- Видео 392
- Просмотров 862 904
Revit Cursus Nederlands Bouwkundig Detailleren
Нидерланды
Добавлен 29 сен 2014
Dit Kanaal ben ik gestart om details te verduidelijken met 3D animaties.
Ook leg ik uit hoe je een detail opbouwt bij het tekenen.
Verder staan er Revit lessen op zodat de studenten hier in eigen tempo aan kunnen werken en ik meer tijd heb om individuele vragen van studenten te beantwoorden.
Mocht je vragen, opmerkingen of tips hebben laat het me weten.
Ook leg ik uit hoe je een detail opbouwt bij het tekenen.
Verder staan er Revit lessen op zodat de studenten hier in eigen tempo aan kunnen werken en ik meer tijd heb om individuele vragen van studenten te beantwoorden.
Mocht je vragen, opmerkingen of tips hebben laat het me weten.
06 detail kozijn onderdorpel en stijl in HSB
06 detail kozijn onderdorpel en stijl in HSB
Просмотров: 1 007
Видео
03. koudebrug isolatie verdiepingsvloer
Просмотров 1,3 тыс.7 месяцев назад
03. koudebrug isolatie verdiepingsvloer
4.03 Definieer en gebruik nieuwe wandtypes
Просмотров 21811 месяцев назад
4.03 Definieer en gebruik nieuwe wandtypes
4.01 Koppel een CAD-tekening aan Revit om te gebruiken als onderlegger
Просмотров 39611 месяцев назад
4.01 Koppel een CAD-tekening aan Revit om te gebruiken als onderlegger
3.02 Stel de stramienlijnen en niveaus in.
Просмотров 35311 месяцев назад
3.02 Stel de stramienlijnen en niveaus in.
3.01 nieuw project m.b.v. een project sjabloon
Просмотров 14211 месяцев назад
3.01 nieuw project m.b.v. een project sjabloon
2.10 3D Weergave Kubus en Besturingswiel
Просмотров 86Год назад
2.10 3D Weergave Kubus en Besturingswiel
2.03 Het lint, de weergavetoestand van het lint en linttabbladen
Просмотров 207Год назад
2.03 Het lint, de weergavetoestand van het lint en linttabbladen
1.02 Definitie van Bouw Informatie Management
Просмотров 349Год назад
1.02 Definitie van Bouw Informatie Management
3:30 de lagenmaat wordt niet door de computer bepaald maar door de werkelijke dikte van de stenen te meten! 10 stenen uit verschillende pakken kiezen en niet vanachter de computertje bepalen dat de lagenmaat 6,25 cm moet zijn. Dat kan ernstig zijn in de praktijk wanneer de steen toch dikker blijkt te zijn en een lagenmaat van 6,5cm veel mooier zou zijn geweest.
Klopt, en dat geldt ook voor de koppenmaat. Maar als je de bouwtekening aan het maken bent wordt deze werkwijze aangehouden om het bouwwerk op koppen- en lagemaat te zetten.
@bouwkunde_onderwijs dan gebeurd er het volgende: de stenen worden geleverd op de bouwplaats. Bij de uitvoerder is niets bekend over lagenmaat want bij hem ontbreekt elk detail op de tekening. Iets wat vaker wél voorkomt dan niet in Nederland tegenwoordig. De metselaar maakt de lagenmaat aan de hand van de geleverde stenen. De verdeling van kozijn naar meterpijl wordt gemaakt en zo ontstaat de lagenlat. Het eerste kozijn komt uit in het metselwerk en de kozijn daarboven al niet meer. Dan doen we 2 dingen, dunner of dikker gaan metselen en 'er naar toe werken'. Of de steen inkepen. Dat tweede is het beste want als je de lagenmaat gaat aanpassen om ergens uit te komen dan moet je dat op elke hoek doen. Een ander probleem: Ooit worden tekeningen geleverd met tot op de millimeter alle lagen al bekend terwijl de steen nog niet geleverd is. Er komt wel een knipvoeg in. Zoals u misschien weet moeten de stoot- en lintvoegen bij knipvoegen 10mm zijn. Ook dan kom je in de problemen en kun je het op gaan lossen voor de architect als metselaar zijnde. Als je dan nog bij een grote aannemer zit met een onbekwame uitvoerder die er niets van begrijpt krijg je nog een grote mond ook. En dan krijg je situaties waarin kantoormensen klagen over vakmensen, dat het zijkerds zijn. Terwijl de kantoorlui in feite in eerste instantie niet met hun werk bezig zijn en er maling en hebben en Na mij de zondvloed mentaliteit. Kortom, een hoop werk wat niet nodig is. Ik begrijp dat jullie moeten tekenen. Maar is het niet mogelijk om eerst een schets maken? En als de stenen gebakken of geleverd zijn dan pas alle details? Ik denk maar hard op mee.
@@kratbavaria-t4w Als je mijn LinkedIn profiel hebt bekeken zie je dat ik begonnen ben als timmerman en doorgegroeid naar hoofduitvoerder voor dat ik het onderwijs in ben gegaan. Neem van mij aan dat ik heel goed weet hoe dit in de praktijk werkt en hoe eventuele problemen opgelost moeten worden. Toch is het nodig om voor een project van een omvang een fatsoenlijke tekening te maken met complete maatvoering. Dan je verhaal over een knipvoeg. Wanneer wordt die nog toegepast? Ik woon in een huis uit 1924, daar is de knipvoeg nog toegepast. Als je het nu zou hebben over pointeren, dat is wat tegenwoordig wel veel wordt toegepast. Met je opmerking over de mensen op kantoor ben ik het zeker niet eens.
@@bouwkunde_onderwijs Dag, Wat de knipvoeg betreft, deze hebben wij in 2022 opgeleverd compleet nieuwe woning. Mooie strikken (strekken). Prachtige togen met natuurstenen elementen erin verwerkt. Vlaams verband. Helaas geen vlechtingen erin. Dat komt vaker bij boerderijen voor, dit was een herenhuis. Ik weet dat je voor het ontwerp een maat nodig hebt. En u uiteraard ook als geen ander. Alleen hoop ik dat de nieuwe generatie architecten dit ook goed weet. Niet dat we straks de discussie krijgen en zij zeggen: 'ja, zo heb ik het geleerd en niet anders!' Wat de mensen op kantoor betreft dat zijn mijn ervaringen. Niet alleen zij, ook timmerlieden die het voor elkaar krijgen om schoor-latten van de profielen altijd door de muur heen te stellen. Een metselaar heeft gereedschap bij om steen te bewerken, niet hout. Fijn als je op 4-hoog staat te werken en je moet de timmerman erbij halen omdat je niet kan metselen omdat zij de stellatten in dwars door de muur gesteld hebben. Dan wordt je voor kleuter of zijkerd uitgemaakt omdat je het zelf niet kunt oplossen. Het kon niet anders durven ze dan vaak ook nog te zeggen. Als wij zelf profielen stellen dan stellen wij de schoorlatten nooit door de muur. Het is een kwestie van even net wat meer moeite doen door bv op een trapje te gaan staan. Maar daar gaat het wel heen met de bouw helaas. Vroeger werkte men nog goed samen, metselaar, timmerman, de uitvoerder die mee timmerde en als je geluk had, een architect met praktijkervaring net als u.
Mooi zwembad boven de deur, want waar kan het water heen !
Waarom resulteerdt het opdelen door 3 van de 26, 5 dm3/s in 8 dm3/s, 8 dm3/s en 10, 5 dm3/s en niet gewoon 26 : 3= ?
Achteraf een kozijn stellen is meer bekend in het buitenland dan bij ons in Nederland.
Ook bij kalkzandsteen elementen? Nee, wel als het binnenblad gemetseld wordt.
Het laten ademen vd situatie is altijd nodig bij hout. Water moet altijd met de zwaartekracht wegvloeien. Netjes getekend!
Waar is het cursus materiaal te downloaden? Alvast bedankt.
Goedendag, heb je hier ook een detail tekening van? Van de minarele wol boven langs de vloer in dampremmende folie. Groetjes
Tip: Koop een nieuwe microfoon
Heb jij een advies?
Er klopt iets niet. De dakligger is naast de slaper aangebracht. Hoe kan het dan dat de staanders op de slaper staan en onder de dakligger? Die liggen niet in 1 veld.
Marc, geweldige video. Ik heb echter nog een vraag. Maakt het wat uit als ik de damp remmende folie (binnenzijde) en de dampdoorlatende folie (buitenzijde) onder de tengel latten aanbreng? Dit i.v.m. makkelijker dichtmaken van wand aan onder- en bovenzijde. Of is dit juist wat je niet wilt i.v.m. ventilatie? In de video wordt folie op de tegels geplaatst. Even voor de beeldvorming, bij mijn geïsoleerde schuur/werkplaats komt geen steenwand aan buitenzijde, maar rabat. Alvast bedankt. Mart
Bedankt voor de duidelijke uitleg, maar ...... Wordt de term kop en koppenmaat hier niet door elkaar gebruikt? Vanaf 1:35 Een muurdam bestaat hier uit 1 steen (strek). Er wordt aangegeven dat 1 strek is opgebouwd uit 2 Koppen + 1 Voeg, Er wordt vergolgens gezegd dat de muurdam dus gelijk is aan 2 Koppen - 1 Voeg. 2 Koppen + 1 Voeg is natuurlijk nooit gelijk aan 2 Koppen - 1 Voeg. Moet het niet zo zijn dat de breedte van een muurdam wordt aangeduid in een aantal kopMATEN - 1 Voeg? Ook in de tekst links naast het getoonde plaatje. Ook verder in de uitleg wordt volgens mij vaak van koppen gesproken ipv koppenmaat. Nu ben ik totaal geen metselaar (kijk deze video juist voor wat uitleg) maar daardoor is het verwarrend.
Dit is een nuttige cursus. Is er nog een vervolg op?
Even een andere vraag hoe zijn deze kozijnen gesteld op de betonvloer? op een anker of op een stelregel? heeft u hier ook een detail van?
Met een anker. zoek in google op Gb kozijnstelhoek en je ziet hoe dit gedaan wordt.
@@bouwkunde_onderwijs Ja klopt inderdaad, ik vroeg mij daarbij ook af of het anders is bij hsb met houten gevelbekleding. Met metselwerk snap ik het, alleen hoe zit het met evt. Luchtdichting icm zo'n anker
@@bananenschil14 Luchtdicht maken kan op verschillende manieren. Kijk eens op de sites van illbruck en Celdex. Daar kun je veel oplossingen vinden voor luchtdichting. Verder komt er ook nog een smeervloer op de vloer. Deze zorgt ook voor luchtdichting.
@@bouwkunde_onderwijs Bedankt voor uw duidelijkheid, ik heb goede details gevonden van Illbruck m.b.t. mijn vragen! Super!
Bij de LVL balk staat een foto van een normale gelamineerde balk. LVL zijn allemaal dunne platen hout op elkaar. Geen latjes zoals op de foto.
Klopt, foutje. ik zal het zeker nog een keer gaan herstellen. Bedankt voor je bericht.
Interessante en duidelijke video's! De titel suggereert echter wel dat er ook wordt duidelijk gemakt in Revit hoe je HSB in Revit tekent. Wordt dit in toekomstige video's uitgelegd?
Als je de filmpjes van revit op dit kanaal hebt gevolgd dan zou je daar uit moeten komen. Maar als je mij een mailtje stuurt dan zal ik een filmpje sturen hoe je dit in revit doet.
Op 2:49 wordt gezegd dat er geen gordingen worden toegepast. Zorgen het dragende knieschot en de balken van de zolder vloer dan voor het beperken van de overspanning die de sporen moeten maken?
klopt, dit dient wel altijd berekend te worden door een constructeur.
update Rc waarden volgens bouwbesluit 2024: Vloer 3,7 Gevel 4,7 Dak 6,3
Klopt, dit geef ik aan mijn studenten tijdens de lessen door.
Het geluid is vrij zacht, klopt dat?
8 Nuttige sessies, bedankt hiervoor!👋👌 Duidelijke uitleg.
Kan ik de tekening ook krijgen van de details?
als je het filmpje afkijkt zie je op het einde de details
Dat heb ik gedaan maar die afbeeldingen zijn erg onduidelijk als ik ze uitprint helaas.
Nu met een sporenkap
Duidelijk! Dankjewel!!
Hoe moet ik de nogal Escheriaanse verbinding van de stijlen met slapers en balklaag zien? O.a. tussen 0:51 en 0:58.
Waarom dakbedekking op trimrand en niet trimrand op dakbedekking?
Om zeker te zijn van een waterdichte aansluiting
Misschien voor u vanzelfsprekend, maar welke kant is de binnenmuur en welke de buitenmuur? Het staat niet op tekening. Waarom geen simpele annotatie op tekening? Klopt het dat uw spouwlat "zwevend" in de isolatie hangt, zonder enige contact met een dragende structuur? Wanneer u een rechthoek tekent voor "isolatie" waarom de linkere rand ervan 1:17 niet bewust een beetje 'offset' geven - - dan wordt het visueel duidelijk dat het on een andere laag gaat.. evenals gebruik van een kleur of textuur op tekening. Waar komt de DPC-folie precies? 0:58 Dank!
In andere filmjes op mijn kanaal wordt dit allemaal duidelijk uitgelegd. Dit filmpje gaat echt alleen over het bepalen van de grote van de spouwlat. Ik heb daar expres niets anders toegevoegd
Kan ik hier de template van ontvangen?
Stuur me maar een mailtje. Geef daarin ook aan waarvoor je het wilt gebruiken.
Zou je dit bestand kunnen delen?
Stuur me een mailtje dan zal ik het naar je mailen
Waarom worden de wanden om de welfsels bevestigd en niet op de druklaag?
wat bedoel je met wanden om de welfsels?
@@bouwkunde_onderwijs op de welfsels dus...het lijkt alsof er geen druklaag op de welfsels ligt alvorens de wanden de bevestigen
@@marty3194 Ik heb eens opgezocht wat welfsels zijn want bij ons is dat geen gebruikelijk begrip. Maar de reden dat deze dus op de vloer worden bevestigd is omdat in dit filmpje een ribcassettevloer wordt toegepast. en op een ribcassettevloer komt geen druklaag meer. Hier komt alleen nog een afwerkvloer op.
@@bouwkunde_onderwijs Dan is dit iets typisch nederlands denk ik want in belgie gebruiken we voornamelijk welfsels of predallen
@@marty3194 Waarschijnlijk wel.
Zou ik ook de bouw/detail tekeningen mogen ontvangen?
op het einde van de video zie je de details.
Bedankt voor dit mooie filmpje. Ik heb een vraag want wil zelf buitengevelisolatie gaan toepassen. In de video van 13:38 tot 13:55 praat u over het stelkozijn, maar het is voor mij niet helemaal duidelijk wat je hier bedoeld. Zou je dat nog eens anders kunnen verwoorden? Nog een andere vraag; waarom is het stelkozijn hier geen platte lat, maar zit er nog een soort van spouwlat aan vast?
Hallo, kan ik het ontwerpkozijn fabwindow.rvt ontvangen? hartelijk dank
Gehaald
Hallo, is het mogelijk om deze Revit Template te ontvangen? dank u
waar kan ik zo'n excel bestand vinden?
Bij je docent?
zit die vorstrand rondom de fundering?
De vorstrand zit om de vloerplaat. Deze zorgt ervoor dat de vorst niet onder de vloer komt.
@@bouwkunde_onderwijs dank
Misschien is het ook handig om ook detail te geven over afschot geven.
Afschot detailleren is volgens mij niet echt noodzakelijk. dit kan namelijk op verschillende manieren. denk aan , balken op afschot leggen, scheglatten, en het makkelijkste afschotisolatie.
Hoe de zijkanten het best bekleden? Cederwood rabat? Kumststof? Trespa?
Ja, dat kan allemaal. Wat vind je het mooist? en moet het onderhoudsvriendelijk zijn? Ga een keer langs een bouwmaterialen handel als Jongeneel bijvoorbeeld. daar kan je alles zien en zij kunnen je daar goed over informeren. succes.
dank voor de uitleg! 👍
Fijn dat er weer iemand geholpen is.
Hoe zit het indien een kozijn in een halfsteens muur moet worden aangebracht?
Ja, dan kan er geen gebruik gemaakt worden van een spouwlat om het kozijn aan de muur vast te zetten. Echter kan je het kozijn op verschillende manieren vastzetten. maar dit is ook afhankelijk van het soort kozijn zoals aluminium, konstof of hout. Als je mij een mailtje stuurt over de situatie kan ik je vraag beter beantwoorden.
Bedankt voor het duidelijke filmpje, maar moet er ook geen lood / waterkering tussen de zijwangen en pannen?
Lijkte me wel verstandig. Ik zelf zie dan het liefst een verholen goot. Een verholen goot is een alternatief voor het traditionele gebruik van lood bij de aansluiting van een dakkapel op het dakvlak. In plaats van lood wordt een verholen goot gebruikt om waterdichtheid en afvoer te garanderen. Het is een constructiedetail dat bestaat uit een verborgen goot, meestal gemaakt van duurzame materialen zoals kunststof of zink, dat langs de overgangslijn tussen het dakkapel en het dak loopt.
Je kan ook een houtskelet zetten waarbij je stijlen bestaan uit twee sls'en van bv. 89 met een muurbreedte van bv. 300mm. Er word dan op elke stijl om de 400mm een horizontale lat gezet met dezelfde breedte als de muur. Je krijgt hier dus een soort van ladder (larsen trusses). dit word dan best opgevuld met stro die word gecoate met een kleislib of met klakhennep. hierdoor krijg een muur minimale koudebruggen, die goed isoleert en een hoge thermische massa heeft. En vocht regulerend werkt. Waardoor een dampscherm overbodig, en zelfs slecht voor je muur, is. de muur word best afgewerkt met een kleiplaaster en aan de buiten zijde een kalkplaaster.
Hello amazing video. Can you also provide me the size of the wood and type which needs to be used. Detailed drawing is appreciated. I am planning to build 4.5 meter * 1.75 meter dakkapel. I understand that the maxium height should be 1.75 meter. Would be great if you can send me the detailed drawing.
Also what is the best possible way to finish the outside of dakkapel. Any links of hornbach is appreciated
If anyone living in Eindhoven region want discuss / guide me highly appreciate it.. Thanks in advance
Als je het filmpje hebt afgekeken heb je gezien dat er op het einde details getoond worden.
Kun je mij een een instructie of uitleg leveren voor een dakkapel van 4.35 breed en circa 2.20 diep
De instructie zoals in dit filmpje geldt voor zowat alle afmetingen.
Op deze instructie ligt er op het dak tot nu toe isolatie, maar is er geen dakbedekking op gegaan..
Nee, klopt, maar dat lijkt me wel verstandig om te doen!
het scherm is vast gebleven ik kan geen instructies bekijken.. tijdens het filmtje klikt u gewoon door maar scherm blijft gewoon een dia. kunt u even dat misschien aanpassen.
waar is deze template te vinden?
Hoe kom ik aan zo'n template?
Als je een mailtje stuurt kan ik deze naar je mailen
@@bouwkunde_onderwijs welk emailadres
@@lucameester stuur je mail maar
Zou ik deze template ook mogen?
@@nilscastricum4849 ja, stuur mij een persoonlijke mail dan zal ik hem naar je mailen
Approved
yas
gelukkig
Dankjewel! Erg duidelijk en direct. U legt het rustig en bekwaam uit. :)
Super uitleg, ik loop al een tijdje met plannen om een doorlopende dakkapel over 3 kamers te maken (totaal ca 12 meter) met deze uitleg ben ik een heel eind in de goede richting Aks je de bouwtekening(en) kan mailen zou dat top zijn
oeh.. ik ben gewoon begonnen met bouwen en hij staat nu in 3 dagen ook over 3 kamers
@@blackdaan hier inmiddels klaar en erg blij mee
@@j.jansen jaa lood is duur he. Haha jeetje net 4 rollen opgemaakt. En nog nodig