- Видео 13
- Просмотров 4 195
Entel Diyar
Добавлен 1 май 2023
Herkese merhabalar! Entel Diyar'a hoş geldiniz. Bu kanalda film analizlerinin ve önerilerinin yapıldığı, felsefeden ve psikolojiden bahsedeceğimiz podcast serisi olacak. Şimdiden iyi dinlemeler. :)
Batman Kara Şövalye: Adaletin ve Kaosun Dansı/ Film incelemesi
Christopher Nolan'ın yönetmenliğinde çekilen Kara Şövalye, yalnızca bir süper kahraman filmi olmanın ötesine geçerek adalet, ahlak ve kaos gibi derin felsefi konuları irdeleyen bir başyapıt. Bu incelemede, Gotham'ın karanlık sokaklarında gezinen Batman'in adalet arayışını, Joker'in kaotik ve yıkıcı ideolojisini ve filmin modern dünyaya yaptığı çarpıcı göndermeleri detaylı bir şekilde ele alıyoruz.
Psikolojik derinlikler ve felsefi analizlerle dolu bu yolculukta, filmdeki karakterlerin iç çatışmalarını, toplumsal düzenin sorgulanmasını ve insan doğasının karmaşıklığını inceliyoruz. Bu video, Kara Şövalye'nin neden sinema tarihinin en etkileyici filmlerinden biri olarak kabul edildiğini anla...
Psikolojik derinlikler ve felsefi analizlerle dolu bu yolculukta, filmdeki karakterlerin iç çatışmalarını, toplumsal düzenin sorgulanmasını ve insan doğasının karmaşıklığını inceliyoruz. Bu video, Kara Şövalye'nin neden sinema tarihinin en etkileyici filmlerinden biri olarak kabul edildiğini anla...
Просмотров: 198
Видео
5 Film Önerisi/Mutlaka izle Serisi!
Просмотров 34616 часов назад
Hayatın içinde bize sıradan gelen ama düşündükçe derinleşen öyle anlar vardır ki, bu anlar zihnimizde kocaman sorular uyandırır. Peki, bu anlarda “Gerçek nedir?” ya da “Gerçekten kimiz?” diye kendimize hiç sorduk mu? Zihnimizin derinliklerinde neler saklı, anılarımıza ne kadar güvenebiliriz, seçimlerimiz kaderimizi mi oluşturuyor yoksa zaten yazılmış bir hikayenin yolcuları mıyız? Bu film seris...
Yedinci Sanat Olarak Sinema/Perspektif İncelemesi
Просмотров 8314 дней назад
Yedinci sanat olan sinemanın nasıl doğduğuna, sinemaya olan bakış açısının zaman içerisinde nasıl değiştiğine, Alain Badiou'nun sinema için Platon'un mağara alegorisi üzerinden nasıl bir yorum yaptığına ve daha birçok önemli detaya bakacağız.
Bozkırkurdu: Ruhumuza Saplanan Dişler/Kitap incelemesi
Просмотров 3828 дней назад
Hermann Hesse’nin önemli yapıtlarından biri olan Bozkırkurdu, 1927 yılında yayınlanmıştır. Bu eserde Harry Haller karakterine bakacağız. Harry kendisini bozkırkurdu olarak tanımlar. Harry karakterinin yaşadığı içsel çatışmayı ele alacağız.
Karl Marx’ta Özgürlük Meselesi: Kendinde Yabancılaşan İnsan, Özgür Olabilir mi?/Felsefe
Просмотров 2,7 тыс.Месяц назад
Marx’ın ele aldığı meseleler her ne ile ilgili olursan olsun, temelde özgürlük meselesine dairdir. Bu sebeple Marx, yola şöyle başlar: İnsan, kendisini bilmek ister; fakat yaratmış olduğu kültürel dünya, insanın kendisini bilmesini engeller. Bu bir çatışma yaratır. Bundan ötürü de insan, kendisine yabancılaşmaya başlar. Marx, insanın kendine yabancılaşma sorununu çözümlemek ister.
Titanik Gemisine Marksist Gözlüğüyle Bakmak: Buzdağına Çarpan Arzular ve Sınıflar/Film inceleme
Просмотров 55Месяц назад
Meşhur Titanik gemisi, 14 Nisan 1912 yılında 23:40'da Kuzey Atlantik Okyanusunda buzdağına çarpmış ve 15 Nisan 02:20'de batmıştır. Döneminde büyüklüğü ve ihtişamıyla yankı uyandıran bu gemi, şöhretini ihtişamından alıp yaşanan hüsrana taşımıştır. Asla unutulmayan bu olay, sinema dünyasıyla birlikte içine nüfuz etmemize ve yaşananları iliklerimize kadar hissetmemize neden olmuştur. Bu etkinin ol...
Oidipus ve Elektra Karmaşası Nedir? Freud ve Lacancı Perspektif/Psikoloji
Просмотров 78Месяц назад
Freud'un oidipus tragedyasından yola çıkarak insanın varlık yapısını anlayacağımız bir noktaya değinir. Bu noktadan yola çıkarak oidipus ve elektra karmaşasını anlatır. Freud'un teorisi üzerine Lacan'ın eleştirisi devreye girer ve kendi teorisini ortaya koyar.
Dövüş Kulübü ve Arzunun Paradoksu: İlk Kural, İhtiyacımız Olmayan Şeylerden Vazgeçmek!
Просмотров 1382 месяца назад
Chuck Palahniuk tarafından 1996 yılında kaleme alınmış bir eserdir. Bu eser, David Fincher'ın yönetmenliği ve kaliteli oyunculuklarla 1999 yılında sinema dünyasına girmiş ve yıllardır akıllarda yer eden, kült bir film haline gelmiştir. Filmde, arzu dünyamızın nasıl şekillendirildiğini ve bunların nelere yol açtığına bakarak detaylı bir inceleme yapacağız.
Psycho Filmi: Norman Karakterinin Oidipus Kulubesi/Film Analizi
Просмотров 1022 месяца назад
Robert Bloch'un 1959 yılında yazdığı Sapık isimli romanından uyarlanan bu film, 1960 yılında beyaz perdeye taşınmıştır. Psycho filmi, Kendine özgü kamera kullanımı ve yönetmenliğiyle tanınan Alfred Hitchcock’un kült filmlerinden biridir.
Nietzsche ve Yunanlıların Trajik Çağında Felsefe: Felsefe Nerede ve Nasıl Doğmuştur?/Kitap Analizi
Просмотров 662 месяца назад
Yunanlıların Trajik Çağında Felsefe kitabına baktığımızda, felsefenin ağırlıklı olarak Yunanlılarda, özellikle de Thales ile başladığını görürüz. Fakat Nietzsche, böyle bir kitap yazdığına göre bir sorun vardır. Acaba o sorun nedir? Felsefenin nerede başladığına dair bazı tartışmalar vardır. Nietzsche’nin bunu incelemesinin sebebi, felsefe alanı doğmuşsa, o doğuşun başladığı bir yer olmalıdır. ...
Squid Game: İlkel ve Uygar Olarak Biz/Film Analizi
Просмотров 113 месяца назад
Ne zor bir ikilem, kendi yaşamına devam edip yapılan tüm hataların acısını çekerek sefil bir hayat yaşamak mı, yoksa ölmeyi de göze alarak para kazanabilecek bir olasılığı denemek mi? İlk bakışta böyle görünüyor. Fakat tüm “şeyler” göz ardı edildiğinde yapılacak olan seçimin sadece bu ikilem arasında olduğu düşünülebilir. Ancak mesele bu kadar basit değildir.
Otomatik Portakal ve Bir Seçim Meselesi I Film Analizi
Просмотров 37Год назад
Anthony burgess’in kaleminden dökülen bu eseri, sanatın en güçlü mecrasına taşıyan Stanley Kubrick, yönetmenlik dehasını devreye sokar ve biz kitabı okurken zihnimizde kurduğumuz imgesel olana beyaz perde de şahit olma imkanını yakalarız. Bu film, bize zoraki olarak iyi olmayı dayatan perspektifin nelere yol açtığını gösterir.
Dogville Film Analizi
Просмотров 390Год назад
Dogville filmi, Lars von Trier'in önemli filmlerinden biridir. Bizde bu avangard tarzda olan ve içeriği gerçekten çok dolu olan bu filmin felsefi ve psikolojik çözümlemesini yapacağız.
Aşkım bu filmleri bana izlet lütfen😁😘
Güzel.
ZENGİNSEN ÖZGÜRSÜNDÜR😊
Zenginsen özgürsün kelimesi bir metafor şu anki sistemde. Videonun sonunu izlersen Komünizm ve Sosyalizm le mümkün olduğunu dile getirir. Devlet kavramı ortadan kalkar insanların biriktirme arzusu yok olur., ihtiyacı olanı karşılama arzusu ortaya çıkar. Bu sayede sınıf kavramı değerini yitirir. Değer leri siyasi ve üst kesim belirlemez insanlar kendileri belirler o zaman özgür olacağımızı belirtir. Benim anladığım bu ve anlatmak istediğini üst otorite nin tartışcağını sanmıyorum. Çünkü bize sunulanı yaşamayı gelenek haline getirmiş tüm toplumlar. Otoriteye karşı gelmez, gelmek içinde daha çok para gerekiyor. Olmayınca pasif direnişten öte gidilmiyor. Güzel video kapsamlı araştırmaya teşvik ediyor insanı. Birseyde ben ekleyim felsefe yapabilmek için doğuştan varlıklı ve eğitimli olmak gerekir, çünkü para kazanmak istiyorsan o zaman felsefe yapamazsın seni sitemin dışına atarlar. İstisnalar olmuştur illaki . Yeni nesil zengin felsefeci çıkmıyor geçmişte çıkmış. wikipedia yı incelerseniz Orta düzeyde zengin bir Yahudi aile olduğu yazıyor Karl Marx.
❤❤❤
Yaşasın Marksizm
Maalesef en temel kavramlar bile yanlış açıklanmış. Çok hâkim olmadığı bir konuyu metin okuyarak anlatmaya çalışmak doğru bir yöntem değil.
Başlamış olduğunuz bu video serilerinin başarılarını dilerim. İnşallah istediğiniz başarıyı elde edebilirsiniz.
Çok teşekkür ederim. Çok naziksiniz. Bu ilk ve güzel yorum beni mutlu etti.