Donații prin PayPal: www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=S4CCCCY8RQ7HY sau Revolut: revolut.me/draculianum Măcar de-o cafea pentru harnicii noștri editori. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- If you would like to support us in our research work and our mission to publish all documents about Vlad the Impaler, please subscribe and make a small donation via PayPal: www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=S4CCCCY8RQ7HY At least please give a coffee to our hardworking editors.
Salut! Unul dintre cele mai bune canale de istorie, chiar si comparand cu multe altele foarte mari. Felicitari! Mi-ar placea foarte mult un video sau o serie de video-uri despre logistica militara a vremii (precum cele facute de Invicta), in care sa vedem ce resurse si organizare presupuneau campaniile militare, dar si miscarile mai mici de efective. Keep on with the good job si Dumnezeu sa va veseleasca!
ehee, de ar da macar jumate din abonati macar a zecea parte din donatia dvs, departe de tot am ajunge. Recomandam donatiile prin Paypal fiindca aici o treime si mai bine se duce la YT. Multuimim inca o data!
multumim! Doar v-am spus ca noi ne notam sugestiile ostenilor, insa desigur nu putem sa le onoram imediat, fiindca mai avem si noi o viata de trait. :) Cu prietenie, AG PS: apropo, colegul nu e deloc nou. Doar ca aucm il vedeti prima data. Va promitem ca nu o sa fie singurul anul asta. Veti face cunostinta, incepand de anul acesta, cu o lunga serie de astfel de prieteni si colegi... speram.
@@CorpusDraculianum Desigur, in plus e mai bun un videoclip bine facut si detaliat decat unul grabit. Si deci sa inteleg ca mare este ceata mariei sale. Atunci, abia astept sa aud de la cati mai multi colegi pana acum nevazuti. 😉
@@alinalexandru2466 desigur, sunt zeci de oameni in spatele volumelor CD. Tocmai asta face proiectul serios. Daca era un 2-men-show trebuia sa va alarmati. Istoricii care pretind ca stiu totul de la Burebista la Antonescu, stiu de toate si mai nimic. Fiecare cu felia lui si acum pe acest canal fiecare va avea oportunitatea sa se prezinte pe sine si propria specializare si cercetare publicului larg.
@@alexandrubalazs685 Rezultatul bătăliei de la Mohács nu a avut o influență atât de mare pe cât au susținut generațiile mai vechi de istorici. Căderea Ungariei a fost un proces de durată, cauzat mai degrabă de interminabilele raiduri din zona de frontieră care exercitau presiune fiscală și militară constantă. Înfrângerea din 1526 a fost doar consecința normală a unei confruntări foarte îndelungate care a măcinat resursele Ungariei.
Gratulálok tárgyilagos tényszerű. Csak annyit tennék hozzá, hogy feketeserg mellett még voltak nemesi bandériumok megközelitöleg 90ezeres hadeő állt Mátyás rendelkezésére.
in live-urile noastre recomandam deseori carti in functi de tema solicitata. Puteti intra si dvs si pune intrebari punctuale la care noi vom raspunde cat putem noi de bine. Cu bine, AG
Vă salut cu deosebit respect pentru munca dvs! Într-o carte de istorie a lui Neagu Djuvara citisem că de fapt politica lui Matias Corvin de a cheltui mult și a se război mai ales în vest a slăbit mult țara și a condus în final la prăbușirea Ungariei după bătălia de la Mohaks. Ce să cred?
Politica fiscală și militară a lui Matia Corvin a asigurat supraviețuirea regatului în fața amenințărilor externe și a asigurat statutul de mare putere pentru Ungaria. Întradevăr, spre finalul domniei i-a scăzut mult popularitatea. După moartea lui nobilimea și-a dorit un rege diferit, mai puțin implicat și activ din punct de vedere militar, motiv pentru care l-au ales pe Vladislav al II-lea care era și rege al Boemiei. Criza politică internă ce a urmat după 1490 cuplată cu intensificarea presiunii otomane asupra frontierei sunt principali factori care au dus la căderea Ungariei după Mohacs. Mai pe larg vom discuta subiectul acesta într-un episod viitor.
@@FlorinNicolaeArdelean Există opinii în istoriografia maghiară recentă care sunt de părere că după moartea lui Matia, regatul a reintrat în "normalitate". Matia și politicile sale erau extraordinare și extrem de solicitante pentru un regat medieval târziu ca Ungaria. Economic vorbind, veniturile regale de sub Iagellonieni erau cele normale. Matia recurgea foarte des la metode neortodoxe de impozitare sau de generare de venituri, printre care deturnarea ajutoarelor papale, lăsarea liberă a pozițiilor marilor prelați și astfel beneficiind de veniturile lor etc. Într-adevăr, Matia era foarte activ pe plan extern, dar majoritatea acestei activități se rezuma la lupte cu Habsburgii și Iagellonienii. Era foarte precaut în ceea ce privește politica antiotomană în ciuda propagandei intense. Evita confruntarea directă cu armata sultanului. Matia a avut și mult noroc în relația cu Otomanii care erau preocupați cu alte treburi. În fine, trebuie menționat și faptul că Mohács era o consecință a unor procese complexe și nu poate fi rezumat la conflictele interne etc. Pur și simplu, un regat medieval cvasi-feudal, expus la raiduri constante timp de 100 ani, nu prea avea șanse de unul singur împotriva unui imperiu agresiv, tot mai centralizat, și militarizat ca cel Otoman. Dacă Matia trăia în 1526, 90% că tot ar fi pierdut bătălia. Şi să nu uităm nici faltul că Ludovic al II-lea domnea peste domenii mai mari ca Matia, fiind și regele Boemiei și al Moraviei. Ludovic era mai aproape de un "imperiu" Dunărean ca Matia. Rețeta care după încă vreo 150 de ani a reușit să împingă pe Otomani peste Dunăre.
@@rpgta Da, perfect de acord. Domnia lui Matia și politica lui au fost excepționale iar căderea Ungariei a fost un proces îndelungat și complex. Cel mai important factor, dar nu unicul, a fost capacitatea otomanilor de a gestiona mai eficient războiul de uzură în zona de frontieră. Presiunea exercitată asupra frontierei a măcinat resursele umane și materiale ale regatului iar bătălia de la Mohacs a fost doar deznodământul așteptat al acestui proces îndelungat. Totuși, eu cred că în vremea lui Matia, turcii nu ar fi reușit să obțină o victorie atât de clară.
@FlorinNicolaeArdelean Mda. Există multe mituri în legătură cu celebra Armată Neagră a lui Matia și Mohács. Majoritatea istoricilor militari maghiari sunt de acord că Otomanii treceau şi peste aceasta prin virtutea numerelor. Aici merită de discutat și logistica și importanța experienței de comandă dobândită cu armate mai mari decât 10 000 de oameni. Sun Tzu a afirmat că comanda celor puțini este la fel ca și celor mulți, care în contextul unei armate medievale nu este tocmai adevărat.
Multumim pentru material, am aflat multe detalii interesante. Ce s-a intamplat cu armata neagra dupa moartea lui Matia? Banuiesc ca s-au facut economii si...
@@clausion Nem tudták megtartani a kölcségek miatt. Sereg egy része Habsburg Miksához került. Másik része déli határa küldték, de mivel nem kaptak zsoldos így elkeztek fosztogatni rabolni. Király megbízásából Kinizsi szétverte öket Szeged mellett 1492. Maradék Nándorfehérvára került. Várat át akarták játszani a törököknek. Kinizsi kíméletlenül magtorolta. 1494 véget ért a fekete sereg.
How did Hungarians view the ethnic origins of Ottoman Turks in the 15th and 16th centuries? As they viewed the Cumans as a brother nation and a continuation of the Attila's Huns, did they have similiar thought about Ottomans ?
Late medieval Hungarians viewed themselves as descendants of the Huns. This myth became particularly strong among the middle ranking and petty nobility in the decades before the battle of Mohács. However, the Ottomans were regarded as the arch-enemy, while the Hungarian elite continued to develop an identity of `defenders of Christianity`. The idea of kinship between Turks and Hungarians was born much later, in the second half of the nineteenth century.
@@FlorinNicolaeArdelean Thank you for response. I have a one more question if you dont mind. Did the Greater Cumania and Little Cumania autonomous regions ever participate in Hungary's wars against the Ottomans and how resemble they were their forbears during Mongol invasions in the term of lifestyle and military ?
@Spartan_Disiplin The Cumans settled in Hungary contributed to the anti-Ottoman campaigns like all the different populations who inhabited the territories of the kingdom. As far as I know, they had specific military obligations during the 13th and 14th centuries. Louis I, for example, recruited light cavalry among the Cumans for his campaigns in Italy where they made a strong impression. By the time of Mathias they were better integrated in the social and military framework of the kingdom.
Nu am vazut inca episodul, dar poza din thumbnail imi parea cunoscuta. Mi-am consultat colectia de miniaturi/modele, si se pare ca am recunoscut poza (intoarsa) de pe cutia mea de "Mounted men-at-arms 1450-1500" de la Perry Miniatures. Ce dragut, nu ma asteptam sa recunosc imaginea, puncte bonus si pentru ca perioada este cea corecta pentru subiectul abordat.
@@CorpusDraculianum Va rog sa fiti amabili si sa creati un playlist pe canalul dvs. cu seria Mihai Viteazul, din pacate nu am acces la HistoryMarche. Va multumesc !
@FORTASIVOINTA Aici este toata seria. O puteti accesa? ruclips.net/video/AVZNTJ7RL80/видео.html&pp=ygUcaGlzdG9yeW1hcmNoZSBtaWhhaSB2aXRlYXppbA%3D%3D Si e facuta in colaborare cu noi.
Domnul să fie cu voi, Măria Ta! Volumul "Corpus Draculianum.Scrisori și documente de cancelarie" a fost publicată și în limba engleză, limba frâncă sau în neaoșa noastră limbă română? Mi-e teamă că nemțește nu am apucat a învăța. Și Dumnezeu să vă veselească!
va adresati editurii Istros din Braila ori cautati prin librarii online si anticariate. Din pacate nu va putem ajuta in cniun fel. Iar la dwl. nu se gaseste nicicum fiindca ne interzice copyright-ul, desi noi am vrea. :(
Mulțumim de episod! A fost foarte folositor! De ce nu s-au păstrat registrele oficiale maghiare din timpul lui Matia? Să fi fost oare cauzate de distrugerile cauzate de otomani după predarea Budei de după Mohacs?
While the Balkans were filled with Turkish mercenaries coming from Anatolia at the 13th century and early 14th century, why did this situation completely end after that ? For example, why are there no nomadic Turkmens from Saruhan,Karesi etc who came to Hungary for serve as mercenary ?
there were a lot Anatolian mercenaries fightig in Byzantine, Serbian and Bulgairna armies, but they don't have to be confused with Turks. Not evething comming from 13th to 14th century Anatolia was Turkish. The Anatolian emirs were indeed all Muslims but not all Turks, but mostly. However, their subjects and therefore fighters and supporters were not only Muslims and Turks. There were also Greeks, Jews, Latins (firek) etc. Anatolian and Eastern Mediterannean word was very mixed and cosmopolite. Especially the crews on Anatolian pirates. Best, AG
Un material foarte bun, dar foarte amuzant mi se pare că de ziua Unirii Principatelor Române s-a postat un video despre... Regatul Ungariei. Grozavă coincidență! 😄
@@CorpusDraculianum Canalul dumneavoastră are materiale pe care le consider de calitate și care ar trebui să ajungă la cât mai multă lume. Asocierea materialelor cu datele potrivite ar genera cu siguranță mai multe vizionări, ba chiar ar avea șansa să ajungă virale.
@@dj0sentry asa este, dar cu ziua de azi era ceva greu de asociat, dat fiind faptul ca acest canal e dedicat exclusiv storiei medievale si premoderne. In plus fiind un canal mic si neavand resurse, este greu sa dedicam episoade speciale unor evenimente speciale. Publicam si noi ce putem cand putem. Important e ca ce publicam sa fie de calitate. Cu respect, AG
da, romanii care nu-i stiu numele corect, ii spun Matei. Este gresit, fiindca Matia nu vine de la Matei, nu e acelasi sfant. Cartile de istorie romanesti ne-au obisnuit cu multe prostii. Spre ex. "sultanul Mahomed" (care nu e nici turca, nici araba, nici persana, nici nimic) in loc de Mehmed cu e corect. Pot continua si cu alte exemple. Cu respect, AG
Donații prin PayPal:
www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=S4CCCCY8RQ7HY
sau Revolut:
revolut.me/draculianum
Măcar de-o cafea pentru harnicii noștri editori.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
If you would like to support us in our research work and our mission to publish all documents about Vlad the Impaler, please subscribe and make a small donation via PayPal:
www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=S4CCCCY8RQ7HY
At least please give a coffee to our hardworking editors.
Comentariu excepțional. Felicitări.
Really interesting video, well explained ❤
Gratulálok. Tárgyszerű és hiteles.
Felicitări ❤
Salut! Unul dintre cele mai bune canale de istorie, chiar si comparand cu multe altele foarte mari. Felicitari! Mi-ar placea foarte mult un video sau o serie de video-uri despre logistica militara a vremii (precum cele facute de Invicta), in care sa vedem ce resurse si organizare presupuneau campaniile militare, dar si miscarile mai mici de efective. Keep on with the good job si Dumnezeu sa va veseleasca!
multumim! Ce propuneti este deja pe lista noastra de prioritati!
Si Dumnezeu sa va veseleasca!
Episod bun, chiar foarte bun, îl așteptăm pe Florin cu nerăbdare.
Vă rog frumos, mai multe episoade despre Regatul Ungariei!
La cât mai multe clipuri. Dacă e posibil si unele cu Voievodatul Transilvaniei.
desigur, sunt deja in stadiu de proiect. Multumim foarte mult pt generoasa donatie.
@ de la mine mai puțin de la alții mai mult 😂
ehee, de ar da macar jumate din abonati macar a zecea parte din donatia dvs, departe de tot am ajunge.
Recomandam donatiile prin Paypal fiindca aici o treime si mai bine se duce la YT.
Multuimim inca o data!
Foarte tare episodul, si abia astept varianta extinsa :D ❤
In sfarsit, videoclipul despre armata lui Corvin! 🥳
Urez si un bine venit noului coleg. Abia astept urmatoarele podcasturi.
multumim! Doar v-am spus ca noi ne notam sugestiile ostenilor, insa desigur nu putem sa le onoram imediat, fiindca mai avem si noi o viata de trait. :)
Cu prietenie, AG
PS: apropo, colegul nu e deloc nou. Doar ca aucm il vedeti prima data. Va promitem ca nu o sa fie singurul anul asta. Veti face cunostinta, incepand de anul acesta, cu o lunga serie de astfel de prieteni si colegi... speram.
@@CorpusDraculianum Desigur, in plus e mai bun un videoclip bine facut si detaliat decat unul grabit.
Si deci sa inteleg ca mare este ceata mariei sale. Atunci, abia astept sa aud de la cati mai multi colegi pana acum nevazuti. 😉
@@alinalexandru2466 desigur, sunt zeci de oameni in spatele volumelor CD. Tocmai asta face proiectul serios. Daca era un 2-men-show trebuia sa va alarmati. Istoricii care pretind ca stiu totul de la Burebista la Antonescu, stiu de toate si mai nimic. Fiecare cu felia lui si acum pe acest canal fiecare va avea oportunitatea sa se prezinte pe sine si propria specializare si cercetare publicului larg.
Ce s-ar fi intâmplat dacā otomanii pierdeau lupta la Mohács și la Eger?
@@alexandrubalazs685 Rezultatul bătăliei de la Mohács nu a avut o influență atât de mare pe cât au susținut generațiile mai vechi de istorici. Căderea Ungariei a fost un proces de durată, cauzat mai degrabă de interminabilele raiduri din zona de frontieră care exercitau presiune fiscală și militară constantă. Înfrângerea din 1526 a fost doar consecința normală a unei confruntări foarte îndelungate care a măcinat resursele Ungariei.
Bine ați venit! Sa continuați cu tot contentul de calitate ireproșabilă!
Mulțumim!😲❤🙏👏👏Un episod frumos!😉🤗
Foarte interesant, ca de obicei, mulțumim domniei tale, logofete! Dumniezău să te alduiască!
Respect Mare Logofat !!!!❤️🇷🇴🇲🇩
Excelent, multumesc 👍
Gratulálok tárgyilagos tényszerű. Csak annyit tennék hozzá, hogy feketeserg mellett még voltak nemesi bandériumok megközelitöleg 90ezeres hadeő állt Mátyás rendelkezésére.
Köszönöm!
Foarte tare materialul!
Mulțumim frumos! Ar fii foarte foarte bine să faceți un video în care să ne recomandați câteva cărți pentru isotira medievală românească.
in live-urile noastre recomandam deseori carti in functi de tema solicitata. Puteti intra si dvs si pune intrebari punctuale la care noi vom raspunde cat putem noi de bine. Cu bine, AG
❤super bravo oameni buni
o placere sa asculti!
Urez bun venit unui nou căpitan de steag din oastea măriei sale Vlad🎉
capitan de steag (de banderium adica), da.
Nou, nu.
cu bine, AG
Mulțumesc, sper să vă fie pe plac materialul!
Foarte interesant episodul. Sper să continuați colaborarea cu d.nul Ardelean.
Îi urez bun venit în ceata Mariei Sale colegului dumneavoastră. Sper să fie o colaborare frumoasă 🙂
speram sa-l vedeti in podcasturile noastre cel tarziu in mai, a.c.
Cu stima, AG
Mulțumesc!
Tare!Abia aștept
Excellent
Imi place ca cineva cu numele de "Ardelean" este specialist in istoria militara a Transilvaniei!
Interesant 👍
Un istoric român care ştie deosebitã dintre matei şi mathia
Köszönöm!
Vă salut cu deosebit respect pentru munca dvs! Într-o carte de istorie a lui Neagu Djuvara citisem că de fapt politica lui Matias Corvin de a cheltui mult și a se război mai ales în vest a slăbit mult țara și a condus în final la prăbușirea Ungariei după bătălia de la Mohaks. Ce să cred?
Politica fiscală și militară a lui Matia Corvin a asigurat supraviețuirea regatului în fața amenințărilor externe și a asigurat statutul de mare putere pentru Ungaria. Întradevăr, spre finalul domniei i-a scăzut mult popularitatea. După moartea lui nobilimea și-a dorit un rege diferit, mai puțin implicat și activ din punct de vedere militar, motiv pentru care l-au ales pe Vladislav al II-lea care era și rege al Boemiei. Criza politică internă ce a urmat după 1490 cuplată cu intensificarea presiunii otomane asupra frontierei sunt principali factori care au dus la căderea Ungariei după Mohacs. Mai pe larg vom discuta subiectul acesta într-un episod viitor.
@@FlorinNicolaeArdelean Există opinii în istoriografia maghiară recentă care sunt de părere că după moartea lui Matia, regatul a reintrat în "normalitate". Matia și politicile sale erau extraordinare și extrem de solicitante pentru un regat medieval târziu ca Ungaria. Economic vorbind, veniturile regale de sub Iagellonieni erau cele normale. Matia recurgea foarte des la metode neortodoxe de impozitare sau de generare de venituri, printre care deturnarea ajutoarelor papale, lăsarea liberă a pozițiilor marilor prelați și astfel beneficiind de veniturile lor etc. Într-adevăr, Matia era foarte activ pe plan extern, dar majoritatea acestei activități se rezuma la lupte cu Habsburgii și Iagellonienii. Era foarte precaut în ceea ce privește politica antiotomană în ciuda propagandei intense. Evita confruntarea directă cu armata sultanului. Matia a avut și mult noroc în relația cu Otomanii care erau preocupați cu alte treburi. În fine, trebuie menționat și faptul că Mohács era o consecință a unor procese complexe și nu poate fi rezumat la conflictele interne etc. Pur și simplu, un regat medieval cvasi-feudal, expus la raiduri constante timp de 100 ani, nu prea avea șanse de unul singur împotriva unui imperiu agresiv, tot mai centralizat, și militarizat ca cel Otoman. Dacă Matia trăia în 1526, 90% că tot ar fi pierdut bătălia. Şi să nu uităm nici faltul că Ludovic al II-lea domnea peste domenii mai mari ca Matia, fiind și regele Boemiei și al Moraviei. Ludovic era mai aproape de un "imperiu" Dunărean ca Matia. Rețeta care după încă vreo 150 de ani a reușit să împingă pe Otomani peste Dunăre.
@@rpgta Da, perfect de acord. Domnia lui Matia și politica lui au fost excepționale iar căderea Ungariei a fost un proces îndelungat și complex. Cel mai important factor, dar nu unicul, a fost capacitatea otomanilor de a gestiona mai eficient războiul de uzură în zona de frontieră. Presiunea exercitată asupra frontierei a măcinat resursele umane și materiale ale regatului iar bătălia de la Mohacs a fost doar deznodământul așteptat al acestui proces îndelungat. Totuși, eu cred că în vremea lui Matia, turcii nu ar fi reușit să obțină o victorie atât de clară.
@FlorinNicolaeArdelean Mda. Există multe mituri în legătură cu celebra Armată Neagră a lui Matia și Mohács. Majoritatea istoricilor militari maghiari sunt de acord că Otomanii treceau şi peste aceasta prin virtutea numerelor. Aici merită de discutat și logistica și importanța experienței de comandă dobândită cu armate mai mari decât 10 000 de oameni. Sun Tzu a afirmat că comanda celor puțini este la fel ca și celor mulți, care în contextul unei armate medievale nu este tocmai adevărat.
Multumim pentru material, am aflat multe detalii interesante. Ce s-a intamplat cu armata neagra dupa moartea lui Matia? Banuiesc ca s-au facut economii si...
asta in urmatorul episod....
@@clausion Nem tudták megtartani a kölcségek miatt. Sereg egy része Habsburg Miksához került. Másik része déli határa küldték, de mivel nem kaptak zsoldos így elkeztek fosztogatni rabolni. Király megbízásából Kinizsi szétverte öket Szeged mellett 1492. Maradék Nándorfehérvára került. Várat át akarták játszani a törököknek. Kinizsi kíméletlenül magtorolta. 1494 véget ért a fekete sereg.
@@gyulamester4383 Nyárson sütötte meg őket, naponta egyet, és megetette a még nyársra nem húzottakkal.
Pentru algoritm! ❤
How did Hungarians view the ethnic origins of Ottoman Turks in the 15th and 16th centuries? As they viewed the Cumans as a brother nation and a continuation of the Attila's Huns, did they have similiar thought about Ottomans ?
Late medieval Hungarians viewed themselves as descendants of the Huns. This myth became particularly strong among the middle ranking and petty nobility in the decades before the battle of Mohács. However, the Ottomans were regarded as the arch-enemy, while the Hungarian elite continued to develop an identity of `defenders of Christianity`. The idea of kinship between Turks and Hungarians was born much later, in the second half of the nineteenth century.
@@FlorinNicolaeArdelean Thank you for response. I have a one more question if you dont mind. Did the Greater Cumania and Little Cumania autonomous regions ever participate in Hungary's wars against the Ottomans and how resemble they were their forbears during Mongol invasions in the term of lifestyle and military ?
@Spartan_Disiplin The Cumans settled in Hungary contributed to the anti-Ottoman campaigns like all the different populations who inhabited the territories of the kingdom. As far as I know, they had specific military obligations during the 13th and 14th centuries. Louis I, for example, recruited light cavalry among the Cumans for his campaigns in Italy where they made a strong impression. By the time of Mathias they were better integrated in the social and military framework of the kingdom.
@@FlorinNicolaeArdelean Many cumans fought in 1330 Posada battle on both sides.
Nu am vazut inca episodul, dar poza din thumbnail imi parea cunoscuta. Mi-am consultat colectia de miniaturi/modele, si se pare ca am recunoscut poza (intoarsa) de pe cutia mea de "Mounted men-at-arms 1450-1500" de la Perry Miniatures.
Ce dragut, nu ma asteptam sa recunosc imaginea, puncte bonus si pentru ca perioada este cea corecta pentru subiectul abordat.
Va rog sa faceti o serie de videouri si despre Mihai Viteazul.
Nu este o serie stiintifica dar noi am scris scenariile (care apoi erau adaptate) pentru seria Mihai Viteazul pe HistoryMarche. Cu stima, A.W.
@@CorpusDraculianum Va rog sa fiti amabili si sa creati un playlist pe canalul dvs. cu seria Mihai Viteazul, din pacate nu am acces la HistoryMarche. Va multumesc !
@FORTASIVOINTA Aici este toata seria. O puteti accesa? ruclips.net/video/AVZNTJ7RL80/видео.html&pp=ygUcaGlzdG9yeW1hcmNoZSBtaWhhaSB2aXRlYXppbA%3D%3D
Si e facuta in colaborare cu noi.
@@CorpusDraculianum Da, va multumesc mult !
Domnul să fie cu voi, Măria Ta!
Volumul "Corpus Draculianum.Scrisori și documente de cancelarie" a fost publicată și în limba engleză, limba frâncă sau în neaoșa noastră limbă română? Mi-e teamă că nemțește nu am apucat a învăța.
Și Dumnezeu să vă veselească!
bineinteles, in romana. Multumim pt interes si Dumnezeu sa va veseleasca, AG
@CorpusDraculianum nu găsesc nicio copie pe site-urile românești. Cum aș putea achiziționa o copie?
va adresati editurii Istros din Braila ori cautati prin librarii online si anticariate. Din pacate nu va putem ajuta in cniun fel. Iar la dwl. nu se gaseste nicicum fiindca ne interzice copyright-ul, desi noi am vrea. :(
Mulțumim de episod! A fost foarte folositor! De ce nu s-au păstrat registrele oficiale maghiare din timpul lui Matia?
Să fi fost oare cauzate de distrugerile cauzate de otomani după predarea Budei de după Mohacs?
pai vedeti ca stiti... :)
@@andreinicu6429 Pentru că totul este adevărat
lets go
⬆️👍
While the Balkans were filled with Turkish mercenaries coming from Anatolia at the 13th century and early 14th century, why did this situation completely end after that ? For example, why are there no nomadic Turkmens from Saruhan,Karesi etc who came to Hungary for serve as mercenary ?
there were a lot Anatolian mercenaries fightig in Byzantine, Serbian and Bulgairna armies, but they don't have to be confused with Turks. Not evething comming from 13th to 14th century Anatolia was Turkish. The Anatolian emirs were indeed all Muslims but not all Turks, but mostly. However, their subjects and therefore fighters and supporters were not only Muslims and Turks. There were also Greeks, Jews, Latins (firek) etc. Anatolian and Eastern Mediterannean word was very mixed and cosmopolite. Especially the crews on Anatolian pirates. Best, AG
Cum gasesc muzica de la final?
❤
Felcitari cu cea mai importanta Unire
Matia a fost un mișel care a tocat banii trimiși de Papă pentru Vlad.
Un material foarte bun, dar foarte amuzant mi se pare că de ziua Unirii Principatelor Române s-a postat un video despre... Regatul Ungariei. Grozavă coincidență! 😄
absoluta coincidenta. Nici de ras si nici de plans. Episodul a fost programat de mult timp.
@@CorpusDraculianum Canalul dumneavoastră are materiale pe care le consider de calitate și care ar trebui să ajungă la cât mai multă lume. Asocierea materialelor cu datele potrivite ar genera cu siguranță mai multe vizionări, ba chiar ar avea șansa să ajungă virale.
@@dj0sentry asa este, dar cu ziua de azi era ceva greu de asociat, dat fiind faptul ca acest canal e dedicat exclusiv storiei medievale si premoderne. In plus fiind un canal mic si neavand resurse, este greu sa dedicam episoade speciale unor evenimente speciale. Publicam si noi ce putem cand putem. Important e ca ce publicam sa fie de calitate.
Cu respect, AG
Eu stiam ca noi romanii ii spunem Matei Corvin, nu Matia Corvin !
da, romanii care nu-i stiu numele corect, ii spun Matei. Este gresit, fiindca Matia nu vine de la Matei, nu e acelasi sfant.
Cartile de istorie romanesti ne-au obisnuit cu multe prostii. Spre ex. "sultanul Mahomed" (care nu e nici turca, nici araba, nici persana, nici nimic) in loc de Mehmed cu e corect. Pot continua si cu alte exemple.
Cu respect, AG
Rusnac obosit😂@@adrianbirsan5783
@@adrianbirsan5783 N-are cum să nu fie la mișto comentariul ăsta.
Mate îl și chema
🫡🏆
La Baia pe Stefan cel Mare nu prea l-a impresionat marimea si structura armatei maghiare.
✌️💙💙💙💙💙💛💛💛💛💛❤️❤️❤️❤️❤️
O tara cu maxim 8 milioane Ungaria, si Austria cu inca 8 ...cum dracu au reusit sa subjuge atatea popoare?
Divide si stapaneste.
Anglia nu avea mai mult in sec 17-18!
ALOOOOOOO MATEI CORVIN A FOST ROMAN!!!
🫶🏼🫶🏼🫶🏼