İmâm-ı Âzam Ebû Hanîfe'nin ATEİSTLERE Cevabı | Timurtaş Hoca

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 22 окт 2024
  • İmâm-ı Âzam Ebû Hanîfe'nin ATEİSTLERE Cevabı | Timurtaş Hoca
    İmam Âzam (büyük İmam) lâkabıyla bilinen, Ebû Hanife künyesiyle meşhur Numân b. Sâbit b. Zevta (Zûta) mutlak müctehid ve fıkıhta Hanefi mezhebinin imamı.
    Ebû Hanife, Kûfe'de hicrî 80 yılında doğdu. Numân ve ailesinin Arap olmadığı kesindir; onun Farisi veya Türk olduğu şeklinde değişik görüşler vardır. Dedesi Zûta, Teym b. Sa'lebeoğulları kabilesinin âzatlısı olup, Hz. Ali zamanında Kâbil'den Kûfe'ye gelerek; orada yerleşti. Zûta'nın oğlu Sâbit de Kûfe'de ipek ve yün kumaş ticaretiyle uğraştı. İslâm'ın hâkim olduğu bir ortamda yetişen Numân b. Sâbit küçük yaşta Kur'ân-ı Kerîm'i hıfzetti. Kırâatı, yedi kurrâdan biri olarak tanınan İmam Âsım'dan aldığı rivâyet edilir (İbn Hacer Heytemî, Hayratu'l Hisan, 265) Numân gençliğini ticaretle geçirdikten sonra İmam Şa'bî (20/104)'nin tavsiye ve desteğiyle öğrenimine devam etti. Arapça, edebiyat, sarf ve nahiv, şiir öğrendi. Yetiştiği Kûfe şehri ve bütün Irak bölgesi müslim-gayrimüslim birçok düşüncenin, itikâdı fırkaların bulunduğu, itikadla ilgili ateşli tartışmaların yapıldığı rey ehlinin yerleştiği bir şehirdi. Dindar bir ailede yetişen Ebû Hanife'nin de bu itikâdı tartışmalara zaman zaman katıldığı kuvvetle muhtemeldir. Ebû Hanife, Şa'bî'nin kendisini ilme teşvikini şöyle anlatmaktadır: "Günün birinde Şa'bî'nin yanından geçiyordum. Beni çağırdı ve bana, 'Nereye devam ediyorsun?' dedi. Ben de, 'Çarşı pazara' dedim. O, 'Maksadım o değil, ulemâdan kimin dersine devam ediyorsun?' dedi. Ben, 'Hiçbirinin' diye cevap verince Şa'bî, 'İlmi ve ulemâ ile görüşmeyi sakın ihmal etme. Ben senin uyanık ve aktif bir genç olduğunu görüyorum' dedi. Onun bu sözü benim içimde iyi bir etki yaptı. Ticareti bıraktım, ilim yolunu tuttum. Allah'ın inâyetiyle Şa'bî'nin sözünün bana çok faydası oldu." Kendisinin de belirttiği gibi Şa'bî'nin bu tavsiyesi onun için bir dönüm noktası olmuştur. Bundan böyle ticaret işini ortağı Hafs b. Abdurrahman'a devredecek, ara-sıra dükkânına uğrayacak, asıl işi ilim meclislerine devam etmek olacaktır. O zaman Numan henüz yirmiiki yaşındadır (Muhammed Ebû Zehra, Ebû Hanife, Çev.: Osman Keskioğlu. İstanbul 1970. 43).

Комментарии • 10

  • @elifcelik7614
    @elifcelik7614 Год назад +4

    Çok güzel bir örnek. Düşünmenin önemini ve toplumsal öğretilerle değil dini öğretilerle kaynaklarla Müslümanlığı tam anlamıyla idrak etsek ateist deist gibi şeylere yönelecek insan yoktur zaten . İnsanın düşünme kabiliyetinin önemiyle ilgili İbn-i Tufely çok güzel bir eseri var Hay Bin Yakzan . Animasyon çizgi filmi de var din derslerinde izletilmeli lise 3 felsefe müfredatında da var çok kıymetli bir eser.

  • @ahmetsurucu3110
    @ahmetsurucu3110 Год назад +8

    Emeğine sağlık kardeşim timurtaş uçar hocamızın sohbetlerini lutfen paylaşmaya devam edin 🤲

  • @fatihaskl4218
    @fatihaskl4218 Год назад +6

    ALLAH RAHMET EYLESİN...

  • @fatihaskl4218
    @fatihaskl4218 Год назад +5

    ALLAH RAZI OLSUN...

  • @yakamozyagmuru326
    @yakamozyagmuru326 Год назад +2

    Allahım...

  • @islamdini2023
    @islamdini2023 Год назад +2

    Allah rahmet eylesin