Norsk språk / Norwegian language
Norsk språk / Norwegian language
  • Видео 49
  • Просмотров 46 417
Om prøver: konstrukt, validitet, reliabilitet (VNA102 UiS)
I denne filmen ser jeg nærmere på begrepene konstrukt, validitet, reliabilitet og washback. Jeg bruker boka Vurdering av språkferdigheter (Carlsen & Moe, 2019) som utgangspunkt, og viser noen eksempler fra læreverket Klart det! (Nilsen, 2015). Filmen er laget for studenter på videreutdanningen i norsk som andrespråk ved Universitetet i Stavanger (Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk). Studiet er støttet økonomisk av HK-dir.
Просмотров: 53

Видео

Om læreplaner i norsk for voksne innvandrere
Просмотров 101Месяц назад
I denne filmen gir jeg et overblikk over læreplaner i norsk for voksne innvandrere, fra Rammeplanen (F2923) i 1991 til dagens Læreplan i norsk for voksne innvandrere. Til slutt ser jeg kort på prøvebatteriet som er knyttet til læreplanen. Filmen er laget for studenter som følger videreutdanning i norsk som andrespråk ved UiS, IGIS. HK-dir har bevilget penger til denne videreutdanningen som til ...
Om Rammeverket
Просмотров 70Месяц назад
Filmen handler om Det felles europeiske rammeverket for språk og språklæring (CEFR): historikk, læringssyn, språksyn, undervisning, nivåer og deskriptorskalaer. Filmen er laget for studenter som følger studiet Norsk som andrespråk for lærere i voksenopplæringen (2. semester) ved UiS (IGIS), men kan forhåpentligvis være til nytte for andre seere også. Filmen er en del av en videreutdanning som d...
Språktypologi som didaktisk redskap
Просмотров 2017 месяцев назад
Denne filmen viser hvordan og hvorfor språktypologi er et nyttig redskap i undervisning i norsk som andrespråk. Filmen er laget i forbindelse med videreutdanning for lærere som underviser i norsk som andrespråk. Videreutdanningen VNA ved Universitetet i Stavanger administreres av Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk (IGIS) og mottar støtte fra HK-dir.
Verb i norsk, særlig presens perfektum og preteritum
Просмотров 2407 месяцев назад
Hvorfor starter vi med vanligvis med presens i begynneropplæringen? Hva er presenssystemet og preteritumssystemet? Hvordan bruker vi preteritum visavis presens perfektum? Og hvordan kan vi arbeide med dette i norskopplæringen? Filmen er laget for studenter som følger studiet Norsk som andrespråk for lærere i voksenopplæringen ved Universitetet i Stavanger. Studiet er opprettet med støtte fra HK...
Språknormering På 1900 komprimert
Просмотров 161Год назад
Denne filmen tar for seg prinsipper for språknormering på 1900-tallet og ser dessuten kort på 2005-reformen for bokmål og 2012-reformen for nynorsk. Filmen er en del av MGLU-studenter1-7 (UiS) sitt arbeid med språknormering på Norsk2-studiet (andre del av norsk for lærerstudenter 1-7).
Sammenheng i tekst: setningskobling
Просмотров 3622 года назад
Denne filmen ser på hvordan og hvilke eksplisitte koblinger vi kan lage mellom setninger på mikronivå i en tekst, og hvordan vi kan arbeide med denne typen koblingsmekanismer med elever.
Sammenheng i tekst: referentkobling
Просмотров 2902 года назад
Denne filmen ser på grammatikalske og leksikalske referentkoblinger i tekst. Det gis eksempler på tekstbånd i elevtekst.
Språk og språk i utvikling (del 3) UBL GKN V2022
Просмотров 3402 года назад
Dette er den tredje filmen i serien "Språk og språk i utvikling". I denne filmen ser jeg nærmere på bruksbasert lingvistikk (UBL). Kildehenvisninger i filmen.
Språk og språk i utvikling (del 2) GKN V2022
Просмотров 2162 года назад
Dette er den andre filmen i en serie om språk og språk i utvikling (se omtale under film 1).
Språk og språk i utvikling (del 1) GKN V2022
Просмотров 3152 года назад
Dette er den første av en miniserie med filmer der jeg snakker om hva språk er, hva språkevne kan være, om hvordan språk endrer seg og utvikler seg, og jeg ser på utvikling av flerspråklighet - både i individet og i samfunnet.
Fonologi og fonetikk i norsk
Просмотров 2,9 тыс.2 года назад
Denne filmen gir en grunnleggende innføring i fonologi (og fonetikk) i norsk: vokalinventar, trykk i ord og setninger, stumme konsonanter, minimale par og konvensjoner knyttet til representasjon av ett fonem med flere grafemer. Filmen avsluttes med et blikk på utfordringer andrespråksinnlærere av norsk kan ha når det gjelder norsk fonologi og fonetikk, og jeg deler noen strategier jeg selv har ...
Fonologi og fonetikk
Просмотров 2,5 тыс.2 года назад
Denne filmen gir en enkel innføring i fonologi og fonetikk, og den er beregnet på første års lærerstudenter (MGL1-7, Norsk1).
Semantikk
Просмотров 8483 года назад
Denne filmen er laga for studenter på lærerutdanninga: MGL1-7 og MGL5-10, Norsk1. Filmen gir ei grunnleggande innføring i omgrepet "semantikk".
Grammatikkdidaktikk del 3 Distansering komprimert
Просмотров 2293 года назад
I denne filmen ser jeg nærmere på hvordan en kan skape distansering ved hjelp av språklige strukturer. Jeg støtter meg på boka Grammatikken i bruk (2020) av Iversen, Otnes og Solem, og jeg bruker oppgaver fra mitt eget grammatikkverk På nivå (2019) for å illustrere. Filmen er laget for studenter på Norsk 2 i MGLU-løpet.
Grammatikkdidaktikk del 2 Nyansering komprimert
Просмотров 2043 года назад
Grammatikkdidaktikk del 2 Nyansering komprimert
Grammatikkdidaktikk del 1 Framheving komprimert
Просмотров 3803 года назад
Grammatikkdidaktikk del 1 Framheving komprimert
Noen dialekttrekk og utviklingen av dem
Просмотров 3133 года назад
Noen dialekttrekk og utviklingen av dem
Sammensatte ord
Просмотров 2,9 тыс.3 года назад
Sammensatte ord
Morfologi
Просмотров 5 тыс.3 года назад
Morfologi
Fraser
Просмотров 7813 года назад
Fraser
Setningsanalyse
Просмотров 3,4 тыс.3 года назад
Setningsanalyse
Leddsetninger
Просмотров 1,8 тыс.3 года назад
Leddsetninger
Helsetninger
Просмотров 5783 года назад
Helsetninger
Helsetninger og leddsetninger
Просмотров 5793 года назад
Helsetninger og leddsetninger
Mellomspråk film 121020 komprimert
Просмотров 9653 года назад
Mellomspråk film 121020 komprimert
Andrespråkslæring kort om film 121020 komprimert
Просмотров 4593 года назад
Andrespråkslæring kort om film 121020 komprimert
Flerspråklege elevar Rettar og læreplan Film 121020 komprimert
Просмотров 2323 года назад
Flerspråklege elevar Rettar og læreplan Film 121020 komprimert
Skriving og lesing i fag (MGL, Norsk1 5-10, UiS)
Просмотров 1454 года назад
Skriving og lesing i fag (MGL, Norsk1 5-10, UiS)
Morfologi - Del 2 (MGL, Norsk1 1-7 og 5-10, UiS)
Просмотров 1 тыс.4 года назад
Morfologi - Del 2 (MGL, Norsk1 1-7 og 5-10, UiS)

Комментарии

  • @monbir-w3f
    @monbir-w3f 20 дней назад

    Er det mulig å se eksempelteksten?

  • @adalinesimonian
    @adalinesimonian Месяц назад

    Desse videoane du legg ut her på kanalen er utruleg interessante og fulle av mykje god og fyldig informasjon. Eg studerer ikkje for å verta lærar elns, men eg modererer eit nettfellesskap for folk som lærer norsk. Denne videoen var særleg nyttig for meg og hjelpte meg mykje til å forstå rammeverket betre. Eg hev faktisk berre lært norsk sidan 2022, men du beskriv alt so kjempetydeleg og grundig at eg ikkje hev noko problem med å forstå alt. Det set eg verkeleg pris på! Desse videoane er uerstattelege! Veldig vanskeleg å få tak i so godt samansett og detaljert innhald om emnet i utlandet, spesielt på RUclips.

  • @FilipKrcek164
    @FilipKrcek164 3 месяца назад

    Tusen takk! Jeg er utlending hvem lærer norsk og dette hjalp meg å bli bedre :)

  • @sara_ooe
    @sara_ooe 6 месяцев назад

    Hei, tusen takk for informasjonen. Jeg har et spørsmål. Om oppgaven n.1- i femte setning -ALDRI. Hvorfor -Aldri- som en setningsadverbial er plassert rett etter subjunksjonen HVIS . I følge tabellen du presenterer står adverbet mellom subjektet og verbet, men i svaret setter du adverbet mellom subjunksjonen og subjektet. kan du forklare litt om det? Tusen takk :)

    • @norskspraknorwegianlanguag3752
      @norskspraknorwegianlanguag3752 6 месяцев назад

      Hei! Ja, du har helt rett! Det skal selvsagt være: Hvis du aldri prøver ... Beklager så mye, og takk for at du påpekte dette! :)

    • @sara_ooe
      @sara_ooe 6 месяцев назад

      tusen takk! samtidig som det beviser at jeg lærer mye av videoene dine :) @@norskspraknorwegianlanguag3752

  • @Elianalivinglife
    @Elianalivinglife 9 месяцев назад

    Nynorsk er mere tæt på færøsk og bokmål er mere dansk, det er meget interessant når man taler både færøsk og dansk.

  • @jaff1n
    @jaff1n 10 месяцев назад

    19:03, kan se hva du mener. I dette tilfellet du viser frem er det tydelig at de er positivt og negativt ladet i dialogen. Hva om … «Tatoveringen jeg tok på torsdag var litt vond», «Tatoveringen jeg tok på torsdag var lite vondt». «Litt/lite» blir en kvantor som forteller en mengde eller en grad av smerte (som i seg selv er noe negativt). Blir det her en motsatt funksjon hvor det positive «litt» skaper en mer negativ opplevelse i setningen, og «lite smerte» gir en positiv oppfatning? Likt som i matte, dersom du ganger negativ med negativ ender du opp med positiv. Får i tillegg noen assosiasjoner til et gammelt norskspråk og vurderingssystem, meget godt, godt og lite godt. En annen vinkling kan være å omtale de som forsterkere (eller deforsterkere) der «litt» viser til en grad av smerte som finnes i jeg-et, men at den er minimal. «Lite» kan anses som noe godt eller bedre enn «litt», der «lite» kan ha en betydning her som minimalt med eller ikke-eksisterende smerte. Dette blir ikke helt en annen setting, hvis jeg sier at det er litt kake igjen, gir jeg signal om at motparten kan få et stykke. Dersom jeg sier at det er lite kake igjen, gir jeg signal om at motparten ikke får eller har fått nok kake allerede. Tydelig positiv/negativ. Dersom du brenner deg på kakeformen når du skal ta den ut av ovnen, gjør det litt vondt. Hvis du brenner deg, gjør det lite vondt og du kan fortsette dagen uten bekymringer. Har selv lagt merke til at i svensk så er de det samme. «Här får du lite tårta» og «Varför får jag så lite tårta?». Hmmm, mye en kan undre seg over. Forelesningene dine er tipp topp og læringsrike, lærer mer med deg på en halvtime enn en tretimers skoletime! 😄

  • @susannehammer9576
    @susannehammer9576 11 месяцев назад

    Tusen takk, jeg studerer norsk som andrespråk (prismestudiet) og sitter mye alene. Denne videoen hjalp meg veldig (håper jeg), eksamen 22. nov 🙂

  • @Aboalreem90
    @Aboalreem90 Год назад

    Tusen takk❤

  • @Aboalreem90
    @Aboalreem90 Год назад

    Tusen takk for stor innsats du gjør i hver eneste video 😊. Kunne du lage noen videoer om følgende temaer som er relevant for lærerutdanning: Modul 1: Grammatikk Modul 2: Norsk som andrespråk Modul 3: Skriving og skriveopplæring Modul 4: Munnlegheit og opplæring i munnlegeit Tusen takk for hjelpa😊

  • @jannepusa
    @jannepusa 2 года назад

    Veldig fin video :) Et spørsmål: I eksempel nr 2 med ordet ULYKKESFUGELENE, så avsluttes analysen ved at du deler U (avledningsmorfem) fra LYKKE (rot). Kan man si at LYKKE er en ny stamme og dele den igjen opp i LY (rot) og KKE (avledningsmorfem suffiks) ? syns det er vanskelig å vite når en skal avslutte analysen selv om en kanskje kan pirke og dele ordet enda en gang. Vanskelig å formulere et sprøsmål om noe man ikke helt skjønner enda, men setter veldig pris på arbeidet du har delt. Takk

  • @chiraphinya3177
    @chiraphinya3177 2 года назад

    Tusen takk 🙏

  • @ukjentoversetter2225
    @ukjentoversetter2225 2 года назад

    Du er best! Tusen takk for disse videoene. Jeg snakker norsk som (et av) andrespråk og er veldig interessert i å lære om norsk lingvistikk, og det hjelper mye å se på dine videoer og lære noe jeg allerede har lært før på nytt men denne gangen på norsk. Tusen takk!

  • @reinaldofarias1401
    @reinaldofarias1401 3 года назад

    Hei, jeg er fra Brasil🇧🇷. Du er fra norge?

  • @FolkJazzChannel
    @FolkJazzChannel 3 года назад

    Takk for en <seervennlig>, grundig forklaring! Hvilken bok er det du bruker utdrag fra i presentasjonen? :)

    • @norskspraknorwegianlanguag3752
      @norskspraknorwegianlanguag3752 3 года назад

      Takk for det! Jeg bruker grammatikkverket På nivå. Det er jeg som har skrevet grammatikkverket, og målgruppa er voksne innlærere av norsk som andrespråk. Verket består av to teoribøker (A1-A2 og B1-B2) og 4 arbeidsbøker (en til hvert nivå). Det er også en nettside knyttet til verket: paniva.no. Verket kom ut i 2019 på Fagbokforlaget.

  • @khawlaal-fartusi1366
    @khawlaal-fartusi1366 3 года назад

    Hei Jeg finner ikke din andre film om syntaks.

  • @baessam
    @baessam 3 года назад

    Tusen takk for bra video!

  • @maxamedcalaawi8452
    @maxamedcalaawi8452 4 года назад

    Takk

  • @FlyHighOn
    @FlyHighOn 4 года назад

    Veldig bra og lærerik video. Savner kun svarløsning på de siste oppgavene for oss som ser videoene på youtube :)

    • @norskspraknorwegianlanguag3752
      @norskspraknorwegianlanguag3752 3 года назад

      Ja, jeg har laget en ny film om morfologi, en film som er kortere, og der har jeg lagt inn løsninger. Jeg håper du har fått sett på den. Mvh Gølin

  • @light_david7
    @light_david7 4 года назад

    Nice video. Very helpful for an American like myself.

  • @Julia-rb8ch
    @Julia-rb8ch 4 года назад

    tusen takk !!

  • @bendikkevertsen803
    @bendikkevertsen803 4 года назад

    10:50