- Видео 29
- Просмотров 35 687
Huhkai
Добавлен 1 окт 2009
Äärimaltillista mutta kritiikkiä kaihtamatonta pohdiskelua metsistä ja metsänkäytöstä. Jos mielit löytää metsäkeskustelun polarisoitunutta asetelmaa ylläpitävää materiaalia, kannattaa jatkaa muualle - täältä et sitä löydä.
Käsittelykoealat, osa 2: Poimintahakattua tuoreen kankaan mäntyvaltaista metsää
Videosarjassa esitellään Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäaseman käsittelykokeita. Tämänkertainen kohde on noin 60-vuotias tuoreen kankaan mäntyvaltainen metsä, johon on tehty poimintahakkuu.
Просмотров: 214
Видео
Puron isänpäivätoivotukset
Просмотров 10614 часов назад
Annetaan tällä kertaa veden pulputtaa isänpäivän onnittelut. No ei se ole luonnontilainen puro, vaan sitä on joskus varmaan lapiolla perattu. Hieno uoma vieläkin, ja osaa onnitteluhommat.
Lehtikuusikko huimassa kasvussa!
Просмотров 1 тыс.16 часов назад
Lehtikuusikolla 45 vuotta ikää, puut tyveltä yleisesti 25 cm, jopa 30 cm
Sen soman harvennuksen ajouria metsäkuljetuksen jälkeen
Просмотров 1,2 тыс.16 часов назад
Sen soman harvennuksen ajouria metsäkuljetuksen jälkeen
Metsätaloutta tutuksi: somaa viimeistä harvennusta
Просмотров 1,2 тыс.16 часов назад
Metsätaloutta tutuksi: somaa viimeistä harvennusta
Käsittelykoealat, osa 1: Poimintahakattua tuoreen kankaan kuusikkoa
Просмотров 25519 часов назад
Videosarjassa esitellään Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäaseman käsittelykokeita. Ensimmäisenä keskitytään erilaisiin jatkuvan kasvatuksen näytealoihin, joista tässä esitellään 80-vuotiaan tuoreen kankaan kuusikon poimintahakkuu.
Metsäkonesilta
Просмотров 1,6 тыс.День назад
Taas olisi silta, tällä kertaa päästään se näkemäänkin, koska hakkuut puron takana on vielä ihan aloittamatta.
Ennakkovaroitus: tulossa sarja jatkuvan kasvatuksen esittelyvideoita
Просмотров 63714 дней назад
Kunhan kerkiin, teen noita videoita. Toivottavasti ne herättävät mielenkiintoa ja hyvälaatuista keskustelua. Jatkan hommaa sitten keväällä, esittelykohteita kun on niin paljon ettei kaikkia ennen talven tuloa ehdi.
Säästömetsää malliksi, näitä lisää!
Просмотров 29714 дней назад
Tämä metsä on ollut talouskäytöstä sivussa jo noin 50 vuotta, ja alkaa jo näyttää monimuotoisuuden tukemisen kannalta edullisia puoliaan. Huikeeta olla ja kävellä!
Taas on monttuja, vanhan mätästyksen jäljiltä nyt... isolla kauhalla!
Просмотров 30528 дней назад
Mättäistä innoissani puhun koko ajan, vaikka monttua tietysti tarkotan esim. tuossa 15 sekunnin kohdalla. Vanhan mätästyksen jälkiä tunturin rinteessä, on vähän ollut eri meininki kuin nykyään!
Monttu auki männikössä!
Просмотров 1,6 тыс.Месяц назад
Nauriskuoppia lehtomaisen kankaan metsässä, jossa on suuret männyt ovat valtapuina. Selvishän se syy, eli tuli on joskus johtanut sukkession käynnistymiseen paljaasta maasta - siksi mäntyjä lehtomaisella kankaalla.
Joulupuita, maisemapuita vai tuotantopuita - vai kaikkea sitä?
Просмотров 167Месяц назад
Katse kuusiin päin! Varmaankin tämä on selvä kuin pläkki useimmille ajan tasalla oleville metsäammattilaisille, mutta voi tarjota uutta näkökulmaa melko monille metsänomistajille.
Kuivan kankaan männikköä, peitteisenäkö kasvattaa vai uudistaa?
Просмотров 135Месяц назад
Kuivan kankaan männikköä, peitteisenäkö kasvattaa vai uudistaa?
Aukkoa suometsässä, hyvä vai huono juttu?
Просмотров 7232 месяца назад
Aukkoa suometsässä, hyvä vai huono juttu?
Näin metsäkoneella yli vaelluskalajoesta
Просмотров 22 тыс.2 месяца назад
Näin metsäkoneella yli vaelluskalajoesta
Smear II (Hyytiälä) mast extension work
Просмотров 1,1 тыс.14 лет назад
Smear II (Hyytiälä) mast extension work
Kyllähän tässä on mun nähdäkseni paljon suuremmat onnistumisen edellytykset kun tuossa sinun aiemmalla videolla olleella poimintahakatulla kuusikolla. Lähinnä varmasti tuhoriskien vuoksi, iäkkäämpään kuusikkoon liittyy kirjanpainaja & juurikääpäriskit jne. Ja veikkaisin että kuusi taimettuu tuossa aika hyvin. Kuusettumiseenhan se johtaa pitkällä tähtäimellä ilman pienaukkoja, mutta voihan sitä sitten hamassa tulevaisuudessa miettiä sen kuusikon uudistamista sitten vastaavasti avohakkuulla jos haluaa esim koivikon tilalle, joka olisi metsätuhojen kannalta riskittömämäpi.
@@Pertti45 Juuri näin tulkitsen tuhoriskin puolesta itsekin. Pitäisin kuitenkin jatkuvan kasvatuksen poimintahakkuukohteen perustamisessa parempana, jos päästäisiin aloittamaan vielä 10-15 vuotta nuoremmasta puustosta, eli yhtä harvennusta aiemmin. Silloin siirtymä voisi onnistua vielä riskittömämmin, ja taloustarkastelukin on suopeampi, kun voi poistaa jo toisessa harvennuksessa isoimpia puita. Muutos on haastavampi, mitä pitemmälle kiertoaika on edennyt, paitsi jos puustossa sattuu olemaan valmis erirakenteisuus. Se on kuitenkin meidän metsissä harvinaista.
uudistusala
No se toki tässä vaiheessa viime kädessä. Enempi tarkoitin kommentoida sitä, että millä nimellä kutsua edellistä toimenpidettä.
Hyvin on lehtikuusi kasvanut.itselläni vuonna 91 istutettua lehtikuusta nyt rinnamitalta 26cm. Mihin nämä kadetut puut meni ostitko joku yksityinen saha ? Lehtikuusen markkinat hiukan heikot.
Tuo sinun on kyllä vielä nopeammin järeytynyt. 33 vuotta ja rinnankorkeuslpm 26 cm on aika ilmiömäinen. Tiedätkö paljonko siinä metsikössä on pohjapinta-ala? Kiinnostaisi vähän, että mitä se kasvu voisi parhaimmillaan olla... Toki järeytymiseen vaikuttaa tiheys tietysti kanssa. En tiedä tuosta ostajasta, puukaupat on näiden kohteiden osalta minun näköpiiristä katveessa.
@huhkai-ja pohjapinta alaa en tiedä kokonaisala 0.4-0.5ha entistä pellonpohjaa.osittain turvemaata. Ensimmäinen harvennus puut jäi 4-5m välein, ensi keväänä pystykarsinta. parhaat puut oli sen 26cm ja tästä pienempiä. Käytin kenttäsirkkelissä. Toinen kohde 2008 istutettua tässä parhaat lehtikuusen 15cm nyt tein ensiharvennuksen "tulee video"
@@ripetfilmsPäättelen antamistasi tiedoista, että lehtikuusikkosi on kasvanut jo alkujaan varsin harvassa asennossa. Sehän selittää hyvin nopean järeytymisen. Tuo videoni lehtikuusikko on alkujaan ollut kohtuullisen tiheä, varmaankin selvästi yli 1000 lehtikuusen tainta hehtaarilla, ja siihen muut puut lisäksi.
Komea eläin!
On se. Vähän turhan likeltä tuli vaan katseltua, mutta oma vika.
Mielenkiintoista! Mikä olet miehiäsi? Mukava katsella ja kuunella videoitasi. Olen lukenut Erkki Lähteen kirjoja, hän puhui paljon jatkuvasta kasvatuksesta.
Videot taitaa aika hyvin kertoa, mikä olen miehiäni. Työn ja harrastusten puolesta tulee kuljettua metsissä. Samalla siinä joutaa sitten vähän ajatella ääneen.
Mutta olinpa epäkohtelias: kiitoksia myönteisestä palautteesta!
Tuo mehtä näytti siltä että pistäsin avohakkuulla nurin. Jouduin itse vararikon partaalle keväällä ja ei siinä olis kyllä harvennustulot riittäneet. Metsät on muutenkin yleensä tasaikäisiä, joten ei ole oikein luontevaa vaihtaa menetelmää.
Joo, tämä minun nuotiomettä ei olekaan mikään jatkuvan kasvatuksen näyteala, vaan ihan suojelumetsää. Ei ole ollut talouskäytössä puoleen vuosisataan. Ja niin kuin todettu, riippuu menetelmän valinta aina tavoitteista. Jatkuvan kasvatuksen homma yleensäkin on niin pitkän tähtäimen suunnitelmallisuutta vaativa kehikko, että siihen sopii usein huonosti kerrallinen, isompi yllättävä rahantarve.
Hesan vihreät saavat palkansa jA ANSIOTULONSA TÄSTÄKIUN AVOHAKUUSTA. Hesa elää tälläisellä.
Lailista luonnon raiskaamista. Pari puuta pystyyn ja pari teköpökkelöä ja luonto kiittää....kusetusta. Mutta minkäs teet kun metsäteollisuus ja maanomistajat määrää.
Niin se on tietysti selvä, ettei avohakkuu mikään ekoteko voi olla, mutta ajattelen tässä pragmaattisesti: Raaka-ainehankinnan ja muistakin syistä aukot ovat realiteetti, josta ei olla eroon pääsemässä. Niinpä on hyvä, että hakkuissa tehdään edes jotain haittojen pienentämiseksi. On se ainakin parempi, kun vertaa siihen, millaisia oli hakkuiden toteutus vaikkapa 50 vuotta sitten: kymmenien hehtaarien aukkoja, joille ei linnunlaulupuutakaan jätetty. Ja tosiaan tuo videon aukko on siitä vähäpuustoisemmasta päästä; nykyään näkee usein aukkoja, joille on jätetty vielä tuota enemmän puustoa.
Jatkuvan kasvatuksen kohteet, menestykset ja menetykset tosiaan on mukava saada nähdä ilman, että siihen liittyisi vahvoja ennakkoasenteita puolesta tai vastaan, molemmat puolet siis taspuolisesti arvioiden. Tulen seuraamaan sarjaa mielenkiinnolla
Mukava kuulla, että joku jo odottaa sarjan alkua. Kunhan ensilumet sulaa ja saan paremman mikin, niin on tarkoitus aloittaa.
Eikös vaelluskala ole sellainen, joka nousee merestä kutemaan. Kuten meritainen tai merilohi. Purotaimenet laskeutuu talveksi siihen järveen, johon puro laskee. Ja jos jokunen järvitaimen vähän isommassa purossa tai joentapaisessa on, se samoin. Purot ja pienet joentapaiset on talvella melko kuivia. Kevään tulvalla ei vielä kalat nouse sekaisin olevaan sulamisveteen. En usko, että metsäkoneen yliajolla olisi mitään merkitystä näiden purojen kalakantoihin.
Viittaan ELY-keskuksen luokitukseen vaelluskalavesistöstä; tuo videon uoma on sellaiseksi luokiteltu. Purotaimen ja järvitaimen taidetaan nykyään laskea samaksi lajiksi? Luulen, että huoleton metsäkoneella yli uoman ajeleminen lisää ainakin kiintoainekuormitusta joksikin aikaa. Kun tiedetään, että jalokalat arvostavat puhtaita kutusoraikkoja - siis sellaisia, mitkä eivät ole humuksen peitossa - niin pidän ihan asiallisena suorittaa kohtuulliset toimet kuormituksen hillitsemiseksi. Kaikki se on myös koko alapuolisen vesistön hyödyksi pienemmän kuormituksen muodossa.
Miten metsäpaloon/ puiden polttoon pitäisi suhtautua. Miten eläinten suureen kannanvaihteluun esim. jänisrutto romahduttaa kannan yhdettömiin. Metsästäjä ottaa omansa ylisuuresta kannasta. Susi tappaa tilaisuuden tullen kaiken minkä helpolla saa, lisääntyy rajusti ja kuolee kun ruoka loppuu. Luonto on täynnä syklejä runsastuminen romahdus. Avohakkuu on muutaman vuoden ikävän näköinen, mutta kohta hongat humisee. Osaran aukeita kauhisteltiin -60 luvulla. Nyt siellä on komeat metsät. Ei hättäillä, kyllä tästä selvitään Maailman lopputunnelmat -70 luvulla luontoliiton lehdissä Keski-Euroopan kuolleet metsät. Huijausta nyt kun netistä näkee.
Vedet pilaantuu pikkuhiljaa kun sikailut saa jatkua
Mitä hiton väliä sillä että metsäkoneella ajettu yli joesta joka melontareotti. Olet sekopää meloja. Häiritset taimenia.
Asiallinen video.
Näitkö liito-orava raakkuja, helvetin ituhippi
..onhan tämä aika absurdia kun miettii Suomen "kehittymistä".... "parempaan"= Mitä nuo muotisanat mahtavat milloinkin tarkoittaa Suomen punavihreävasemmistoisessa tuoksinnassa Naton=USA:n sylissä jonka otteessa mediamme 2015 alkaen on ollut...Tietysti aina kun mahdollista voi syyttää "ylilyönneistä" Venäjää tosin TOTUUS kävelee perässä minkä Ukrainan sota on sitä seuranneille(ulkomainen media) kansalaisille selvinnyt,kokeellisista korona-injektioista sekä niistä aiheutuneiden sairauksien sekäi hmiskohtaloiden ikävästä lopusta.Jännä miten muutamat ihmiset saavat yhden valtion asiat päin helvettiä,2017 alkaen on suunta ollut alaspäin ja silti "huonoja päätöksiä" MARIN ja kumppanit alkoivat tekemään....No mutta nyt sitten Raakkuihin jotka "ovat tärkeä" Suomen..... , D ; D Peace is only way..
Ainakin sähköpuolella piti kerätä roskat ja kaapelinpätkät pois ja rakennuttajan tarkastaja kyllä huomautti jos löysi jotain ylimääräistä maastosta .
Nätisti menneet yli. Ristikkosilta tai joku vastaava ja onnistunut mallikkaasti
Aikoinaan 20-luvulta aivan 50-luvulle suoritettiin purouittoja joissa muokattiin uittopuroja ruoppaamaalla ja oikomalla.Tämä tuhosi varmasti paljon puroja,mutta tietenkin oli aivan ensiluokkainen tarve Suomelle saada puutavaraa maailmalle.Toinen oli 60-luvulla nämä soiden ojitukset,kuviteltiin että saadaan suolle kasvamaan tukkimänniköitä.Kuitenkin ainoastaan saadaan kuitupuita 50-vuotiaisista ojitetuista matalaturpeisista suo alueista.Nyt itse asiaan,mielestäni nyt viimmeistään valtion täytyisi ottaa isompi vastuu velvoittamaan metsäyhtiöt käyttämään suurempia taloudellisia panostuksia asioiden korjaamiseksi.Miksi vieläkin metsäyhtiöt odottavat valtiolta panostuksia ennallistamis hankkeisiin yhteiskunnan rahoja.Metsä yhtiöt takoo valtavia voittoja puunhankinnan tehostumisella koneellistamisen myötä,ja henkilökustannuksien minimoimisen myötä.Suomen metsävaraallisuuden voitot valuvat ulkomaille,pieni osuus jää Suomeen.Metsä yhtiöt saavat tänäkin päivänä yhteiskunnan tukia,joka täytyy saada loppumaan,ei yhtiöt muuta pois raakaaineiden läheisyydesstä.
Onko susi seutua?
Ei pahemmasta päästä. Joku voi harvakseltaan jolkottaa.
Kiitos video on todella hyvä.
Oletko ilmoittanut yhtiölle, vai veitkö tavarat jo pois.
Täälä savossa havaittu tapaus jossa metsäkone menny melontareittiin kuuluvan joen yli.😬
Oletpa nero.
Tuo on oja eikä joki...
Sinänsä oot oikeassa. Ei ole vesilain tarkoittama joki, vaan menee puroksi - valuma-alue jotain 50 neliökilometriä, eli puolet puuttuu vielä joesta. Vaan jokena kun se on kartassa ja kansan suussa, niin tulee sitä myös jokena ajateltua ja puhuttua.
Meille aikoinaan metsäkonekoulussa että jos veneellä mahtuu kulkemaan niin silloin on joki,muutoin se on puro
Venekulkukelpoisuus on vanhan vesilain mukainen määritelmä. Uudessa vesilaissa on sitten nuo valuma-alueeseen perustuvat määritelmät Videon uomasta on kyllä perimätiedon mukaan viitseliäimmät puskeneet veneellä läpi, juurikin näyttääkseen että joki se on.
Ja nimenomaan tuo, että ajatellaan vähän boxin ulkopuolelta asioita. Minun mielestä vähän liikaa annettiin yhtiölle satikutia raakkuasiassa, kun kyllä nyt prkl. tarvitsisi selväjärkisellä ihmisellä olla sen verran järkeä, että tekee sen sillan aina, kun ojia on, koska sillä säästää jo pelkästään koneiden voimansiirtoa todella paljon. Itse olen ollut isoillakin tiloilla, niin turvetuotanto, kuin metsätiloilla hommissa, niin ei siellä isännät kerkeä aina perässä juoksee ja neuvoa antamaan, mutta ehkä se johtuu siitä, kun täällä pohjanmaan maaseudulla on sitä ns. "maalaisjärkeä" aika paljon ja oma näkemys sen käytöstä, et kun kehätiet alkaa, niin alkaa olemaan aika pienessä sen käyttö/ymmärrys :)
Helvetin hyvä video ja tuli sopivasti kalakin kuviin oikealle ajassa 3.55. Teetkö konevideoita jatkossa, tai tämän kaltaisia luontovideoita? niin tietää laittaa kanavan tilaukseen, kiitos tästä, oli loistava pätkä :)
Kiitos, ja anteeksi harhaanjohtava otsikointi. Voi olla että koneet on minun videoilla harvinaisuus. Metsänhoito, metsänkäyttö ja niihin liittyvät asiat varmaan päällimmäisenä. Ynnä luontohavaintoja sen mukaan mitä vastaan sattuu.
Olipas asiallisesti tehty video👍🏻