- Видео 2
- Просмотров 30 350
Veysel Kaya
Добавлен 16 авг 2011
Diyalektik Konuşmaları 2 - Prof. Dr. Besim F. Dellaloğlu - "Alman Romantikleri ve Diyalektik"
Bu konferans serisinin amacı, diyalektik kavramının serüvenini Kant’tan Eleştirel Teori’ye kadar takip etmektir.
Konferanslarda aşağıdaki düşünürler ele alınacaktır:
1. Kant Felsefesinde Diyalektik
(ruclips.net/video/WcQxAL4AtWc/видео.html)
2. Alman Romantikleri’nde Diyalektik
3. Goethe Felsefesinde Diyalektik
4. Hegel Felsefesinde Diyalektik
5. Marx Felsefesinde Diyalektik
6. Adorno Felsefesinde Diyalektik
7. Merleau-Ponty Felsefesinde Diyalektik
8. Ernst Bloch Felsefesinde Diyalektik
Konferanslarda aşağıdaki düşünürler ele alınacaktır:
1. Kant Felsefesinde Diyalektik
(ruclips.net/video/WcQxAL4AtWc/видео.html)
2. Alman Romantikleri’nde Diyalektik
3. Goethe Felsefesinde Diyalektik
4. Hegel Felsefesinde Diyalektik
5. Marx Felsefesinde Diyalektik
6. Adorno Felsefesinde Diyalektik
7. Merleau-Ponty Felsefesinde Diyalektik
8. Ernst Bloch Felsefesinde Diyalektik
Просмотров: 11 067
Видео
Diyalektik Konuşmaları 1 - Doç. Dr. Çetin Türkyılmaz - "Kant ve Diyalektik"
Просмотров 19 тыс.9 лет назад
Bu konferans serisinin amacı, diyalektik kavramının serüvenini Kant’tan Eleştirel Teori’ye kadar takip etmektir. Konferanslarda aşağıdaki düşünürler ele alınacaktır: 1. Kant Felsefesinde Diyalektik 2. Alman Romantikleri’nde Diyalektik 3. Goethe Felsefesinde Diyalektik 4. Hegel Felsefesinde Diyalektik 5. Marx Felsefesinde Diyalektik 6. Adorno Felsefesinde Diyalektik 7. Merleau-Ponty Felsefesinde...
Cetin hoca ve emegi geçenlere teşekkürler
Transcendental kavramını anlatırken konunun özünü yeterince verememiş. Anlatım eksikliği var.
Transcendental kavramını anlatırken konunun özünü yeterince verememiş. Anlatım eksikliği var.
Yıl 2023 Romantizm diye arattım ve her şey çıktı :)
Diğer dördü yüklenmedi galiba ? Altı seans demişsiniz
sese dislike
Galatasaray, Boğaziçi gibi yerlerden mezun olanlardan felsefeci çıkmaz. Bu tarz okullara hali vakti yerinde ailelerin saksıda yetişmiş çocukları gidiyor, bu insanlar halkın, milletin, insanlığın derdinden ne anlasın; felsefecilik oynar ancak; kişisel gailelerle bocalayan insanlardan insanlık ufku açması beklenemez; hani tamamen olmaz demiyorum, nadirdir; çok çok özel bir kişilik olması gerekir, örneğin Ergin Yıldızoğlu. Not : Bir atın, bir sürüngenden daha duygusal olmasının nedeni atın, sürüngenden daha akıllı olmasıdır.
İrrasyonel felsefe, 12 Eylül 1980 sonrasında ülkemizde öyle köklü bir hale geldi ki akıl yerlerde sürünüyor; adam, Sovyetler Birliği ile Nazi Almanyası arasında ortak yönler bulabiliyor. Birincisi, insanlığın önünü açmaya çalışan bir büyük insanlık projesi; ikincisi, insanı yeniden zincirlere vurmaya çalışan,insanlık düşmanı kahverenği veba. Bu bir cinnet hali; akıl susmuş, ağzı olan da konuşuyor.
gözler ''bertolt brecht felsefesinde diyalektik'' konuşmasını aradı..
Insan sosyal bir varlıktır.. Herşey insanın içinde...
yanlış liste
Diyalektik Marx'ta hiç değişmiyor, diyalektik hala diyalektiktir dediğinde, şunu anlıyorum ki felsefecilerin Marx'ı anlama ihtimali yok.
Ses kötü bir care 😇
Ses çok kötü.
ANLADIMSA ARAP OLAYIM
KANT SPİNOZADAN NEFRET EDİYOR VE ONU AŞAĞILIYOR İKİ DAHİ BİR TÜRLÜ ANLAŞAMAMIŞ SİZCE KİM HAKLI KANT MI YOKSA SPİNOZA MI
bence tum filozoflar hakli...savunduklari seyler guzel cunku hayatlari boyunca dusunduklerinin urunu.
ikisi de haklı değil :)
Felsefeci ile filozof arasındaki fark böyle bir şeymiş demek ki. Yahu her ne olursa olsun, felsefeci de olsa insanda bir tane bile orijinal bir terkip olmaz mı? Karın doyurmayan bir “felsefe tarihi” sohbeti; o yemiş, bu bakmış, o almış, bu kaçırmış” tarzında. Batıdaki felsefe profesörleri de böyle midir acaba? Bir de “medeniyet”in ölçütünü cep telefonu, elektrik vs. gibi teknolojik alet edevatlarla yapması da çok garibime gitti doğrusu. Demek Sokrates medenî açıdan oldukça geri bir adamdı. Medeniyet kavramı ilk kez 18. Yüzyılda ortaya çıkmıştır diyor. Peki medeniyet kavramı “Medineli-medenî” kelimesinden gelmiyor muydu? Ama tabi, çölde yalınayak yürüyen Araplardan ne medeniyeti çıkar ki diyeceksiniz. Cep telefonları bile yoktu. Falan filan işte.
Yorumunuza katılıyorum. Gayet yerinde tespitler...
Medine`nin adı sandığınız gibi o bahsettiğiniz zamanlar Medine değildi. O adı, sonrasında aldı.
@@emirbozkurt3515 Elbette ki. Önceki adı "hoş olmayan yer" anlamına gelen Yesrib idi. Allah Resulü onu Medine olarak değiştirdi. Gelen her peygamberin medeniyetin yeniden bir başlangıcı olması hasebiyle son peygamber olarak medeniyetin en nihai başlangıcını da böylece kurmuş oldu. Medeniyet ne Yunan filozoflarıyla başlamıştır ne de Rönesansla başlamıştır. Düşünce tarihinin miladı ve merkezi Batı olmamıştır hiç bir zaman. Bu sadece Doğu medeniyetlerini her zaman barbar olarak görmüş Batılıların empoze etmeye çalıştığı bir algıdan başka bir şey değil. Peygamberlerin sözde tek rakipleri olan filozoflar dolaylı veya doğrudan onlardan yayılan bilgi ve hikmetleri kendi malları gibi kendilerine malederek ve çoğunlukla da kendi işlerine geldiği gibi tahrif ederek kendi sözde medeniyetlerinin yapı taşı olarak kullanmışlardır. İlk dil ve ilk bilgi, dolayısıyla medeniyet, ilk insan ve ilk peygamber olan Hz. Adem ile başlamıştır. Bu "ilk"e dair akılcıl başka bir teori kuramadığı için bunu Hegel bile kabul eder.
@@mustafaakn8365 Bu bahsi daha iyi anlamanız için 4 yıl önce ne kadar sert eleştirmiş olsanız da Besim Bey`in Poetik ve Politik kitabını okumanızı tavsiye ederim. Bahsettiğiniz doğu-batı ayrımının tarihinin bile kitapta bahsi geçiyor. Kendisi su katılmamış batıcı görüşleri olan eleştirdiğiniz insanlardan değildir. Medeniyet dediğimiz halkla olur, Türkiye özelinde herhangi bir ortak kültür inşası olmamıştır. Mevlana bile Türkiye`de internetteki paylaşımlarla sınırlı kalmaktadır, açıp kimse Mesnevi okumaya çabalamamaktadır. Fakat Amerika`da Mesnevi yıllık satış listelerinde hep ilk 200`de yer almaktadır. Besim Bey bunlara güzel değişmiştir. Bizde ortak kültürün olmayışı, medeniyet kavramının gelişmemesi tam da sizin anlattıklarınız gibidir. Bizim kültürümüzde de nice düşünürler vardır fakat biz onları değerlendirmeyi bilmemekteyiz, açıp Mevlana bile okumuyoruz, Yunus Emre desen bugün var yarın yok olacak. Fuzuliler Bakiler zaten çoktan yok oldu. Bu durum geçmişi değerlendirişle alakalıdır. At üstünde kılıç sallayanları izlemekle geleneğe, kültüre sahip çıkmak aynı şeyler değildir. Sadece Osmanlı tuğrasını veyahut Atatürk imzasını araba arkasına yapıştırmakla düşünce anlamında, kültür anlamında taş üstüne taş koyulmuş olmaz. İyi geceler dilerim.
@@emirbozkurt3515 merhaba arkadaşlar ben bir araştırma ödevi yapıyorum da belki bir fikriniz olur yonlendirisiniz alman romantizm ile alman aydınlanması arasındaki iliskiyi kültür rasyonalite buldung kavramlari üzerinden tartışması fakat kaynak pek bulamadım kavram da aynı şekilde hangi filazoflar içermeli vs bir yonlendirmeniz olur mu
Ses ne kadar az çıkıyor. Duymakta zorlanıyorum
Besim hocamız muhattap olduğu konuyu ifade ederken günlük olaylar ve halkça anlaşılır örneklerden faydalanması ne güzel :D
Büyük bir keyifle dinledim çok teşekkürler.