα πλαίσια της δημιουργίας του παρόντος πονήματος (τόσο από την Παλαιά Φώκαια Αττικής, όσο και από την Παλαιά Φώκαια της αγαπημένης Μικρασίας, Eski Foça σήμερα), είναι κυριολεκτικά τεραστίου μεγέθους και ιστορικής σημαντικότητας… Ήδη, προέτρεψα τους αρμοδίους του Δήμου Σαρωνικού πλέον, να προβληθούν όλα τα ντοκουμέντα και να αποτελέσουν ιδιαίτερο ιστορικό λεύκωμα Μνήμης…