Πλάτωνος Συμπόσιον - Άννα Μαρκοπούλου. Μάθημα 23ον: Η ανάδυσις του Φάνητος-Έρωτος

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 фев 2025
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον κύκλο μαθημάτων: ΠΛΑΤΩΝΟΣ "ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ",
    υπό της διδάκτορος κ. ΑΝΝΑΣ Χ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ.
    Τίτλος 23ου μαθήματος: "Η ΑΝΑΔΥΣΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΗΤΟΣ-ΕΡΩΤΟΣ",
    το οποίο παρεδόθη στις 17 Οκτωβρίου 2017.
    --------------------------------------------------------------------------------------
    Συνοπτική παρουσίαση 23ου μαθήματος
    Ο Φαίδρος είναι ο "πατήρ" του πρώτου από τους επτά λόγους που θα εκφέρουν οι θείοι νόες στο πλατωνικό "Συμπόσιον". Διηγείται την καταγωγή καθώς και την ανάδυση του Φάνητος-Έρωτος, ο οποίος είναι ο πρώτος νους που φανερώνεται στον κόσμο. Ο Φάνης-Έρως είναι θαυμαστός, επειδή είναι "αυτογένεθλος", δηλαδή δεν έχει γονείς, αλλά γεννάται από τον εαυτό του και, ως εκ τούτου, είναι "πρεσβύτατος", δηλαδή είναι ο ανώτατος στην ιεραρχία των όντων. Ο Φάνης-Έρως είναι θεός, γιατί είναι η γέφυρα που συνδέει τον νοητό με τον αισθητό κόσμο που θα γεννηθεί. Επειδή ακριβώς είναι "πρεσβύτατος", ο Φάνης-Έρως είναι αίτιος των μεγίστων αγαθών τόσο για τον εραστή όσο και για τον ερώμενο, εφόσον δεν υπάρχει μεγαλύτερο καλό, γι’αυτόν που, από τον καιρό που είναι ακόμη νέος, γίνεται είτε καλός εραστής είτε καλός ερώμενος, προκειμένου να διάγει τον μελλοντικό του βίο με αρετή. Η σχέση εραστή και ερώμενου δεν μπορεί να αντικατασταθεί ούτε από την σχέση της φυσικής συγγένειας ούτε από τιμές ούτε από πλούτο, εφόσον συνιστά προϋπόθεση του "τόκου εν καλώ", o ο οποίος, με την σειρά του οδηγεί στην αληθινή αθανασία και, με αυτήν την έννοια, αντιδιαστέλλεται από τον φυσικό τόκο, που είναι εφήμερος. Επιπλέον, ο Φάνης -Έρως ως θεός, εμπνέει τόσο στον εραστή όσο και στον ερώμενο την διάκριση μεταξύ του "αισχρού έρωτος" και του "καλού έρωτος". Με αυτήν την έννοια, ο "φιλοσοφικός έρως", ως έρως του νοητού "κάλλους", συνιστά την προϋπόθεση της καλλοποιήσεως τόσο της "πόλεως της ψυχής", η οποία με αυτόν τον τρόπο, καθίσταται "αυτοκίνητος" και "αθάνατος", όσο και της "ψυχής της πόλεως", η οποία, με αυτόν τον τρόπο, καθίσταται "θεοφιλής".
    --------------------------------------------------------------------------------------
    Βιογραφικά στοιχεία ομιλήτριας
    Η Άννα Μαρκοπούλου σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Paris V της Σορβόννης, όπου το 1994 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Δίδαξε Φιλοσοφία της Παιδείας και Παιδαγωγική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) στην Αθήνα. Από το 2008 ασχολείται με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, με έμφαση στην πλατωνική και νεοπλατωνική φιλοσοφία.
    --------------------------------------------------------------------------------------
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά το ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ. για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής.
    --------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλώ, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

Комментарии • 3

  • @margaritazuki975
    @margaritazuki975 9 дней назад

    Η ωραιότερη ανάλυσις του Έρωτος ❤ ΕΥΓΕ κυρία Μαρκοπούλου ..Σας ακούω για τριτη φορά.. Με κορυφή την Διοτίμα αποδιδεται με υπέροχο τροπο ,τοσο υψηλές έννοιες ..Σας ευχαριστώ απο καρδιάς 😊
    Ευχαριστώ τις Φρυκτωρίες για την μετάδοση..Μόνον χαριν αυτης μπορουμε και συμμετέχουμε σε τόσο υψηλές διαλέξεις😊

  • @1972kass
    @1972kass 5 месяцев назад

    Καταπληκτική η ανάλυση σας κυρία Μαρκοπούλου!
    Σας ευχαριστώ!
    ⚜️💎⚜️

  • @csinanas
    @csinanas 7 лет назад +6

    Ανεκτίμητη προσφορά της κ. Μαρκοπούλου και των συνεργατών της στην κατανόηση και ανάλυση των αρχαίων κειμένων μας. Ευχαριστούμε για τον 1ο κύκλο και καλή αρχή και συνέχεια του 2ου κύκλου της αναλύσεως του Συμποσίου.