koevlaas
koevlaas
  • Видео 9
  • Просмотров 141 204
Vloerverwarmingverdeler vervangen
Vandaag vervang ik mijn (omgebouwde) mengverdeler voor een pomploos exemplaar met debietmeters. Dmv de debietmeters kan je de flow per groep instellen en omdat er geen menging meer plaatsvind hoop ik met een lagere aanvoertemperatuur het huis warm te kunnen houden.
Camera: Jens (10)
Просмотров: 4 438

Видео

Buffervat zinvol of niet ?
Просмотров 24 тыс.2 года назад
Buffervat is dit nou zinvol of niet, ik vertel er wat over.
Ontdooien van een Mitsubishi Ecodan SUZ-SWM80VA
Просмотров 4,7 тыс.2 года назад
Als een warmtepomp binnen staat te verwarmen doet deze precies het tegenovergestelde buiten (koelen), tijdens dit proces zet zich vocht af op de koude verdamper en als deze een bepaalde temperatuur heeft bereikt gaat de warmtepomp in de ontdooistand. De warmtepomp draait dan het process even kortstondig om (5 minuten) en koelt dan binnen, met de geoogste warmte word de verdamper buiten dan opge...
Hybride warmtepompen
Просмотров 15 тыс.2 года назад
Een hybride warmtepomp lijkt een schot in de roos, tegen relatief lage systeem kosten een warmtepomp die flink bespaard, maar is dit ook zo ?
Mythes/commentaren over warmtepompen, een eerlijk verhaal van een bezitter en installateur.
Просмотров 82 тыс.2 года назад
In deze video vertel ik wat over mythes/commentaren die ik dagelijks op internet lees als het gaat over warmtepompen. Het lijstje dat ik uit het hoofd gemaakt heb omvat het volgende: 1: Een warmtepomp kan niet in een huis ouder dan 5 jaar oud. 2: Met een warmtepomp blijft het koud in huis, sowieso it je in de kou 's winters. 3: Een warmtepomp verbruikt veel stroom. 4: Een warmtepomp maakt veel ...
Joule Cyclone Boiler 300L lekt (weer).
Просмотров 2,6 тыс.3 года назад
Dit is mijn 3e Joule Cyclone Boiler van 300L welke na in dit geval 2.5 jaren lekt. In mijn ogen is er iets mis met de kwaliteit van het staal (te dun). Laat weten wat je ervan vindt liefst als je soortgelijke ervaringen hebt en vergeet niet te aboneren en liken. Dank u wel, Uw Koevlaas
Joule Cyclone Domestic Hot Water Tank leaking (again). Koevlaas Heatpump Channel
Просмотров 3,4 тыс.3 года назад
My Joule Cyclone Domestic HotWater Tank is leaking again, it is the third tank that is leaking and now i am asking myself if the quality is good enough. Maybe there are viewers with similar experiences ? Leave youre comments and don't forget to subscribe my channel for more interesting heatpump videos (to come).

Комментарии

  • @jelleverherstraeten7578
    @jelleverherstraeten7578 7 дней назад

    Ik kan de kalibratietool die je gebruikt niet terugvinden. Heb je ergens een link of productcode? Dank!

    • @koevlaas
      @koevlaas 6 дней назад

      www.elektramat.nl/bonfix-ontbramer-16mm-x-2-0mm-tot-en-met-32mm-x-3-0mm-708050/?channable=0141ac69640031313939343635da&bg_source=ga&bg_campaign=17870639425&bg_kw=-mi-9214030-pi-401319049-ppi-&bg_source_id=&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw1920BhA3EiwAJT3lSYCEU3-3Sh6VHsP30m-uUIEAryPHjlJwtxyCbQh2hcsaXh48xq7L-hoCVQwQAvD_BwE

    • @jelleverherstraeten7578
      @jelleverherstraeten7578 6 дней назад

      @@koevlaas Bedankt voor het snelle antwoord. Ik ga er vanuit dat je het handvat er dan hebt afgehaald en een bevestiging gelast voor op de boormachine?

    • @koevlaas
      @koevlaas 3 дня назад

      @@jelleverherstraeten7578 ik haalde het handvat eraf en dan het stompje klemmen in je schroeftol. Maar beter maak je een adapter want het schroefdraad raakt wel beschadigd.

  • @markth8294
    @markth8294 Месяц назад

    Je had het over 2000 kwh op jaar basis. Is dat bij 24/7 dat de pomp aanstaat.

    • @koevlaas
      @koevlaas Месяц назад

      Wij hebben een thermostaat in de woonkamer, lekker simpel aan indien te koud en uit wanneer op temperatuur. Met die modus operandi en het douchen meegeteld verbruiken wij jaarlijks ongeveer 2000kwh.

  • @alwaysright2420
    @alwaysright2420 2 месяца назад

    Ach ja, vloerverwarming, isolatie, vergroting van het VO, een hogere elektrische aansluitwaarde om in ieder geval een koudere winter door te komen in combinatie met een inductiefornuis en een elektrische auto, een bron slaan bij een bodemwarmtepomp, en straks een nog hoger elektriciteitstarief in een land met ongeveer de hoogste stroomprijs van Europa. En wie gaat dat allemaal betalen op drie hoog achter?

  • @eurovisie2010
    @eurovisie2010 2 месяца назад

    Kan iemand mij de uitspraken vanaf 4:12 minuut ongeveer uitleggen ? Ik kan het niet helemaal volgen ? Gewoon een vraag voor duidelijkheid begrip van mij.,

    • @koevlaas
      @koevlaas 2 месяца назад

      Hoe bedoel je ? Ik probeer te zeggen dat een buffervat niet perse noodzakelijk is als je ten allen tijde het minimale vermogen van de warmtepomp maar kwijt kan, wat vaak wel het geval is. Een buffervat is ook geen wondermiddel die een eventuele tekortkoming van het afgiftesysteem oplost, een buffervat doet wat de naam al zegt, bufferen.

    • @eurovisie2010
      @eurovisie2010 2 месяца назад

      @@koevlaas Ik hoorde,.. Een wp van 12 kw heeft bij 30 % een minimaal vermogen van 4 kw.. En je zegt dat is best veel. Zeker bij lage temperaturen (4:33 minuut)... Ik dacht toen.. buitentemperaturen !? Maar ik begrijp,.. je zegt later. Dat neemt alleen maar toe naarmate je de temperatuur van het water lager kunt maken.. Dus de ketel geeft meer energie af als hij het water minder warm hoeft te maken. Of mag maken.. En de warmteafgifte neemt dan af zeg je.. En dan gaat de wp nooit pendelen.. Dan draait ie in 1 stuk door. Ik raak de draad dan kwijt. Het vermogen van de wp neemt toe en warmteafgifte neemt af.. Ik denk dan gaat ie pendelen.. Hij kan de warmte niet kwijt.. Maar ik ben maar een burger/consument (met een cv)..

    • @koevlaas
      @koevlaas 2 месяца назад

      @@eurovisie2010 Ja dat klopt, een warmtepomp daar draait het allemaal om rendement. Word het rendement hoger dan neemt dus ook het vermogen toe want het minimale vermogen wat uit het net komt kan niet lager. Lagere aanvoertemperatuur betekend in vrijwel alle gevallen een hoger rendement, waarbij het belangrijk is dat je dit hogere vermogen nog kan afgeven. Bij mij thuis kan ik niet lager dan 26c dan gaat mijn warmtepomp namelijk pendelen.

    • @eurovisie2010
      @eurovisie2010 2 месяца назад

      @@koevlaas Ik hoop dat als onze cv het over x-jaar opgeeft,.. De gemiddelde installateur goed door de praktijk is ingewerkt.. Bedankt voor je antwoorden.

  • @WimHayabusa55
    @WimHayabusa55 5 месяцев назад

    Als een warmtepomp de water temperatuur van het water niet hoger krijgt dan 60 graden om te douchen, dan denk ik aan legionella besmettingen.

    • @koevlaas
      @koevlaas 5 месяцев назад

      Legionella ontwikkeld zich als water langdurig stilstaat bij (idealiter) temperaturen van 25 - 45, regelmatig je boiler gebruiken dan ververs je het water weer. De kans dat zich dan gevaarlijke concentraties legionella vormen is niet zo groot, hiervoor moet het water weken stilstaan.

  • @TonVerkleijT3
    @TonVerkleijT3 5 месяцев назад

    Ja leuk, maar de gasprijs is enorm gekelderd en de elektriciteitsprijs verhoogd. Ook vraag ik mij af als er een hele wijk op wemtepompen overgaat het net het nog trekt. Nu willen de energiemaatschappijen al je warmtepomp op afstand kunnen uitschakelen als er teveel stroom gevraagd wordt. Die hele elektrische transitie mythe die ons door de strot geduwd.wordt door volledig incompetente politici stort nu al als een kaartenhuis in elkaar.

  • @bobinnemee8709
    @bobinnemee8709 6 месяцев назад

    Kan ik ook ergens de contact gegevens van je bedrijf terugvinden?

    • @koevlaas
      @koevlaas 6 месяцев назад

      Mijn emailadres kan je uit mijn profiel hier halen. 06 nummer staat in mijn profiel op tweakers (koevlaas2).

  • @ReneArtoisMr
    @ReneArtoisMr 6 месяцев назад

    Waarom een pomp loze verdeler? Heeft dit alleen te maken met hoge/midden/lage temperatuur verwarming? Welk type zet je wanneer in?

    • @koevlaas
      @koevlaas 6 месяцев назад

      Liefst ga je 1 op 1 met de aanvoertemperatuur van de warmtepomp de vloer in. De temperatuur zo laag mogelijk geeft het hoogste rendement. Bovendien een verdeler met pomp geeft ook weer stroomverbruik en maakt soms meer geluid dan de hele warmtepompinstallatie. Bij mij is de ingaande temperatuur opzich niet veranderd maar de cop die ik uit de machine aflees is wel flink omhoog gegaan, ben er nog niet uit wat hier nu de oorzaak van is.

    • @ReneArtoisMr
      @ReneArtoisMr 6 месяцев назад

      Oké in jouw woning is het kennelijk mogelijk om met ca 27 graden de boel warm te houden. Ik heb nog CV met in de woonkamer en keuken een vloerverwarming. Daarnaast heb ik echter nog ruimtes met radiatoren waar ik max 55 graden nodig heb bij -10 buiten temperatuur. Ik overweeg t.z.t. mijn verdeler te vervangen omdat het een gemodificeerde verdeler is met een erg hoge menging van het retourwater en daardoor traag. Het liefst zou ik t.z.t. all electric gaan, of ready, maar daar ben ik nog niet uit. Het helpt dan wel om een efficiënte verdeler te installeren. Heb je na nog regeling aangebracht op de verdeler? Bij mij regelt een thermostaat in de woonkamer een zoneventiel voor alle 4 de groepen.

    • @koevlaas
      @koevlaas 6 месяцев назад

      @@ReneArtoisMr sowieso als je een hogere temperatuur nodig hebt kan je ervoor kiezen de verdeler ongemoeid te laten of slechts gedeeltelijk te verbeteren. Ik zelf heb een ventilatie wtw wat een hele lage aanvoertemperatuur mogelijk maakt omdat de wtw voorverwarmde lucht de woning in blaast. Ik kijk altijd wat een huis voor afgiftesysteem(en) heeft en bepaal op basis hiervan welke weg(en) we kunnen volgen.

    • @ReneArtoisMr
      @ReneArtoisMr 6 месяцев назад

      @@koevlaas begrijpelijk, er zijn geen 2 situaties hetzelfde

  • @petertjebee
    @petertjebee 7 месяцев назад

    Vakman, je houdt je waterpomptang verkeerd om ……

  • @ingrow1987
    @ingrow1987 8 месяцев назад

    @koevlaas ik zie dat je de henco verdeler gebruikt klopt dit ? Is dit een beetje een kwaliteits verdeler ? Ik heb nu een robot htv verdeler hangen en aankomend weekend word een itho amber geinstaleerd. Kwam een henco verdeler tegen maar kan ik hier niks over vinden verder.

    • @koevlaas
      @koevlaas 7 месяцев назад

      Ik gebruik ze zakelijk ook, ben er wel content mee. Heb er vandaag nog 1 geïnstalleerd.

  • @HarryDengoede
    @HarryDengoede 8 месяцев назад

    Als je nou weer wat verdiend hebt, koop dan een zweedse tang, want dat gepiel met die twee bacoh's daar word ik nerveus van. 😂

    • @koevlaas
      @koevlaas 8 месяцев назад

      Dat is voor Techniek Nederland prutsers, draai je alles stuk mee.

    • @HarryDengoede
      @HarryDengoede 8 месяцев назад

      @@koevlaas met die zweedse tang houd je de koppeling vast, en met de bahco draai je de boel in elkaar, slaat dus nergens op wat je zegt. Ga mij even vertellen hoe het moet, heb 52 jaar cv werk gedaan. By the way, je houdt die waterpomptang ook verkeerd vast, over prutsers gesproken hahaha.

    • @koevlaas
      @koevlaas 8 месяцев назад

      @@HarryDengoede sorry het was niet mijn bedoeling je te beledigen. Ik ben trots op dat ik de dingen doe zoals ik ze doe en ik ga niet dingen anders doen omdat iemand vindt dat ik het niet goed zou doen, ik zie het nut niet ook in van een Zweedse sleutel.

    • @pedrosmits
      @pedrosmits 8 месяцев назад

      Een parallel tang is een zinvolle aanvulling. Ga je veel plezier aan beleven. Henco heeft ook mooie koppelingen die je kunt gebruiken zonder Perstang. (Vision, push fit)

    • @koevlaas
      @koevlaas 8 месяцев назад

      @@pedrosmits ik hou het bij een waterpomptang af en toe, meestal toch de bahco's. Pushfit enzo zijn een beetje voor de consument, met de VSH Multipress koppelingen word het toch wat mooier allemaal IMHO.

  • @Willard1970
    @Willard1970 8 месяцев назад

    Deze video is gesponsord door de firma waterpomp? 😂

    • @koevlaas
      @koevlaas 8 месяцев назад

      Ik word door niemand betaald of op welke wijze dan ook gestuurd. Ben hierdoor 100% eerlijk.

  • @alphonsuijtdehaag1555
    @alphonsuijtdehaag1555 9 месяцев назад

    Waar heb je de slippers met stalen neuzen gehaald? ;-)

    • @koevlaas
      @koevlaas 8 месяцев назад

      Eigenbaas he dus eigen regels, zeker in de privésfeer.

  • @JohnDoe-ee1hn
    @JohnDoe-ee1hn 9 месяцев назад

    Leuk verhaal, maar waar een installateur te vinden die echt kennis van zaken heeft?Zoveel cowboys die pretenderen vakman te zijn

  • @MarcelHVAC
    @MarcelHVAC 10 месяцев назад

    Zo herkenbaar, ouwe klauhamer en een groen bosch accutol. Bij de klant met het mooiste spul werken en thuis met de Gamma rotzooi omdat je te lui bent om je goede gereedschap uit de bus te halen :D

    • @koevlaas
      @koevlaas 9 месяцев назад

      Dit is het gereedschap dat ik altijd gebruik ook bij klanten.

    • @MarcelHVAC
      @MarcelHVAC 9 месяцев назад

      ​@@koevlaasbosch groen goed genoeg voor je?

    • @koevlaas
      @koevlaas 9 месяцев назад

      @@MarcelHVAC Ja hoor als ie maar doet wat ie moet doen.

  • @patrickleegte7178
    @patrickleegte7178 10 месяцев назад

    Als je alles op 2 lpm zet wordt de kortste groep toch veel warmer?

    • @koevlaas
      @koevlaas 10 месяцев назад

      Geeft in iedergeval dan een hogere retourtemperatuur, maar de aanvoer is maar 27c dus zo heel warm zal het niet worden. Zodra in oktober weer verwarmd moet worden ga ik met de flircamera kijken en eventueel nog wat bij regelen. De kortste groep is de groep die onder onze eettafel loopt, daar wat extra warmte word wel gewaardeerd.

  • @berrykooiman
    @berrykooiman 10 месяцев назад

    Goed dat je weer wat plaatst, ik heb veel geleerd van je vorige video’s

    • @koevlaas
      @koevlaas 10 месяцев назад

      Ik heb eindelijk weer tijd gevonden een video te maken inderdaad. ik heb nog wel wat ideeën voor nog wat meer filmpjes maar moet deze nog opnemen.

  • @janmartens7954
    @janmartens7954 10 месяцев назад

    Leuke video, lekker relaxed. Altijd hetzelfde trouwens, de klanten lopen voor op de ondernemer. Die is altijd druk hahaha

  • @ReneArtoisMr
    @ReneArtoisMr 11 месяцев назад

    Ik vraag me af of in een woning met als hoofd verwarming een vloerverwarming met een zgn hoge temperatuur verdeler, het nodig is deze te vervangen door een midden temperatuur verdeler wanneer overgeschakeld wordt naar een warmtepomp verwarming (laag tot midden temperatuur) aanvoer.

    • @koevlaas
      @koevlaas 11 месяцев назад

      Dat hangt ervanaf, als er nog elders in het huisradiatoren zijn die op een iets hogere temperatuur moeten werken als de vloer dan is het enorm verbeteren van de aanvoer richting vloerverwarming niet gewenst. Maar kan dit wel dan ishet vervangen van de hoge temperatuur vloerverdeler door een pomploze met debietmeters een absolute aanrader. Let er wel op dat er voldoende dikke leidingen richting de verdeler gaan, 15mm is te dun, 22mm of groter (32mm kunststof) zijn prima. Een lus vloerverwarming stel je in op 2L per minuut.

  • @victorteeselink542
    @victorteeselink542 11 месяцев назад

    Leuke video en goed om inderdaad de kosten voor vastrecht en vaste gaskosten mee te rekenen in de prijs per m3. Hoe zit het met het rendement van verwarmen met airco in de winter t.o.v. een hybride pomp? Wat wel een praktisch voordeel van een hybridepomp is dat je de huidige afgiftesystemen kunt behouden. Je bent niet afhankelijk van vloerverwarming of LTV's. Daarbij komt dan ook een punt bij het kiezen van je vermogen van de hybride pomp. Stel je gasverbruik is 1500 m3, dan zou het volgens jouw formule een 1500 * 8 / 1650 = 7.5Kw hybride warmtepomp worden. Maar stel dat je radiatoren bij een aanvoer van 45 graden maar 4KW afgiftevermogen hebben, dan heeft het geen zin om dan voor een 7.5 kw warmtepomp te kiezen. en zou het logischer zijn om een 4Kw te kiezen. Aangezien het benodigd vermogen daarboven door de CV ketel wordt gedekt.

    • @koevlaas
      @koevlaas 11 месяцев назад

      Rendement van een airco is skyhigh gemiddeld bekeken, wat mij betreft ook een aanrader en veel mensen gebruiken dit al. Als je 4kW aan afgiftevermogen op je radiatoren hebt dan verbruik je geen 1500m3 gas want dan zou je afgiftesysteem wel erg klein zijn. In ongeveer 80% van de gevallen gaat een warmtepomp die ik installeer op het bestaande afgiftesysteem. Som ook wel wat kleine aanpassingen zoals een pomploze verdeler of ombouw van de bestaande. Ik laat de twijfelende klant eerst een winter draaien dan kunnen eventueel de ervaren knelpunten aangepakt worden ipv dat je op inschatting van alles vooraf gaat doen. Sowieso moet ik zelf wel de indruk hebben dat het gaat lukken anders natuurlijk meteen aanpakken.

  • @lm9380
    @lm9380 Год назад

    Hallo Marnix, Wij willen graag onze huis verduurzamen met een warmtepomp. Maar zien door de bomen het bos niet meer. Hebben in de woonkamer vloerverwarming, willen graag in de slaapkamers en op zolder kunnen koelen en verwarmen, wat is hiervoor een betaalbare warmtepomp. Wij beschikken ook over zonnepanelen.

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Als er enkel in de woonkamer vloerverwarming is en in de slaapkamers normale radiatoren is een lucht/water water warmtepomp niet instaat de hele woning te koelen. Hiervoor zouden boven dan of de radiatoren vervangen moeten worden of boven 1 of meerdere airco's ophangen. Sowieso zou ik nooit mijn vloerverwarming inruilen op lucht verwarming dus voor de basis is een lucht/water warmtepomp een prima middel. Aangezien het meestal ook om geld gaat ishet misschien zinvol de scenario's uit te rekenen, 1 met lucht water warmtepomp en vervangen radiatoren en 1 scenario met lucht water warmtepomp (full electric) met airco's erbij. Daarbij wel in ogenschouw nemen dat airco mooier koelt dan een lucht water warmtepomp. Zelf bevind ik mij in de bevoorrechte positie dat ik een lucht water warmtepomp heb en 5 airco's. Ik koel altijd met de airco.

  • @robgerrits2170
    @robgerrits2170 Год назад

    Hallo Marnix, Bij ons nieuwbouw huis kunnen we een optie nemen om de lucht/water warmtepomp geschikt te maken dat deze ook kan koelen via de vloerverwarming. In de beschrijving wordt het actieve TOP-koeling genoemd, alleen kan ik online niet heel veel vinden over hoe goed dit systeem nu daadwerkelijk werkt, want de ene noemt het een verspilling van geld en zegt dat je beter voor een airco kan gaan, maar de ander zegt weer dat het geweldig werkt. Ik vroeg me af of jij hier meer ervaringen mee hebt en wat je aanbeveling zou zijn. De optie kost in totaal €3.475,- Alvast bedankt.

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Allereerst is het een hele dure optie, wat word er allemaal aangepast voor zoveel geld ? Koeling mogelijk maken op een wp die dit niet kan of een model kopen die dit wel ondersteund tov het standaard model is meestal maar een paar 100 euro duurder. In een goed geïsoleerd huis kan dit soort koeling best aardig werken maar verwacht er geen airco prestaties van. Een airco ontvochtigd namelijk ook en dit draagt bij aan de aangename koelte binnen. Een lucht water warmtepomp ontvochtigd niet, sterker nog de rv zal stijgen omdat koude lucht minder vocht kan bevatten. Dus buiten de kans op vochtproblemen (natte vloer en of verwarming leidingen) voelt het ook niet als een airco. Het heeft wel wat koele voeten maar zelf heb ik nog 5 airco’s in huis want mijn huis is niet zo geschikt voor vloerkoeling, vloerverwarming heb ik alleen beneden. De warme lucht zit toch boven en daar word dan ook het meest gekoeld.

    • @robgerrits2170
      @robgerrits2170 Год назад

      @@koevlaas Bedankt voor de reactie. Dus als ik het goed begrijp zal het met deze koeling niet zo zijn dat het in de zomer altijd lekker 21/22 graden binnen is? Wat betreft de kosten, ik heb zelf niet veel verstand van dit soort zaken, dus ik heb even de beschrijving van optie gekopieerd: De technische aanpassingen: Regeltechniek warmtepomp geschikt maken/uitbreiden; Aanpassen regeling vloerverwarming voor zowel warmte. als koelvraag; Toepassen koelstop op groep badkamer(s); Watertemperatuur bij koeling 19 graden, dit in verband met het voorkomen van condensatie op leidingen; Inregeling en maatwerk.

  • @deeee7833
    @deeee7833 Год назад

    ik hoor niks over split airco

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Dat is een vak apart en met een airco kan je niet douchen. Koelen/verwarmen daarentegen is top.

  • @sjoukejacobsen5967
    @sjoukejacobsen5967 Год назад

    Ik snap die drukte over het pendelen niet zo goed. Een beetje moderne warmtepomp kan moduleren tot 3-5 kW. Dat is ook zo beetje de ondergrens van de moderne CV-ketel. En bij CV hebben we het nooit over een buffervat. Voordat ik een warmtepomp had, had ik mijn CV-ketel naar max 6 kW gezet (met vloerverwarming. Hij bleef heel mooi continu op een zacht pitje doorstoken. Als je met warmtepomp ook je tapwater wil voorzien, dan heb je wel een buffervat nodig uiteraard. Zelf heb ik tapwater nog op de CV-ketel lopen. Elektrische boiler of warmtepompboiler kan altijd nog. Maar dat is maar 10 procent van mijn jaarverbruik aan gas, dus win ik niet veel mee.

    • @eurovisie2010
      @eurovisie2010 Год назад

      Bij een cv heb je het meestal over een slechter geisoleerd huis dan diegene die een warmtepomp installeerd.. Dus is er meer warmteverlies bij cv-huizen (oudere situatie) dan bij warmtepomp (meestal in nieuwer/beter geisoleerd huis).. Ik zeg maar wat...

    • @ReneArtoisMr
      @ReneArtoisMr 6 месяцев назад

      Die drukte is er omdat een CV ketel is gemaakt om te pendelen, hij slijt er niet van. Het heeft wel een iets negatief effect op het rendement omdat telkens de warmtewisselaar in de ketel opgewarmd moet worden. Een warmtepomp heeft tijd nodig om op druk en temperatuur te komen, dus wil je niet dat hij 10 keer per uur start. Dat is slecht voor het rendement en slecht voor de levensduur van de compressor. Natuurlijk gaat het over een jaar gemiddelde en moet je accepteren dat in bepaalde seizoenen de warmte vraag zo laag is dat het apparaat vaak zal pendelen. Een warmtepomp van 3-5 kw is overigens vrij klein.

  • @louissomers868
    @louissomers868 Год назад

    Zo'n buffervat is ideaal voor tapwater, warm het overdag op en gebruik het 's avonds voor de douche. Het klopt trouwens niet dat je hem op zijn zij kunt plaatsen! Het warme water word bovenin afgenomen. Het koude water blijft onderin hangen. Die mengen nagenoeg niet zolang er onderin niet verwarmd word! Zo kun je hem als soort batterij gebruiken die volop blijft leveren totdat hij "leeg" is. Op zijn zij zal dat niet werken, dan word hij lineair steeds zwakker naarmate je hem gebruikt. In dit filmpje word dat uitgelegd (met een infrarood camera): ruclips.net/video/Bm7L-2J52GU/видео.html

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Een buffervat is geen boiler, een boiler gebruik je om te douchen (of iniedergeval warm sanitair water) en een buffer is gevuld met cv water. Die laatste kan prima op zijn kant want dat maakt opzich niet heel veel uit zolang de aanvoer en retour maar fysiek hoger en lager zitten.

    • @louissomers868
      @louissomers868 Год назад

      @@koevlaas Dank! weer wat geleerd :-) Tja als dat water daar alleen maar staat te circuleren dan zie ik ook geen groot voordeel tenzij het vat verwarmd word met zonnecollectoren die anders het huis overdag te warm zouden stoken...

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      @@louissomers868 zonnecollectoren kan je prima voor sanitair warm water gebruiken maar om je huis mee te verwarmen is niet echt mogelijk omdat de warmte er niet is als je die nodig hebt.

  • @robertlearney7004
    @robertlearney7004 Год назад

    Customer service with joule are horrendous. I’ve had three valve replacements in past 18 months. Do not use their products.

  • @Xmoo123
    @Xmoo123 Год назад

    Wat is jouw mening over het plaatsen van de buiten unit op een dakkapel? Ik ga op mijn zolder een dakkapel plaatsen en mijn idee is om de buiten unit op de dakkapel te plaatsen. De Binnen unit op de zolder om zo de afstand tussen deze twee zo kort mogelijk te houden. Enige nadeel die ik zelf kan vinden, zou met onderhoud zijn. Dan moet iemand met een ladder 3 hoog, of vanuit de dakkapel naar boven klimmen.

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Het grootste nadeel zal zijn dat je de buitenunit in de kamer van de dakkapel gaat horen en dat wil je niet. Ik zou het niet doen, raad het ook mijn klanten af om de warmtepomp zo te plaatsen.

  • @luisalonso5947
    @luisalonso5947 Год назад

    Ik woon in een huis van bj 2005 / 173m2 en goed geisoleerd. Onze gasverbruik is ca. 1500 m3 en volgens jouw formule zou dit resulteren in een warmtepomp met 7,27 KW. We krijgen steeds het advies van een warmtepomp met een vermogen van 10KW (over gedimensioneerd?). Ik heb gelezen dat "Teveel vermogen = over gedimensioneerd = pendelen, dus teveel aan- uit, slecht voor de compressor. Beste is om er juist net onder te zitten. De Mitsubishi Ecodan met een 7,5KW zou volgens mij een betere oplossing zijn na het lezen en het beluisteren van jouw adviezen. Wat vind jij?

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Zolang je het minimale vermogen van het apparaat kwijt kan is het geen probleem. Meestal kan de afgiftekant nog wel verbeterd worden om genoeg afgifte te genereren, gaat het in dit geval om vloerverwarming ?

    • @luisalonso5947
      @luisalonso5947 Год назад

      @@koevlaasBedankt voor je snelle reactie! Bij de begane grond heb ik vloerverwarming en bij 1e verd (3 slaapkamers) en zolder standaard radiatoren. Bij de slaapkamers staat de verwarming (bijna) nooit aan, alleen bij de badkamer. Ik krijg als advies Mitsubishi PUHZ-SW100 YAA (Verwarmingsvermogen bij 7/35°C => 11.2 kW) Ik heb geen idee wat het minimale vermogen is van deze pomp, Volgens jouw formule kom ik op 7,27KW bij 1500 m3 gas verbruik en dan zou volgens mij de Mitsubishi SUZ-SWM80 VA (eco inverter) + ERSD VM2D => 7,5KW een goede oplossing zijn. Wij zijn ook van plan om een airco in de woonkamer te nemen omdat in de zomer behoorlijk warm kan worden en deze zou ook, eventueel, in de winter aangezet kunnen worden voor warmte.

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      @@luisalonso5947 Toevallig heb ik zelf de SUZ-SWM80VA en ik kan je vertellen dat deze voor 1500m3 aan de krappe kant zal zijn, beter dat je dan een PUD-SWM100YAA + EHSD-VM2D koopt. Minimale vermogen van dit apparaat is overigens 3,4 kW en dat is 0,1kW hoger dan de SUZ-SWM80VA.

    • @luisalonso5947
      @luisalonso5947 Год назад

      @@koevlaas Ik zie dat de warmtepomp PUD-SWM100YAA die je opgeeft wordt aangeboden (in Duitsland) i.c.m. met een hydrobox EHSD-YM9D. Wat is eigenlijk het verschil tussen beide? EHSD-VM2D vs EHSD-YM9D

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      @@luisalonso5947 de ym9d heeft een 9 kW element en de vm2d 2kW. De 9 kW geen subsidie in Nederland en de 2 wel.

  • @luisalonso5947
    @luisalonso5947 Год назад

    is een goede oplossing om een Elektrische cv-ketel als back-up toe te passen i.p.v. een cv ketel op gas bij het klein dimensioneren van een warmtepomp? Bij ca. 500 m3 gas

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Ik zou de warmtepomp gewoon met het juiste vermogen dimensioneren, dus betafactor 1.0

    • @Est-lj4tq
      @Est-lj4tq 6 месяцев назад

      Pomploze e-cv ketel heb je al voor 500 piek. Wel ff kijken naar 3 fase

    • @Est-lj4tq
      @Est-lj4tq 6 месяцев назад

      Of airco als bijstook

  • @sliepspuit11
    @sliepspuit11 Год назад

    Installateur 🤣 Kijk dat snoer met kroonsteen...

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Heb er inmiddels maar een keuken van gemaakt 😉

    • @sliepspuit11
      @sliepspuit11 Год назад

      @@koevlaas een vakman een installateur gebruikt die rotzooi niet

  • @artofwebdesign
    @artofwebdesign Год назад

    Hallo Marnix, Dank je voor het delen van je expertise en dat er ook een gesprek in de comments op gang komt. Ik ga verhuizen naar een vrijstaande woning uit begin 1900. Natuurlijk ga ik isolerende maatregelen nemen. Maar ik vroeg me af; kun je ook een warmtepomp installeren en zonnepanelen met de wetenschap dat je huis niet boven de 15 graden hoeft te komen in de koude maanden [nov dec jan feb mrt] en dat je dan gewoon bij stookt met bijv. een pellet kachel in je leefruimte/woonkamer ?

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Ja hoor dat kan wel.

  • @frankdirckx5387
    @frankdirckx5387 Год назад

    Wat is je mening over aardwarmtekorven in de kruipruimte van 4*10 meter in combinatie met een warmtepomp? Schat je dit haalbaar bij een gasverbruik van 1200 m3

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Ik weet niet of het zo slim is om je kruipruimte te gaan afkoelen, kan je dan beter in de tuin hebben. Je onttrekt dan warmte zeer dichtbij je pand en dat heeft altijd (negatieve ) invloed.

  • @MRSFeeX
    @MRSFeeX Год назад

    Het zijn gevaarten... die productie, high tec is ook energievretend geweest,dat ligt over 15 jaar ook in de container vrees ik.Verder is de vraag erg groot en de grondstoffen voor deze techniek liggen vooral in de Oekraine..We zitten zelf op een gasbel, en we betalen een recordprijs door de btw. Is er geen betere alternatief van verwarmen? omgekeerde airco? ik vond je video trouwens wel informatief.

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Heel diep boren en daar warmte omhoog halen, dan hoef je alleen te pompen. Maar dan verstoor je wel de grondlagen.

    • @artofwebdesign
      @artofwebdesign Год назад

      @@koevlaas Gaaf om te horen. Je hebt er verstand van.

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      @@artofwebdesign dankjewel voor het compliment.

  • @The_Hat_Tim
    @The_Hat_Tim Год назад

    Je vergeet wel een belangrijke in deze rekensom. De afschrijving. 680 euro besparen op een afschrijving van 10jr is gewoon sparen voor een nieuwe warmtepomp en dus de installateur spekken.

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Dat geldt toch voor alles, daar draait de economie op.

  • @Mrjanbo11
    @Mrjanbo11 Год назад

    Hoi Koevlaas, Interessante video’s! Vraagje jouw rekenformule voor het berekenen van je vermogen die je nodig hebt, betreft dit een hybride of full electric. Ik verbruik nu ongeveer de laatste jaren tussen de 1500-1700 m3 gas, dit is incl. Een warmwater gedeelte van 400m3 per jaar. We hebben vloerverwarming, en hebben de thermostaat staan 19-20 graden constant. Heb de cv ingesteld op een Max aanvoer temperatuur. Van 40-50 graden, hiermee kunnen we het huis op deze temperaturen brengen, we hebben een redelijk goed geïsoleerd huis. We willen dus full electric en denken aan het merk daikin, wat voor vermogen adviseerde u ons. Bij voorbaat dank! Groet Jan

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Full Electric zou dit moeten worden 1700 x 8 /1650= 8.24 kW dus dan koop je een 9 kW model.

  • @mgrobbie1
    @mgrobbie1 Год назад

    Ben ff lost. Pendelen naar minimale stand van 30% als voorbeeld 12kW unit heeft minimale stand van 10kW. Of luister ik niet goed? Tip voor volgende keer, harder geluid maakt het makkelijker om te horen wat er gezegd wordt.

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Minimale vermogen van een inverter warmtepomp is doorgaans 30% van het maximale vermogen, voor een 12 kW dan dus 4 kW.

  • @Danny-pp8xz
    @Danny-pp8xz Год назад

    ben benieuwd hoe je dat reken sommentje maakt want volgens mij klopt die niet 1000M3 staat gelijk aan 2000kwh =33% goedkoper 1m3 = 9kwh

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      1m3 gas is bij mij 8kW warmte, anders kloppen mijn sommen niet.

  • @TobiasdeEerste
    @TobiasdeEerste Год назад

    Hoi Marnix, dank voor je heldere uitleg. Dat had ik ff nodig, even een vraag over de warmtepomp. In hoeverre levert deze nog warmte als het kouder wordt dan 3 gr Celsius ? Ik hoor allemaal verhalen dat een warmtepomp niks meer doet zodra het gaat vriezen etc. Hoe zit dat precies ? Enne, fijn om weer ff Amsterdams te horen.......😃👍

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Het vermogen van je warmtepomp loopt wel iets terug maar dat gaat de machine compenseren met een hoger toerental en dus meer vermogens opname, als je hele systeem goed ingeregeld is geen enkel probleem.

  • @wearemumbo9133
    @wearemumbo9133 Год назад

    Heyyy Marnix! Leuke uitleg. Buffer in de retour is natuurlijk het meest gemakkelijke, maar hoe doe je het als je de wp de buffer laat verwarmen. Een 230 thermostaat/pompschakelaar die een extra circulatiepomp het buffer leeg pompt in het systeem wanneer nodig of heb je een betere optie?

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Als je het meest zuinige wil draaien is de klassieke thermostaat in de woonkamer, uit/aan de beste keuze. Voor het hoogste comfort hetgeen jij omschrijft.

    • @wearemumbo9133
      @wearemumbo9133 Год назад

      @@koevlaas dank! :) Nu draait die van mij eigenlijk al jaren goed. 100 liter in de retour ‘omdat dat goed voelt’ maar 250m2 aan vloerverwarming. Dat buffert al heel veel.

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      @@wearemumbo9133 het schaadt verder ook niet echt alleen kost wel meer ruimte.

  • @DFHDFism
    @DFHDFism Год назад

    Hoi ik heb een vraag we hebben sinds kort een Toshiba esta all in one 6kw .We gebruiken de woon kamer als buffervat dus geen na regeling. Als ik een buffervat zou plaatsen moet er dan een tweede cv pomp bij?

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Hangt ervan af, de buffer in de retour dan hoeft het niet maar aangesloten als hydraulische ontkoppeling tussen warmtepomp en afgiftesysteem dan is een 2e pomp wel nodig.

    • @DFHDFism
      @DFHDFism Год назад

      @@koevlaas Duidelijk ,bedankt voor je uitleg.

  • @roepieroepie5333
    @roepieroepie5333 Год назад

    Lawaai dingen

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Niet als de boel goed geïnstalleerd en afgeregeld is.

    • @roepieroepie5333
      @roepieroepie5333 3 месяца назад

      Ondanks de huidige techniek, kan er nog steeds niets op tegen een hr cv ketel. Die doen het altijd en heb je geen omkijken naar. Warmtepompen hoor je altijd en vind ik zeer lelijk aan het huis om te zien. Buren hebben er pas 1 en hebben zelf last van het geluid, en ook met de buren aan die kant. Ze zeggen nu achteraf dat zei spijt hebben en verkeerd zijn voorgelicht

  • @ansvanharten6877
    @ansvanharten6877 Год назад

    Helder verhaal. Wij overwegen hybride waterpomp. Onze installateur meent, dat wij (zonder vloerverwarming en redelijk geïsoleerd huis) eigenlijk geen waterpomp zouden kunnen gebruiken. Hoekhuis uit 1952. Wat is uw commentaar?

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Zonder vloerverwarming zijn Airco's een hele goede keuze, warmtepompboiler erbij voor het warme water.

  • @matthiasmichiels8921
    @matthiasmichiels8921 Год назад

    Kan je eens een video maken over de terugverdientijd van een warmtepomp Lucht/water tegenover een gasketel? Danku !

  • @robvanderpeijl1326
    @robvanderpeijl1326 Год назад

    ps toevallig of niet, nu net op dit moment, krijgen wij geld toe op het innemen van stroom, 0,08ct, hoe mooi zou dan een buffervat zijn, als je geen plaats hebt voor zonnepanelen

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Als je een compleet zwembad als buffervat hebt is het wel zinvol, met 2 of 300L zijn het niet zoveel zoden aan de dijk.

    • @robvanderpeijl1326
      @robvanderpeijl1326 Год назад

      @@koevlaas toch deel ik jou menig niet, stel ik ik laad 300 liter op, bij aanvang zeg 20 graden, met als eindpunt 70 g dan praat je toch over ca 15 kwH aan energie en buffer voorzien van PCM bollen, kan zelfs veel meer opslaan bij het zelfde volume

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      @@robvanderpeijl1326 Op een koude dag kan ik daarmee dan ongeveer 4 uur mijn huis warm houden.

    • @robvanderpeijl1326
      @robvanderpeijl1326 Год назад

      stel dat je naar 600l gaat, of een pcm vat hebt, bij een laag (of negatief)uur! tarief lijkt mij dan toch zin vol, of mis ik wat? en op minder koudere dagen, nog meer winst om dat de buffer naar verhouding groter is natuurlijk ga ik wel uit van een WP die 75 graden haalt, of meer bv, propaan of C02 als koudemiddel. Genoemd voorbeeld, scheelt toch ca 3 kuup aan gas

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      @@robvanderpeijl1326 Een warmtepomp op 75 graden laten draaien maakt 'm erg inefficiënt daar gaat dan je voordeel. Zelf ben ik er niet op uit zoveel mogelijk geld te verdienen maar wil ik graag een mooi draaiende en zuinig werkende warmtepomp.

  • @robvanderpeijl1326
    @robvanderpeijl1326 Год назад

    het lijkt mij juist handig, op het moment dat je veel stroom heb, het zelfs goedkoop is op een moment van de dag( bij dynamisch contract ) je veel kan opslaan je het later als een thermische accu kan gebruiken, tevens kan je WP kleiner dimensioneren, of mis ik wat ?

  • @PatrickKrabbe
    @PatrickKrabbe Год назад

    ik word helemaal gek van alles wat je moet weten of doen. ik heb een Panasonic monoblock 9kw maar niemand kan hem aansluiten! iemand hier?

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Dan moet ik het maar doen 😉

  • @jonasM999
    @jonasM999 Год назад

    Dag Marnix, ik heb een appartement gekocht die zal gebouwd worden dit jaar en daarbij zijn er enkel zonnenpanelen en Vloerverwarming op geometrie. Ik moet binnenkort mijn vloer kiezen voor in de droge ruimtes en natte ruimtes. Welke soort vloer is afgeraden om te leggen? ik las dat dikkere laminaat zeker niet goed is voor vloerverwarming. mss dat u mij kan helpen

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Hoe dunner de vloer hoe beter, ik heb zelf nu een dunne pvc laminaatvloer maar ga deze binnenkort vervangen door dikker pvc laminaat. Echt het allerbeste zijn plavuizen maar dat wil mijn vrouw niet.

    • @jonasM999
      @jonasM999 Год назад

      @@koevlaas Top . Bedankt voor deze infi

  • @jannijenhuis5422
    @jannijenhuis5422 Год назад

    Is het zinvol om een doorstroomverwarmer aan te sluiten op een buffervat dat bij de wp installatie gebruikt wordt. Hoe kan dan het beste de benodigde inhoud van het vat bepaald worden. Beoogd voordeel minder energieverbruik doorstroomverwarmer….kleiner apparaat en/of meer comfort omdat meer warm tapwater.

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Een doorstroomverwarmer van 13.5 kW is instaat om 5 liter per minuut met 25 graden op te warmen, tov een boiler is dit dan dubbel zo duur. Solo is het net te weinig maar als aanvulling in serie op de boiler zeker een optie, ik heb het zo ook geïnstalleerd zitten maar momenteel staat de doorstromer uit. Het warme water uit de boiler loopt er nu alleen doorheen, geeft wel wat drukverlies maar omdat ik ook een douche wtw heb valt het mee.

  • @edwardvanhazendonk
    @edwardvanhazendonk Год назад

    Dank, dit is verhelderend. Jammer dat je niet zoveel meer post!

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      Heb weinig tijd maar zit wel vol met ideeën voor filmpjes dus zodra ik tijd heb ga ik ze opnemen.

  • @michelweeren
    @michelweeren Год назад

    Duidelijk verhaal, bedankt daarvoor. Ik zou wel wat aan dat kroonsteentje doen. Is niet alleen gevaarlijk maar oogt ook erg onprofessioneel ;)

    • @koevlaas
      @koevlaas Год назад

      De airco is inmiddels weg daar, er komt een keuken en dan hang ik de airco ergens anders op. De kroonsteen komt dan niet meer terug.

    • @keesveldint1862
      @keesveldint1862 Месяц назад

      Scherp opgemerkt !