“Bence okullarda yapılan en büyük yanlış, çocukları korkuyla motive ederek bir şey öğretmeye çalışmaktır. Not alma korkusu, sınıfta kalma korkusu gibi. Bir konuya ilgi duyarak öğrenmek ile, korku ile bir şeyi öğrenmek arasında nükleer bir patlama ile bir kıvılcım kadar fark vardır.” Stanley Kubrick
Okul okusun diye gönderilen çocuklara eğlenceli bir şekilde günlük hayatta kullanacabileceği ve ileride yapacağı yenilikler hakkında ders verilseydi okul hayatını kimse sonlandırarak dışarıda balici olup köpeğe tecavüz etmezdi...
Niye destek versin ki, insanlar bilimle gerçekten aydınlandığında kazan kaldıracaklar. Kendilerinin istediği de zaten kendilerine iman eden nesil değil mi ?
BİRAZ UZUN OLDU AMA LÜTFEN OKUYUN. Olayın özü şu; bu ülkede herkes benim çocuğum doktor olsun, avukat olsun, mühendis olsun...vs. Hiç kimse benim çocuğum da tamirci olsun demiyor. En azından temenni etmiyor. Sebep, hocanın dediği gibi bu mesleklere ulaşamazsan, hayatın kayar. İkinci sınıf vatandaş olursun, fakir olursun, orta direk olursun. Güvenlik görevlisi olak için, uzman çavuş, polis, kpss ile memur olmak için uğraşırsın. Bu meslekleri kötülemiyorum. Ancak bu mesleklerin hiçbirnin bir katma değeri yok ülke için. Bir insan A bölümü mezunu, hooop polis olmuş. B bölümü, C bölümü ... vs. bakıyorsun polislik için uğraşıyor. Ya ne kadar saçma. Bu ne demektir? "Sevgili vatandaşım ben seni bu bölümlerde 4-5 yıl süründürdüm, harç parası olarak eşek yükü ile senden para aldım. Ailenin bütün parasını okuman için sana harcattım ama kusura kalma. Senin bölümünde iş yok maalesef.Sen en iyisi gel polis ol..." Bu nedir ya?? Sınıfta kalma ivedilikle hayata geçirilmelidir. Bir çocuğun eğitim hayatına devam edememesi onun başarısız olduğunu göstermez. Verimsiz olduğunu göstermez. Bir çocuk tabii bilimlerde ilerleme sağlayamıyorsa, devlet bu çocuğu mesleki manada yetiştirmekle ve iş dünyasında istihdam etmekle mükelleftir. Bir kaç yıl sonra zenaat erbabı, çitfçi bulunmaz olacak bu ülkede haberimiz ola. Köylerde birkaç yaşlı var ekip- biçen. Onlar da birkaç yıla ölürse, hepimiz elimizde diplomalarımızla acımızdan gebeririz. Neden mi? Köyünde ekip biçme kabiliyetine sahip insanları şehirlerde asgari ücret ile güvenlikçi olmaya, temizlikçi olmaya, kıytırık işçi - memur olmaya dolayısı ile köle olmaya çağırıyorsun. Bunun faturasını şehirler çok ama çok ağır öder. İşte şimdiden başladı gıda pahalılığı. Beğenmediğin nohutu, samanı, patatesi ithal eder olduk. Neden? Sen herkesi bir okuma aşkı ile şehirlere topladığın ve birçoğunu da hayal kırıklığı ile şehirlerde asgari ücretin kucağına ittiğin için...Bu ülkede herkes doktor, mühendis olursa ne olur? Tıpkı Eşek Kulaklı Midas'ın hikayesine döner. Her ülkede doktor da gerekli, tamirci de gerekli, çiftçi de gerekli, sanatçı da... Bir insan ressam veya müzisyen olmak istiyor ya da heykeltraş. Biz adama zorla matematik çözdürüyoruz yahu. Matematikle, Tarihle, Türkçe ve Coğrafya ile ölçüyoruz başarısını. Yapamazsa "Sen malsın, senden bi b..k olmaz" diyoruz. Ya kardeşim balık uçamaz, kuş yüzemez. Bunu anlayın artık. Ne zaman bizim ülkemizde bir doktor bir tamirci ile evlenebilir ise veya ne bileyim bir mühendis bir temizlik görevlisi ile evlenebilirse yani mesleki kimlik örtüsünü yırtarak insana insan olarak değer verebilirsek ve bir işsiz işsizlik maaşı ile dünyayı gezmeye karar verebilir ise, leblebi fiyatına fındık ve doyasıya kırmızı et yiyebilirse her aile, bu ülkede işler rayına girmiş demektir. Ama hayal. Gelişmiş ülke olmak hayal. Hepimize geçmiş olsun. Tembellik ve işe yaramamazlık sendromu kanımıza işlemiş gayrı...
@@beratgundogan8419 @Berat Gündogan Arkadas "Uganda'a Somali'e yerlesir krallar gibi yasayabilirsin cunku orasi Turkiye degil" demiyor. "Disardaki yasamin ne kadar zor olduğunu bilsen" demissin de yasadigin ulkenin sartlari zor olabilir, Canada da dusundugunuz gibi cennet bir ulke degil, ama Turkiye'in ekonomisi kotu oldugu da bir gercek. Isini iyi yapan insanlar ve dusunce ozgurlugu olursa Turkiyem'in gelisecegine inaniyorum.
Ali bey burada kafası basmayan ya da yeteneği olmayan matematik okumasın demiyor. Tabi ki herkes yeteneğine göre iş seçsin hepsi kutsaldır diyor ama bilimlerle uğraşmak başka bir mesele. Ali bey herkesin matematiği çözerken kazanacağı bakış açısını öğrenmesi gerektiğini savunuyor. Yani kimisi heykeltraş olacak, kimisi mühendis ama herkes matematiği öğrenecek. İşlem yapmayı değil, düşünmeyi öğrenecek. Aynı şekilde edebiyatı öğrenecek. Bunlar sadece ders değildir. Bunlar düşüncedir lakin ülkemizde bunu yarış haline getirip düşünce sürecini değil ezber yapmayı hedef haline getirdikleri için, daha sonra da insanları yeteneklerine göre değil, popüler mesleklere yönlendirdikleri için sıkıntı yaşıyoruz.
1.5 yıl kadar önce matematiğin m sini bilmiyordum,içine bir girdim cidden aşık oldum.Değişik bir ders,çalışıp çabaladığında meyvesini kesinlikle verir.
@@kadir9765 Matematik konularını anlayabilmek için kesinlikle belli bir temele sahip olman lazım.Zaten çoğu kişinin matematik zor,yapamıyorum vesaire demesinin sebebi bu.Matematiğe dair temel bilgin yoksa ki matematik konularını anlamıyorsan sebebi kesinlikle budur,antrenmanlarla matematik kitabını önerebilirim.Zaten bu kitabı bitirip konulara sırası ile çalışırsan ne kadar kolay ve zevkli olduğunu göreceksin.Bu arada tyt matematik konularının %70 ini bitirmeden aytye başlama,afallarsın haberin olsun.Alacağın ilk matematik kaynağı olarak da Birey A yı tercih et,konuları bitirdikten sonra testini çöz,zaten kitap video çözümlü.Bu kitap bittikten sonra seviyesi daha yüksek bir kitaba geçersin.Başarılar brom.
@@kadir9765 eğer biri ile çalışarak temel oluşturacaksan öğretmenini kesinlikle iyi seç çünkü o temel konuları çok çok iyi anlaman gerekiyor. Bu olmazsa zaman zaman level1'e geri dönme gibi bir durum olabiliyor.
@@emirkaraman9891 matematik insanların götünde sıktığı soyut bir bilim dalıdır doğa bilimi felan değildir fizik kimya hariç hiçbir bilim doğa bilimi değildir...
@@omerfarukgul245 hayır senin gibi aptallar matematiğin önemini bilmediği için öyle sanarlar. Matematik ilk çağdan beri doğada bir düzen oluşturmak için,ekonomi vs. şeyler için ihtiyaç duyulan birşeydir. Bunlardan bir tanesine örnek olarak 'her sene yaşanan nil nehrinin neden olduğu taşkınlar sonucu,toprak sahiplerinin arazilerinin hudutları(sınırları) belirsizleşmektedir. Toprak sahipleride sahip oldukları toprakla orantılı olarak vergi ödedikleri için,her taşkından sonra,devletin bu işlerle görevli "geometricileri" gelip, gerekli ölçümleri yapıp toprak sahiplerine bir önceki yıl sahip oldukları toprak kadar toprak vermeleri gerekmektedir'
Bence olması gereken bu. Toplumda birçok insan bu röportajdaki soruları sorabilir, antitezleri görsünler, farklı bir görüş olabileceğini de anlasınlar.
Burada bahsedilmek istenen bence basit, matematiği sevdirmeye çalışmayın. Ne kadar çok matematik diye üstüne giderseniz çocukların, o kadar çok tiksineceklerdir. Kendi ilgi duyuyorsa öğrenmeli fakat söylendiği gibi bu eğitim sisteminde biraz zor görülüyor çünkü Matematikten sınava giriyorsun ve istemsizce hayatını etkiliyor o yüzden sevmesende çalışmak zorundasın.
ben 2019 YKS ye hazırlanan bir öğrenciyim şuanda bu derslere çalışmak çok fazla anlamsız geliyor zaten çalışamıyorum eğitim sistemimiz bataklık gibi ne tarafımı kurtarmaya çalışırsam orası daha çok derine giriyor ben ders çalışırken tam olarak bunu hissediyorum saatlerimi harcadığım matematik veya biyoloji dersimden hiçbir şey almadan kalkıyorum ama o benden çok fazla şey alıyor zamanımı,gençliğimi, akıl sağlığımı, ailemle iletişimimi denemelerin sonuçları benim o hafta ki modumu belirliyor. beynim almak istemiyor ben koyun ya da inek değilim sürü psikolojisine soktuğunuz milyonlarca genci,çok farklı milyonlarca genci aynı süzgeçten geçirip hepsinin farklı birer insan olmasını bekliyorsunuz biz şuanda boşuna çırpınıyoruz ne yaparsak yapalım hiç kimse için en önemlisi de kendimiz için hiçbir şey olamayacağız benim ne yaşama sevincim ne de güzel bir geleceğe inancım kalmadı umarım yanılırım da en kısa zamanda eğitim sistemimiz düzelir şuanda çalışmak ve dua etmekten başka şansım yok
Kardeşim ifade etmek istediğim tüm cümleleri kurmuşsun eline ağzına sağlık.Türkiye'de böyle bir eğitim varken Türkiye gelişemez.Gireceğin sınava bende gireceğim Tm olarak.Başarılar dilerim.
Ali hocam, cansın,içimi erittin. Bilim insanı işte böyle olur. Ego yok ! Samimiyet var! Fedakarlık var! Gayret var! Rabbim iyi niyetine merhamet etsin, imkan versin. Türkiye’de ve Dünyada bir ilk ol. Yükselmek , çalışan beyinlere sahip olmak, üretmek elimizdeyken nasıl arkamızı döneriz anlamıyorum.Korkacak neyimiz var?Ya başarırsa ! müthiş olmaz mı?
Aslında matematik kadar hayatın içinde olan bir bilim yok diyebilirim. Matematiğin özünü kavrayabilmiş insan analitik düşünmeyi öğrenir, gerçek hayatta bir problemle karşılaştığında birçok farklı yoldan halledebileceğinin farkındadır. Sorunun çözümünü bulana kadar pes etmemesi gerektiğini bilir. Ve boş boş soruna bakmaktansa harekete geçmesinin kendi faydasına olduğunu bilir. Geometri sayesinde olaylara farklı perspektiften bakması gerektiğini fark eder. Ve bir sorunun tek bir çözümü olmadığını bildiği için soruları ve cevapları asla bitmez..
Çünkü yaşam matematik üzerine kuruluda ondan. Her insan üstün zekalı olacak diye birşey yok. Bu arada Matematik bilimi ile birlestirmeniz yanlış olmuş. Çünkü matematiğin bilimi olmaz. Müzikte edebiyatta fizikte biyoloji de hepsinde matematik var zaten.
Merhaba, matematiğe, klasik bir fenomen olarak yaklaşmış olmanız, matematiği anlamsız kılmıyor mu? Çünkü bahsi geçen fenomenal eylemlerin temelinde, matematiğin kendisinden ziyade matematiğin sahip olduğu özellikler vurguya tabi tutulmuş ki kişinin, tini, bir başka eylemden de aynı oranda etkilenme riski taşıyor. Bu durumda matematik gerçekten yararlı mı?
Her fakültenin kendine özgü sınavı olmalı. Psikolog olacaksa ayrı, tarihçi olacaksa ayrı, matematikçi olacaksa ayrı sınav yapılmalı. Sınavın zorluk derecesi üniversiteye olan talebe uygun olmalı. Mesela ODTÜ ayrı BOUN ayrı, İTÜ ayrı zorlukta sınavlar yapmalı. Eğitimin daha önceki aşamalarında da çocuklar önce serbest bırakılmalı sonra kendi seçimlerini yapabilecek, kararlarını verebilecek aşamalarda kendilerine uygun fakülteyi seçip ona göre bir eğitim programına odaklanmalı. Yani ortaokulda, lisede derslerini seçebilme özgürlüğü verilmeli. Zorunlu ders diye bir şey olmamalı. Zorunlu ders ancak ve ancak şu şekilde olabilir. Adam fizikçi olacaksa mutlaka matematik bilmek zorunda. Ama adam tarihçi olacaksa belki ancak o zaman matematik onun için zorunlu olmayabilir. Ama tabii şöyle bir durumda var. Ortaokulda, lisede tarihe meraklısındır da sonra birden arkeolog olmak istediğine karar verebilirsin. Eh işte o zaman matematik sana lazım olacaktır. Bu tip dengeleri göz önüne alarak planlama yapılmalı. Mesela bana ortaokulda bu imkan verilmiş olsaydı, ne tarih, ne coğrafya ilgilenmezdim. Resim, müzik, matematik, fizik bunları seçerdim. Bir sürü lüzumsuz ders aldık. Bilginin lüzumsuzu yoktur ama zamanımız kısıtlı, ister istemez seçmek zorundayız. Biz seçmeliyiz, eğitim sistemi değil.
Her seye rağmen çok güzeldi. Iyi ki bu roportaj yapılmış.👏👏👏 Üniversitelerde öğretmenlere ders olarak verilmeli bu bilgiler.Ama ropörtaj yapan hanımefendiye "Ne anladın?" diye sorsan anlatamaz diye düşünüyorum.
Matematik öğretmeniyim. Matematiğin ne olduğunu üniversite 3 de Analiz dersinde öğrendim. Bölüm Başkanımız Dç. Dr. Muharrem Aktümen ve Prof Dr Ali Akbulut hocam sağolsun. Çocuklara Soru sorduğumda aldığım cevap sonucunda hep Neden? diye sorarım. Çocuklar ilk başta garipsedi beni ama sonra alıştılar. Verdiğiniz cevap ne olursa olsun nedenini söylemek için hazırlıklı olun.
Güvenilir insan modeli. Biraz zaman ayırıp adamakıllı dinleyip anlamaya çalışınca karmaşık yapının altındaki cevher ortaya çıkıyor. "Ali Nesin cevheri" bir insanın yetiştirilme şekli ve eğitim ile bakış açısının ne kadar açılabileceğinin kanıtı. Bu tip insanların kıymetini bilmek gerek. Ayrıca bu tip zihinlerin zaman zaman verdikleri tepkiler, çıkışlar ve isyanlar aslında anlatmak istediklerine toplumun direnci ile doğru orantılı. Toplum için uyandırıcı, sarsıcı, kolay kabul edilemeyen söylemleri biraz zaman ayırıp anlamaya çalışınca aydınlanma daha çabuk olur diye düşünüyorum.
çok fazla bilgim yok bilgim olmadan bi yorum yapmak ve ya soru sormak istiyorum milli eğitim bakanı olunca eğitimle ilgili her şeyi anında değiştirebiliyor mu
2:38 o kadar haklısınız ki hocam, benim matematik dışında tüm derslerim orta düzeyde veya çok iyi ama bu matematik yüzünden eve gittiğimde karneyi gösterdiğimde yemediğim azar yok yanii. Ne yapabilirim çabalıyorum ama olmuyor daha da çabalıyorum biraz biraz iyi oluyor yanii... Ne yapsan memnun da edemiyorsun aileni, beceriksize çıkıyor adın.
Adam sırf çocukları eğitmek, geliştirmek için bunca şeyler kurmak istiyor aklında deli gibi harika fikirler var, ve yalvaran yine o oluyor? Bizim yalvarmamız ve devletin bu adama yalvarması gerekirken, koskoca Ali Nesin devlete izin ver diye yalvardı son bir dakikayı izlerseniz. O kadar haklı konuşuyor ki, Ali Nesin'i sadece bir matematikci olarak görmeyin, fikirleri de gerçekten değerli birisi. Umarım istediği şeyler gerçekleşir. Bizim ihtiyacımız var.
Ali Nesin' le derse girmiştik.Ben eğitim sisteminin neden bu kadar kötü olduğunu sorguluyordum.Bize:''Üçgen kaç derecedir?''diye sordu.Bizde pat diye:''180''dedik.O bize çok enteresan bir soru daha sordu:Neden 180?.Gerisini siz araştırırsınız artık...
Videonun başlığı Ali Nesin'den hiçbişey anlamadıklarının kanıtı... Muhabir bana Bartu Ben dizisindeki "Ne istiyorsunuz?"sahnesini hatırlattı. Adam anlatıyor anlatıyor aydınlanma yaşaması gerekirken aynı şeyi soruyor. Öğrenciler, veliler, uzmanlar herkes bu soruyu soruyor. Aynen herkesin aynı test sorusunu çözmeye çalışması gibi toplum da aynı soruları soruyor. Bu insan gibi kendi cevabını hem fikren hem fiilen üretebilenlere ne mutlu.
Buradan ösym ye sesleniyorum. Madem bilgi sınıyorsunuz öyleyse sınav sürelerini kaldırın. Çok fazla çalışmış ama heycanına yenik düşüp süre kaygısından 1 yılı boşa gitmiş insanların kul hakkına girmeyin.
Sınav süresini kaldırmak nedir kardeş :D? Adam orda 1 hafta yatar ozaman.Ama tytnin süresi 15-20dakika daha arttirilabilir ve aytnin süreside gayet yeterli
Ali Nesin'in açıklamaları cok güzel. Emekleri de takdire şayan. Keşke televizyoncu arkadaşa biraz anlayışlı yaklassa idi. Her söylediğine kontra atakla karşı cikmak, kızı mahcub etti.
Hayatımızda böyle gerçek matematikcilere ihtiyacımız var. Bizim matematikciler "matematiği yapamazsınız hiçbirşeyi yapamazsınız" al sana kaygı+korku=başarısızlık
Sorunu söylüyorum sorun sadece bir şeyde değil her şeyde sorun var. mesela bizim sorunumuz tembellik ders çalışmama zamanında çalışmayınca anlamıyorsun matematiği öğretmenlerin sorunu konuyu öğrencinin anlayacağı şekilde anlatmaması en basit şekilde anlatmalı öğretmen hiç bir detayı atlamamalı öğrenciyi korkutmamalı eğitim sistemindeki sorun ise müfredatın zorluğu ve bolluğu dayıyorlar çocuğa konuyu çocuk matematik mi çalışssın türkçe mi sosyal mi fen mi ? hepsine çalışssa sosyal yaşamı olmayacak o yüzden tembelleştiriyor sistem insanı amerikan üniversite sınavı bizimkinden daha kolaymış mesela biz çok zor soru soruyoruz bizim sınavlar hintlilerin sınavlarıyla yarışıyor o derece zor.
Nesin Matematik Köyü'nde ders almayı çok istiyorum. Şu an ortaokuldayım ama liseye geçince yazokuluna katılmayı planlıyorum. Umarım çok sayın hocam Ali Nesin'le de tanışırım. 😊
Okullarda şuan eğitim değil ezber yaptırılıyor, "öğretmenler" de dahil olmak üzere herkesin gayesi sınavda basarılı olmak, bir öğrenci bütün derslerde başarili olamaz olmakta zorunda degil, malesef okullarda bu böyle islemiyo tüm derslerde başarili olmalisinki sinavda çok puan alasın tamamen sacmalık. Sınavlar yine olsun ama atıyorum fizik bölümünde okumak isteyen birini biyoloji sınavına sokmanın bir anlamı yok. Veya matematik okumak isteyen birini sosyal bilimlerden sınav yapmanın bir anlamı yok. Umarım devletin başına adam gibi yöneten birileri gecer de halkla ilgilenir...
İyi güzel yaziyorsun da Ben öğrenciyim diyen öğrenci görmedim Yani düzenli çalışmayan gençlerimiz var o yüzden sistemi eleştirmek kaçı yolu üretmek . Herşey hikaye Aklımız bir dersi degil birçok dersi almaya musait . Mesela 1 senede 4 senenin matematik fizik kimya biyoloji Türkçe sisyaline çalışıp ygs lys yani tyt ayt sınavında başarılı olan gençlerimiz var . Dediğim gibi çalışan kimse yok
@@skyangels8297 Kardesim duzenli calisan cok kisi var ama sen sinavda ezber sorarsan yani gidip te millet omega denizinin nerede oldugunu bilmek zorunda mi boyle bir sey var mi fen egitiminde 103'uncuyuz yani bizim cocuklar tembel mi doguyor?
Deniz Köksal Bende sizin gibi düşünürdüm ancak son zamanlarda bu düşünceden uzaklaşıyorum.Sebebi şu bir insan organlarının görevlerini kan dolaşımını proteini karbonhidatı bilmeli.Bir miktar tarih coğrafya bilmeli.
@@omerdurgun55 ama tıp okumayacaksa bunlardan sınava sokulmamalı... Ben ders verilmesin demiyorum, ama dediğim gibi fizik bölümüne gidecek bir adayı, biyoloji sınavından alacağı puan etkilememeli
@@omerdurgun55 kardesim benim cocugun omega denizinin nerede oldugunu ogrenince ne olacak tabi ki biraz bilsin akarsulari felan ama yani egitim sisteminde dunyada 103. yuz yani finlandiyalilar zeki doguyor bizimkiler aptal mi doguyor
Isin mantigini ogrenin soru ne istiyorsa o an sizin o isi yaptiginizi hayal edin o an ne yapardiniz onu dusunun yoksa anlamadan gecersiniz bunlari bulan kisiler bir noktadan baslayip orya varmistir gereksiz olan seyleri ezberlemeyin ispatlarin pesine dusun bu niye boyle kim bunu neye gore demis sorgulayin ve bir sorudan sonra cevabini buldunuz baska kazanimlarida arayin bu soru ya bunu sorsaydi ya tersini sorsaydi diye sorun kapiyla bacayla konusun pencereye bunun cevabi boyleymis diye anlatin korkmayin kokarsaniz belki sinavda bunu sorarlar diyin ve ustune gidin yapamadigin dorulardan bir dosya yapin ne kadar fazla olursa olsun onlari tekarar edin zamanla yapip atin onlari o vr dosya yavas yavas azalir
şimdi matematik psikolojimi düzeltiyor. Eskiden matematikten nefret ettiren şey sınıfımızdaki yaramaz çocukların dersi bölüp hem bizi hem de öğretmeni bezdirmesinden kaynaklanmıştı. Ülkemizdeki okulların sınıflarının huzuru ve saygınlığı Japonya'daki sınıflarda sağlandığı gibi olsaydı şimdiye kadar çoktan gelmişti o matematik sevme algımız. Fakat hal böyle olunca okul ile aram bozulduktan bayağı sonra kendi kendime merak kazandım. Matematik mantık demektir ve aklımı ve ruhumu en güzel ifade eden doğru yolları bulmamda yardım etti bana. İlerletmeyi düşünüyorum.
@@videoschannel0 matematik eşittir mantık demektir. Seni hayattaki tüm zorluklara karşı problemlerini "Kendi Kendine" çözebilmek ve uygulamakta rolü vardır. Sen orada sadece test sorularını çözmüyorsun aynı zamanda hayatındaki problemlere zorluklara karşı mantık çerçeveni kullanacaksındır. Hem de bir ömür boyu. Örneğin; olayları öncelik sırasına göre halletmeyi öğreniyoruz. Ya da matematik çözerken sabırsızca davranamayız. İllaki hayatta da sabrı ve odaklanmayı bize öğretmiş oluyor. Hayatımızı, bizi eğiterek daha kolay hale getiriyor.
Yaa ne kadar negatif bir toplum olduk, her şeyin kötü tarafını görmekte üstümüze yok. Bir video çekilmiş ve Ali Nesin önemli şeyler söylüyor. Bunlara yoğunlaşmak yerine röportaj yapan kadına odaklanmak niye? Anlamıyorum...
Hoca gibi hoca ya bak ne kadar hevesli ne kadar isini severek anlatiyor bizim lisedekiler anlat gec sikinde degil.... ah hocam ah ben mezunum calisiyorum suan konularinizi zevkle dinliyorum hic isime yaramiycak ama matematigi ayri bir seviyede anlatan ender hocalarimizdan!
Lise yapılıyo zaten şu an. Cok paraya gerek yoktu ..gücün yettiği kadar bağış yapabilirdin. Adam facebook üzerinden aylardir bagis cagrisi yapti. Ne mutlu ki o lisede benimde bir tuğlam olacak
@@turkishtiger6436 ben bir öğrenciyim ve bana göre 100 lira bile fazla gelirken okul yapılmak için harcanan parayı tahmin bile edemiyorum ben facebook kullanmıyorum dolayısıyla haberim yoktu ve yaptığın iyiliği-yardımı-burada söylemeni de yanlış buluyorum
@@ahmet8481 'sağ elin yaptığını sol elden gizleyiniz' buyurmuştur. 'özverinle övünürsen, onunla birlikte lanetlenirsin.' LUDWİG WİTTGENSTEİN Benim bir şey anlatmama gerek kalmadı sanırım ünlem kullanabildiğine göre bu cümleyi de anlarsın.
Bir şeya sahip olmak değil, sahip oldukların ile ne yaptığın önemli. Bilgi hesaplamanın iki yolunu biliyorum. Ateş, meleklerine , cinlerin dünyasındaki düzen : Yazılım gibi yer değiştirmeye dayanır, mometum ve enerjisi vardır fakat durağan kütlesi yoktur. Basamak değerleri arasında bilgi aktarımı olmaz yani bildiğimiz 4 işlem geçerli değil, mekan bir konuma sahip değil, zaman ve mekan bir birinden farklı değil. Dört işlem kavramı yerine geometri kavrimi konabilir, kardezyen daha ilerisi, reyman geometri , daha ilerisi açısal kutupsal geometridir. Benim tasarladığım ise sayısal geometri olup doğanın kullandığı, kuantum fiziğini açıklamak için bile kullanılabilecek geometridir. Bunu matematiği hazır. Toprak, hayvanlar, bitkilerin dünyasının ki düzen : donanım gibi momentum değiştirmeye dayanır, ayrıca kütlesi vardır. Yoğunlaşmış mekan içerir. Mekan ve zaman kavramı aynı değildir. Cennete mekan yoktur yanlız zaman vardır. Işık ise duran bir şeydir çünkü zaman akışı yoktur. Işık mekanda değil zamanda hareket eder. Bunu yapan matematik yatı iletken sayı sistemini kullanır. Termodinamiğin yasası da bu kuraldan doğar. Yakında 4 işlem unutacaksın. 4 işlem kavramı da yeni kavramlar yer değiştirecek. Sayma ferkans sayısı yanı konum olmaktadır. Toplama ise maddedir toplu sayma. Bilgi olarak varlık olarak da tanımların. Çarpma ise mekandır. Rasyonel sayı . Çarpmada boşluk oluşur, bütün sayı göstermez bir alan miktarı eder ki bu seçmedir. Elma ile Armut toplanmaz fakat, fiyat ile miktar çarpılır. Çarpma iki boyutlu büyüklük. Us alma sayı sistemi ise zamandır. Alt kümeler yanı zamanları gösterir. Sıralama zamandır ve mekanda daha fazla şeydir. Bu yüzden bütün parçadan daha nitelikli şeydir. Bu kadar felsefe , düşünme yeter. Sesli düşündüm ve yazdım.
böylesine saygıdeğer, muhteşem kişilerin değeri neden bilinmiyor ya bu ülkede... sonra yok efendim "niye ilk 500'de bizim üniversitelerimiz yoqksd hülogg :D" Neden acaba :)))
@@furkan3285 sanırım anlamıyorsun :) erdoğan "dünyanın en iyi 500 üniversite arasında neden yokuz" diye sormuştu kapiş? sen var diyosan erdoğan niye bunu bilmiyor ya da yoksa niye burada kabarıp savuruyorsun kaynağın nerede
Sorunumuz tam olarak şu: Teknoloji inanılmaz bir hızla gelişti ve gelişiyor. Şartlar her geçen gün farklılaşıyor. Hayal gücü fikir son derece önemli günümüzde ama ne yazık ki hayalden bi haber ihtiyarlar devlet makamlarının tamamında oturuyor. Bu ihtiyarlar yüzünden memleket yetişemiyor günümüze. Sadece hükümeti değil tüm partileri kast ediyorum. Genç bir devlet başkanımız olsaydı şu videoyu izleseydi bence destek verirdi. Belki de milyonların korktuğu matematik o zaman bizim için sevimli bir şeye dönüşürdü.
peki kralın kadının hiç bir lafına katılmaması :ASD:AS:DAS:D
Boyle bir yorum atmak icin yorumlara geldim ya katılıyorum ama kadin cok basit konusuyor
Mandira filozofu bu knk
Yorumlarda hiç " Kadın her zaman haklıdır ister inan ister inanma " diyen çomarlar yok
Kadın bir nevi söylediklerini halkın anlayabileceği bir dile çevirmeye çalışıyor ama pek beceremiyor😅
@@combineuzaykuvvetleri814 muhtemelen ilgilerini çeken bir konu değildir 😁
Spiker: Hocam mat....
Ali Nesin: Yo yo alakası yok
😂😂😂😂😂
Senin kafanı s..
"Türkiye`de öğrenci başarısız olursa hayatı kayar" ne kadar da doğru söylüyor hocam.
“Bence okullarda yapılan en büyük yanlış, çocukları korkuyla motive ederek bir şey öğretmeye çalışmaktır. Not alma korkusu, sınıfta kalma korkusu gibi. Bir konuya ilgi duyarak öğrenmek ile, korku ile bir şeyi öğrenmek arasında nükleer bir patlama ile bir kıvılcım kadar fark vardır.” Stanley Kubrick
çünkü disiplin yok, başka yaptırım seçeneği yok, o yuzden yukarıda yazdıklarınız var.
@@ኧዘየዘጀዐየዘአ bahane değil doğru da değil
3.45 Türkiye' de olsaydım yaptıklarımı yapamazdım. Çok acı ama doğru..
3:45
3:45
@@rbamasb6816 :DDDD
Ropörtaj yapacak insan bu kadar kötü seçilemez kadın boş yaptıkça kral hemen susturuyor:)
Bu da matematik zekası istiyor bence.
ONLAR PARAYI ÖYLE KAZANIYOR .. ;)
Kadın konuyu biliyor mu acaba
@@berkcangorur9356 kadın net sözelci mat görmemiş hayatında
Okul okusun diye gönderilen çocuklara eğlenceli bir şekilde günlük hayatta kullanacabileceği ve ileride yapacağı yenilikler hakkında ders verilseydi okul hayatını kimse sonlandırarak dışarıda balici olup köpeğe tecavüz etmezdi...
Devlet böyle insanlara neden destek vermez anlayamıyorum..
Müslümcü Memmet keşke anlayamadığımız tek şey olsa dkdkld
Müslümcü Memmet tübitak bi ara destek veriyodu. Sonra verdiği yardımı kestiler.
Devlete muhalefet bir yapısı olduğu için kısacası... Bilimle siyaseti karıştıran bir devletiz :)
Niye destek versin ki, insanlar bilimle gerçekten aydınlandığında kazan kaldıracaklar. Kendilerinin istediği de zaten kendilerine iman eden nesil değil mi ?
özgür düşünen bireyler yetiştiren bir kurum söz konusu; bu bireyler otoriteye karşı tehdit unsurudur.
BİRAZ UZUN OLDU AMA LÜTFEN OKUYUN. Olayın özü şu; bu ülkede herkes benim çocuğum doktor olsun, avukat olsun, mühendis olsun...vs. Hiç kimse benim çocuğum da tamirci olsun demiyor. En azından temenni etmiyor. Sebep, hocanın dediği gibi bu mesleklere ulaşamazsan, hayatın kayar. İkinci sınıf vatandaş olursun, fakir olursun, orta direk olursun. Güvenlik görevlisi olak için, uzman çavuş, polis, kpss ile memur olmak için uğraşırsın. Bu meslekleri kötülemiyorum. Ancak bu mesleklerin hiçbirnin bir katma değeri yok ülke için. Bir insan A bölümü mezunu, hooop polis olmuş. B bölümü, C bölümü ... vs. bakıyorsun polislik için uğraşıyor. Ya ne kadar saçma. Bu ne demektir? "Sevgili vatandaşım ben seni bu bölümlerde 4-5 yıl süründürdüm, harç parası olarak eşek yükü ile senden para aldım. Ailenin bütün parasını okuman için sana harcattım ama kusura kalma. Senin bölümünde iş yok maalesef.Sen en iyisi gel polis ol..." Bu nedir ya?? Sınıfta kalma ivedilikle hayata geçirilmelidir. Bir çocuğun eğitim hayatına devam edememesi onun başarısız olduğunu göstermez. Verimsiz olduğunu göstermez. Bir çocuk tabii bilimlerde ilerleme sağlayamıyorsa, devlet bu çocuğu mesleki manada yetiştirmekle ve iş dünyasında istihdam etmekle mükelleftir. Bir kaç yıl sonra zenaat erbabı, çitfçi bulunmaz olacak bu ülkede haberimiz ola. Köylerde birkaç yaşlı var ekip- biçen. Onlar da birkaç yıla ölürse, hepimiz elimizde diplomalarımızla acımızdan gebeririz. Neden mi? Köyünde ekip biçme kabiliyetine sahip insanları şehirlerde asgari ücret ile güvenlikçi olmaya, temizlikçi olmaya, kıytırık işçi - memur olmaya dolayısı ile köle olmaya çağırıyorsun. Bunun faturasını şehirler çok ama çok ağır öder. İşte şimdiden başladı gıda pahalılığı. Beğenmediğin nohutu, samanı, patatesi ithal eder olduk. Neden? Sen herkesi bir okuma aşkı ile şehirlere topladığın ve birçoğunu da hayal kırıklığı ile şehirlerde asgari ücretin kucağına ittiğin için...Bu ülkede herkes doktor, mühendis olursa ne olur? Tıpkı Eşek Kulaklı Midas'ın hikayesine döner. Her ülkede doktor da gerekli, tamirci de gerekli, çiftçi de gerekli, sanatçı da... Bir insan ressam veya müzisyen olmak istiyor ya da heykeltraş. Biz adama zorla matematik çözdürüyoruz yahu. Matematikle, Tarihle, Türkçe ve Coğrafya ile ölçüyoruz başarısını. Yapamazsa "Sen malsın, senden bi b..k olmaz" diyoruz. Ya kardeşim balık uçamaz, kuş yüzemez. Bunu anlayın artık. Ne zaman bizim ülkemizde bir doktor bir tamirci ile evlenebilir ise veya ne bileyim bir mühendis bir temizlik görevlisi ile evlenebilirse yani mesleki kimlik örtüsünü yırtarak insana insan olarak değer verebilirsek ve bir işsiz işsizlik maaşı ile dünyayı gezmeye karar verebilir ise, leblebi fiyatına fındık ve doyasıya kırmızı et yiyebilirse her aile, bu ülkede işler rayına girmiş demektir. Ama hayal. Gelişmiş ülke olmak hayal. Hepimize geçmiş olsun. Tembellik ve işe yaramamazlık sendromu kanımıza işlemiş gayrı...
Sen dışardaki yaşamın ne kadar zor olduğunu bilsen boş konusmassin
@@beratgundogan8419 @Berat Gündogan Arkadas "Uganda'a Somali'e yerlesir krallar gibi yasayabilirsin cunku orasi Turkiye degil" demiyor. "Disardaki yasamin ne kadar zor olduğunu bilsen" demissin de yasadigin ulkenin sartlari zor olabilir, Canada da dusundugunuz gibi cennet bir ulke degil, ama Turkiye'in ekonomisi kotu oldugu da bir gercek. Isini iyi yapan insanlar ve dusunce ozgurlugu olursa Turkiyem'in gelisecegine inaniyorum.
Yorumun bana olaya başka bir açıdan baktırttı,teşekkür ederim.
@@mustafagumus4635 estağfirullah. Kafasını kumdan çıkarmış bir "deve kuşu" olarak gerçekleri bir nebze de olsa gördüm ve gördüklerimi aktardım.
Ali bey burada kafası basmayan ya da yeteneği olmayan matematik okumasın demiyor. Tabi ki herkes yeteneğine göre iş seçsin hepsi kutsaldır diyor ama bilimlerle uğraşmak başka bir mesele. Ali bey herkesin matematiği çözerken kazanacağı bakış açısını öğrenmesi gerektiğini savunuyor. Yani kimisi heykeltraş olacak, kimisi mühendis ama herkes matematiği öğrenecek. İşlem yapmayı değil, düşünmeyi öğrenecek. Aynı şekilde edebiyatı öğrenecek. Bunlar sadece ders değildir. Bunlar düşüncedir lakin ülkemizde bunu yarış haline getirip düşünce sürecini değil ezber yapmayı hedef haline getirdikleri için, daha sonra da insanları yeteneklerine göre değil, popüler mesleklere yönlendirdikleri için sıkıntı yaşıyoruz.
"Biz kendimizi kaybetmekten hoşlanırız" bu söz yazılır.... Helal hocam👏👏👏
Kadının Sordukları : "okul notları nasıl yükseltilir?" Hocanın cevapları :"matematiği nasıl öğreniriz?"
Emre Koc Like alamadin be kanka tuhhh beee
Emre Koc Belki instagrama cikarim belli olmaz😀😅😅🤪
@@ruzgaregeakgol2764 olsun be kanka
@@ruzgaregeakgol2764 like lar benden sana
Adam artık o kadar aşmış ki dersler geleceği falan takmıyor
"Bir çocuğun havuzla ne problemi olabilir?" CMYLMZ
Hahaha cem yılmaz gibi okudum
Çıldırıyorum ksjdkakkdkkskdkms
@@mervebalkaya4114 :)
@ömer akay :))
@ömer akay Gir ya yüz yüz ya :D
Random mu attin yoksa cem yilmaz mi yazdin ?
1.5 yıl kadar önce matematiğin m sini bilmiyordum,içine bir girdim cidden aşık oldum.Değişik bir ders,çalışıp çabaladığında meyvesini kesinlikle verir.
Selam,biraz yol yordam konusunda tavsiye verir misin belki ben de öğrenirim. Sözeli seviyorum ama matematik de ayrı bir öneme sahip
@@kadir9765 Matematik konularını anlayabilmek için kesinlikle belli bir temele sahip olman lazım.Zaten çoğu kişinin matematik zor,yapamıyorum vesaire demesinin sebebi bu.Matematiğe dair temel bilgin yoksa ki matematik konularını anlamıyorsan sebebi kesinlikle budur,antrenmanlarla matematik kitabını önerebilirim.Zaten bu kitabı bitirip konulara sırası ile çalışırsan ne kadar kolay ve zevkli olduğunu göreceksin.Bu arada tyt matematik konularının %70 ini bitirmeden aytye başlama,afallarsın haberin olsun.Alacağın ilk matematik kaynağı olarak da Birey A yı tercih et,konuları bitirdikten sonra testini çöz,zaten kitap video çözümlü.Bu kitap bittikten sonra seviyesi daha yüksek bir kitaba geçersin.Başarılar brom.
@@saulgoodman7797 Sağol varol. (kelimenin doğrusu "var ol" olacak. Huyumdur editlemek :D)
@Saul Goodman çarpanlara ayırma konusunda soruyu görmede sıkıntı yaşıyorum sence bu temelle mı alakalı yoksa başka bir şey mi
@@kadir9765 eğer biri ile çalışarak temel oluşturacaksan öğretmenini kesinlikle iyi seç çünkü o temel konuları çok çok iyi anlaman gerekiyor. Bu olmazsa zaman zaman level1'e geri dönme gibi bir durum olabiliyor.
Çok doğru söylüyor meb biraz dinleyin şu adamı
Meb: salih güneş doğru dediyse doğrudur dinleyelim ali abimizi
Meb şu durumda şuan: *Aman Aman moruk g*tumu ısırmayan yılan bin yaşasın*
Meb değil, cumhurbaşkanlığı. MEB bağımsız yasa ve karar veremiyor
Hocam ne güzel konuştunuz . Keşke eğitim sistemini siz ve sizin gibi bilime matematiğe açık ve hoşgörülü insanlar değiştirse..
Matematik baş edilmesi gereken bir şey değildir. Matematik doğanın dilidir.
@@emirkaraman9891 matematik insanların götünde sıktığı soyut bir bilim dalıdır doğa bilimi felan değildir fizik kimya hariç hiçbir bilim doğa bilimi değildir...
Matematik insanın doğa ile baş edebilme için ürettiği bi dildir
@@omerfarukgul245 hayır senin gibi aptallar matematiğin önemini bilmediği için öyle sanarlar. Matematik ilk çağdan beri doğada bir düzen oluşturmak için,ekonomi vs. şeyler için ihtiyaç duyulan birşeydir. Bunlardan bir tanesine örnek olarak 'her sene yaşanan nil nehrinin neden olduğu taşkınlar sonucu,toprak sahiplerinin arazilerinin hudutları(sınırları) belirsizleşmektedir. Toprak sahipleride sahip oldukları toprakla orantılı olarak vergi ödedikleri için,her taşkından sonra,devletin bu işlerle görevli "geometricileri" gelip, gerekli ölçümleri yapıp toprak sahiplerine bir önceki yıl sahip oldukları toprak kadar toprak vermeleri gerekmektedir'
@@Hacker12232 dil dendiğinde ne anlıyorsun? Onları açıklamak için götten sıkılmış bir dil zaten :D?
@@user-bd3fx6tj9d matematik sizi nasıl sıkmışsa artık baya öfkelisiniz matematiğe
Reis kadının dediği hiçbir şeye katılmadığı gibi direk antitez sunuyo 😂
Düz eğitim sisteminin kendini geliştirme özürlü sayılabilecek kişilerden birisi normal bişey ...
Bence olması gereken bu. Toplumda birçok insan bu röportajdaki soruları sorabilir, antitezleri görsünler, farklı bir görüş olabileceğini de anlasınlar.
Analitik zeka var
Burada bahsedilmek istenen bence basit, matematiği sevdirmeye çalışmayın. Ne kadar çok matematik diye üstüne giderseniz çocukların, o kadar çok tiksineceklerdir. Kendi ilgi duyuyorsa öğrenmeli fakat söylendiği gibi bu eğitim sisteminde biraz zor görülüyor çünkü Matematikten sınava giriyorsun ve istemsizce hayatını etkiliyor o yüzden sevmesende çalışmak zorundasın.
"biz, kendimizi unutmaktan hoşlanırız."
Matematik'in ne işe yaradığını Ali Hoca'nın konuşmalarından çıkarabiliyorsun.
Doğru diyor futbol oynasınlar diyor. Bir gol 1 milyon tl iyi bir matematikçi ne kadar alıyor. :)
@@ibrahimkaratas6088sen olayı çok yanlış anlamışsın kardeş.
Bir ilahiyat öğrencisi olarak hayranlıkla izliyorum, büyük adamsın vesselam..
Kanka bitti mi ilahiyat ne yapıyorsun şu an?
ben 2019 YKS ye hazırlanan bir öğrenciyim şuanda bu derslere çalışmak çok fazla anlamsız geliyor zaten çalışamıyorum eğitim sistemimiz bataklık gibi ne tarafımı kurtarmaya çalışırsam orası daha çok derine giriyor ben ders çalışırken tam olarak bunu hissediyorum saatlerimi harcadığım matematik veya biyoloji dersimden hiçbir şey almadan kalkıyorum ama o benden çok fazla şey alıyor zamanımı,gençliğimi, akıl sağlığımı, ailemle iletişimimi
denemelerin sonuçları benim o hafta ki modumu belirliyor.
beynim almak istemiyor ben koyun ya da inek değilim sürü psikolojisine soktuğunuz milyonlarca genci,çok farklı milyonlarca genci aynı süzgeçten geçirip hepsinin farklı birer insan olmasını bekliyorsunuz
biz şuanda boşuna çırpınıyoruz ne yaparsak yapalım hiç kimse için en önemlisi de kendimiz için hiçbir şey olamayacağız
benim ne yaşama sevincim ne de güzel bir geleceğe inancım kalmadı
umarım yanılırım da en kısa zamanda eğitim sistemimiz düzelir şuanda çalışmak ve dua etmekten başka şansım yok
aynen kankiii
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👍
TAŞŞAĞINI YERİM
@@fatalmontagee hoop bilader sıra var
Kardeşim ifade etmek istediğim tüm cümleleri kurmuşsun eline ağzına sağlık.Türkiye'de böyle bir eğitim varken Türkiye gelişemez.Gireceğin sınava bende gireceğim Tm olarak.Başarılar dilerim.
Ali hocam, cansın,içimi erittin. Bilim insanı işte böyle olur. Ego yok ! Samimiyet var! Fedakarlık var! Gayret var! Rabbim iyi niyetine merhamet etsin, imkan versin. Türkiye’de ve Dünyada bir ilk ol. Yükselmek , çalışan beyinlere sahip olmak, üretmek elimizdeyken nasıl arkamızı döneriz anlamıyorum.Korkacak neyimiz var?Ya başarırsa ! müthiş olmaz mı?
Yalnız Matematik bilim değildir, dolayısıyla Ali Nesinde Bilim Adamı değil.
@@furkanyilmaz7176 prosedüre, terimlere, polemiklere takılmaktan geldi başımıza ne geldiyse💐
Aslında matematik kadar hayatın içinde olan bir bilim yok diyebilirim. Matematiğin özünü kavrayabilmiş insan analitik düşünmeyi öğrenir, gerçek hayatta bir problemle karşılaştığında birçok farklı yoldan halledebileceğinin farkındadır. Sorunun çözümünü bulana kadar pes etmemesi gerektiğini bilir. Ve boş boş soruna bakmaktansa harekete geçmesinin kendi faydasına olduğunu bilir. Geometri sayesinde olaylara farklı perspektiften bakması gerektiğini fark eder. Ve bir sorunun tek bir çözümü olmadığını bildiği için soruları ve cevapları asla bitmez..
Çünkü yaşam matematik üzerine kuruluda ondan. Her insan üstün zekalı olacak diye birşey yok. Bu arada Matematik bilimi ile birlestirmeniz yanlış olmuş. Çünkü matematiğin bilimi olmaz. Müzikte edebiyatta fizikte biyoloji de hepsinde matematik var zaten.
Merhaba, matematiğe, klasik bir fenomen olarak yaklaşmış olmanız, matematiği anlamsız kılmıyor mu? Çünkü bahsi geçen fenomenal eylemlerin temelinde, matematiğin kendisinden ziyade matematiğin sahip olduğu özellikler vurguya tabi tutulmuş ki kişinin, tini, bir başka eylemden de aynı oranda etkilenme riski taşıyor. Bu durumda matematik gerçekten yararlı mı?
Her fakültenin kendine özgü sınavı olmalı. Psikolog olacaksa ayrı, tarihçi olacaksa ayrı, matematikçi olacaksa ayrı sınav yapılmalı. Sınavın zorluk derecesi üniversiteye olan talebe uygun olmalı. Mesela ODTÜ ayrı BOUN ayrı, İTÜ ayrı zorlukta sınavlar yapmalı.
Eğitimin daha önceki aşamalarında da çocuklar önce serbest bırakılmalı sonra kendi seçimlerini yapabilecek, kararlarını verebilecek aşamalarda kendilerine uygun fakülteyi seçip ona göre bir eğitim programına odaklanmalı. Yani ortaokulda, lisede derslerini seçebilme özgürlüğü verilmeli. Zorunlu ders diye bir şey olmamalı.
Zorunlu ders ancak ve ancak şu şekilde olabilir. Adam fizikçi olacaksa mutlaka matematik bilmek zorunda. Ama adam tarihçi olacaksa belki ancak o zaman matematik onun için zorunlu olmayabilir. Ama tabii şöyle bir durumda var. Ortaokulda, lisede tarihe meraklısındır da sonra birden arkeolog olmak istediğine karar verebilirsin. Eh işte o zaman matematik sana lazım olacaktır. Bu tip dengeleri göz önüne alarak planlama yapılmalı.
Mesela bana ortaokulda bu imkan verilmiş olsaydı, ne tarih, ne coğrafya ilgilenmezdim. Resim, müzik, matematik, fizik bunları seçerdim. Bir sürü lüzumsuz ders aldık. Bilginin lüzumsuzu yoktur ama zamanımız kısıtlı, ister istemez seçmek zorundayız. Biz seçmeliyiz, eğitim sistemi değil.
Yani 18 dakikalık matematik hakkındaki bir roportajda ancak bu kadar derin konuşulabilirdir.
Bu nasıl bir bilgelik nasıl bir ermişlik ve paylaşım. Harika.
Her seye rağmen çok güzeldi. Iyi ki bu roportaj yapılmış.👏👏👏 Üniversitelerde öğretmenlere ders olarak verilmeli bu bilgiler.Ama ropörtaj yapan hanımefendiye "Ne anladın?" diye sorsan anlatamaz diye düşünüyorum.
Bu kadar önyargılı olmak bünyeye zarar.
"kendimizi unutunca başarırız" işte bu...
Matematik öğretmeniyim. Matematiğin ne olduğunu üniversite 3 de Analiz dersinde öğrendim. Bölüm Başkanımız Dç. Dr. Muharrem Aktümen ve Prof Dr Ali Akbulut hocam sağolsun. Çocuklara Soru sorduğumda aldığım cevap sonucunda hep Neden? diye sorarım. Çocuklar ilk başta garipsedi beni ama sonra alıştılar. Verdiğiniz cevap ne olursa olsun nedenini söylemek için hazırlıklı olun.
sanki bir çocuk öğretmen bedenine girmiş, yoksa matamatik hocası nasıl bu kadar anlayışlı olur imkanı yok 😄😄😄
Aynen XD
Siyasi görüşlerini benimsemesem de ülkemizin yararına büyük bir hocamızdır.
matematiği sevmemin nedeni bu adamdır, matematiği oyuna çeviren bir adam
Türkiye için sayılı kıymetli insanlardan...
Sınav dönemi Ali Nesin'i izler motive olurdum vay be 😊👏👏
Ne zaman bu adam gibi adamı dinlesem şimdiye kadar ki eğitim bakanlarıdan utanıyorum yeminle
Harika bir insansınız siz Ali Nesin! Harika bir bilim insanısınız. Keşke milli eğitim bakanımız siz olsanız.
Ali Nesin'in dersine girmiştim. 2 saat çok verimli ve eğlenceli geçti.
Gerçek cj benim!
Knk bende gitmeyi düşünüyorum derslerine de sana Bi kaç sorum olabilir instagram dam yazabilir isin?
Hafzmami ismim
Matematik hayat boyu gördüğümüz herşeyi fikirler ile inşa etmektir. Herşeyin temel yöntemidir.... Matematik harici hayat yok asıl cümle bu....
İyi ki bu haberi yapmışlar belki bir işe yarar, tebrik ederim.
Düşünmek eğlencelidir diyor. Ne kadar doğru ve güzel.
Güvenilir insan modeli. Biraz zaman ayırıp adamakıllı dinleyip anlamaya çalışınca karmaşık yapının altındaki cevher ortaya çıkıyor. "Ali Nesin cevheri" bir insanın yetiştirilme şekli ve eğitim ile bakış açısının ne kadar açılabileceğinin kanıtı. Bu tip insanların kıymetini bilmek gerek. Ayrıca bu tip zihinlerin zaman zaman verdikleri tepkiler, çıkışlar ve isyanlar aslında anlatmak istediklerine toplumun direnci ile doğru orantılı. Toplum için uyandırıcı, sarsıcı, kolay kabul edilemeyen söylemleri biraz zaman ayırıp anlamaya çalışınca aydınlanma daha çabuk olur diye düşünüyorum.
O kadar güzel ve doğru konuşuyor ki fazla söze gerek yok.
aynı renk olursak hepimiz gök kuşağımız olmaz
Ziya selcuk yerine bu adam gelse her sabah bu adami milli egitim bakani yapana dua ederim
Zaya sellcuk o kadar kötü değil ki
@@efeaydn3160 gülüyorum
Olmak istemez ki...
çok fazla bilgim yok bilgim olmadan bi yorum yapmak ve ya soru sormak istiyorum milli eğitim bakanı olunca eğitimle ilgili her şeyi anında değiştirebiliyor mu
@@efeaydn3160 JDHGFSDHKAAJDGDUIFHSDIFHSDU
Bu adam da ölmeden değerini bilin yalvarırım ,yine seneryo aynı olmasın en azından lisesini açtırın ya
Yaşayan en iyi matematikçilerden biri:Ali NESİN!
abi eğitim bakanı ol nolurrrr
Abi ne lan deden yaşında adam
Akapenin eğitim düzeyi arttıkça oyumuz düşüyor dediği bir yönetımde zerre kadar aklın varsa sence bu adamı bakan yaparlarmı!!!!!!!
99du 💯 yaptım
2:38 o kadar haklısınız ki hocam, benim matematik dışında tüm derslerim orta düzeyde veya çok iyi ama bu matematik yüzünden eve gittiğimde karneyi gösterdiğimde yemediğim azar yok yanii. Ne yapabilirim çabalıyorum ama olmuyor daha da çabalıyorum biraz biraz iyi oluyor yanii... Ne yapsan memnun da edemiyorsun aileni, beceriksize çıkıyor adın.
Adam sırf çocukları eğitmek, geliştirmek için bunca şeyler kurmak istiyor aklında deli gibi harika fikirler var, ve yalvaran yine o oluyor? Bizim yalvarmamız ve devletin bu adama yalvarması gerekirken, koskoca Ali Nesin devlete izin ver diye yalvardı son bir dakikayı izlerseniz. O kadar haklı konuşuyor ki, Ali Nesin'i sadece bir matematikci olarak görmeyin, fikirleri de gerçekten değerli birisi. Umarım istediği şeyler gerçekleşir. Bizim ihtiyacımız var.
Türkiyede eğitim alıyorum, geleceğimle ilgili kaygılarım var. Teşekkürler Türkiye..
Ben de bırak testiii... Dedim...
Öğretmen ler
Odasında bi sessizlik oldu...
"Biz kendimizi unutmaktan hoslanırız." Hoza cok haklı
işte milli eğitim ... düşüncelerinize hayranım hocam
17:35 Her türlü Orjinal fikre Karşı bir yapıyla karşı karşıyayız diyor... çok doğru ve önemli
Şu kadının nasıl sorular sorduğu ve ne kadar boş yaptığı her şeyi açıklıyor. Ali bey iyi dayandı.
Ali nesini çok seviyorum iyi ki bir matematikçi..
Öğrencilere ilk ne sorarsınız dediğinde Ali Nesin’in bakışları :)))
Bu nasıl sunucu lan prosofor kendi kendine soru üretip kendisi cevap veriyor adam
Ekranda daha çok görmek isteriz Ali Nesin’i👑
Çok güzel konuşmuş. Keşke bu anlayışı yedirebilsek.
punpun:')
Gerçekten çok değerli bir insan .....pisagor matematik evi kanalları ..👏👏
Büyük adamsın Ali Nesin. Umarım hayallerine ulaşırsın hocam
Ali Nesin' le derse girmiştik.Ben eğitim sisteminin neden bu kadar kötü olduğunu sorguluyordum.Bize:''Üçgen kaç derecedir?''diye sordu.Bizde pat diye:''180''dedik.O bize çok enteresan bir soru daha sordu:Neden 180?.Gerisini siz araştırırsınız artık...
Videonun başlığı Ali Nesin'den hiçbişey anlamadıklarının kanıtı... Muhabir bana Bartu Ben dizisindeki "Ne istiyorsunuz?"sahnesini hatırlattı. Adam anlatıyor anlatıyor aydınlanma yaşaması gerekirken aynı şeyi soruyor. Öğrenciler, veliler, uzmanlar herkes bu soruyu soruyor. Aynen herkesin aynı test sorusunu çözmeye çalışması gibi toplum da aynı soruları soruyor. Bu insan gibi kendi cevabını hem fikren hem fiilen üretebilenlere ne mutlu.
Buradan ösym ye sesleniyorum. Madem bilgi sınıyorsunuz öyleyse sınav sürelerini kaldırın.
Çok fazla çalışmış ama heycanına yenik düşüp süre kaygısından 1 yılı boşa gitmiş insanların kul hakkına girmeyin.
sınav sürelerini kaldırmak çok mantıksız olurdu ama keşke süre artsa..
@Ddd Ddd aşırı sıvı tüketmezsen böyle bi sorun yaşamazsın
@@nedstarknoglu269 Deneme çöz anlarsın ne demek istediğimi.ama sadece 150 dk olacak :)
@Ddd Ddd heycanlanınca ishal mi:) oha :) sen yanında bi kutu teneke götürmeyi ihmal etme bro :)
Sınav süresini kaldırmak nedir kardeş :D? Adam orda 1 hafta yatar ozaman.Ama tytnin süresi 15-20dakika daha arttirilabilir ve aytnin süreside gayet yeterli
Kendimizi kaybedince başarırız ...
Bayıldım 💐💞
bu adama aşığım bayılıyorum çok seviyorum büyük hayranıyım :)))
Ali Nesin'in açıklamaları cok güzel. Emekleri de takdire şayan.
Keşke televizyoncu arkadaşa biraz anlayışlı yaklassa idi. Her söylediğine kontra atakla karşı cikmak, kızı mahcub etti.
Hayatımızda böyle gerçek matematikcilere ihtiyacımız var. Bizim matematikciler "matematiği yapamazsınız hiçbirşeyi yapamazsınız" al sana kaygı+korku=başarısızlık
Sorunu söylüyorum sorun sadece bir şeyde değil her şeyde sorun var.
mesela bizim sorunumuz tembellik ders çalışmama zamanında çalışmayınca anlamıyorsun matematiği
öğretmenlerin sorunu konuyu öğrencinin anlayacağı şekilde anlatmaması en basit şekilde anlatmalı öğretmen hiç bir detayı atlamamalı öğrenciyi korkutmamalı
eğitim sistemindeki sorun ise müfredatın zorluğu ve bolluğu dayıyorlar çocuğa konuyu çocuk matematik mi çalışssın türkçe mi sosyal mi fen mi ? hepsine çalışssa sosyal yaşamı olmayacak o yüzden tembelleştiriyor sistem insanı amerikan üniversite sınavı bizimkinden daha kolaymış mesela biz çok zor soru soruyoruz bizim sınavlar hintlilerin sınavlarıyla yarışıyor o derece zor.
Ali Nesin Adamdır...
Türkiyenin en kıymetli insanı Ali Nesin..
Nesin Matematik Köyü'nde ders almayı çok istiyorum. Şu an ortaokuldayım ama liseye geçince yazokuluna katılmayı planlıyorum. Umarım çok sayın hocam Ali Nesin'le de tanışırım. 😊
inşallah
İNŞALLAH bende seneye 9a geçecem bende gitmeyi çok istiyorum:)
“Bürokrasi her orijinal fikre karşıdır, farklı olan her şeye.”
8:00 - 8:02 yazım hatası düzeltimi
Matematiği çok seviyorum aşkım
Kendime iyi hissetmediği zamanlar ve iyi hissettiğim zaman
Beni mutlu ,ısrarcı yapıyor ve bana başka aleme getiriyor
Okullarda şuan eğitim değil ezber yaptırılıyor, "öğretmenler" de dahil olmak üzere herkesin gayesi sınavda basarılı olmak, bir öğrenci bütün derslerde başarili olamaz olmakta zorunda degil, malesef okullarda bu böyle islemiyo tüm derslerde başarili olmalisinki sinavda çok puan alasın tamamen sacmalık. Sınavlar yine olsun ama atıyorum fizik bölümünde okumak isteyen birini biyoloji sınavına sokmanın bir anlamı yok. Veya matematik okumak isteyen birini sosyal bilimlerden sınav yapmanın bir anlamı yok. Umarım devletin başına adam gibi yöneten birileri gecer de halkla ilgilenir...
İyi güzel yaziyorsun da
Ben öğrenciyim diyen öğrenci görmedim
Yani düzenli çalışmayan gençlerimiz var o yüzden sistemi eleştirmek kaçı yolu üretmek .
Herşey hikaye
Aklımız bir dersi degil birçok dersi almaya musait .
Mesela 1 senede 4 senenin matematik fizik kimya biyoloji Türkçe sisyaline çalışıp ygs lys yani tyt ayt sınavında başarılı olan gençlerimiz var .
Dediğim gibi çalışan kimse yok
@@skyangels8297 Kardesim duzenli calisan cok kisi var ama sen sinavda ezber sorarsan yani gidip te millet omega denizinin nerede oldugunu bilmek zorunda mi boyle bir sey var mi fen egitiminde 103'uncuyuz yani bizim cocuklar tembel mi doguyor?
Deniz Köksal Bende sizin gibi düşünürdüm ancak son zamanlarda bu düşünceden uzaklaşıyorum.Sebebi şu bir insan organlarının görevlerini kan dolaşımını proteini karbonhidatı bilmeli.Bir miktar tarih coğrafya bilmeli.
@@omerdurgun55 ama tıp okumayacaksa bunlardan sınava sokulmamalı... Ben ders verilmesin demiyorum, ama dediğim gibi fizik bölümüne gidecek bir adayı, biyoloji sınavından alacağı puan etkilememeli
@@omerdurgun55 kardesim benim cocugun omega denizinin nerede oldugunu ogrenince ne olacak tabi ki biraz bilsin akarsulari felan ama yani egitim sisteminde dunyada 103. yuz yani finlandiyalilar zeki doguyor bizimkiler aptal mi doguyor
Bu adamın değeri bilinmeli...
Matematik sorusu görünce ;
Adamın gözleri : zeka fışkırtıyor
Benim ki yaş
Bwjekekejejvemekshe
Senin aklına ağzına kurban içimizde bilmediklerimiz bile söylemiş adam helal olsun
Milli eğitim bakanımız ol sen bizim , sayende insanlar eğitimin ne olduğunu anlasınlar , düşünsenenize ülke çağ atlar :”)
Bu adamın milli eğitim bakanı olması lazım.
Bence tamamen öğretmen ile alakalı tabi kendinde çaba göstermen gerekir isteğe bağlı
Seni çok seviyorum ali nesin
Tek aşık olmak istediğim şey matematik ama olmuyo be yapamıyoruz
zehra Cengiz yönteminde sorun vardır yöntemini değiştir herkes yapar
@@arifsarioglan6116 önerebileceğin bir taktik vs var mı
Isin mantigini ogrenin soru ne istiyorsa o an sizin o isi yaptiginizi hayal edin o an ne yapardiniz onu dusunun yoksa anlamadan gecersiniz bunlari bulan kisiler bir noktadan baslayip orya varmistir gereksiz olan seyleri ezberlemeyin ispatlarin pesine dusun bu niye boyle kim bunu neye gore demis sorgulayin ve bir sorudan sonra cevabini buldunuz baska kazanimlarida arayin bu soru ya bunu sorsaydi ya tersini sorsaydi diye sorun kapiyla bacayla konusun pencereye bunun cevabi boyleymis diye anlatin korkmayin kokarsaniz belki sinavda bunu sorarlar diyin ve ustune gidin yapamadigin dorulardan bir dosya yapin ne kadar fazla olursa olsun onlari tekarar edin zamanla yapip atin onlari o vr dosya yavas yavas azalir
Aşık olmaya çalışma anlamaya çalış.Önerim matematikle ilgili kitap alıp okuyabilirsin.
@@Corpse.82 naptın hocam?
kapıyı bacayı karıştırmadan sadece odaklansan yeterli.
Matematik mükemmel birşeydir. Gerçekten uğraşmaya değer.
şimdi matematik psikolojimi düzeltiyor. Eskiden matematikten nefret ettiren şey sınıfımızdaki yaramaz çocukların dersi bölüp hem bizi hem de öğretmeni bezdirmesinden kaynaklanmıştı. Ülkemizdeki okulların sınıflarının huzuru ve saygınlığı Japonya'daki sınıflarda sağlandığı gibi olsaydı şimdiye kadar çoktan gelmişti o matematik sevme algımız. Fakat hal böyle olunca okul ile aram bozulduktan bayağı sonra kendi kendime merak kazandım. Matematik mantık demektir ve aklımı ve ruhumu en güzel ifade eden doğru yolları bulmamda yardım etti bana. İlerletmeyi düşünüyorum.
anlayamıyorum matematik nasıl ruhunu düzeltiyor. sadece sayılar onlar lütfen bana kendi bakış açını anlat
@@videoschannel0 matematik eşittir mantık demektir. Seni hayattaki tüm zorluklara karşı problemlerini "Kendi Kendine" çözebilmek ve uygulamakta rolü vardır. Sen orada sadece test sorularını çözmüyorsun aynı zamanda hayatındaki problemlere zorluklara karşı mantık çerçeveni kullanacaksındır. Hem de bir ömür boyu. Örneğin; olayları öncelik sırasına göre halletmeyi öğreniyoruz. Ya da matematik çözerken sabırsızca davranamayız. İllaki hayatta da sabrı ve odaklanmayı bize öğretmiş oluyor. Hayatımızı, bizi eğiterek daha kolay hale getiriyor.
Hocayı her konuda konuşturmak lazım. Çünkü konuşmalarında baştan aşağı matematiğin etki ve tesirlerini görebiliriz...
Yaa ne kadar negatif bir toplum olduk, her şeyin kötü tarafını görmekte üstümüze yok. Bir video çekilmiş ve Ali Nesin önemli şeyler söylüyor. Bunlara yoğunlaşmak yerine röportaj yapan kadına odaklanmak niye? Anlamıyorum...
Çok haklısın bende ona şaşırdım. Millet hocanın dediklerinden çok kadına laf söylüyor.
Hoca gibi hoca ya bak ne kadar hevesli ne kadar isini severek anlatiyor bizim lisedekiler anlat gec sikinde degil.... ah hocam ah ben mezunum calisiyorum suan konularinizi zevkle dinliyorum hic isime yaramiycak ama matematigi ayri bir seviyede anlatan ender hocalarimizdan!
matematik bir sorun değil ki baş etmek zorunda kalalım.
Ali Nesin sen efsane bir adamsın.
keşke çok param olsaydı da o liseyi açabilmene yardım edebilseydim :(
Lise yapılıyo zaten şu an. Cok paraya gerek yoktu ..gücün yettiği kadar bağış yapabilirdin. Adam facebook üzerinden aylardir bagis cagrisi yapti. Ne mutlu ki o lisede benimde bir tuğlam olacak
@@turkishtiger6436 ben bir öğrenciyim ve bana göre 100 lira bile fazla gelirken okul yapılmak için harcanan parayı tahmin bile edemiyorum
ben facebook kullanmıyorum dolayısıyla haberim yoktu
ve yaptığın iyiliği-yardımı-burada söylemeni de yanlış buluyorum
@@muhittinaydin4916 yaptığın iyiliği söylemek yanlış hmm (!)
@@ahmet8481 'sağ elin yaptığını sol elden gizleyiniz' buyurmuştur.
'özverinle övünürsen, onunla birlikte lanetlenirsin.'
LUDWİG WİTTGENSTEİN
Benim bir şey anlatmama gerek kalmadı sanırım ünlem kullanabildiğine göre bu cümleyi de anlarsın.
@Mehmet Şirin Yılmaz bu soruyu sorduğuna göre anlayabileceğini düşünmüyorum
Bir şeya sahip olmak değil, sahip oldukların ile ne yaptığın önemli.
Bilgi hesaplamanın iki yolunu biliyorum.
Ateş, meleklerine , cinlerin dünyasındaki düzen : Yazılım gibi yer değiştirmeye dayanır, mometum ve enerjisi vardır fakat durağan kütlesi yoktur. Basamak değerleri arasında bilgi aktarımı olmaz yani bildiğimiz 4 işlem geçerli değil, mekan bir konuma sahip değil, zaman ve mekan bir birinden farklı değil. Dört işlem kavramı yerine geometri kavrimi konabilir, kardezyen daha ilerisi, reyman geometri , daha ilerisi açısal kutupsal geometridir. Benim tasarladığım ise sayısal geometri olup doğanın kullandığı, kuantum fiziğini açıklamak için bile kullanılabilecek geometridir. Bunu matematiği hazır.
Toprak, hayvanlar, bitkilerin dünyasının ki düzen : donanım gibi momentum değiştirmeye dayanır, ayrıca kütlesi vardır. Yoğunlaşmış mekan içerir. Mekan ve zaman kavramı aynı değildir. Cennete mekan yoktur yanlız zaman vardır. Işık ise duran bir şeydir çünkü zaman akışı yoktur. Işık mekanda değil zamanda hareket eder. Bunu yapan matematik yatı iletken sayı sistemini kullanır. Termodinamiğin yasası da bu kuraldan doğar.
Yakında 4 işlem unutacaksın. 4 işlem kavramı da yeni kavramlar yer değiştirecek. Sayma ferkans sayısı yanı konum olmaktadır. Toplama ise maddedir toplu sayma. Bilgi olarak varlık olarak da tanımların. Çarpma ise mekandır. Rasyonel sayı . Çarpmada boşluk oluşur, bütün sayı göstermez bir alan miktarı eder ki bu seçmedir.
Elma ile Armut toplanmaz fakat, fiyat ile miktar çarpılır. Çarpma iki boyutlu büyüklük.
Us alma sayı sistemi ise zamandır. Alt kümeler yanı zamanları gösterir. Sıralama zamandır ve mekanda daha fazla şeydir. Bu yüzden bütün parçadan daha nitelikli şeydir.
Bu kadar felsefe , düşünme yeter. Sesli düşündüm ve yazdım.
Allah sizlerden razi olsun hocam.
En az kendimizi unutacak olanağa sahip olmalıyız ki başarılı olabilelim.
böylesine saygıdeğer, muhteşem kişilerin değeri neden bilinmiyor ya bu ülkede...
sonra yok efendim "niye ilk 500'de bizim üniversitelerimiz yoqksd hülogg :D"
Neden acaba :)))
9 tane ilk 500de universitemiz var. Koç,sabancı,bilkent,bogaziçi..
@@furkan3285 onu bana değil erdoğana söyle
@@furkan3285 aynı soruyu yeniden sorup hem kendini hem de ülkemizi daha fazla rezil hale getirmesin şayet ilk 500'de 9 tane üniversitemiz varsa
@@morghixmone zaten ilk 500deki universitelerin geneli ABD ve Ingiltere dokuz tane bile girebildiyse bayağı iyi.
@@furkan3285 sanırım anlamıyorsun :) erdoğan "dünyanın en iyi 500 üniversite arasında neden yokuz" diye sormuştu kapiş? sen var diyosan erdoğan niye bunu bilmiyor ya da yoksa niye burada kabarıp savuruyorsun kaynağın nerede
Sağ alt köşede doların 5 lira olduğunu görünce heyecanlandım. Videonun paylaşıldığı tarihe baktım ve çok duygulandım 🥺
Bu reyiz beni dersten atmıştı telefonla oynadığım için
Sorunumuz tam olarak şu: Teknoloji inanılmaz bir hızla gelişti ve gelişiyor. Şartlar her geçen gün farklılaşıyor. Hayal gücü fikir son derece önemli günümüzde ama ne yazık ki hayalden bi haber ihtiyarlar devlet makamlarının tamamında oturuyor. Bu ihtiyarlar yüzünden memleket yetişemiyor günümüze. Sadece hükümeti değil tüm partileri kast ediyorum. Genç bir devlet başkanımız olsaydı şu videoyu izleseydi bence destek verirdi. Belki de milyonların korktuğu matematik o zaman bizim için sevimli bir şeye dönüşürdü.