Miten stressi vaikuttaa kehoon? (Esimerkkejä)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 окт 2020
  • Moi! Tällä kertaa asiaa stressistä ja sen vaikutuksesta kehoon. Videolla mainitut aiheet ovat itse valitsemiani ja mielestäni tärkeitä esimerkkejä, mutta video ei missään nimessä ole kaikenkattava.
    (PS. En yleisesti ottaen käsittele kanavallani psykologisten ilmiöiden fysiologista puolta, koska aihe tuntuu olevan harvojen mielestä kiinnostava, mutta kävin yliopistolla hetki sitten kliinisen psykologian kurssin ja tämän videon tekeminen oli osa opiskeluprosessiani. Nyt julkaisen sen myös täällä, ettei menisi hukkaan.)
    (PPS. Tuosta omena-allergiaan liittyvästä käytännön esimerkistä olin leikannut vahingossa osan selityksestä pois, joten selitys on nyt täysi tynkä. Projektitiedostot taas olin jo ehtinyt poistamaan, joten korjaaminen ei onnistu, pahoittelut!)
    Lähteitä:
    - Ebrecht, M., Hextall, J., Kirtley, L.G., Taylor, A., Dyson, M. and Weinman, J. (2004) Perceived stress and cortisol levels predict speed of wound healing in healthy male adults, Psychoneuroendocrinology, 29: 798-809.
    - Juster, R. P., McEwen, B. S., & Lupien, S. J. (2010). Allostatic load biomarkers of chronic stress and impact on health and cognition. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 35(1), 2-16.
    - Kiecolt-Glaser, J.K. and Glaser, R. (1986) Psychological influences on immunity, Psychosomatics, 27: 621-4.
    - Kiecolt-Glaser, J.K., Marucha, P.T., Malarkey, W.B., Mercado, A.M. and Glaser, R. (1995) Slowing wound healing by psychosocial stress, Lancet, 4: 1194-6.
    - McEwen , B.S. (1998). Protective and damaging effects of stress mediators. New England Journal of Medicine, 338, 171-179.
    - Montoro, J., Mullol, J., Jauregui, I., Dávila, I., Ferrer, M., Bartra, J., ... & Valero, A. (2009). Stress and allergy. J Investig Allergol Clin Immunol, 19(Suppl 1), 40-7.
    - Ogden, J. (2007). Health psychology : a textbook. Maidenhead New York: Open University Press/McGraw-Hill Education.

Комментарии • 9

  • @manterintoukka3245
    @manterintoukka3245 3 года назад +3

    Mie poltin itteni viimeeks loppuun pitkään ja kovana jatkuneesee stressii noi puoltoista vuotta sitte. Ylivireystila on tullu turhan tutuks. Vaikka ois kuinka väsyny, ja pää sekä kroppa huutaa lepoa, käy vaa nii kovilla kierroksilla koko ajan, että lepäämää asettumine on todella vaikeeta. Ylivireystilan rauhottamisee ja rentoutumisee löysin viimeeks apua meditaatiosta ja joogasta.
    Unettomuutta on ollu enemmän ja vähemmän puolentoista vuoden aikana. Onneks viime aikoina oon saanu unet tasaantumaa sen verra, et oikeesti huonot yöt on aika harvinaisia. Jatkuvaa pientä univajetta on silti koko ajan.
    Loppuupalaneena on entistäki herkempi stressille. Kaikki maholline tuntuu stressaavan ja ahistavan. Stressi vaikuttaa heti heikentävästi unenlaatuu. Masennuskii on kolkutellu ovella.
    Oon ollu tän vuoden aikana useesti ja välillä pitkäänki kipeenä. Koko syksyn ajan on pyörittänyt pientä flunssaa ja poskiontelot oireilee. Kävin lopulta yksityisen lääkärin kautta kuvauttamassa poskiontelot. Ei mitään tulehuksen merkkejä missää ja verikokeessakii kaikki ookoo. Ite en keksi sairasteluille enää muuta syytä ku tän pitkään jatkuneen stressin, joka sai vielä pökköä pesää korona-epidemiasta. Kyllähä täs välillä pakostakii huoli nousee terveyden puolesta, millo jotai pettää oikei kunnolla. 😩
    Alku vuodesta pääsin alottamaa psykoterapian ja onneks omassa arjessa voi tehä aika paljonkin asioita stressin hillitsemiseks ja oman palautumisen puolesta. 😊 Työtä sekin tosin vaatii. Toipumine on hullun hidasta, mut ehkä täält kuopasta joskus pääsee ylös! 😄
    Itelle pääs käymää justii nii, et terveyttä oppi arvostamaa vasta, ku sen menetti. Jälkikätee on ollu helppo viisastella, missä kohtaa ois pitäny jo hakea apua. Jostai luin, et stressaantunu ja uupunu ihmine sokeutuu omalle tilanteellee, eikä huomaa kui huonossa jamassa jo on. Ehkä se keskittymine on sillo nii vahvasti siinä selviytymisessä, ettei ehi pysähtyä kuuntelemaa omia olotilojaa. 🤔
    En suosittele kroonista stressiä ja loppuunpalamista kellekään. Tää on oikeesti iha h*lvetinmoine kurimus.

    •  3 года назад +2

      Kiitos paljon jakamisesta, tää on varmasti monelle tosi havainnollistava tarina! Ton omalle tilanteelle sokeutumisen lisäks meiän yhteiskunnassa on myös yllättävän vaikeaa suojella terveyttään, vaikka sen tarpeen tiedostaisikin. Esimerkiksi sairasloman hakemiseen töistä "pelkästään siksi, että on tosi stressaantunut ja uupunut" voi olla todella iso kynnys, koska monesti pomo/kollegat ei suostu hyväksymään sitä "tarpeeksi hyväksi syyksi" ("kyllä meitäkin stressaa mutta silti vaan painetaan töitä!").

  • @lauri8309
    @lauri8309 2 года назад +1

    Kiitos hyvä video oli

    •  2 года назад +1

      Kiitti Lauri!

    • @lauri8309
      @lauri8309 2 года назад +1

      @ iso arvostus että suomeksikin tehdään tälläsiä videoita

  • @bointsi8335
    @bointsi8335 3 года назад +5

    Osaatko puhua ja kertoa kroonistuneesta epätodellisestaolosta (depersonalisaatio/dissosiaatio) D":
    Tämä on kamalaa.... 24/7 olo päällä, kiitos ahdistuneisuuden.

    •  3 года назад +2

      Moi, kiitti kysymyksestä ja isosti tsemii sinne. Mulla on tosta aiheesta ainoostaan ihan perustiedot, eli en osais todennäkösesti sanoo tohon mitään erityisen oivaltavaa. Mahdollisesti tulevaisuudessa jos/kun opiskelen ton aiheen paremmin, mut tällä hetkellä toi on aika vahvasti mun osaamisalueen ulkopuolella :(!

  • @anneolkkonen3647
    @anneolkkonen3647 3 года назад +1

    Stressi syö myös muistia ja se voi aiheuttaa vaarallisia tilanteita. Hyvin tehty varoitus video. Minusta stressin hallinta pitäisi olla kouluissa opetussuunnitelmassa 2 h vko.

    •  3 года назад

      Kiitos, samaa mieltä!