BDT Hakkında Konuşalım! Beck'in Bilişsel Terapisi

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 фев 2025
  • BDT HAKKINDA KONUŞALIM! BECK'in BİLİŞSEL TERAPİSİ
    Bu video, Prof. Dr. Hakan Türkçapar ve Selin Tutku Tabur tarafından, Aaron Beck’in yaşamı ve geliştirdiği Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) hakkında kapsamlı bilgiler sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Beck’in teorisi ve terapi yaklaşımının temelleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
    1.Bilişsel Kuramın Ortaya Çıkışı
    Aaron Beck, terapi kariyerine psikanalizle başlamış, çeşitli psikanalitik eğitimler almıştır.
    Etkili ve önemli bir kuram olduğuna inandığı psikanaliz, akademik çevrelerde bilimsel kabul edilmediği için bunu değiştirebilmek adına deneysel bir çalışma başlatmıştır.
    Depresif hastaların gösterdiği “kendine yönelik düşmanlık” kavramını rüyalar çerçevesinde ölçerek analitik kurama göre ampirik bir sonuç elde etme amacıyla başladığı çalışmada, kendine yönelik düşmanlığa yönelik bir veri bulamamış ve sefer odağını bulduğu sonuçlara çevirmiş, depresif kişilerin rüyalarda da kendisini, çevreyi ve geleceği olumsuz gördüğünü, bunun da depresyonun nedeni olduğunu söyleyerek depresyonun bilişsel kuramının ilk halini ortaya atmıştır.
    Psikanalizin içinde depresyonu açıklayan bu kuram, negatif karşılanmış ve kabul görmemiştir, bunun sonucunda Beck aradığı bilimsel çerçevenin Davranışçılara yakın olduğunu anlamıştır.
    Davranışçıların yapısal yanını ve kendi bulduğu bilişsel içeriği yan yana getirerek bilişsel davranışçı terapiyi oluşturmuştur.
    2.Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)
    Bilişsel davranışçı terapi, bireyin olumsuz ve işlevsiz düşünce kalıplarını tespit ederek bunları daha işlevsel düşüncelerle değiştirmeyi amaçlar.
    Bilişsel Terapi adının kullanılması 1970'te Beck’in ortaya attığı terapi ekolüyle başlamıştır.
    Bunu takip eden yıllarda bilişsel terapinin depresyon için nasıl uygulanacağına dair kitaplar yayınlamıştır.
    İlk olarak bilişsel terapi adıyla ortaya atılan bu yöntem, Avrupa’da Bilişsel Davranışçı Terapi adını almış ve birçok bilim insanıyla birlikte çalışarak BDT’nin farklı hastalıklarda uygulamalarını araştırmıştır.
    3. Beck’in Terapist Olarak Katkıları ve Tarzı
    Empatik ve anlayışlı bir terapistti, yumuşak bir tarza sahipti.
    BDT’yi açıkladığı kitaplarda, teorik bilgilerden halkın da yararlanabileceği bir dil kullanmıştır.
    4. Beck’in Eğitim ve Terapilerindeki Yaklaşımı
    Beck’in alanda çalışan başkalarına sahip çıkması bilimsel camia açısından oldukça önemli özelliklerdir.
    Ders ve eğitimlerinde birlikte çalıştığı insanların kademe fark etmeksizin fikrini dinlemiş ve dikkate almıştır.
    Beck, deneyciliği ve bilime verdiği önemle örnek bir terapist ve araştırmacıdır.
    Sonuç olarak, Aaron T. Beck, Bilişsel Davranışçı Terapi ile psikoterapiye önemli katkılar sağlamıştır. Tarzı, düşünceleri ve terapi anlayışı, günümüzde kullanılan BDT’nin oluşmasında yol gösterici olmuştur.

Комментарии • 4

  • @ozgeeker4428
    @ozgeeker4428 5 дней назад +1

    Profesör Dr. Hakan Türkçapar hocamdan bilişsel davranış terapinin ilk videodan biri tarihçesini dinledim. Söyleşi o kadar güzel tatlı ki su gibi akıp gidiyor. Özellikle Beck le anılarınızı dinlemek çok keyifliydi. Videoların devamını ilgiyle bekliyoruz hocam teşekkür ederiz.

  • @Habibe_Ylmz
    @Habibe_Ylmz 10 дней назад

    Çok keyif alarak dinlediğim bir sohbetti. Bu akıcı ve keyifli sohbet için size ve Selin hanıma çok teşekkür ederiz.Saygıdeğer Prof.Dr.Hakan Türkçapar hocam başarılarınız daim olsun.💐👏🏻👏🏻👏🏻

  • @TülaySerin-v8o
    @TülaySerin-v8o 12 дней назад

    Okb için de bilişsel terapi etkili midir hocam

  • @ERRabbiHasan2ERRabbiHasan2-x6r
    @ERRabbiHasan2ERRabbiHasan2-x6r 10 дней назад

    hello