Stichting Voedselbosbouw Nederland
Stichting Voedselbosbouw Nederland
  • Видео 7
  • Просмотров 11 788
Een voedselbos in ontwikkeling (successie)
Deze animatie geeft een indruk van de ontwikkeling (successie) van een voedselbos, gedurende de eerste 50 jaar na de aanplant
Просмотров: 1 937

Видео

Studiedag: 'Ondernemen met Voedselbossen'_ Stichting Voedselbosbouw Nederland_09-04-2022
Просмотров 4232 года назад
Een sfeerimpressie van de studiedag 'Ondernemen met Voedselbossen' die Stichting Voedselbosbouw op 9 april 2022 in Schijndel organiseerde voor startende voedselbosbouwers.
Stichting Voedselbosbouw Nederland: 'Pionieren met Voedselbossen' 2022
Просмотров 6 тыс.2 года назад
Drie pioniers vertellen hoe het is om te gaan ondernemen met een voedselbos in de landbouw.
Wat zijn voedselbossen?
Просмотров 1,4 тыс.3 года назад
Altijd al willen weten wat de oorsprong is van voedselbosbouw? In deze animatie een kort scheppingsverhaal over voedselbosbouw.
What are foodforests?
Просмотров 2023 года назад
Always wanted to know the origins of food forestry? In this animation a short creation story about food forestry
Nazorg en Boombescherming
Просмотров 5193 года назад
Instructievideo over de mogelijkheden van het beschermen van jong plantgoed in een voedselbos.
Plantgoed aanplanten
Просмотров 1,8 тыс.3 года назад
Instructievideo voor het aanplanten van potgoed en wortelgoed in een voedselbos.

Комментарии

  • @joniwink_i
    @joniwink_i 10 месяцев назад

    Als leek valt me op dat je de bodem kunt zien ontwikkelen, iets wat ik zelden zie en me steeds duidelijker wordt wanneer men spreekt over het belang van oude bomen, lange termijn strategie. ‘Er zijn wel meer bomen maar daarvan is 98% nieuwe aanplant’ was een uitspraak die me te binnen valt. Mooie animatie! Het geeft toch een idee en waar het verschilt met gangbare landbouw begrippen - misschien een animatie om ernaast te plaatsen. Afijn, ideeën zijn snel gedaan, een animatie maken kost wat 🕊️

  • @hoidoei941
    @hoidoei941 Год назад

    Ik moet het eerste voedselbos nog tegenkomen waar je echt van kunt eten ipv. een paar besjes verbouwen

    • @bobdebouwer7835
      @bobdebouwer7835 8 месяцев назад

      Vroeger aten de boeren in Frankrijk bijv. brood van kastanjemeel. Dus ja, van een bos kan je best eten. Het hoeft niet alleen bos te zijn. Je kan gerust een deel op een andere manier gebruiken. De vraag is trouwens hoeveel traditionele landbouw gaat opleveren zodra geen kunstmest (gemaakt met fossiele brandstof) of pesticiden meer gebruikt. En niet te vergeten de fossiele brandstof voor de tractoren.

    • @reneburger4317
      @reneburger4317 7 месяцев назад

      Uiteraard een loffelijk streven! De hamvraag is of je op deze wijze ipv dmv grootschalige monocultuur heel Nederland kunt voeden. 18 miljoen mensen eten heel wat weg, en ik zie ze niet allemaal helpen oogsten.

    • @speljufcharlotte8999
      @speljufcharlotte8999 5 месяцев назад

      Een heel groot deel van de Nederlandse landbouwopbrengst wordt ge-exporteerd. De veestapel moet hoe dan ook krimpen vanwege de stikstofproblemen. Dat biedt allemaal ruimte voor een vorm van landbouw die ook op de lange termijn houdbaar is. De huidige gangbare landbouw put de bodem uit, wat betekent dat enorm veel landbouwgrond verloren gaat en op termijn geen voedsel meer kan opleveren. Weersextremen door klimaatverandering maken de gangbare landbouw ook steeds moeilijker. Dus juist om voedselzekerheid te behouden, móeten we kijken naar duurzame, oftewel lang houdbare oplossingen. En wat het oogsten betreft. Tuinieren biedt enorme gezondheidsvoordelen, zowel fysiek als mentaal. Dus ik zeg, twee vliegen in één klap.

  • @frilsovanoverbeek
    @frilsovanoverbeek Год назад

    Prachtig!

  • @Welgeldiguniekalias
    @Welgeldiguniekalias Год назад

    In deze animatie staan alle bomen keurig op een rijtje, allemaal tegelijk aangeplant en per soort gerangschikt. Ik mag hopen dat dit de interpretatie van de artiest is, en niet het daadwerkelijke plan.

    • @biodivers5294
      @biodivers5294 Год назад

      Een zekere mate van ordening kan voor het oogsten van belang zijn, zeker als daar voor een deel machines bij te pas komen. Je zou dan van een Voedselbos-Strokenteelt kunnen spreken als je het nogal strak vormgeeft, hoeft voor de biodiversiteit geen probleem te zijn lijkt mij. Hoe zie jij dat?

    • @Welgeldiguniekalias
      @Welgeldiguniekalias Год назад

      @@biodivers5294 Dat is vast goed voor de productivieit, maar op die manier komt er van de natuurfunctie weinig terecht. Dan wordt het gewoon een boomgaard.

    • @biodivers5294
      @biodivers5294 Год назад

      @@Welgeldiguniekalias bedankt voor je reactie. Een strakke boomgaard met kort gemaaid gras eronder is inderdaad ook een voedselbos, maar biodivers beperkt. Ik krijg van de grafische vormgeving in het filmpje het gevoel dat het enerzijds meevalt met de eenvormigheid, en anderzijds behoorlijk soortenrijk wordt gemaakt. Ik realiseer me dat ik er hierbij vanuit ga dat het voedselbos op het filmpje na aanplanten niet meer strak beheerd wordt, waardoor de natuurlijke processen gedurende 25 jaar zelf gaan zorgen voor de uiteindelijke (voortschrijdende) vormgeving.

  • @steinature
    @steinature Год назад

    Ik wil midden in paarden weide een cirkel met voedselbos voor paard en mens maken, de cirkel is 29 meter breed en is te klein voor voedselbos regeling. Als ik de bomen plant en ze worden groot mag ik ze niet zomaar weg halen, dat weerhoudt ons om bomen / voedselbos te planten in weide. Misschien is dit ook een interessant punt om te strijden voor de vrijheid over bomen planten en weghalen zodat meer boeren bomen planten zonder dat het bestemmingsplan wijzigt of de bomen niet meer weg mogen door wet en regelgeving.

  • @HermanvanRijsingen
    @HermanvanRijsingen Год назад

    Geweldig!❤

  • @jeroengiesen5222
    @jeroengiesen5222 2 года назад

    Lief en heerlijk naïef.

    • @frankbeuningenvan9133
      @frankbeuningenvan9133 Год назад

      beetje naiviteit helpt om nieuwe wegen te verkennen, waar bekende wegen doodlopen

    • @speljufcharlotte8999
      @speljufcharlotte8999 5 месяцев назад

      Was pas echt naïef is, is niet te zoeken naar oplossingen voor de problemen van de zeer nabije toekomst, en te geloven dat we de huidige destructieve praktijken eindeloos kunnen volhouden. Moedig is wellicht een passender woord.

  • @biodivers5294
    @biodivers5294 2 года назад

    Mooie initiatieven. Succes gewenst!

  • @nicodemusk2949
    @nicodemusk2949 2 года назад

    Uw video werd gepubliceerd op het Telegramkanaal Voedselbos (food forest) 🌞🌱🌳

  • @estellafranssen2330
    @estellafranssen2330 2 года назад

    Mooi en instructief filmpje!

  • @maaykeboonvanostade-vanoer620
    @maaykeboonvanostade-vanoer620 3 года назад

    Leuk Evelyn en zo informatief en interessant voor mij als leken-vrijwilliger van voedselbos Schijndel